HABERLER>EKONOMİ
12 Haziran 2018 Salı - 16:21

Ege'nin dev firması batıyor mu?

Beyaz et sektörünün dönem dönem yaşadığı sıkıntılar nedeniyle son yıllarda mali açıdan zora giren Keskinoğlu Konkordato başvurusu yaptı.

Ege nin dev firması batıyor mu?

EGEDESONSÖZ- Beyaz et devi Keskinoğlu, nakit sıkışıklığı nedeniyle iflas erteleme yerine getirilen konkordato başvurusu yaptı.

Fevzi ve Mehmet Keskinoğlu'nun patronu olduğu şirket, son yıllarda yaptığı yatırımlar ve beyaz et sektörünün dönem dönem yaşadığı sorunlar nedeniyle mali açıdan sıkıntılı bir sürece girmişti.

Şirket gelinen noktada ticari faaliyetlerini devam ettirebilmek için geçici süreliğine konkordato başvurusunda bulunduğunu açıkladı. İki aylık Konkordato süresi içinde kurum borçlarının yarısını ödemek zorunda kalacak.

ŞİRKETİN AÇIKLAMASI
Keskinoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu'nun yaptığı yazılı açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

Keskinoğlu A.Ş. olarak, 55 yıldır gururla yumurta ve piliç eti sektöründe tüm Türkiye genelinde hizmet veriyoruz. Bugüne kadar Türkiye'yi 75 ülkede temsil eden şirketimiz, yenilikçi uygulamalarıyla birçok ilki gerçekleştirerek sektöre her zaman öncülük etti. Yatırımlarımızla, nüfusunun yüzde 20'sinin gelir kaynağı olduğumuz Manisa ilimizin Akhisar ilçesi başta olmak üzere, sektörünün en büyük ilk 5 üreticisinden biri olarak Türkiye ekonomisine yaptığımız katma değeri her geçen yıl daha da artırdık. 2017'yi 1,1 milyar TL ciro ile kapatan ve İstanbul Sanayi Odası'nın raporunda 136'ıncı sırada olan şirketimiz; ticari faaliyetlerini aralıksız devam ettirebilmek için, geçici süreliğine konkordato başvurusunda bulunmuş ve bugüne kadar benimsediği şeffaflık ilkesi gereği bu durumu kamuoyuyla paylaşma kararı almıştır.

2011 yılından itibaren daha kaliteli ve hijyenik üretim için yaptığımız yatırımlar nedeniyle kullandığımız kredilerin yüksekliği ve eş zamanlı olarak sektörümüzdeki sorunlar nedeniyle kredilerimizin geri ödenmesinde sıkıntılar yaşamaya başladık. Bunun sonucunda da Bankalarımızla görüşerek, 19 Ocak 2017 tarihinde kredilerimizi yeniden yapılandırdık ve faaliyetlerimize en etkin şekilde devam ettik.

Ancak son 7 aydır piyasalarda yaşanan likidite sıkışıklığı, hammadde maliyetlerinin beklenenin çok üzerinde artması, döviz kurlarındaki ani dalgalanmalar ve arz talep dengesine bağlı olarak fiyatların geçen yılın altında seyretmesi nedeniyle, İİK. 285 ve devamı maddelerinde değişen haliyle tanımlanan “Borçlarını, vadesi geldiği hâlde veya vadesinde ödeyememe tehlikesi altında bulunma,” durumu gerçekleştiğinden, kanun metnindeki düzenlemeden de anlaşılacağı üzere öncelikle ve özellikle alacaklıların vadelerinde alacağına kavuşması ve ticari hayatımıza devam edebilmemiz amacıyla, Yönetim Kurulumuzun 04/06/2018 tarihli toplantısında oy birliği ile nakit sıkışıklığı bildiriminde bulunmaya ve aynı zamanda mali durumun iyileştirilebilmesi ve en önemlisi varlığımızı ve devamlılığımızı sürdürmek adına TTK m.377 uyarınca konkordato talebinde bulunulmasına karar vermiştir. Talebimiz dün mahkemece kabul edilmiş olup, düzenlediği tensip zaptında 3 ay süreyle geçici mühlet kararı vermiştir.

Bu sürecin yönetiminde, işbirliği yaptığımız tüm bankaların tam desteğini almakla beraber, konuyu ilgili devlet mercileriyle de paylaştık ve kendilerinin de şirketimize destek olacağına dair gelişmeler yaşanmaktadır. Yönetim Kurulumuz; Keskinoğlu Şirketler Grubu'nun faaliyetlerinin sürdürülmesi için uluslararası işbirlikleri de dahil olmak üzere; şirketi geliştirecek tüm fırsat ve imkanları değerlendirmektedir.

Değerli tüketicilerimizin, müşterilerimizin ve tedarikçilerimizin ve siz basın mensuplarının geçici süreli bu durumu anlayışla karşılayacağından ve ülkemizin gıda sektöründeki en önemli üreticisi olarak faaliyetlerimizin devamı için desteklerini esirgemeyeceğinden eminiz.

SÜREÇTE NELER YAŞANDI?
2015 ve 2016 yıllarında yabancı ortak alma veya çoğunluk hisse satışı konusunda görüşmeler yapıldı. Körfez'den fon şirketleri, 1991 yılından bu yana Türkiye'de olan Tayland merkezli CP, Bandırma merkezli beyaz et üreticisi Banvit'i satın alan Brezilya sermayeli BRF şirketi ile yapılan görüşmelerde bir türlü sonuç alınamadı. Keskinoğlu, ortaklık görüşmelerinin olumsuz sonuçlanması üzerine, borçlu olduğu bankaların da önerisiyle yeniden yapılanma kararı aldı.

2017 YILINDA EBSO BAŞKANI YORGANCILAR YÖNETİME GİRMİŞTİ
2017 yılı döneminde, en büyük alacaklı bankanın Yapı Kredi olduğu belirtilirken, yeniden yapılanan üst yönetimde genç jenerasyon görevlerinden ayrıldı. Şirketin pazarlamasından sorumlu Keskin Keskinoğlu görevini bıraktı ve inşaat sektörünü tercih etti. Şirketin yeni yönetim kurulunda ise iki kurucu Fevzi ve Mehmet Keskinoğlu ile birlikte Yapı Kredi'nin önceki genel müdürü Tayfun Bayazıt ve Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar yer aldı. Deloitte Türkiye'nin yönetim kurulu başkanlığından emekli olan Hüseyin Gürer ise şirketin yeni CEO'su oldu. İzmirli olan Gürer, Akhisar'daki şirketin başına geçti. Tüm bunlarla birlikte bankalara olan borçlar yedi yıl vadeli olarak yeniden yapılandırılmıştı. Böylece yeni yapılanma ve profesyonel yönetimle şirketin tekrar sağlıklı bir yapıya kavuşturulmasının hedeflendiği öğrenilmişti.

ELLERİNDEN GELENİ YAPTILAR AMA…
Şirkette 3. kuşak yöneticilerin başarılı bir süreç yürütemediği belirtildi. Gelinen süreçte birçok bağımsız üye yönetici olarak atandı. Firmayı kurtarmak için ellerinden geleni yapan yöneticiler konkordato ilan etmek zorunda kaldı.  

KONKORDATO NEDİR?
Konkordato, batık şirketlerin alacaklılara borcunun ödenmesi için var olan bir sistemdir.

Konkordato müessesesi borçlarını ödemede zorlanan şirket ve kooperatiflerin, bir kısım borçlarından kurtularak borçlarını ödeyebilir duruma getirmeleri için uygulanan bir müessesedir. Bu uygulamada alacaklı ve borçluların konkordato müessesesi kapsamında borç ve alacakları yeniden yapılandırma işlemine tabi tutulmaktadır.

Konkordato müessesesi 2004 sayılı İ.İ.K.’nun 285-309. maddelerinde düzenlenmiştir.

Finansal yapısı önemli ölçüde bozulan iyi niyetli ve dürüst borçlu işletmeleri ve kooperatifleri korunmayı amaçlayan bir sistemdir. Burada, borçlunun talebinin bulunması gerekmektedir. Borçlunun talebi üzerine, konkordato müessesesi işlemeye başlar. Konkordato müessesesi 4 bölümden oluşur.

1-Adi Konkordato

2- İflastan Sonra Konkordato

3- Mal Varlığının Terki Suretiyle Konkordato

4- Sermaye Şirketleri ve Kooperatiflerin Uzlaşma Yoluyla Yeniden Yapılandırılması,

 
Bodrum'un en işlek caddesi... Görenler cep telefonuna sarıldı
 
Minik Eylül'ün literatürde örneği yok
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Hsn 13 Haziran 2018 Çarşamba 01:30

Hukumet parti falan hikaye yediler bosalttilar sirketi simdide battik biz diolar asil bunlara haddinden fazla destek verildigi icin yazik, iki kumes dolusu araba koleksiyonu yaparken hic bir sikinti yoktu tabi hepsini kacirdilar olan bunlarla calisan garip kumescilere olur bu patronlara da hic bisey olmaz villalarinda yazliklarinda keyiflerine bakarlar nasil yedik batirdik diye

Yorumu oyla      9      6  
Nurizade 12 Haziran 2018 Salı 19:11

Yaklaşık 3 yıldır en fazla ihracat yapan 5 büyük tavuk- yumurta şirketi iflas sırasındaydı. Keskinoğlu ise 6 aydır çalışanlarına maaşlarını aksatıyordu. Yazık oluyor binbir emekle kurulan büyük büyük şirketler ya yabancı şirketlere yok pahasına satılıyor ya da iflas ettiriliyor.

Yorumu oyla      21      5  
gürkan 12 Haziran 2018 Salı 18:47

ekonomi iyi değil diyoruz ancak AKP'lilere göre her şey yolunda, hiçbir sıkıntı yok. yoksa bu vb. olaylar niye oluyor, dolar niye yüksek, benzin niye 6 lira, cari açık niye 57 milyar Dolar, borç niye 450 milyar dolar ...

Yorumu oyla      22      6  
12 Haziran 2018 Salı 17:54

Yazık kimbilir kaç kişi ekmek evine götürüyordu.bir iş yerinin batması demek kaç işçi ve aileleri ile sıkıntı yaşayacak demek.allah yardımcıları olsun yazık olmuş.

Yorumu oyla      22      5  
İZMİRLİ 12 Haziran 2018 Salı 16:34

sadece o değilki batan batana memleket ne hale geldi

Yorumu oyla      22      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ege Denizi'nde balık bolluğu
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2017 su ürünleri üretim istatistiklerini ...
İzmirlilere bayram şekeri uyarısı
Tarihi Kemeraltı Çarşısı'nda bayram alışverişi nedeniyle gıda malzemelerinin ...
Araplar gözünü İzmir'e dikti!
Suudi Arabistan Havayolları'nın Türkiye Genel Müdürü Yarub Almadany, hedeflerinin ...
 
Dolar güne nasıl başladı? İşte ilk rakamlar
Dolar / TL seçim sonrası ekonomi politikalarının nasıl oluşacağına yönelik ...
Kahreden rapor: 5 ayda 27 işçi çocuk öldü!
Birleşmiş Milletler(BM)'in 2012 yılında başlattığı 'Dünya Çocuk İşçiliğiyle ...
İzmir bunu da gördü... Defterdarlık'tan satılık yol!
Buca, Gaziemir, Menderes, Aliağa ve Karaburun’da toplam 12 taşınmaz için ...
 
Merakla beklenen büyüme rakamları açıklandı
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Ocak-Mart 2018 dönemine ilişkin dönemsel ...
Yüz binlerce kişiye müjde! Maaşlar devletten
İşveren eleman alımına hız verdi. İstihdam teşviklerinden yararlanmak ...
Dolar yeni haftaya nasıl başladı? İşte ilk rakamlar
Geçtiğimiz hafta Merkez Bankası'nın beklenenin ötesinde faiz artışı ile ...
 
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Arzu’nun Mutluluk Reçeteleri bitmez!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Herkes yer içer hesabı 'Dilber' öder!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva