HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
1 Mart 2013 Cuma - 09:18

Direksiyonda isyan: İZELMAN ‘ESHOT hakkı’ istiyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi ESHOT Genel Müdürlüğü bünyesinde çalışan fakat kadrosu ve maaşlarını belediyenin şirketi İZELMAN’dan alan şoförler savaş açtı. Aynı işi yapan, aynı otobüsü kullanan, aynı zamanda işe giden şirket çalışanları ESHOT kadrosundakilerden daha az maaş ve sosyal hak verildiği gerekçesiyle mahkemeye gitti. Çalışanlar ‘muvazaa tespit davası’ açtı.

Direksiyonda isyan: İZELMAN ‘ESHOT hakkı’ istiyor

Fatih YAPAR/EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde şirketler ve kurum arasındaki fırtınalı hava devam ediyor. Belediyenin ESHOT şoför ihalesini iptal etmesinin ardından soluğu mahkemede alan İZELMAN yargı süreci ile hakkını ararken bu kez çalışan personel farklı bir hamle başlattı. Şu sıralar ihale krizleri tavan yapan, taşeron şirketler nedeniyle başı derde giren belediyede bu kez şoförler ayaklandı. Yıllardır İZELMAN bünyesinde çalışan fakat ESHOT Genel Müdürlüğü tarafından yönetilen personel hak arama mücadelesine girdi. Çalışanlar, ESHOT personeli ile aynı hakları alabilmek için soluğu mahkemede aldı.
 
EŞİT İŞE EŞİT ÜCRET
Belediyenin personel sistemini yürüten yaklaşık 10 bin kişi bünyesinde bulunduran İZELMAN’da 3 bin 350 otobüs şoförü bulunuyor. ESHOT Genel Müdürlüğü’nün yaptığı ihaleyi kazanan şirket yıllardır bu şekilde çalışıyor. Maaşları İZELMAN’dan alan, görevleri ve atama yerleri, çalışma saatleri ESHOT tarafından belirlenen şoförler periyodik olarak yer değiştiriliyor. Belediyenin kadrolu olarak görünen ESHOT Genel Müdürlüğü bünyesinde ise 280 şoför bulunuyor. Bu şoförlerin büyük bölümü hareket merkezlerinde şef, hareket amiri ya da görevlendirme personeli olarak çalışıyor. Kadroları şoför olan fakat ESHOT tarafından idari olarak kullanılan personel çalışmalarını bu şekilde yürütüyor
 
ARDI ARDINA DAVALAR
Ulaşımın ana omurgasını oluşturan otobüsleri kullanan şoförlerin çoğunluğunun İZELMAN üzerinden maaş alan personelden oluşması, ESHOT bünyesindekilerin aynı işi yapmasına rağmen daha fazla maaş alması işçileri karşı karşıya getirdi. Ortalama bin 700 TL maaş alan İZELMAN personelinin yaptığı işin aynısını yapan ESHOT personeli 3 bin TL’ye yakın maaş alınca ortalık karıştı. Sosyal haklarda da üstünlük sağlanınca şoförlerin çoğunluğu ayaklandı. Kendi aralarında toplanan şoförler belediye ve ESHOT’a dava açma kararı aldı. İlk davayı, İş Mahkemesi’nde DİSK 1 Nolu Şube Yönetim Kurulu Üyesi Nihat Doğan, 1 Nolu Şube 5. Bölge Temsilcisi Devran Yumurtacıoğlu ve Trafik Bilirkişisi Hüseyin Atakul açtı. Motorsiklet kullanan Atakul dışında otobüs kullananlar arasında yer alan Doğan ve Yumurtacıoğlu, eşit haklara sahip olmak için muvazaa tespit istedi. Çalışanlar arasında ilk olarak harekete geçen üç ismin ardından yaklaşık 150 kişinin daha dava hazırlığında olduğu öğrenildi.

Mahkemeye verilen dilekçelerde şoförler, “Bizim her türlü çalışma şartlarımız, koşullarımız ve görev yerlerimiz ESHOT yetkilileri tarafından belirleniyor. Biz sadece İZELMAN’dan maaş alıyoruz. Aynı otobüsü kullanan iki şoför farklı maaş alıyor. Sadece kurumlar farklı olduğu için sosyal haklarımız elimizden alınıyor. Her işi aynı olan iki şoför arasında ayrımcılık yapılıyor. Biz, ESHOT tarafından yönetiliyorsak kadromuz da orada olmalıdır. İşe alınma ve işten çıkartılma kararını da ESHOT yetkilileri verirken bizim dışlanmamız söz konusu olamaz. Şu anda İZELMAN bünyesindeki şoförler bu konu nedeniyle eylem yapıp, işi bıraksa İzmir kilitlenir” dedi.

İZULAŞ DA HAKKINI ARAYACAK
Öte yandan ESHOT’ta çalışanların uçuk fiyatlarda maaş ve sosyal haklara sahip olması belediyenin otobüs çalıştıran ulaşımda aktif görev verilen diğer şirketi İZULAŞ’ı da harekete geçirdi. İZULAŞ bünyesinde faaliyet gösteren şoförler de maaş farklarının peşine düştü. Aynı işi yapmalarına rağmen ESHOT şoföründen yüzde 40 daha az para alan çalışanlar sosyal hak arayışına girdi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 30 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
SERKAN 19 Haziran 2016 Pazar 03:42

ARKADAŞLAR BU ÖNETİM BU İŞİ TİCARİ GÖRDÜKLERİ İÇİN BİZ HİÇ Bİ ZAMAN HAKLARIMIZA SAHİP OLAMAYIZ

Yorumu oyla      11      5  
gökhan konaç 28 Ağustos 2014 Perşembe 00:36

Bende 3 seneye yakın bir zamandır izelman %40 eksik çalışıyorum ve canıma tak dedi artık bu aziz kocaoğlu bu belediyenin başında olduğu müddetçe bize hiçbir iyileştirme yapılmayacağı aşikar ben hiçbirine hakkımı helal etmiyorum ve adalet isteyen bu adaletsiz başkanı Rabbimin adaletine havale ediyorumm

Yorumu oyla      16      7  
İzelman % 40 şöför 25 Aralık 2013 Çarşamba 19:11

Arkadaşımmmmm ortalama 1700 tl değil 900 tl maaş yemek parası dahil hersey içinde aldığımız 1400 tl. Ha unutmadan biz iki öğün cebimizden yemek yiyoruz bu yemek parası içinde 1400 tl. Sözleşmeyi dikkatli okuyun bizler 33 tl bürüt maaşla çalışıyoruz düzgün haber yapın Allah'ınızı seviyorsanız.

Yorumu oyla      29      5  
rasim 24 Temmuz 2013 Çarşamba 22:32

Mağduruz diyenler bizi mağdur eden çalışanlar haklarını arayanlar değil buna sebep olan haKsızlık yapan yönetimdir bence birlik olup bu haksızlığı önleyebilirz BİRGÜN SEN DE MAĞDUR OLABİLRSİN O DESTEK VE BİRKİLKTELİK SENİN İÇİNDE BİR GÜÇ OLACKTIR BÖYLE ZAMALARDA DESTEK OLMUCAKSAK O ZAMAN SONUÇLARINA DA KATLANACAKSIN DİREN TAŞERON OLARAK HİZMET VEREN İZELMAN İŞÇİLERİ SENİNLEYİZ ( VATANDAŞIN ESHOTTA ÇALIŞTIĞINI DÜŞÜNÜP ÇOK YÜKSEK MAAŞ ALDIĞINI SANAN İŞÇİLER DEMEK İSTEDİM)

Yorumu oyla      44      7  
rasim 24 Temmuz 2013 Çarşamba 22:10

Mağduruz diyenler bizi mağdur eden çalışanlar haklarını arayanlar değil buna sebep olan haKsızlık yapan yönetimdir bence birlik olup bu haksızlığı önleyebilirz BİRGÜN SEN DE MAĞDUR OLABİLRSİN O DESTEK VE BİRKİLKTELİK SENİN İÇİNDE BİR GÜÇ OLACKTIR BÖYLE.

Yorumu oyla      36      7  
magdur 29 Haziran 2013 Cumartesi 01:22

bende eshot şoförüyüm yıllarca yedi sülalem chp ye oy verdi benim atamdan öğrendiğim chp halkçıdır cumhuriyetçidir soysal demokrattır işçinin yanındadır kesinlikle kul hakkı yemez ama öyle değilmiş işin içine girince bunu çok iyi anladım...

Yorumu oyla      58      7  
işçi 22 Haziran 2013 Cumartesi 17:57

otobüs şoförleri canını dişine takarak izmirliye hizmet vermeye çalışıyor belediye ise işçinin hakkını nasıl vermeyiz diye uğraşıyor (yuhbe)

Yorumu oyla      54      7  
hak hak 31 Mayıs 2013 Cuma 10:09

şu beğenmeyen çıksın biz ğirelim diyen erkadaşlar kimsenin çıkmasına gerek kalmadan sizlerde işe girebilirsiniz demem o ki bu arkadaşlar o otobüslerle sadece 10 gün yolcu taşısın sonra gelsin karşıma o zaman göreyim maçaları sağlammı değilmi

Yorumu oyla      52      6  
emekçi 30 Mayıs 2013 Perşembe 17:07

izmirde taşören bitirilmişti,bunlar insanlarla dalga geçiyor,en büyük taşöron izelmandır heryıl ihale kabusuyla işçilerle kedinin fareyle oynadığı gibi oynuyor,ama şunuda bilsinlerki oyla gelen oyla gider

Yorumu oyla      53      6  
atanur özcan 22 Mart 2013 Cuma 19:36

ben yıllarca eshot ta şöför olarak çalıştım ve bu arkadaşlarla iş arkadaşı olarak görev yaptım isyan etmekle haklılar o da yetmiyormuş gibi maaşları birde yok %25.% 30 gibi sendikal durumlardan dolayı kesiliyor ve yapılan iş aynı ama maaşa gelince bir taraftan sendikal lık yüzdelik bir taraftanda yapılan iş aynı olmasına rağmen kadrolu kadrosuz diyerek maaşlarının kuş olması yapılan işe karşı idarecilerin lütfen saygı göstermelerini rica ederim.Teşekkürler her zaman arkanızdayız izmirli olarak

Yorumu oyla      54      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Selçuk'ta kadınlara özel 'sağlık eğitimi'
Selçuk Belediyesi ve Selçuk Kadın Eğitim ve Gelişim Merkezi (SEGEM)’in ...
Konak'tan Bitlis'e kitap desteği
Konak Belediyesi’nin eğitim seferberliği Bitlis’e sıçradı, kitaplar Bitlis ...
Selçuk’ta ‘denetim’ kavgası: Başkan Ülgür karakolluk oldu!
Selçuk Belediyesi tarafından yaptırılan isteyenin kirasını vererek kullanabildiği ...
 
Bakan Yıldırım’dan ‘tünel ve tramvay’ raporu
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Konak Tüneli’ndeki ...
Danıştay şoku: İzmir'in EXPO planları iptal!
Şehir Plancıları’nın açtığı davayı karara bağlayan Danıştay, 25 binlik ...
Bir Gangnam Style da Başkan Solak’tan!
Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan’ın, Japon misafirlerini ağırlarken ...
 
Durak’tan örgüte sitem: Herkesin gözü koltuğumda
Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak, partisi CHP örgütünü topa tuttu. ...
Bergama'da spor salonuna kavuşuyor
Sporun desteklenmesi ve topluma yayılması için projeler geliştiren Bergama ...
Bornova ihtiyacı olanın yanında olmaya devam ediyor
Bornova Belediyesi’nin örnek projelerinden biri olan “Erzak, Giysi ve ...
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Gerçek annelik
Kemal ARI
Kemal ARI
Şirince’de Manoli’nin izinde (1)
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Doğarken ağladı insan!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Şimdi ne olacak?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Siyasette yumuşama devrimi mi başlıyor?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İtiraz seven kadınların kenti: İzmir
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva