HABERLER>EKONOMİ
13 Ekim 2018 Cumartesi - 10:04

Ege ihracatçılarından dev Katar hedefi: 1 milyar dolar!

Suudi Arabistan’ın başını çektiği Arap ülkelerinin ablukası altındaki Katar, ihtiyaç duyduğu her şeyi Türkiye’den karşılıyor. Türkiye’nin Katar’a yaptığı ihracat 2018 yılının Ocak – Eylül döneminde yüzde 85’lik artışla 707 milyon 12 bin dolara ulaştı.

Ege ihracatçılarından dev Katar hedefi: 1 milyar dolar!

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı Birol Celep, Türkiye’nin 2018 yılı sonunda Katar’a ihracatta 1 milyar dolar barajını aşmayı hedeflediğini kaydetti.

8-10 Ekim 2018 tarihleri arasında Katar’ın Doha şehrinde düzenlenen, Türkiye Milli Katılım Organizasyonu Ege İhracatçı Birlikleri tarafından gerçekleştirilen Katar’a ambargo sürecinde dostluk elini uzatan ülkelerin davetli olduğu 1.Uluslararası Ürün Fuarı’na Türkiye 26 firma ile katıldı.

KATAR İTHALATI YOĞUN BİR ÜLKE
Türkiye ile Katar arasında kısa süre önce Serbest Ticaret Anlaşması imzalandığını ve “Katar Uluslararası Ürün Fuarı" öncesinde iki ülke Merkez Bankalarının Para Takas Anlaşması yaptığını da hatırlatan Celep, “İki ülke arasında siyasi ve ekonomik ilişkiler tarihinin en verimli dönemini yaşıyor. Katar, 3 milyonluk bir ülke olmakla birlikte ithalatı yoğun bir ülke. Katar’a, gıda, sanayi ürünleri başta olmak üzere bu yıl 1 milyar dolar ihracat yapabilecek konuma geldik. Türkiye’nin yıllık 1 milyar dolar ihracat yaptığı ülkeler listesine Katar’ı da ekleyeceğiz. “Uluslararası Ürün Fuarı" bizleri bu hedefe taşıyan organizasyonlar biri olacak” şeklinde konuştu.

“Dostluk ve kardeşlik bağlarımızın bulunduğu Katar’la ilişkilerimiz her alanda hızlı bir gelişme gösteriyor” diyen Celep sözlerini şöyle tamamladı: “İki ülke arasında bölgesel konularda da yakın bir işbirliği ve eşgüdüm bulunuyor.  İhracatımızdaki yüzde 85’lik artış yanında, Müteahhitlik firmalarımızın Katar’da aktif olmaları gurur verici. Katar, 2022 Dünya Futbol Şampiyonasına ev sahipliği yapacak. Yeni yatırımlar yapacaklar, burada Türk müteahhitlerini yeni fırsatlar bekliyor. Bunun tüm sektörlere yansıması umudunu taşıyoruz.”

KATAR VE TÜRKİYE KARŞILIKLI SAMİMİYETİNİ GÖSTERDİ
Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Bedri Girit ise; Katar’a 5 Haziran 2017 tarihinde başlayan ambargo sonrasında Katar’a ilk dostluk elinin İzmir’den uzatıldığını, 6 Haziran’dan itibaren İzmir’den kalkan hava kargo uçakları ile Katar’a gıda sevkiyatı yapıldığını, Katarlılarda bu nedenle Türkiye’ye yönelik sevginin tavan yapmış durumda olduğunu kaydetti.

Abluka kararı sonrası bir aylık dönemde İzmir’den Katar'a 60 hava kargo uçağı ve bir gemi dolusu gıda malzemesinin gönderildiği bilgisini veren Girit, “Katar’a İzmir’den yumurta, tavuk eti, balık, süt ürünleri, işlenmiş gıda ürünleri gönderdik. Katar’a uzattığımız dostluk eli karşılıksız kalmadı. 2016 yılında 421 milyon dolar olan ihracatımız, 2017 yılı sonunda yüzde 50 artışla 630 milyon dolara çıktı. 2018 yılı sonunda ise; Katar’a ihracatımızın 1 milyar dolara çıkmasını bekliyoruz. Daha da önemlisi 2018 yılında Türkiye, ekonomik darboğaza girmişken en büyük yabancı yatırım Katar’dan geldi. Katar, Türkiye’ye 15 milyar dolar yatırım kararını açıkladı. İki ülke karşılıklı olarak samimiyetini gösterdi. 2022 Dünya Futbol Şampiyonası sürecinde tercihlerinin Türk ürünleri olmasını bekliyoruz” diye konuştu.

TİCARET BAKAN YARDIMCISI BATUR KATAR’DA İHRACATÇILARI YALNIZ BIRAKMADI
Katar, “Uluslararası Ürün Fuarı"nda Türkiye’yi en üst düzeyde Ticaret Bakan Yardımcısı Gonca Yılmaz Batur temsil etti. Katar Başbakanı ve İçişleri Bakanı Abdullah bin Nasser bin Khalifa Al Thani ve  Katar Çevre Bakanı Ahmed Amer Al Humaidi ile birlikte fuarı ve Türk stantlarını ziyaret eden Batur, Türkiye – Katar İş Forumuna da katıldı. Türkiye'nin Doha Büyükelçisi Fikret Özer ve Doha Ticaret Müşaviri Burak Güreşci'de Ticaret Bakan Yardımcısı Batur'a eşlik etti.

 
Cumhurbaşkanlığı'ndan Brunson açıklaması!
 
Buca'da kadınlar duvarları süslüyor!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
FBI'dan 'Facebook' soruşturması!
Sosyal paylaşım sitesi Facebook, hackerların güvenlik açığı nedeniyle ...
İzmir'de son yılların en büyük yatırımında işlem tamam: Erdoğan ve Aliyev açacak!
Türkiye'de özel sektörün tek noktaya yaptığı en büyük yatırım olma özelliği ...
DTO Başkanı Öztürk: Lojistik performansımızı artırırsak rekabette öne geçeriz
Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayınlanan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ...
 
Doların gözü Rahip Brunson davasında!
Piyasalar bugün görülecek Rahip Brunson duruşmasına bağlı olarak ABD - ...
GEKA ve GESİFED teknik destek proje sözleşmesini imzaladı
Güney Ege Kalkınma Ajansı’ndan teknik destek almaya hak kazanan ‘GESİFED ...
Yeni havalimanı açılıyor: İzmir'e bilet dampingi!
Türk Hava Yolları, İstanbul Yeni Havalimanı’ndan kampanyalı ücretlerle, ...
 
İzmir’de çevre için ‘çalışma grubu’
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü arasında ...
Döviz kredilerine 'Merkez Bankası kuru' ayarı
Kredi Garanti Kurumlarına Sağlanan Hazine Desteğine İlişkin Karar’da Değişiklik ...
Sendika başkanı 1 milyonluk araba aldı!
Şeker-İş Sendikası Başkanı İsa Gök’ün makam aracı değişti ve piyasa değeri ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Arzu’nun Mutluluk Reçeteleri bitmez!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Herkes yer içer hesabı 'Dilber' öder!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva