HABERLER>EKONOMİ
11 Eylül 2019 Çarşamba - 13:32

DİSK Temsilcisi Sarı 'SODEMSEN' için net konuştu: Greve çıkarız!

DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, CHP’li belediyeler tarafından kurulan ve işveren niteliği taşıyan SODEMSEN hakkında görüşlerini açıkladı. Sarı, “Biz başkanla sözleşme yaparız, sözleşme için Başkandan başka bir yer gösterilirse biz grev oylaması yaparak greve çıkarız. Yıllarca MES dayatmalarına hayır diyen Kılıçdaroğlu’nun aynı uygulamayı yapacağını sanmıyorum” dedi.

DİSK Temsilcisi Sarı  SODEMSEN  için net konuştu: Greve çıkarız!

EGEDESONSÖZ-DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, SonsözTV yayınına konuk olarak gazeteciler Mehmet İşler ve Aslı Eren’in sorularını yanıtladı. Sarı, Aliağa’da işten çıkarılan işçiler hakkında açıklamalarda bulunurken, ekonomik gelişmeler ve KHK’lı belediye çalışanları hakkında da değerlendirmelerde bulundu.

Başkan Memiş Sarı Aliağa’da işten atılan işçiler hakkında yaptığı değerlendirmede, “Medyaya baktığımızda CHP’li belediyelerin işçi çıkardığı bangır bangır servis ediliyor. Bu haberleri verenler, 20-25 yıldır çalışan işçilerin çıkarılmasına tek kelime etmiyor. Biz Aliağa’da belediye önünde ailesiyle çocuklarıyla direnen işçileri görmelerini istiyoruz. Ulusal medyanın bu insanları da görmesini istiyoruz. Serkan Acar ile bu konuda hiçbir görüşmemiz olmadı, çünkü kendisi yerinde durmuyor. Biz gidip görüşmek istiyoruz ancak kendisi körebe oyunu oynuyor. Bu olayın sebebini belediyenin içinde bulunduğu ekonomik durumu gösteriyor. Oysa bu işçilerin yüzde 70’ini kendisi almıştır. İşçilerin ücretini zarar olarak gösteren bir belediye başkanı mutlaka o paraları başkalarına peşkeş çekmiştir. Aliağa Belediyesi çok değerli bir araziyi değerinden çok fazla altına fiyatla bir firmaya vermiştir. Önce bunların hesaplarını versin” dedi.

BELEDİYE 35-40 MİLYON LİRA TAZMİNAT ÖDEMEK ZORUNDA KALACAK
Aliağa’da işten atılan işçiler için gerekli mücadeleyi sürdürdüklerini ifade eden Sarı, “Biz sendika olarak hukukçularımızla gerekli davaları başlattık. İşe iade ve işe geri dönüş davaları açtık. İş mahkemeleri işe iade veriyor ancak işveren kötü niyet göstererek tazminatları ödenmiyor. Aliağa Belediyesi şu anda işçilere tek kuruş ödemedi. Zarar gösteriyor ancak mahkemeler bitince Aliağa Belediyesi 35-40 milyon lira para ödemek zorunda kalacak. Bu kar değil belediye için onu ifade etmeye çalışıyoruz, bu da bir kamu zararı oluşturuyor. Bu 250 işçi Aliağa değil de Buca, Karabağlar gibi yerlerde işten atılmış olsaydı direnişin boyutu değişirdi. Aliağa’nın sapa kalması direnişin etkisini azalttı. Ancak yapılacak farklı etkinliklerle direnişin boyutu büyütülecek.Eğer siz belli gerekçelerle insanları işten atıyorsanız başka birini işe almamalısınız. Aliağa Belediyesi farklı yerlerden yeni kişiler getirterek işe başlatıyor. Aliağa Belediyesi’ne alınan yeni genç kızlar, “Burada artık biz Asenaların sözü geçecek” diye dolaşıyorlar. Belediye atılan işçiler yerine böyle militan tipleri işe alıyor” diye konuştu.

MISIRLI ÖNCE KENDİ YÖNETTİĞİ ŞİRKETTEKİ İŞÇİLERİN MAAŞINI AÇIKLASIN!
Belediye şirketleri bünyesinde çalışanKHK’lı işçiler konusunda da açıklamalar yapan Sarı, İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Üyesi Fikret Mısırlı’nın eleştirilerine cevap verdi. Sarı, “Her dönem büyükşehir meclisinde birisi kendini öne çıkarıp medyatik olmak istiyor. Bu dönem galiba bu iş Mısırılı’ya kaldı. AK Partili Mısırlı DİSK’in adını ağzına alırken, tekrar tekrar düşünmesi lazım. Biz demokrasi ve hak mücadelesi verirken AK Parti yıllar içerisinde iş hayatını baştan sona değiştiren düzenlemeler yaptı. Bunun için Mısırlı önce gitsin kendi Çalışma Bakanlığı önünde bu açıklamayı yapsın. DİSK yol ve gıda yardımı için mücadele sonunda kazanımlar elde etti, kimse bu kazanımları üzerine almak için şov yapmasın. Sayın Mısırlı tekstil işinde çalışıyor diye biliyorum, kolaysa tekstil işinde çalışanların kaç para maaş ile kaç saat çalıştıklarını, sosyal haklarını ve sendikalı olup olmadıklarını açıklasın. Seçim öncesi şeker fabrikaları özelleştirildi ve hiçbir işçi çıkarılmayacak dendi, Tekel işçileri için de aynı şey söylenmişti. AK Parti bugüne kadar on binlerce işçinin özelleştirmelerle işinden olmasına sebep olmuştur. AK Parti belediye işçilerini belediye şirketlerine hapsetmiştir ancak bu işçilerin hakkı kadrolu işçi olmasıdır. Şimdi sayı Mısırlı kendi yönettiği firmanın işçilerin maaş ve haklarını açıklasın, ondan sonra biz geri kalanını tartışalım” açıklamasını yaptı.

BİZ BAŞKANLA MASAYA OTURURUZ, YOKSA GREVE GİDERİZ
CHP’li belediyelerin üye olduğu SODEMSEN hakkında konuşan Başkan Sarı, “Biz başkanla sözleşme yaparız, sözleşme için Başkandan başka bir yer gösterilirse biz grev oylaması yaparak greve çıkarız. Çünkü Büyükşehir’in bütçesini Başkan Soyer bilir, yine ilçelerde bütçeyi başkan bilir. Bunun için biz sözleşmeyi başkanla yaparız, eğer farklı bir adres gösterilirse kendileri zarar görür. Yıllarca MES dayatmalarına hayır diyen Kılıçdaroğlu’nun aynı uygulamayı yapacağını sanmıyorum. Biz o döneme gelindiğinde o sürece hiç girmeden grev kararını alırız, hiç endişemiz yok” ifadelerini kullandı.

TARIM VE TURİZM SEZONUNUN BİTMESİYLE İŞSİZLİK ARTAR
Tarım ve turizm sezonunun canlı geçtiğini bu sebeple bu sektörlerde çalışan sezonluk işçilerin sezonun bitmesiyle işsizler kervanına katılacağını belirten Sarı, “İzmir’de 265 bin işsiz var. TÜİK ve İŞKUR rakamları ile konuşuyorum. Türkiye genelinde 4 milyon 150 bin işsiz var. Örneğin turizm sektörü canlıydı, dönemsel olarak burada çalışan insanlar buna dahil değil. Bugün her 4 gençten birisi işsiz ve her yıl yeni mezunlar buna katılıyor. Kasım ayında TÜİK bu rakamı 4 milyon 750 bin olarak açıklayacak. Çünkü tarım ve turizm sektöründe sezon bittiğinde bugünkü rakamın üzerine 600 bin işsiz daha eklenecek. İçinde bulunduğumuz ekonomik krizin çözümü mevcut çalışanların gelirlerinin artması ile bağlantılıdır. Çalışanlar iyi bir gelir elde ettikçe, sokaktaki esnaftan başlayarak çark dönmeye başlar, ekonomik canlılık oluşur. Türk-İş Genel Başkanı’nın o mikrofon kazasının ardından bize çok sayıda telefon gelerek insanlar bizim sendikamıza katılmak istiyor. İnsanlar masada nasıl satıldığını görünce, yarın kıdem tazminatının kaldırılması konusunda da sendikanın yarı yolda bırakacağını biliyorlar. Böylece Gaziemir Belediyesi’nde 560 çalışan DİSK’e geçiş yapmıştır.İzmir’de hazine arazileri tarıma açılarak belediyelerin de desteğiyle insanların tarım işçisi olarak çalıştırılması, hem tarıma hem ekonomiye katkı sağlayacaktır. Herkesin taşın altına elini koyarak bu konuya bir çözüm getirmesi bizim ısrarımızdır” dedi.

 
CHP'li Yücel'den AK Partili Dağ'a yanıt: Artık İzmir’in huzurunu bozmayın
 
Egeli akademisyen geliştirdi: Üretim olmadan görüntülenebilecek
YORUMLAR
Toplam 7 yorum var, 7 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
İZMİRLİ 12 Eylül 2019 Perşembe 08:27

DİSK şanlı direnişleriyle MESS i dize getirdi,DGM leri kapattı..kala kala bir DİSK kaldı..5 milyon örgütlüden kala kala 400 binlere geriledi ve bu kaotik günlere geldik..nedir bu kazanım düşmanlığı sosyal linç anlaşılır gibi değil..kişileri de eleştirebilirsiniz elbet ama olayı başka bir platforma taşımanın alemi yok..işverenlerin KARŞI SENDİKA kurması kurması adil değildir ve LOKAVT tan farkı yoktur...saygılar.

Yorumu oyla      5      5  
Lombak 11 Eylül 2019 Çarşamba 19:41

Disk kökenli sendikacıları milletvekili yapıp sodemsen kurmak. Tam y-chp işi. Aman ha böyle devam.

Yorumu oyla      5      6  
sendikacilar 11 Eylül 2019 Çarşamba 16:59

Tum isci sendikacilarina soru? Yillardir Izmir haricinde grev yaptiginiz tek bir belediye soylermisiniz?

Yorumu oyla      8      8  
Asım 11 Eylül 2019 Çarşamba 16:37

Sayın Temsilci sen kendini ne zannediyorsun, kimsin?. Soyadın gibi sarı sendikacımısın. Böyle tehditler neden!. Sen aynı tehdidi akp li bir belediyeye yapabilirmisin, yapamazsın zira seni belediyeye sokmazlar. Bence konuşmanı ve sonucunun nereye vardığını iyi hesap etmelisin. Lütfen boş konuşup Kahramanlık yapma..

Yorumu oyla      9      9  
YORUMCU 11 Eylül 2019 Çarşamba 14:59

Bunların tuzu kuru konuşuyorlar öyle böyle! İşçinin yanındayım diyorlar, işçi alıyor 3 kuruş bunlar sendikaya kapağı atıp milleti iki tatlı dille oyunu alarak sendikanın topladığı milyonlardan alıyorlar 10 katı para! Yıllardır işçinin bir günlük yevmiyesini binlere vurun yıllık milyonlar bu sendikada toplanıyor... Altlarına kiralık Ford focuslar veriliyor anlaşmalı yemek yerlerinden yeniliyor ve üstüne işçinin maaşından 2-3 kat para alıyorlar. Üniversite okuyacağınıza komünist bıyığı bırakıp bu işlere girin arkadaşlar biz boşuna okumuşuz!

Yorumu oyla      14      7  
Can Çiler 11 Eylül 2019 Çarşamba 13:56

disk neden sadece chp li belediyelerde örgütlü?ne güzel al gülüm ver gülüm. sadece ekonomik sendikacılık, başka bir şey yok. Gidin greve. nerede gideceksiniz greve,chp li belediyelerde.verin oraları da diğer partilere siz de kurtulun biz de kurtulalım.bugün izmirde bir çok belediyede çalışan ilkokul mezunu insan hiç bir iş yapmadan 5-6 bin lira maaş alıyor. ondan sonra biz uğraşıyoruz çocuğumuz okusun da doktor olsun müh. olsun. pratisyen doktor ne kadar alıyor 7 bin lira ve canları çıkıyor nöbet tutmaktan.adalet mi bu. elbette çalışanlar iyi maaş almalı ama çalışanlar.bugün kamuda çalışanların %60 ı iş yapmıyor yatıyor (chp li belediyeler de dahil) çünkü eleman çok iş yok. tam bir kısır döngü neresinden tutarsan elinizde kalıyor.

Yorumu oyla      11      7  
yurttaş 11 Eylül 2019 Çarşamba 13:51

Grevlere canımız kurban sayın Sarı. Ama sizden ricamız greve çıkıldığında siz başta olmak üzere grev yapan şubenin başkanı ve yöneticileri de grev süresi boyunca maaş almasınlar. Siz "kabul" derseniz, işçiler için de "kabul". Ama yok, siz "kabul etmezseniz", işçi de "kabul etmez".

Yorumu oyla      11      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bank Asya'nın devri için AYM'den karar
Anayasa Mahkemesi, hissedarı olduğu Bank Asya Katılım Bankasının Tasarruf ...
Başkan Yenice’den ‘ucuz baklava’ çıkışı: Çalsan bile 5 liraya satamazsın!
Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu Başkanı Aykut Yenice, bazı ...
Okullarda armalı soygun! Veliler tepkili
Okullardaki 'serbest forma' uygulamasının rant kapısına dönüşmesi velileri ...
 
'ABD ile 100 milyar dolarlık ticaret hacmi belirlendi'
Bakan Albayrak, ABD Ticaret Bakanı Ross'la yaptığı görüşmede 100 milyar ...
THY'den bedava bilet uyarısı!
Türk Hava Yolları (THY) yolcularına yönelik bir uyarıda bulanarak Sosyal ...
Torbalı tarıma dayalı sanayide model oluyor
Tarıma dayalı sanayindeyakaladığı başarı ile gündeme gelen Torbalı, bu ...
 
İZTO’dan Çin ile 'İyi Niyet Anlaşması'
İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener ve Şangay Uluslararası ...
İzmir servisçilerinin başkanı Bostancı: Bu zam değil fiyat ayarlamasıdır!
İzmir Otobüsçüler ve Servis Araçları İşletmeleri Odası Başkanı Hasan Basri ...
Dolar güne nasıl başladı? İşte ilk rakamlar
Dolar/TL, beklentilerin altındaki enflasyon verisi ardından başlayan düşüş eğilimini sürdürüyor.
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva