HABERLER>SAĞLIK
3 Ağustos 2023 Perşembe - 09:57

Yemek yerken ortaya çıkan şiddetli ağrıya dikkat

Trigeminal nevralji hastalarının yemek yerken, konuşurken, mimik yaparken bile şiddetli ağrı duyduklarını belirten Doç. Dr. Muhammet Arif Özbek, “Trigeminal nevralji her yaşta görülebilmesine rağmen en sık 50 yaş üzerinde rastlanır. Genetik kökenli olduğu düşünülüyor. Yüksek tansiyon, tümör, multiple skleroz risk faktörleri arasında kabul ediliyor. Trigeminal nevraljide ağrı; zonklayıcı, şimşek çakar tarzda, aralıklı olarak seyreder. Zamanla bu ağrı atakları sıklığı artar” dedi.

Yemek yerken ortaya çıkan şiddetli ağrıya dikkat

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Bölümünden Doç. Dr. Muhammet Arif Özbek, Türkiye’de yılda 4 bin hastaya trigeminal nevralji tanısı konulduğuna dikkati çekerek önemli uyarılarda bulundu. Doç. Dr. Özbek, trigeminal nevraljinin yüzdeki duyu hissini beyne taşıyan trigeminal siniri etkilen kronik bir hastalık olduğunu belirtti ve “En sık nedeni beyinciği besleyen damarın beyin tabanında trigeminal sinir ile temasıdır. Bu temas zamanla damarın atımları ile beraber hatalı sinyal gönderimine neden olur. Diğer bir neden ise sinir kılıfını etkileyen rahatsızlıklardır. Bunların en başında Multiple Skleroz gelir. Trigeminal sinire baskı yapan iyi veya kötü huylu tümörler de bu rahatsızlığın ortaya çıkmasına neden olabilir. Trigeminal nevraljinin görülme sıklığı dünyada yılda 100 binde 5’tir. Türkiye nüfusunu 80 milyon olarak değerlendirirsek yılda 4 bin trigeminal nevralji vakası görülmektedir” diye konuştu.

KADINLAR 2 KAT DAHA FAZLA RİSK ALTINDA
Trigeminal nevraljinin kadınlarda görülme sıklığının erkeklere göre 2 kat fazla olduğuna değinen Doç. Dr. Özbek, şöyle devam etti:

“Her yaşta görülebilmesine rağmen en sık 50 yaş üzerinde rastlanır. Genetik kökenli olduğu düşünülüyor. Ailesel olarak damar yapısının anormal olması sinire irritasyon yapabiliyor. Yüksek tansiyon, tümör, multiple skleroz risk faktörleri arasında kabul ediliyor. Trigeminal sinirin 3 dalı mevcuttur. Bu dalların gittiği bölgeler alın, göz, yanak, üst ve alt çene bölgeleridir. Trigeminal Nevralji bu dallardan sadece birini tutabilirken birkaçını da tutabilir. Genellikle tek taraflıdır. Tutulan sinir boyunca ağrı; zonklayıcı, şimşek çakar tarzda, aralıklı olarak seyreder. Zamanla bu ağrı atakları sıklığı artar. Trigeminal nevraljide muayene ve hastanın anlattığı hikaye çok önemlidir. Anlattığı sinir bölgeleri, o bölgelerin hassasiyeti ve verdiği tepkiler ile ön tanı oluşturulur. Tümör, multiple skleroz veya damar basısı olup olmadığını saptanmak için özel serilerde Manyetik Rezonans Görüntüleme (MR) yapılması gerekir. Bazen MR Anjio ile damar yapısı daha detaylı olarak incelenebilir.”

CERRAHİNİN BAŞARI ORANI YÜZDE 65 İLA 85 ARASINDADIR
Doç. Dr. Muhammet Arif Özbek, trigeminal nevraljide ilk tedavi yönteminin genellikle medikal ilaç tedavisi olduğunu belirterek, şu bilgileri verdi:

“Bu yöntem ile hem tedavi edilmiş hem tanı almasına yardımcı olunur. Tedavi düşük dozlarda başlanır ve hastanın yanıtına göre dozu yükseltilebilir, farklı ilaçlar ile kombine edilebilir veya değiştirilebilir. Medikal tedaviden fayda görmeyen hastalara birçok ek tedavi yöntemi mevcuttur. Eğer bir damar basısı saptanmış ise mikrovasküler dekompresyon denilen ameliyat ile tecrübeli ellerde başarılı olarak tedavi edilebilir. Cerrahinin başarı oranı 5 yıl içerisinde yüzde 65 ila 85 arasında değişir. Güncel yaklaşımlarda Radyofrekans ve Gamma Knife tedavilerinin gelişmesi ile beraber uygun vakalarda ağrıyı gidermek için son yıllarda popüler olmuş uygulamalardandır. Cerrahiye göre daha minimal invaziv olması ve başarı sonuçlarının giderek artması bu yöntemlere olan ilgiyi artırıyor.”

ANKSİYETE VE DEPRESYONA SÜRÜKLEYEBİLİR
Doç. Dr. Özbek, değerlendirmelerini şu şekilde sürdürdü:

“Trigeminal nevralji için akupunktur, bitkisel tedaviler, aromaterapiler, fitoterapiler denenmiş olup literatüre anlamlı katkı sağlayan bir sonuç şu anda bulunmamaktadır. Stresi azaltma, enflamasyonu azaltma, psikolojik etkileri ile fayda sağlayabilmektedir. Trigeminal nevralji hastaların günlük yaşantısını çok büyük ölçüde etkileyen bir rahatsızlıktır. Hastalar günlük hayatta tıraş olmakta zorlanma, yemek yerken şiddetli ağrı, konuşma ve mimik hareketlerinde bile ağrı duyduklarını belirtir. Bu hastalarda hastalığın ilerleyen süreçlerinde yaşam kalitesinde düşme, uyku problemleri, yapılan işlerden keyif almama gibi etkiler ile anksiyete, depresyon gibi psikolojik bozukluklar görülebilir.”(DHA)

 
Lastik botta yaşam savaşı: 57 düzensiz göçmen yakalandı
 
Yenidoğan bebeklerde işitme kaybına dikkat!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tüp bebek tedavisinde bunlara dikkat!
Mevsimsel farklılıkların tüp bebek tedavisindeki başarıyı etkileyip etkilemediğinin ...
Uzmanı uyardı: Barbie bebekler psikiyatrik hastalıkları tetikliyor
Oyuncak bebeklerin gerçeklikle bağdaşmayan vücut ölçüleri genç kızlarda ...
Kanser tedavisinde umut veren gelişme!
ABD hastanesindeki bilim insanları, "hedefli kemoterapi" yoluyla katı ...
 
İzmir'de grev dalgası büyüyor... Sağlık çalışanları iş bıraktı!
İzmir'de hekimler ve sağlıkçılar, toplu sözleşme görüşmelerinin başlamasının ...
Koca'dan sağlık çalışanlarına mektup!
Sağlık Bakanı Koca, sağlık çalışanlarına gönderdiği mektupta, çalışma ...
Ilıca o iddialarla sarsılmıştı… Laboratuvar sonuçları çıktı!
Ünlü televizyoncu Saba Tümer'in paylaşımında "Zührevi hastalık saçan bir ...
 
Uzmanından üniversite tercihi yapacak öğrencilere tavsiyeler
2023 YKS tercih işlemleri, 27 Temmuz-8 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirecek. ...
Sıcak havalarda rahat uyumak için 10 öneri
Yaz sıcaklarında uyumak çoğu zaman zorlu olabilir.
Koronavirüste korkutan varyant!
Bilim insanlarına göre Asya'da bulunan yeni bir Covid varyantı, virüsün ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Köy Enstitülü olmak…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Geleceğe ‘miras’ altın ses!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva