HABERLER>İŞ DÜNYASI
16 Şubat 2024 Cuma - 09:17

Demir çelikte yeşil mutabakat!

Avrupa Birliği’nin karbon emisyonlarının azaltılması yönündeki çalışmaları, özellikle de Yeşil Mutabakat’a sağlanacak uyum doğrultusunda uygulamaya geçecek olan Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması (SKDM)’nın başta demir-çelik, alüminyum, elektrik, çimento gibi emisyon yoğun sektörler olmak üzere tüm sektörleri etkilemesi bekleniyor.

Demir çelikte yeşil mutabakat!

2026’da başlayacak olan ve Avrupa’nın ithal ettiği ürünlerin karbon salımına göre vergilendirilmesini öngören SKDM, 2023 yılı içinde yasalaştı ve üç yıllık geçiş dönemi de böylece başlamış oldu.

Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Ertan, “Birliğimiz ilk günden itibaren Avrupa Yeşil Mutabakatı ve SKDM konusundaki gelişmeleri yakından takip ediyor. Bu doğrultuda yaptığımız çalışmalara “INTER-CLUSTER COLLABORATION FOR CARBON MANAGEMENT (KARBON YÖNETİMİ İÇİN KÜMELERARASI İŞ BİRLİĞİ)” başlıklı AB projesi ile bir yenisini ekledik. Avrupa Komisyonu Civil Society Action towards European Green Deal teklif çağrısı kapsamında yapılan başvurumuz yakın zamanda onay aldı ve 2024 itibariyle proje başladı. Enerji Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (ENSİA)’nin koordinatör olduğu projenin diğer ortağı ise İtalya’dan Co.Svi.G. Scrl oldu.” dedi.

Başkan Ertan, “Projenin genel amacı; AB Yeşil Mutabakatının hedeflerine ulaşmasına destek olmak için Sivil Toplum Kuruluşlarının Karbon Sınır Uyum Mekanizması ve Karbon Yönetimi konusundaki kapasitelerini artırmak. Projenin ilk özel hedefi, AB'deki en iyi uygulamaların aktarılması yoluyla Kümelerin Karbon Yönetimi ve Karbon Sınır Uyum Mekanizması konusundaki kurumsal ve operasyonel kapasitelerinin artırılması. Sanayi sektörleri açısından Türkiye ihracatının yaklaşık yüzde 40'ının AB Karbon Sınır Uyum Mekanizmasından etkileneceği tahmin ediliyor.” diye konuştu.

Yalçın Ertan, “Eylemin ikinci özel hedefi, küme üyelerinin kapasitelerini artırarak Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması ve Karbon Yönetimi konusunda hazırlıklı olmalarını sağlamak. Eylemin üçüncü özel hedefi, AB Yeşil Mutabakatı ile uyumlu ulusal mevzuatın hazırlanmasında Kümelerin karar alma süreçlerine aktif katılımını desteklemek. Proje kapsamında, AB'ye Çalışma Ziyaretleri, Türkiye ve İtalya'da atölye çalışmaları, Farkındalık Artırma Eğitimleri, Kamu Yetkilileri ve Bakanlıklardan temsilcilerle Odak Grup Toplantıları gibi etkinler yapılması planlanmaktadır.” dedi.

Başkan Ertan, “36 ay sürecek projemiz ile AB Yeşil Mutabakatı Karbon Yönetimi ve Karbon Sınır Uyum Mekanizmaları konusunda kümelerin kurumsal ve örgütsel kapasitelerinin geliştirilmesini, Türkiye ve AB arasında ortaklıkların geliştirilmesini, AB'den Türkiye'ye en iyi uygulamaların aktarılması ve ülkeler arasında bilgi alışverişi sağlanmasını, AB Yeşil Mutabakatı doğrultusunda hazırlanacak mevzuatların yasama ve karar alma süreçlerine aktif katılım desteklenmesini hedefliyoruz.” diye konuştu. 

 
İzmir'deki büyük vurgunda detaylar... Köy kahvesinde para dolu valizler!
 
Sağlık turizmi zirvesi... İzmir için uçuş çağrısı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kredi kartı harcamalarına 'kısıtlama' sinyali!
Seçimden sonra vergi artışlarının yanı sıra kredi kartı harcamalarına ...
MB rezervleri gerilemeye devam ediyor
Merkez Bankası'nın toplam rezervleri, 9 şubat haftasında bir önceki haftaya ...
Yabancılar 36,8 milyon dolarlık hisse senedi aldı!
Yurt dışında yerleşik kişiler, geçen hafta net 36,8 milyon dolarlık hisse ...
 
Bitcoin 26 ayın zirvesini gördü!
Kripto para piyasalarında pozitif hava sürüyor. 52 bin doları aşan Bitcoin, ...
KKM'de düşüş devam ediyor!
Kur Korumalı Mevduat'dan bu hafta 14.7 milyar liralık çıkış yaşandı.
Enflasyon açıklaması: Cevdet Yılmaz duyurdu!
Yılmaz enflasyonla ilgili, 'Önümüzdeki dönem temel önceliğimiz enflasyonu ...
 
Türkiye organikte de dünyanın gıda ambarı
Almanya'nın Nürnberg kentinde düzenlenen ve alanında "dünyanın en büyüğü" ...
'İhracatımızı yüksek seviyelere taşıyacağız'
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, "Cumhuriyet'imizin 100'üncü yılında, ihracatımızı ...
Egeli yaş meyve sebze ihracatçılarına büyük ödül!
Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği, pandemide hayata geçirdiği ...
 
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Mutluluğun ‘resmi’ budur!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva