HABERLER>SAĞLIK
6 Ağustos 2023 Pazar - 20:29

DEÜ'lü uzmandan sıcak hava uyarısı

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Araştırma Uygulama Hastanesi uzmanları, son dönemde mevsim normalleri üzerinde seyreden hava sıcaklıklarına karşı vatandaşları uyardı.

DEÜ lü uzmandan sıcak hava uyarısı

DEÜ Araştırma Uygulama Hastanesi İş ve Meslek Hastalıkları Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayşe Coşkun Beyan, "Özellikle inşaat, tarım, maden, sıcak işlemlerin yapıldığı endüstri çalışanları ve sporcular gibi birçok sektör çalışanı aşırı sıcaklık riskleriyle karşı karşıya kalıyor. Yeterli sıvı alımına, yemek düzenine ve cilt bakımına özen göstererek güneşin zararlı etkilerini en aza indirmeliyiz" dedi.

DEÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi İş ve Meslek Hastalıkları Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayşe Coşkun Beyan son dönemde küresel ısınma nedeniyle hava sıcaklıklarının tehlikeli seviyelere ulaştığını belirterek, toplumun önemli bir kısmının risk altında olduğunu söyledi. Doç. Dr. Beyan, gölgeli ve serin yerlerde bulunmaya çalışılmasını önererek, “Aşırı sıcaklığın neden olduğu sık görülen akut klinik durumlar; basit sıcaklık döküntüsü, sıcak krampları, sıcaklık yorgunluğu-bitkinliği ve sıcak çarpmasıdır. Yine dikkat eksikliği, uyku hali, becerilerde zayıflama gibi sonuçlar nedeniyle iş kazaları, sıvı elektrolit bozukluğu, kronik süreçte meslek hastalıkları da ortaya çıkabilmektedir. Riskli çalışan grupları arasında 65 yaş ve üstü, fazla kilolu, kronik kalp hastalığı veya yüksek tansiyonu, akciğer hastalığı olanlar, gebeler ve aşırı sıcaktan etkilenebilecek ilaçlar kullanan kişiler yer alır" ifadelerini kullandı.

'MOLA VERİN, BOL SU İÇİN'
Aşırı sıcak hava ve güneş ışınlarına direkt ve uzun süre maruz kalma durumunda vücut sıcaklığının tehlikeli seviyelere yükselebileceğini kaydeden Doç. Dr. Ayşe Coşkun Beyan, yorgunluk, halsizlik, baş dönmesi, sersemlik, bulantı, konsantrasyon eksikliği gibi belirtilerin ortaya çıkması durumunda, hızlı şekilde sağlık kuruluşlarına gidilmesini istedi. Doç. Dr. Beyan, “Açık havada çalışan bireyler her 15-20 dakikada bir 225 milimetre olmak üzere saatte 1 litre su içilmesini öneriyoruz. Gün boyunca geleneksel kahvaltı, öğle yemeği ve akşam yemeği yerine birkaç küçük öğün yiyerek daha rahat hissedebilirsiniz. Sıcakta çalışırken dinlenme son derece önemlidir. Vücut ısınızı düşürmek için gölgede veya klimalı, kapalı bir alanda sık sık mola verin. Bu zamanı nemlendirmek ve atıştırmak için de kullanın. Dışarıdaki çalışmanıza bağlı olarak mümkünse hafif ve açık renkli giysiler giyin. Mümkünse ultraviyole koruma faktörlü giysiler ve güneş kremleri kullanın" dedi.

'HAVA DURUMUNU TAKİP EDİN'
Doç. Dr. Beyan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Hava durumunu takip edin ve tek başına çalışmayın. Baş ağrısı, baş dönmesi, yorgunluk, mide bulantısı, kusma, bayılma ve nöbet belirtileri gösteriyorsa 112'yi arayarak acil yardım çağrısında bulunun. Sağlığınız için özellikle 11.00 - 16.00 saatleri arasında dışarı çıkmaktan kaçının. Çıkmak zorunda kalan bireyler şapka, güneş koruyucuyla korunarak açık renkli, bol kıyafetler tercih etmeliler."(DHA)

 
Uşak'ta muharrem ayı dolayısıyla aşure dağıtıldı
 
Kepçenin çarptığı çocuk hayatını kaybetti
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tehlikenin yeni adı: Asya kaplan sivrisineği!
Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Ekoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ...
Kancayı otizmli ailelere attılar… ‘Sahte ilaç’ alarmı!
Özel Eğitim Öğretmeni Serhat Çelik otizmliler için sahte ilaç uyarısında ...
Ticari amaçlı yüzme havuzları sıkı takip altında
Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü'nce, Yüzme Suyu Takip Sistemi'ne ...
 
Gebelikte toksine dikkat... Kanser riskini artırıyor!
Gebelikte maruz kalınan toksinlerin anne karnındaki ceninde ve yenidoğanlarda ...
Bakanlık'tan yüzme sularında hijyen denetimi
Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Türkiye'nin yürüttüğü titiz ...
Prof. Dr. Usta: Havuzları dezenfekte ederken zehirliyoruz
Akdeniz Üniversitesi'nden (AÜ) Prof. Dr. Coşkun Usta, havuzu dezenfekte ...
 
Yenidoğan bebeklerde işitme kaybına dikkat!
 Dünya genelinde her yaştan bireyi etkilemesine karşın yeterince tanınmayan ...
Yemek yerken ortaya çıkan şiddetli ağrıya dikkat
Trigeminal nevralji hastalarının yemek yerken, konuşurken, mimik yaparken ...
Tüp bebek tedavisinde bunlara dikkat!
Mevsimsel farklılıkların tüp bebek tedavisindeki başarıyı etkileyip etkilemediğinin ...
 
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Mutluluğun ‘resmi’ budur!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva