HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
19 Kasım 2014 Çarşamba - 18:13

Efemçukuru suyunda arsenik var araştıran yok!

Menderes’e bağlı Efemçukuru Köyü’ne su sağlayan kuyularda arsenik, manganez ve demir oranının yüksek çıkmasından sonra kuyu İZSU Genel Müdürlüğü tarafından kullanıma kapatılırken sorunun nereden kaynaklandığı tartışmalara neden oldu. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun “Madenden mi kaynaklandı bilmiyoruz. Araştırılması lazım” sözlerinden sonra DSİ 2. Bölge Müdürü Hayati Çelenk ise, “Biz kurum olarak sadece su temin ederiz. Orada araştırma yapamayız. Konu bizim dışımızda” dedi. Öte yandan Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü ise topu Maden Tetkik Arama’ya (MTA) attı.

Efemçukuru suyunda arsenik var araştıran yok!

Fatih YAPAR/EGEDESONSÖZ - İzmir’in içme suyu ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan Tahtalı Baraj Havzası’nın yakınında Çamlı Barajı Havzası’nın ise tam içinde yer alan Menderes İlçesi’ne bağlı Efemçukuru Köyü’nde suyun kapatılmasının yankıları sürüyor. İZSU Genel Müdürlüğü suda yaptığı inceleme sonrasında demir, manganez ve arsenik miktarında sınır değerlerin üstünde bir oran tespit edince köyü su temin eden kuyuları kapatmıştı. Bir haftadır İZSU’nın taşıma suyu ile ihtiyaçları karşılanan köylü sorunun çözülmesini beklerken sudaki değerlerin yüksekliğinin gerekçesi bulunamadı.

- İZMİR'İN SU HAVZASINDA TAŞIMA SUYLA HAYAT!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun, “Bu konuda çeşitli söylentiler var. Bilime dayanmadan, raporlara dayanmadan, duyumlarla polemik yaratacak beyanlarda bulunmak bizim işimiz değil. Oradaki sorun altın madeninden mi, yoksa başka bir şeyden mi kaynaklanıyor kesin sonucuna varmadan bir şey söyleyemeyiz. Söylememiz de doğru olmaz. Ama biz orada sudaki değerlerin yüksek olduğunu görmüşüz. Tankerle götürüp depolarına suyu koyuyoruz.  Köyün su ihtiyacını karşılıyoruz. Bizim yapacağımız iş budur. Madenin kirlettiğine dair bilimsel bir veri olmadan bu konuda konuşmam doğru değil. Varsa konuşurum. Zaten başından beri madene karşıyım” sözlerinin ardından “araştırmayı hangi kurum yapacak” konusu ortaya çıktı.
 
BİZİMLE ALAKASI YOK
İZSU’nun sadece sudaki değerleri analiz etmesinin ardından gözler Devlet Su İşleri’ne çevrildi. DSİ 2. Bölge Müdürü Hayati Çelenk konunun kendileri ile ilgisinin bulunmadığını söyledi. Çelenk, “Kurum olarak suyun temini, baraj yapımı ve havza üstündeki suyun tutulması ile ilgileniyorum. Bizim ana işimiz budur. Devlet Su İşleri, suyu temin eder.  Gerekirse taşıma ve nakil işlerini de yapar. Onun dışında zaten şehir içindeki sulardaki tüm sorumluluk İZSU Genel Müdürlüğü’nündür. Bu meselenin bizimle bir ilgisi yok. Orada araştırma yapacak kurum biz değiliz” dedi.
 
ÇEVRE ŞEHİRCİLİK MTA’YI ADRES GÖSTERDİ
Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü ise konuyla ilgili bir araştırma yapamayacaklarını ifade etti. İzmir İl Müdür Yardımcısı Mehmet Ali Arslan, “Efemçukuru’ndaki arsenik değerinin yükselmesi kayaçlarla ilgili bir konu. Yani toprak yapısı ve suyun yeraltı seviyesinin azalmasından kaynaklandığını düşünüyoruz. Bu konu bizim gündemimize de geldi. Orada bir altın çıkardıktan sonra üretim çalışması yok. Nakliye ile kamyonlara yüklenen toprak başka yere taşınıyor. O yüzden madenden kaynaklanıp kaynaklanmadığı bilinmez. Ayrıca biz müdürlük olarak bir tesis, üretim varsa onun deşarjı, atıkları ile ilgileniyoruz. Eğer bu atıklar suyu kirletiyorsa ona müdahale ederiz. Bu araştırmayı yapacak olan kurum. Maden Tetkik Arama (MTA) bölge müdürlüğüdür” diye konuştu.
 
Öte yandan MTA yetkilileri ise kurum olarak görevlerinin madenler olduğunu ifade ederken suyla ilgili konunun kendileri dışında olduğunu ifade etti.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Mendesli vatandaş 20 Kasım 2014 Perşembe 12:20

benim güzel ilçemde milyonlarca dolar para kazanan yabancı menşeili bir firma ve yetkilileri hem benim güzel ilçemi kirletecekler hemde bir okul bir park vs yapmayacaklar yazıklar olsunnnnnn

Yorumu oyla      11      5  
İzmirli 20 Kasım 2014 Perşembe 10:44

Türkiye tembel bir ülke. Kimse çalışmıyor. Ona buna havale ediyorlar. Elin adamı kuyruklu yıldıza uydu indirmeyi başardı. Biz nelerle uğraşıyoruz yazık.

Yorumu oyla      11      5  
Aydın 20 Kasım 2014 Perşembe 08:59

Çevre ve Şehircilik Müdürlüğünün hiç bir yetkisi yok ki zaten.Oraya kalsa bütün işler başkalarının yetkisinde.!!!!!!

Yorumu oyla      13      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kocaoğlu’ndan ilginç ‘Agora’ mesajı: Başkan olmasam…
Tarihi Kemeraltı A.Ş (TARKEM) 2. Olağan Genel Kurul Toplantısı’na katılan ...
Selvitopu: KARBEM’i daha ileriye taşıyacağız
Karabağlar Belediyesi tarafından ilçedeki öğrencilerin ücretsiz ve kaliteli ...
Bornova’nın çocukları atık yağ toplayacak
Bornova Belediyesi, çevre duyarlılığını artırmak için ilkokul ve ortaokullar ...
 
Başkan Piriştina’dan Özcan’a ‘hayırlı olsun’ ziyareti
Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina, kısa bir süre önce göreve başlayan ...
Karşıyaka’da öğrencilere ‘sağlıklı gıda’ uyarısı
Gelişim çağındaki çocukları ve ilköğretim öğrencilerini açıkta satılan ...
İzmir Ali İsmail için oynadı, kardeşlik kazandı
Gezi direnişi sırasında Eskişehir’de dövülerek öldürülen Ali İsmail Korkmaz ...
 
İZSU'dan Foça'ya 88 kilometrelik can suyu
İzmir’in turistik bölgelerinden Yeni Foça’nın en büyük çevre sorunu çözülüyor. ...
Kordon'da modern tuvalet dönemi!
Büyükşehir Belediyesi İzmirliler'in ilkinden memnun kalmadığı tuvaletlerin, ...
Konak Meclisi’nden siluet önlemi: Gökdelenlere fren!
Konak Belediye Meclis’i olağanüstü gündemle toplandı. Başkan Sema Pekdaş’ın ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Şimdi ne olacak?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Yazık olmuş geçen yıllara'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Siyasette yumuşama devrimi mi başlıyor?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İtiraz seven kadınların kenti: İzmir
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva