HABERLER>GÜNCEL
27 Haziran 2012 Çarşamba - 11:11

Danıştay’dan Bakanlığa Allianoi fırçası!

Mahkeme, antik kentin sulara gömülmesine göz yuman Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın, aynı adı kullanarak yaptığı planın yürütmesini durdurdu.

Danıştay’dan Bakanlığa Allianoi fırçası!

İZMİR - Danıştay verdiği kararda, Yortanlı Barajı’nın suları altında bırakılan kültürel ve arkeolojik mirasın önemine dikkat çekilerek, “Bu durumda kültür ve turizm koruma ve gelişme bölgesinin hiç bir anlamı kalmamaktadır. Allianoi’nin sular altında bırakılması, insanın kendi varlığını tehlikeye atmaktadır” denildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın, Yortanlı Barajı suları altında bırakılmasına göz yumduğu Allianoi antik kentinin ismini kullanarak oluşturduğu termal turizm çevre planının yürütmesi, Danıştay 6. Dairesi tarafından durduruldu. Jeotermal kaynağın yetersiz olmasına karşın alanın “termal turizm bölgesi” ilan edilemeyeceğine karar veren mahkeme, ayrıca Allianoi gibi bir arkeolojik mirasın sular altında bırakılmasına tepki gösterdi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından, Allianoi antik kentini dışarıda bırakarak, olası iptal kararına karşı hazırlanan İzmir, Bergama, Allianoi, Manisa, Soma Menteşe Termal Turizm Koruma ve Gelişme Bölgesi 1/25 bin ölçekli Çevre Düzeni Planı'nın yürütmesi durduruldu. Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi’nin açtığı davayı değerlendiren Danıştay 6. Dairesi, 6 Temmuz 2009’da hazırlanan planın, şehircilik ilkelerine ve kamu yararına aykırı olduğuna karar verdi. Mahkeme Bergama Paşaılıcası bölgesinde bulunan Allianoi’nin sular altında kalmasına da tepki gösterdi. Ancak, bakanlığın Allianoi’yi olası iptal kararını düşünerek plan dışında bırakması nedeniyle, mahkeme kararı, ören yeri ve barajla ilgili bir yaptırım getirmiyor.

ARKEOLOJİK MİRAS

Mahkeme kararında, planın temasını oluşturan jeotermal sistemlerin kapasite ve potansiyeli araştırılmadan turizm bölgesi ilan edildiğini, planda ayrıca yoğunluğun da hesaplanmadığı vurgulandı. Kararda, şu görüşlere yer verildi:

“İlan edilen bölgenin adını Allianoi’den almasına karşın, tarihi alanının plan sınırları dışında bırakılması kamu yararı ve planlama ilkelerine aykırıdır. Planda öngörülen yoğunluk çok fazladır. Orman alanında, turizm tesis alanı görülmektedir. Paşaılıcası olarak bilinen bölgede, Allianoi’nin sular altında kalmasının ardından termal merkez yaratılmasının olanaklı olmadığı açıkça görülmektedir. Dünyada şaşırtıcı ölçüde sağlam kalabilmiş bir Roma Dönemi sağlık kompleksini barındıran bu ören yeri, antik köprüleri, tarihi ılıcası ve diğer taşınmaz eserleriyle yerinde korunması gereken eşsiz bir arkeolojik mirastır. Yortanlı Barajı’nın su tutmasıyla bu eşsiz miras sular altında kalacak. 60 yıl ömrü olan bu barajın ardından ören yeri 15 metrelik alüvyon dolgu altında kalacaktır. Kültür turizm bölgesi adını Allianoi’den almaktadır. Ancak baraj gölüyle birlikte Paşaılıcası da yok edilmektedir. Bu durumda kültür ve turizm koruma ve gelişme bölgesinin hiçbir anlamı kalmamaktadır.”

ABARTILI KAPASİTE
İnsanların, kendi varlığını sürdürmek için doğayı kullanmak zorunda olduğu ancak yerleşme, baraj, yol yapımı gibi mühendislik çalışmalarında konuya yalnızca ekonomik olarak bakılmaması gerektiği belirtilen kararda, “Dağ, orman, kıyı gibi doğa parçaları kendi kültür varlıklarının da bir varlık olduğu bilinmelidir. Allianoi’nin sular altında bırakılması, insanın kendi varlığını tehlikeye atmaktadır. Allianoi planlarda yer almalı ve varlığı unutturulmamalıdır” denildi.

Planda, bölge için 120 bin yatak kapasitesi öngörüldüğüne de dikkat çekilen kararda, ülke genelindeki yaklaşık 600 binlik kapasiteyle kıyaslandığında, bu rakamın abartılı olduğu vurgulandı.

Şehir Plancıları Odası İzmir Şube Başkanı Zeki Yıldırım, “Bakanlık yaptığı planla tarih katliamına göz yumarken, bölgeye yoğun bir yapılaşma da getiriyor. Bu durum hiçbir vicdana sığmaz” yorumunu yaptı.(Emre Döker/Cumhuriyet)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tersine beyin göcü: ABD’yi ‘mest etti’ İzmir’e döndü
Kentsel dönüşüm çalışmalarında Amerika’da önemli başarılara imza atan ...
Siirt'ten kara haber: 4 asker şehit
Eruh ilçesi kırsalında güvenlik güçleri ile terör örgütü mensupları arasında ...
Cinayetle biten tapu davası sonuçlandı
Karşıyaka’da geçen yıl tapu anlaşmazlığı nedeniyle çıkan kavgada ölen ...
 
İzmir’de bir ülke ilki: Adımını at, trafik dursun!
EXPO 2020 yolunda dünya kenti olmayı hedefleyen İzmir, yine bir ilke imza ...
'Vergi kaçıran Hummer' paniği!
ABD'den sahte belgelerle değeri düşük gösterilerek yurda sokulan Hummer ...
Başörtüsü engeli kalktı, vicdani ret yolda
TBMM’de kabul edilen kanun teklifiyle, eşi başörtülü olan subayın da kurmay ...
 
Kayıp pilotların kaskları da bulundu
Ulaştırma Bakanı Yıldırım, Akdeniz'de düşen Türk jetininin pilotlarına ...
Düğün yolunda trafik kazası: 6 yaralı
Bergama'daki yakınlarının düğün törenine katılmak üzere Ankara'dan yola ...
Şehit pilotun AİHM davasında düzeltme istemi
Ege Denizi'nde 1996 yılında uluslar arası hava sahasında Yunan jetinin ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çıkmasaydı Samsun’a neler gelirdi başımıza?
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva