HABERLER>EKONOMİ
30 Eylül 2014 Salı - 17:58

DTO'da kruvaziyer zirvesi: Fatura limana!

Kruvaziyer turizmindeki düşüşün tartışıldığı Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi meclis toplantısında eleştiri okları İzmir Alsancak Limanı'na yöneltildi. Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, İzmir Limanı'nda yapılanın sadece kirliliği örten büyük afişler olduğunu söyledi. Kruvaziyer turizmi hakkında meclisi bilgilendiren DTO İzmir Şube Başkan Yardımcısı Kaptan Savaş Ercan da, "10 yıldır limanda bir değişiklik görebiliyor musunuz?" dedi.

DTO da kruvaziyer zirvesi: Fatura limana!

Sinan DOĞAN/EGEDESONSÖZ - Kruvaziyer turizminde İzmir'in yaşadığı düşüş, Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi'nin eylül ayı meclis toplantısında gündeme geldi. Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kaptan Savaş Ercan, bir yandan Doğu Akdeniz'deki iç karışıklıklar ve savaşın diğer yandan da İzmir Alsancak Limanı'ndaki olumsuzlukların kruvaziyer gemi ve yolcu sayısında düşüşe yol açtığını söyledi. Bu yılın ilk 8 ayında yolcu sayısının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20 gerilediğine dikkat çeken Ercan, İzmir olarak özeleştiri yapılmasını önerdi.

BU DİREKLER TARİHİ Mİ?'
Ercan, "10 yıldır ne yaptık? Kendimize sormamız gereken nokta bu. Konuştuk. yolcu, gemi, para dedik. Ama limana ne yaptık? Limanda bir değişiklik görebiliyor musunuz? Yolcuların gördüğü manzarayı cep telefonumla görüntüledim. Bazı turistler limanın önündeki viyadük ayaklarının  tarihi olup olmadığını bana soruyor. İzmir Limanı'nın geliştirilmesi gerektiği ortada. Son dönemdeki düşüş daha çok şey yapılması gerektiği gerçeğini göz önüne seriyor. Konuştuk, övündük, artık çalışma zamanı. Biz oda olarak çalışmaya hazırız" dedi.



BAKANLARA TEŞVİK ÇAĞRISI

Kruvaziyerde ülke politikası geliştirilmesini öneren Ercan, Ulaştırma Bakanı Lütfü Elvan ve Turizm Bakanı Ömer Çelik'e yeni kruvaziyer gemileri çekmek için teşvik politikaları ve formüller geliştirmeleri çağrısında bulundu. Uzakdoğu, Kızıldeniz, Karayipler ve Brezilya'nın kruvaziyerde rekabetin yoğun olduğu yerler olduğunu dile getiren Ercan, "Ülkemiz güzel, tarihimiz derin. Ama biz rakip olduğumuz limanlardan ülkemize getirdiklerimizle övünmeliyiz. İnşallah Türk limanları daha fazla tercih edilir. Kruvaziyer firmaları İstanbul'u, İzmir'i, Kuşadası'nı ana liman yapar" diye konuştu.

ÇANDARLI'YA KRUZ LİMANI
Türkiye'de kruvaziyer gemilerine 17 liman ve 7 iskelenin hizmet verdiğini, İstanbul, Kuşadası ve İzmir'in 3 ana oyuncu olduğunu belirten Ercan, Kuzey Ege Çandarlı Limanı'nın da kruvaziyer turizminde değerlendirilmesini önerdi. Ercan, "Orası bir transit ve yük limanı ama arkasında Bergama var. Neden Bergama yeni liman üzerinden değerlendirilmesin? O bölgede büyük gemileri ağırlayacak bir liman neden olmasın?" şeklinde konuştu.
Oda olarak kruvaziyer fuarlarında İzmir'in bayrağını dalgalandırdıklarını vurgulayan Ercan, ancak fuarlara ülke çatısı altında katılmak gerektiğini söyledi. Ercan, "Bu sektörde çok ciddi bir savaş var. Limanlar ve ülkeler gemileri kendilerine çevirmek için çok ciddi atılım yapıyorlar. Biz de bunun gerisinde kalmamalıyız. Coğrafi avantajımızı, misafirperverliğimizi göstermeliyiz" dedi.

YATAK KAPASİTESİ 500 BİN
Ercan, dünya kruvaziyer turizmi hakkında şu bilgileri verdi: "Bu yıl itibariyle dünyada 410 adet kruvaziyer gemisi bulunuyor. Bu gemilerin toplam yatak kapasiteleri 500 bin civarında. Kruvaziyer yolcu sayısı geçen yıl 21.3 milyon iken bu yıl 21.7 milyon kişiye çıkması bekleniyor. Bu yıl filoya 29 yeni gemi eklendi. 7.2 milyar dolar yeni yatırım yapıldı. Amerika nüfusunun yüzde 52'si, Avrupa nüfusunun yüzde 30'u kruvaziyer seyahati yapıyor. Türkiye'de ise 70 milyonda 7 bin kişi kruvaziyer seyahati gerçekleştiriyor."



'MAKE UP YAPIYORUZ'
Deniz Ticaret Odası İzmir Şube Başkan Yusuf Öztürk de limanın geliştirilmesi için daha net çalışılmasını önerdi. Öztürk, "Biz başlı başına marka olan bir şehri biraz daha farklılaştırıp, satışını yapmamız gerekir. İzmir'de gezdirilecek çok yer var. Agora önemli bir destinasyon olacak ileride. Ama İzmir'i duyuramıyoruz. Trabzon inanılmaz gelişiyor. Karadeniz Kalkınma Ajansı'nın limanın gelişmesine inanılmaz destekleri var. Bizde o destekler yok. Sadece cengaver gibi bir şeyle yapmaya çalışıyoruz. İzmir Limanı'nda yapılan sadece büyük afişler. O da kirliliği ortadan kaldırmak için. Biz sadece make up (makyaj) yapıyoruz. Daha net çalışmamız gerekiyor" dedi.

EPEY YOL GİTMEMİZ LAZIM
Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Meclis Başkanı Geza Dologh, İzmir'in kruvaziyerde home port olması için yapılacak çok şey olduğunu söyledi. Dologh, "İzmir için biraz zor. İstanbul'a dünyanın her yerinden uçuş var. İzmir'de yok. Bu kadar turist gelirse hangi otelde misafir edebiliriz. Epey yol gitmemiz lazım" dedi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Mustafa Y 30 Eylül 2014 Salı 18:54

evet 10 yıldır limanda birşey yok, kruvaziyerden inen yolcuları, yürütüyoruz,terminal binasını ise hiç konuşmayalım.limanın kruvaziyer kısmı yaılmadı, onca konuşmaya rağmen.sonuçta ana liman istanbul oldu.demekki bürokraside bunu istiyordu.izmir yerinde saysın.

Yorumu oyla      15      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Folkart için imar değişti!
Folkart’ın bu yılbaşında satın aldığı Bornova’daki Syngenta İlaç Fabrikası’nın ...
EGİAD’dan Romanya çıkarması
Küresel kriz sonrasında dünya ticaret pastasının küçüldüğü ve pay alma ...
Dış açık yılın zirvesinde
Dış ticaret açığı Ağustos ayında beklentileri aşarak 8,04 milyar dolarla ...
 
Flaş! Elektriğe ve doğalgaza büyük zam
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ekim ayından geçerli olmak ...
Torbadan rekabet çıktı: İTO’yla EİB’in milyonluk yarışı
Torba Yasa ile odaların gelirlerine ihracatçı birlikleri de ortak olurken, ...
EBSO’da gergin meclis: Taşınma çıkmazı!
Ege Bölgesi Sanayi Odası'na 10 yıl önce İzmir Atatürk Organize Sanayi ...
 
Bakan Zeybekçi dolarda güven verdi!
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, kurdaki dalgalanmanın endişe verici olmadığını söyledi.
Mövenpick Hotel İzmir'den bayram indirimi
Ege Denizi'nin nefes kesen manzarasına hakim konumda yer alan Mövenpick ...
İZKA’da başkanlar kapıştı: Demirtaş Mutlu’ya karşı!
Kalkınma Bakanlığı’nın İzmir Kalkınma Ajansı’na 3 yıldır mali destek vermemesi ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çocuk yaşında assolist oldu!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gazeteci titizliğinden çıkan bir roman
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva