HABERLER>İŞ DÜNYASI
15 Şubat 2024 Perşembe - 14:19

'İhracatımızı yüksek seviyelere taşıyacağız'

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, "Cumhuriyet'imizin 100'üncü yılında, ihracatımızı 255,8 milyar dolara taşıyarak bu anlamlı yılı rekorlarla tamamladık. Söz konusu rekoru, sayıları 140 bine ulaşan ihracatçımızla birlikte başardık. İnşallah, güçlü üretim kapasitemiz sayesinde ihracatımızı 2024 yılında daha yüksek seviyelere taşıyacağız" dedi.

 İhracatımızı yüksek seviyelere taşıyacağız

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Ankara'da '6'ncı Kümelenme Konferansı ve Çalıştayı'na katıldı. Bakan Bolat, Türkiye'de nüfusun büyük bir kısmının kentlerde yaşamasının, bu alanları inovasyon ve kalkınma için zengin bir zemin haline getirdiğini belirterek, "Kümelenme faaliyetlerimiz bu potansiyeli maksimize etmeyi amaçlamaktadır. Ancak bu, kırsal alanların ve daha az gelişmiş bölgelerin kalkınma ihtiyaçlarını göz ardı ettiğimiz anlamına gelmez. Aksine, UR-GE (Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi) ve kümelenme projeleri, 'küresel düşünüp yerel hareket etme' stratejimizin bir parçası olarak, kırsal kalkınmayı destekleyecek ve bu alanlarda yeni ekonomik fırsatlar oluşturacak şekilde tasarlanmıştır. Bu çifte yaklaşım, hem kentlerimizdeki ekonomik yoğunlaşmayı optimize edecek, hem de kırsal alanlarımızın gelişimine katkıda bulunacak. Böylece ülkemizin her köşesinde sürdürülebilir büyümeyi, ihracatı ve sosyal uyumu teşvik edecektir" diye konuştu.

'100'ÜNCÜ YILI REKORLARLA TAMAMLADIK'
Cumhuriyet'in 100'üncü yılında ihracatta rekor kırıldığını aktaran Bakan Bolat, "Cumhuriyet'imizin 100'üncü yılında ihracatımızı 255,8 milyar dolara taşıyarak bu anlamlı yılı rekorlarla tamamladık. Söz konusu rekoru, sayıları 140 bine ulaşan ihracatçımızla birlikte başardık. Öte yandan, 2002 yılında yalnızca yüzde 0,50 olan küresel ihracattan aldığımız payı, 2023 Eylül sonu itibarıyla yüzde 1,06 seviyesine yükselttik. 2023 yılında imalat sanayi ihracatımız, 241 milyar dolar ile en yüksek değere yükselerek toplam ihracattan yüzde 94,2 pay aldı. Ülkemizin imalat sanayisinin güçlü yapısı, sanayi ürünleri ihracatımızın bu denli yüksek olmasında elbette büyük pay sahibidir. Geçtiğimiz hafta açıklanan verilere göre, sanayi üretimimiz aralık ayında yıllık yüzde 1,6 artarken, aylık bazda ise yüzde 2,4 yükselmiştir. İnşallah, güçlü üretim kapasitemiz sayesinde ihracatımızı 2024 yılında daha yüksek seviyelere taşıyacağız. Diğer bir sevindirici gelişme ise 2022 yılında yüzde 36,9 olan orta yüksek ve yüksek teknoloji ürünlerin ihracatımızdaki payının, 2023'te yüzde 40,3'e yükselmiş olmasıdır" ifadelerini kullandı.

'21,5 MİLYAR TL'LİK KAYNAĞI İHRACATÇI FİRMALARIMIZA AYIRDIK'
Bakanlık olarak, geliştirilen proje ve faaliyetlerin yanı sıra iş dünyasına ihtiyaç duydukları her türlü desteği vermeye devam ettiklerini belirten Bakan Bolat, "KOBİ'lerimizden başlamak üzere her ölçekteki ihracatçımıza; ihracata hazırlık aşamasından pazarlamaya, tasarımdan küresel firmalara tedarikçi olmaya, tanıtımdan fuar katılımlarına, yurt dışı dağıtım kanalları oluşturmaktan küresel marka olmaya kadar ihracatın her aşamasına, her adımına destek sağlıyoruz. Bu kapsamda, mal ihracatına yönelik olarak firmalarımıza 2023 yılında 9,2 milyar TL destek sağladık. Hizmet ihracatı noktasında ise firmalarımıza sağladığımız destek tutarı 2023 yılında 2,5 milyar TL'yi aştı. 2024 yılında ise toplam desteklerimizi iki katına çıkararak Bakanlığımız bütçesinin yüzde 60'ına tekabül eden 21,5 milyar TL'lik bir kaynağı ihracatçı firmalarımıza ayırdık" dedi.

'KÜMELENME ANLAYIŞI ÇOK ÖNEMLİ'
6'ncısı düzenlenen 'Kümelenme Konferansı'nın öneminin altını çizen Bakan Bolat, "Zira, ihracatçılarımızın küresel alanda rekabetçiliklerinin artırılması ve uluslararasılaşması hedeflerimiz doğrultusunda, kümelenme anlayışıyla bir araya gelmeleri Ticaret Bakanlığı olarak son derece önem verdiğimiz ve desteklediğimiz bir husustur. Bildiğiniz üzere kümelenme anlayışı; istihdam oluşturma, sektörel ve bölgesel kalkınma, hedef pazar odaklı ihracat artışı, uluslararasılaşma için rekabetçi iş birlikleri kurulması, ülkemizin gelişmiş bölgeleriyle az gelişmiş bölgeleri arasında iş birliği ağları oluşturma ve özel sektörün ihtiyaç duyduğu insan kaynağını eğitime yönlendirme gibi başlıklarda önemli bir kavramsal çerçeve sunmaktadır. Bu noktada kümelenmeyi, küresel düşünüp yerel hareket etmeyi sağlayacak bir araç olarak düşünmemiz gerekiyor. Kümelenme kavramının en önemli kuramcılarından olan Michael Porter, rekabetçi elmas modelinde kümelenmeyi, ulusların rekabet güçlerinin temeline yerleştirmekte, coğrafi açıdan birbirine yakın ve ilişkili firmaların, tedarikçilerin, komşu sektörlerin ve kurumların rekabet içinde iş birliği yapmasını önermektedir. Kümelenme yaklaşımı, Porter’ın çalışmaları neticesinde 1990'lı yıllardan itibaren tüm dünyada sanayi, bölgesel gelişmişlik, rekabet ve yenilikçilik politikaları alanında önemli bir konuma yerleşmiştir" ifadelerini kullandı. (DHA)

 
Torbacılar polisten kaçamadı... Zehir kargosu!
 
Erdoğan'dan Danıştay kararına sert tepki!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Egeli yaş meyve sebze ihracatçılarına büyük ödül!
Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği, pandemide hayata geçirdiği ...
EGİAD yeni üyelerle güçlendi
EGİAD Ege Genç İş İnsanları Derneği’ne yeni üye olanların kurumu tanıması, ...
2 ayda 13 yurt dışı fuarı… ‘İzmir’ rüzgarı esti!
Türkiye’de üyelerine düzenli olarak fuar teşviği veren ilk ve tek oda ...
 
'Elzem olmayan harcamalarınızı erteleyin'
Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Koç, ekonomide yaşanan belirsizliklere ...
Çevre Platformu tehlikeye dikkat çekti: Bergama, İliç olmasın!
Erzincan İliç'teki Çöpler Altın Madeninde kimyasal maddeler içeren liç ...
Türk doğal taş sektörünün hedefi İngiltere!
Türk doğal taş sektörü, İngiltere’ye işlenmiş ürün ihracatını artırmak, ...
 
Üzümün başkentine kömür ocağı!
Üzüm başkenti olan Akhisar’da Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği açılması ...
Bakanlık verileri açıkladı: 100 milyar dolara erişildi!
Ticaret Bakanlığı, hizmet ihracatında ilk defa 100 milyar dolar rakamına ...
Başkan Anık net konuştu: Seçime kadar zam yok!
İzmir Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Celil Anık, mazotun 45 lira ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Sen ağlama öğretmenim!'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Göçmenler Avrupa’yı faşizme taşır mı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
CHP’nin muhafazakârlarla sınavı
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
İzmir'in meltemi Manisa'nın poyrazı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Siyasette Meral Akşener gündemi...
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Takkiye
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Eteklerimizde biriken güneş rengi bir yığın yaprak…'
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Değinmeler: Çin, Asgari ücret ve Mourinho…
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Tolkien’in Oxford’u ve yüzüklerin efendisi
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva