HABERLER>EKONOMİ
11 Ocak 2017 Çarşamba - 14:24

Ege'de yüzleri güldüren hububat ihracatı raporu

Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği tarafından yapılan açıklamada, 2016 yılında ihracat artışının olduğu belirtildi. Ege'den 2015 yılında 286 milyon dolar ihracat yapılırken 2016'da yüzde 31 artışla 374 milyon 641 bin dolar olarak gerçekleşti. 

Ege de yüzleri güldüren hububat ihracatı raporu

Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, Libya'ya ihracatta yüzde 235, Hindistan'a ihracatta yüzde 88, Amerika Birleşik Devletleri'ne ihracatta ise yüzde 49'luk yükselişe imza attı. İhracat yapılan ülke sayısı ise 140 oldu. Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği'nin ihracatında 172 milyon dolarlık payı bitkisel yağ ihracatı alırken bitkisel yağ ihracatı 2015 yılına göre yüzde 26 artış gösterdi. İkinci sırayı 69.5 milyon dolarlık dış satımla yağlı tohumlar ihracatı alırken, yağlı tohumların ihracatı 2015 yılına göre yüzde 61 rekor artış gerçekleştirdi. 

Egeli ihracatçılar 2016 yılında 75 ülkeye 37.8 milyon dolarlık baharat ihraç ederken, baharat ihracatı 2015 yılına göre yüzde 43 arttı. Baharat ihracatını 20 milyon dolar ile hububat ürünleri ihracatı takip etti. Hububat ürünlerinin ihracat artış oranı ise yüzde 24 oldu. 

HİNDİSTAN İLK SIRADA, LİBYA VE SURİYE TAKİPÇİ

Ege Bölgesi'nden yapılan hububat bakliyat ve yağlı tohumlar ihracatında Hindistan 49 milyon 26 bin dolarlık tutarla ilk sırada yer alırken, bu ülkeye yapılan satış bir önceki yıla göre yüzde 88 artış gösterdi. Hindistan'ı 39 milyon 494 dolarlık dış satımla Libya izledi. Libya'ya ihracat 2015 yılı ile karşılaştırıldığında yüzde 236 arttı. Üçüncü sırada 35 milyon 83 bin dolarlık ihracatla Suriye yer aldı. Bu ülkeleri Amerika Birleşik Devletleri, Almanya, İsrail, Suudi Arabistan, Japonya, Hollanda ve Lübnan'a yapılan ihracat izledi. 

KALİTE VE YÜKSEK REKOLTE ARTIŞ GETİRDİ

2016 Yılında birçok üründe rekoltelerin son yılların en üst seviyesinde gerçekleştiğine işaret eden Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Moiz Hemsi, rekoltenin yüksek ve kaliteli olmasının ihracat rakamlarına rekor olarak yansıdığını, Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından 'Uluslararası Bakliyat Yılı' ilan edildiği 2016 yılında Türkiye'nin ihracatının yatay seyir izlediği süreçte yüzde 31'lik ihracat artışının kendilerini mutlu ettiğini ve gururlandırdığını kaydetti.

2017 YILINDA MEVCUDU KORURSAK BAŞARI

Ekonomistlerin 2017 yılında talebin daha düşük olacağına ilişkin öngörülerde bulunduğunu hatırlatan Hemsi, "2017 yılında ihracatımızda önemli bir artış olmasını beklemiyoruz. 2016 yılındaki ihracat rakamımızı koruyabilmeyi bile başarı olarak görüyoruz" diye konuştu. 

BİTKİSEL YAĞDA İHRACATINDA LİBYA İLK SIRADA

Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği'nce 2016 yılında yapılan bitkisel yağ ihracatında Libya 38 milyon dolar ile ilk sırada yer alırken, 35 milyon dolar ile Suriye, 10.4 milyon dolar ile İsrail izledi. Yağlı tohumlar ihracatında Hindistan 45 milyon dolar ile açık ara öndeyken, Japonya'ya 9.6 milyon dolar, Cezayir'e ise 3 milyon dolarlık yağlı tohumlar ihracatı gerçekleşti. Baharat ihracatında Amerika Birleşik Devletleri 9.6 milyon dolar ile birinci, Bangladeş 5.6 milyon dolar ile ikinci ve Almanya 4.2 milyon dolar ile üçüncü sırada yer aldı. (DHA)

 
Bozdağ: Adil Öksüz'ü birileri saklıyor
 
Sağlıkçılar Adliye Şehitleri'ni andı 
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Nasır: Müteahhitlik yasasıyla sektöre düzen gelecek
İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu Başkan Yardımcısı Nasır: Çıkarılacak ...
ESİAD'da yargı zirvesi
Ege Sanayicileri ve İşadamları Derneği (ESİAD) 2017 yılı ilk faaliyet ...
Eskiyörük: İzmir yerelde kalkınmayla Türkiye’ye örnek oluyor
İzmir Tarım Grubu ve Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük, İzmir ...
 
İzmir'de gevrek ve boyoza zam kapıda!
İzmir Pide Gevrek İmalatçıları Odası gevrek, boyoz ve kumru için zam teklifi ...
İzmir’de sevgililer günü çiçekleri buz tuttu!
Türkiye'de kesme çiçek üretiminin yüzde 60'ının karşılandığı İzmir'in ...
İzmir'de özel günlerin yeni adresi DoubleTree by Hilton İzmir Airport
DoubleTree by Hilton İzmir Airport’ta, düğün ve nişan gibi özel günler ...
 
Dolardan yeni rekor: İlk kez 3,90 TL'yi aştı!
Yükselişini sürdüren dolar/TL, 3,90'ı aşarak tarihi zirveyi gördü. Euro ...
İzmir’e ayakkabı lisesi açılıyor!
İl Milli Eğitim Müdürlüğü ayakkabı lisesi açılması için hareketi geçti. ...
Ve Volkswagen ABD ile 4.3 milyar dolara anlaştı
Alman otomobil üreticisi Volkswagen, ABD'de dizel konusuyla bağlantılı ...
 
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Siperdeki foto nasıl canlandı?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bodrum’un Gayıkları
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva