HABERLER>GÜNCEL
8 Aralık 2011 Perşembe - 08:20

Ege’de korku binaları

İzmir'de Büyükşehir Belediyesi, Aydın'da Atatürk Devlet Hastanesi, Manisa'da Ali Rıza Çevik İlköğretim Okulu, Datça'da Hükümet Konağı ve Marmaris'te belediye hizmet binasının çürük olduğu ortaya çıktı

Ege’de korku binaları

İZMİR - Hastane, okul ve belediye gibi onlarca binanın çürük olduğu Ege'de olası deprem senaryoları felaketi aratmadı. Aydın'da çürük raporu olmasına karşın poliklinik hizmeti veren günde 3 bin kişinin girip çıktığı Atatürk Devlet Hastanesi, Manisa'da 2 bin 89 minik öğrencinin eğitim öğretime devam ettiği Ali Rıza Çevik İlköğretim Okulu, Datça'da 150 çalışanın ve 500'e yakın vatandaşın girip çıktığı Hükümet Konağı yürekleri ağızlara getirdi. Marmaris'te belediye hizmet binası için yıkım kararı çıktı. İzmir Büyükşehir Belediyesi Hizmet binasının da güçlendirme beklediği bildirildi.
 
UZMANLAR UYARDI
Merkez üssü Ege denizi olan, İzmir'den Çanakkale'ye kadar sahil şeridinde hissedilen 5.1 büyüklüğündeki deprem, uzmanların "daha sarsıcılarını bekliyoruz" yönündeki açıklamalarıyla gündemdeki yakıcılığını korudu. Birinci derece deprem kuşağında yer alan Ege Bölgesi'ndeki kamu binalarının durumu ise akıllara durgunluk verdi. İçler acısı bu durum, Ege'de olası deprem senaryolarını felaketle buluşturdu.
En çarpıcı örnek ise Aydın'dan geldi. 1993'te yapılan Atatürk Devlet Hastanesi'nin 7 katlı poliklinik binasının 13 yıl sonra depreme dayanıksız olduğu ortaya çıktı. 2006'da raporlara yansımasına rağmen binada güçlendirme yapılmadan hasta kabulünün devam etmesi şaşkınlık yarattı. Poliniklinik hizmeti verilen binaya günde 3 bin kişi girip çıkıyor. Aydın İl Sağlık Müdürü Hüsnü Tırpancı, "Hastane polikliniğinin yapıldığı SSK Genel Müdürlüğü döneminde bugünkü deprem yönetmelikleri olmadığı için bu hastanenin yapımında kullanılan malzemeler bilinmiyor" dedi.
 
YENİ HASTANE
Tırpancı, bakanlığın duruma el koyduğunu, ancak güçlendirmenin çok maliyetli olacağı gerekçesiyle gündemden çıkarıldığını bildirdi. Sağlık Bakanlığı'nın 600 yataklı yeni bir devlet hastanesi yapımını 2012 yatırım programına koyduğunu açıklayan Tırpancı, "Önümüzdeki yıl yapımına başlanacak yeni hastane tamamlandığında Aydın Devlet Hastanesi ve Atatürk Devlet Hastanesi de buraya taşınacak" diye konuştu.

İl Sağlık Müdürü Hüsnü Tırpancı, "Van'daki depremde en çok kamu binaları zarar gördü. Biz de böyle bir binada hizmet vermekten rahatsızız. Ancak burada günde 3 bine yakın hastaya bakılıyor. Sağlık hizmetinin aksamaması için binayı boşaltamıyoruz. Yeni hastane yapılana kadar başka bir çözüm görünmüyor" dedi. Hastane Başhekimi Halil Yürekli de, "Sağlık Bakanlığı'ndan hastanenin poliklinik binasını boşaltmak için talep ettiğimiz ek bina yapımına ödenek çıktı. Aydın'a 600 yataklı hastane yapılacağı için ek bina için ödenek gönderilmedi. İnşallah 2012 yılına kadar Aydın'da bir deprem olmaz" diye konuştu.

Muğla'nın Datça ilçesinde adliye, emniyet, kaymakamlık, turizm danışma bürosu, özel idare ve müftülüğün yanı sıra tarım, tapu kadastro, maliye ve nüfus müdürlüklerinin yer aldığı, 150 çalışanın bulunduğu ve günde 500'e yakın vatandaşın girip çıktığı Hükümet Konağının çürük olduğu saptandı. 1983'te yapılan 6 katlı binanın 3 Ağustos 2004'teki depremde ciddi hasar gördüğü, duvarlarında derin çatlaklar oluştuğu ve bunun raporlara yansımasına karşın 6 yıldır herhangi bir işlem yapılmadığı ifade edildi.
 
"BİZ YAPALIM"
Konu, Ege denizindeki 5.1'lik depremin ardından son meclis toplantısında yeniden gündeme geldi. AK Partili Belediye Meclis Üyesi Sadık Uslu, "Devlet yapmıyorsa, biz yapalım" derken, CHP'li Belediye Başkanı Şener Tokcan, "Hükümet Konağı konusunda herkes endişeli. Taşınması gerekiyor. Özel mülk olsa biz burayı çoktan boşaltmıştık. Hükümet Konağı'na iş için giden vatandaşlarımız, çalışan memurlarımız, adalet dağıtmaya çalışan hakim ve savcılarımızın bulunduğu bir binanın bu kadar sürüncemede bırakılmaması lazım" diye konuştu.
 
DUVARA MAKYAJ
Yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya olan ve kullanılamaz raporu verilen Datça Hükümet Konağı için bugüne kadar ilgili bakanlıklara girişimde bulunulmadığı, çatlakların ise makyajla kapatılmaya çalışıldığı kaydedildi. Geçen yıl göreve başlayan Datça Kaymakam Hamdi Üncü'nün konuyla ilgili Muğla Valiliği'ne dilekçe verdiği öğrenildi.
1967 yılında otel olarak inşaa edilen, 1995'ten sonra belediyenin taşındığı Marmaris Belediye hizmet binasının da çürük olduğu belirlendi. Başkanı Ali Acar, binanın demirlerinin gözlük sapı kadar inceldiğini söyledi. Acar, "Özel bir firmaya inceleme yaptırdık. Durum vahim. Beton içindeki demirler incelmiş. Binayı boşaltmaya hazırlanıyoruz. Yeni bir belediye sarayı inşa edene kadar geçici adrese taşınacağız" dedi.
 
Büyükşehir Belediyesi depreme dayanıksız
İzmir'de de depreme dayanıksız olduğu tespit edilen kamu binalarının başında İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Konak'taki merkez binası geliyor. 2005'te İzmir'de art arda meydana gelen sarsıntıların ardından İzmir Valiliği'nin isteği üzerine test yaptırılması istenmişti. Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeofizik bölümü ile protokol imzalayan Büyükşehir Belediyesi, belediye sarayının depreme dayanıklılık testlerini yaptırmıştı.
 
KİRALIK BİNA ARAYIŞI
İnceleme sonucunda hazırlan rapor kamuoyuna açıklanmazken binanın depreme karşı dayanıksız çıktığı ve güçlendirilmesi öne sürülmüştü. Belediye sarayını güçlendirmek amacıyla kiralık bina arayışına girildi, ancak tasarruf genelgesi yüzünden taşınma gerçekleşmedi. Son olarak belediye sarayında geçen sene dış cephe düzenleme çalışmaları yapılmış fakat herhangi bir güçlendirme projesi uygulanmamıştı.
 
İşte İzmir'de hastanelerde son durum
İzmir İl Sağlık Müdürü Opr.Dr. Mehmet Özkan İzmir'deki hastanelerin büyük çoğunluğunun sıfırdan inşa ederek depreme hazır hale getirildiğini söyledi. Özkan, "İzmir'deki tüm hastaneleri güçlendiriyoruz ya da yeniden inşa ediyoruz" dedi. Özkan, şu bilgileri verdi:
* Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Ege Doğumevi ve Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastane binaları ise Yenişehir Sağlık Kampüs Projesi kapsamında yer aldığından bu projenin içeriğine göre yıkılıp yeniden yapılandırılacak.
* Hayri Üstündağ Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesi, Eğitim Diş Hastanesi, Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Alsancak Devlet Hastanesinin 2007 yılı deprem yönetmeliğine göre güçlendirme testleri yapılarak uygun bulunduğu takdirde güçlendirmeleri yapılacak.
* Behçet Uz Çocuk Hastanesi ile Torbalı, Çeşme ve Foça devlet hastaneleri ekonomik ömrünü tamamladı. Bu hastane binalarının güçlendirmeleri rantabl olmadığından günümüz konseptine uygun yeniden projelendirilip yapılması için 2012 yılı yatırım programına önerildi.
* Aliağa, Bayındır, Kiraz, Menemen, Bergama, Dikili, Kemalpaşa, Seferihisar ve Tire Devlet Hastaneleri ile Buca Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi yürürlükteki deprem yönetmeliğine göre inşa edildi, yeni binaya kavuştu.
* Buca Seyfi Demirsoy Devlet Hastanesi ile Selçuk Devlet Hastanesine yürürlükteki deprem yönetmeliğine göre güçlendirme yapıldı.
* Karşıyaka 400 yataklı eğitim hastanesi ile Urla Devlet Hastanelerinin inşaatlarına başladık. Karşıyaka, Çiğli ve Urla devlet hastaneleri yeni binalarına taşınacak.
* Mevcut Bornova Devlet Hastanesi'nin bulunduğu alana yeni bir hastane yapımının planlanıyor.
* Ödemiş Devlet Hastanesi yeni binası da projelendirildi, ihale aşamasında.
 
Çıray: Depremde hizmet verilemez
CHP İzmir Milletvekili Aytun Çıray, 2000 yılında İngiliz firması tarafından yapılan bir araştırmaya göre İzmir'deki 321 hastane binasından 225'inin depreme dayanıksız olduğunun belirlendiğini söyledi.
“ Bu bir cinayet ihbarıdır” diyen Dr Aytun Çıray “ Dinar depreminin ardından TOKİ ve Dünya Bankası desteğiyle bir İngiliz Şirketine İzmir’in bütün hastanelerin deprem etüdlerinin yaptırıldığını ve bu sonuçların 2000 yılında açıklandığını belirtti. İzmir’deki hastanelerin son durumlarını bir soru önergesiyle meclis gündemine taşıyan Çıray aradan geçen 11 yılda sadece 1 blokta güçlendirme çalışması yapıldığını söyledi.
 
9 YILDA SADECE 1 BLOK GÜÇLENDİRİLDİ.
Çıray soru önergesine aldığım cevap beni daha da ürküttü. Çünkü 90’lı yılların 2. yarısında projelendirilen ya da temeli atılan hastane binaları dışında hiçbir şey yapılmamış. Depreme dayanıksız olarak belirlenen 225 hastane binasından sadece Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesinin E Bloğunda güçlendirme çalışması yapılmış. Kalan 219 Blok ne olacak” diye sordu.
 
İZMİR TABUT HASTANELERLE DOLU
7 şiddetinin üzerindeki bir depremin İzmir için felaket tablosu yaratabileceğine dikkat çeken Aytun Çıray”. Olası bir İzmir depreminde kentte sağlık hizmeti vermek neredeyse imkansız hale gelecektir. Depreme hazırlıklı olmak demek ceset torbaları hazırlamak değildir . İzmir Tabut Hastanelerle dolu. Bir an önce bu tablo değişmelidir. Artık hükümet İzmir için laf değil hizmet üretsin” diye konuştu
 
Hastanelerin ve Kamu binalarının ne kadar sağlam olduğunun Van depreminde bir kez daha ortaya çıktığını kaydeden Çıray Sağlık personelinin bile kendi çalıştıkları binalara güvenmediklerini söyledi. Yetkilileri biran önce harekete geçmeye çalışan Çıray, Sağlıkta dönüşümün öncelikle hastanelerin fiziki yapılarından başlaması gerektiğini kaydetti.
Yeniasır)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir’de minibüs dereye uçtu: 1 ölü, 6 yaralı
Kemalpaşa’da bir minibüs, yağmur nedeniyle kayganlaşan yolda kontrolden ...
Mehmet Eymür'den şoke edecek ifade
Özel Yetkili Ankara Cumhuriyet Savcısı Hakan Yüksel’in yürüttüğü faili ...
Konak Tüneli’nin müteahhidine büyük şok
AK Parti’nin seçimler öncesinde açıkladığı ‘35 Proje’ arasında yer alan ...
 
Tutuklu öğrenciler için saçlarını kesecek
Hopa Davası öncesinde Ankara'da yapılacak eylemde eğitimciler, sanatçılar ...
DEÜ ile Ege Orman'dan anlamlı prtokol
DEÜ ile Ege Orman Vakfı’nın yaptığı protokolle Üniversite hastanesinde ...
Asansör yere çakıldı, Ulusoy ve Atalay yaralandı
Haluk Ulusoy, Saffet Ulusoy ve Mehmet Atalay'ın içinde bulunduğu asansör 3. kattan aşağıya düştü.
 
Hava soğuyor, yarından itibaren kar geliyor
Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre yurda Orta Akdeniz'den ...
‘Pastaya kürdan dikmeyin’
Jeofizik Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Prof. Dr. Günay Çiftçi, ...
İki çocuğunu balkondan atan anneye müebbet hapis
İzmir'de cinnet sonucu iki çocuğunu bıçaklayıp balkondan atarak öldürdüğü ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çıkmasaydı Samsun’a neler gelirdi başımıza?
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva