HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
28 Şubat 2013 Perşembe - 14:31

Danıştay şoku: İzmir'in EXPO planları iptal!

Şehir Plancıları’nın açtığı davayı karara bağlayan Danıştay, 25 binlik planların yürütmesini durdurdu.

Danıştay şoku: İzmir in EXPO planları iptal!

Fatih YAPAR/EGEDESONSÖZ – EXPO 2015 yarışında ‘plansızlık’tan nedeniyle ağır bir yıkım yaşayan İzmir, son dönemece gelinen EXPO 2020 yolunda da büyük bir plan şoku yaşıyor!
 
İzmir’in EXPO alanı olarak belirlenen İnciraltı’na ait planlar Büyükşehir Belediyesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yapılan ortak çalışma sonucu netleştikten sonra ardı ardına yaşanan gelişmelerle kentte uzun süre tartışma konusu olmuştu.
 
Planlarla ilgili yetkinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na geçmesiyle yapılan değişiklikler Büyükşehir’in tepkisini çekmiş, Başkan Aziz Kocaoğlu, Bakan Erdoğan Bayraktar ve iki kurumun bürokratları Başkent’te konuyla ilgili bir zirve yapmıştı. Bakanlığın, Büyükşehir’in itirazlarını dikkate alarak karşılık diyalogla sıkıntıların giderilmesinin ardından kritik temaslar İzmir’e gelen Uluslar arası Sergiler Bürosu (BIE) Heyeti de alanı incelemişti.

Başka bir deyişle ‘görücüye de çıkan’ İzmir EXPO alanında bu kez Danıştay şoku yaşandı!
 
Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi’nin açtığı dava karara bağlandı ve Danıştay 6.Dairesi EXPO Yasası’nda dayanak gösterilen ve Bakanlık tarafından onaylanan 1/25 binlik Çevre Düzeni Planlarının yürütmesini durdurdu.
 
Danıştay kararı üç gerekçeye bağladı: Planlara 2011 yılında onay veren Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın koruma kurullarından gerekli onayları almaması, bölgenin termal merkez olması ve tarımsal faaliyetlere uygunluk taşıması…
 
Karar sonrası Büyükşehir Belediyesi ile Balçova Belediyesi tarafından hazırlanan 5 binlik ve binlik planlar da geçersiz kalırken, Bakan Erdoğan Bayraktar ve Başkan Aziz Kocaoğlu arasında yürütülen planlama çalışmaları da dayanaksız kaldı.
 
PEKİ ŞİMDİ NE OLACAK?
Danıştay’ın kararı sonrası Kültür ve Turizm Bakanlığı üst makamlara itirazda bulunacak. Nihai kararı Danıştay Dava Daireler Kurulu verecek. İtiraz haklı bulunur, ‘yürütmeyi durdurma’ kalkarsa EXPO hazırlık süreci aynen devam edecek. Danıştay’ın kararı onaylanırsa EXPO alanı ile ilgili planlama süreci sil baştan yapılacak.

YILDIRIM: TARİHE KARŞI HESAP VEREMEZLER
Şok karara ilk yorum, İktisat Kongresi zirvesi için kentte bulunan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’dan geldi. 



Yıldırım şunları söyledi: "Hayırlı olsun… Bu İzmir’de alışık olduğumuz bir durum! İzmir’de mücadelesiz, mahkemesiz iş olmuyor. Ama bunu yapanlar yarın tarihe karşı hesap veremezler. Bize 'Kanun çıkarın' dediler, çıkardık. Olmadı. 'Şöyle düzenleme yapın' dediler yaptık. Herkesin her yorulduğu yere han kurduk. Bundan sonra da olmuyorsa kendileri bilir. Ama onlar 'olmuyor' dedi diye 4 milyon İzmirli'nin geleceğini karartamayız. Kimse kusura bakmasın! Bu yaşananlar EXPO sürecini etkilemez. EXPO süreci aynı hızla, aynı kararlılıkla devam edecek. Önemli olan EXPO'yu almaktır. Ondan sonrası kendiliğinden gelir. Bunu yapanlar da merak etmeyin yarın EXPO alınınca 'Biz aldık' derler. Hiç tereddüdünüz olmasın".
 
‘DANIŞTAY DOĞRU KARAR VERDİ’
Gelişme sonrası görüşlerini açıklayan Şehir Plancıları Odası İzmir Şube Başkanı Nehir Yüksel, kararı doğru bulduğunu ifade ederek planların yasal dayanağının kalmadığını ifade etti. Yüksel şunlar söyledi: Danıştay, bizim uyarılarımızı dikkate aldı ve önceki gün hukuken doğru bir karar verdi. Bize göre EXPO Yasası ve koruma amaçlı yapılan alt planlar hükümsüz kaldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın, planlama aşamasında Koruma Kurulu görüşlerini almaması bu karara gerekçe gösterildi. İnciraltı'nın tarım ve termal merkezi olması da etkili oldu
 
ÇÖZÜMSÜZ SÜREÇ!
Yüksel ayrıca “EXPO Yasası'nın ikinci maddesinde ‘Çevre Düzeni Planında büyük kentsel yeşil alan olarak planlanan alan, EXPO alanı olarak belirlenmiştir" ibaresi yer almaktadır. Bu planın yürütmesi durdurulduğuna göre EXPO Yasası'nın da dayanağı kalmamıştır. Temeli çöken bir plan ile inşaata başlanamaz. Planlara aykırı kararlar alındığını defalarca söylemiştik. Dikkate alınmadık ve mahkeme kararı ile çözümsüz bir sürece girdik. EXPO alanı ile ilgili, sürecin hukuka uygun yürütülmediğini kanıtlayan, elimizde üç yargı kararı oldu. Bundan sonra nasıl bir yol izleyeceklerini bilmiyoruz” ifadelerini kullandı.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 9 yorum var, 9 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Danıştay kararını verdi: 1 Mart 2013 Cuma 15:14

Expo Dubai'ye!

Yorumu oyla      13      6  
bülent ışık 1 Mart 2013 Cuma 08:13

Sanki planları Danıştay 6. daire değil de Şehir planlamacıları odası reddetti.Yasaya aykırı da olsa itiraz etme demek istiyorlar.

Yorumu oyla      16      12  
baskan 28 Şubat 2013 Perşembe 20:30

danıştay doğru karar verdi expo menemene

Yorumu oyla      18      17  
private35 28 Şubat 2013 Perşembe 16:13

Pastadan pay kapacağım diye bir sürü kurum işe parmak sokarsa olacağı buydu.Bırakın Planı belediye yapsın kardeşim, sizede aferin deriz biz.Aziz kocaoğlu biz planı yapıp işe başlayalım alanı heyet geldiğinde hazır gösterelim demişti ama bakanlık maalesef hayır dedi.Neyse umarım en kısa sürede hallederler.

Yorumu oyla      21      16  
İZMİRLİ 28 Şubat 2013 Perşembe 16:08

Pes valla inciraltının bu haline yeşil diyene..her yer ruhsatsız barakalı bir yerler,adamlar yeşili daha da büyüterek oteller ticaret yerleri yaparak orayı bize kazandırcak..ben akp oy atmadım ama bu zihniyetten dolayı oyum akp.. benide zorla akp yaptınız..

Yorumu oyla      26      21  
EN İYİSİ İNCİRALTI EXPO ALANINDA KABAK, PATLICAN HIYAR YETİŞTİRİLSİN... 28 Şubat 2013 Perşembe 15:46

YAKIŞIRDA...İstemezükçülere.Nasıl istiyorlarsa öyle tüketsinlerki Bir yerleri şişmesin...Artık İNCİRALTINDA Kabak...Kabak, Patlıcan , Hıyar EKONOMİSİ RANTÇILARINA GÜN DOGDU...Hıyarı OTUZBEŞE Alıp OTUZBEŞE SATARSINIZ...Tadından Yenmez hani...Hepsi KAR OLSA NE YAZAR.

Yorumu oyla      22      19  
Mustafa ÖZDEMİR 28 Şubat 2013 Perşembe 15:30

Bu tip davaların tek bir amacı var:İSTEMEZÜK!

Yorumu oyla      25      21  
kerem güney 28 Şubat 2013 Perşembe 15:01

neden izmir'in tek yeşil alanının peşinde koşuyorlar. iktidarın ege orduyu taşıma planı var. alın size expo alanı, böylece ege orduya tokinin ve malum müteahhitlerin de girmesi engellenmiş olur

Yorumu oyla      28      22  
misafir 28 Şubat 2013 Perşembe 14:50

expo bahane rant şahane! plancılar odası haklı, işi kanuna kurala göre yapsınlar; işe göre kanun ve kural icat etmesinler. izmirlinin nefes aldığı şehrin merkezinde sayılan ender yerlerden biridir inciraltı, orada bulunan otel gibi göze batan yapıların çoğalmasını istemiyorsak buna dur demeliyiz her şey para değildir(expo=para). ne demek istediğimi sahilevleri civarının çeşme otoyolu yapılmadan önceki halini hatırlayanlar daha iyi anlayacaktır.

Yorumu oyla      31      22  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bir Gangnam Style da Başkan Solak’tan!
Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan’ın, Japon misafirlerini ağırlarken ...
Durak’tan örgüte sitem: Herkesin gözü koltuğumda
Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak, partisi CHP örgütünü topa tuttu. ...
Bergama'da spor salonuna kavuşuyor
Sporun desteklenmesi ve topluma yayılması için projeler geliştiren Bergama ...
 
Bornova ihtiyacı olanın yanında olmaya devam ediyor
Bornova Belediyesi’nin örnek projelerinden biri olan “Erzak, Giysi ve ...
Konaklı kadının üretimi kazanca dönüşüyor yüzü gülüyor
Konak Belediyesi’nin 15 semt merkezinde 100’e yakın branşta süren kurslarda ...
İZBAN seferlerine 'elektrik' darbesi!
Yaşanan elektrik arızası nedeniyle yaklaşık yarım saat boyunca trenler ...
 
İzmir’in çamuru kapış kapış: Şimdiden 4 talip
Büyükşehir Belediyesi’nin Çiğli’de inşaatını sürdürdüğü dev tesiste kurutacağı ...
Kocaoğlu'ndan 2.Konak zirvesi: Rotayı çizdi
Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Konak’taki 25 muhtarla daha ...
O ihale yargıya taşındı: İZELMAN ESHOT’a karşı!
Büyükşehir Belediyesi’nin şirketi İZELMAN tartışma yaratan ESHOT personel ...
 
Kemal ARI
Kemal ARI
Şirince’de Manoli’nin izinde (1)
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Doğarken ağladı insan!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Şimdi ne olacak?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Siyasette yumuşama devrimi mi başlıyor?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İtiraz seven kadınların kenti: İzmir
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva