HABERLER>GÜNCEL
27 Haziran 2012 Çarşamba - 09:53

Tersine beyin göcü: ABD’yi ‘mest etti’ İzmir’e döndü

Kentsel dönüşüm çalışmalarında Amerika’da önemli başarılara imza atan İpek Kastaş, uzun süre yurtdışında kaldıktan sonra memleketi İzmir’e döndü. Kastaş şimdi kentinin şehir planlaması için ter döküyor…

Tersine beyin göcü: ABD’yi ‘mest etti’ İzmir’e döndü

ERKAN İYİGÜNGÖR/EGEDESONSÖZ - Yıllardır İzmir’den İstanbul’a ya da yurtdışına giden değerlerimizi neden kaybediyoruz diye tartışırken, İpek Kastaş tersine beyin göçünün en güzel örneği olarak karşımıza çıkıyor.
 
New York’ta 2 sene boyunca Lee Weintraub Landscape Architecture adlı firmada peyzaj mimarı ve kentsel tasarımcı olarak görev alıp, bu süre içinde New York şehri ve eyaletinde, ayrıca Connecticut ve New Jersey eyaletlerinde birçok şehirde sayısız kıyı tasarımı, meydan tasarımı, konut projeleri, alışveriş merkezi tasarımlarında çalışan Kastaş, New York Belediyesi ile ortak meydan ve üniversite kampüsü tasarımı projelerinde de yer alarak İzmir’in gururu oldu.
 
İZMİR İÇİN GERİ DÖNDÜ
İzmir’e doktora çalışmalarına devam etmek üzere geri dönen ve dönüş nedenlerini “Eğitim ve iş hayatımda kazandığım deneyimlerimi kendi ülkemde ve doğduğum şehirde kullanabilmek ve İzmir gibi dünyanın en güzel şehirlerinden bir tanesi için faydalı olabilmekti” diyen Kastaş, “İyi eğitim almış çoğu gencin aksine İzmir’i terketmek yerine burada bulunup İzmir için çalışmak istedim. Türkiye gibi kentsel dönüşüm konusunda yurtdışı ve özellikle Amerika’ya göre daha yeni adımlar atan bir ülkede Peyzaj Mimarlarına ve Kentsel Tasarımcılara çok ihtiyaç olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.
 
KIYI PROJESİNDE GÖREV ALIYOR
Şimdilerde İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yürüttüğü ve kenti denizle barıştırmayı amaçlayan İzmir Kıyı Tasarımı Projesi’nde Bayraklı-Turan Bölgesi’nin peyzaj mimarı olarak çalışan Kastaş, projeyi de şöyle anlattı: “Bu proje kapsamında İzmir’in tüm kıyı bandını hiç bir kesintiye uğramadan yürüyüş ve bisiklet yolları, hafif raylı sistemler aracılığıyla gezmek mümkün hale gelecek. Ayrıca kıyının her noktasının, şehrin art alanları ile bağlantısı sağlanarak kıyının tüm kentlilerin daha rahat ve keyifli kullanabildikleri bir yer olması hedeflenmektedir. Bu projede atılan her adımda İzmir’i İzmir yapan özellikler, şehrin tarihi, kültürü, insan profili, iklimi, denizi gibi kentin karakterini oluşturan özellikler göz önünde bulundurulmaktadır. İzmir’in yerel karakteri bozulmadan bir Avrupa kültür ve tasarım başkenti yapmak hedeflenmektedir.”
 
KENTSEL DÖNÜŞÜM KAÇINILMAZ
Kentsel dönüşümün günümüz koşullarında, özellikle tarihi ve mimarisi eskilere dayanan tüm kentlerde kaçınılmaz hale geldiğinin altını çizen Kastaş, “Ancak bu projeler gerekli olduğu kadar bir çok riski de içinde barındırmaktadır. Önemli olan kentte yaşayan bireylerin yaşam koşullarını iyileştirmek, sağlıklılaştırmaktır. Bu amaçla yola çıkılan her projede de kullanıcıların mağduriyetinin önlenmesi çok önemlidir. Süreç içinde evlerini boşaltmak, yeni konutlara, yeni çevrelere taşınmak zorunda kalan kentlilerin mağduriyetinin bu yasa kapsamında dikkate alınması çok kritiktir. Ayrıca bu projelerin kişisel rant elde etmek için değil kentliyi korumak için olduğu unutulmamalıdır” dedi.
 
KRİTİK BİR SÜREÇ BİZİ BEKLİYOR
Kentsel dönüşüm projelerinde her ne kadar iyi niyet ile yola çıkılsa da süreç içinde mağdur olan kişilerin her zaman olacağına vurgu yapan yetenekli mimar, İzmir özelinde düşünüldüğünde de bu konuda kritik bir sürecin beklediğinin altını çizdi. Kent için yeni projeler önerilirken İzmir’in bugün herkes tarafından imrenilerek bakılan özelliklerinin yitirilmemesi, kentlilerin menfaatlerinin her zaman ön planda tutulabilmesi gerekmesini dile getiren Kastaş, “Projeler kapsamında evlerini, arsalarını terk etmek zorunda kalan kentlilerin maddi ve manevi zararlarının karşılanması gerekir. Bu kapsamda maalesef Türkiye örneğinde diğer projelere bakıldığında her zaman mağduriyetlerin giderilemediği görülmektedir. İzmir örneğinde Büyükşehir Belediyesi’nin yetki alanları dahilinde ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığının katkılarıyla olumlu adımlar atılmasını umuyorum” dedi.
 
İPEK KASTAŞ’IN KARTVİZİTİ
Bilkent Üniversitesi Peyzaj Mimarlığı ve Kentsel Tasarım Bölümü’nden mezun olduktan sonra New York’ta City College of New York’ta Kentsel Tasarım Master’ı yaptı. Şu anda İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nde Şehir Planlama Doktorası yapıyor. Aynı zamanda İzmir Ekonomi Üniversitesi, İçmimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü’nde Araştırma Görevlisi olarak görev alıyor ve İzmir Kıyı Tasarımı Projesi ile Didim Altınkum Sahil Şeridi Tasarımı projelerinde çalışıyor.
 
ABD’DE GÖREV ALDIĞI PROJELER
Newark Nehir Parkı, Newark, NJ, USA
Brooklyn Bay Alışveriş Merkezi, Brooklyn, NY, USA
Blackwell Park, Roosevelt Island, NY, USA
839 6th Cadde Plaza, Manhattan, NY, USA
99 Church Plaza, Manhattan, NY, USA
Crestwood Lake Konutları, Yonkers, NY, USA
Metro Green Konutları, Stamford, CT, USA
CAMBA Konutları, Brooklyn, NY, USA
1510 Lexington Caddesi Çatı Bahçesi Projesi; New York, NY, USA
City College Güney Kampüsü Master Planı; New York, NY, USA
Fordham Üniversitesi Kampüs Projesi, New York, NY, USA
City Point, Albee Square Alışveriş Merkezi Projesi, Brooklyn, NY

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Siirt'ten kara haber: 4 asker şehit
Eruh ilçesi kırsalında güvenlik güçleri ile terör örgütü mensupları arasında ...
Cinayetle biten tapu davası sonuçlandı
Karşıyaka’da geçen yıl tapu anlaşmazlığı nedeniyle çıkan kavgada ölen ...
İzmir’de bir ülke ilki: Adımını at, trafik dursun!
EXPO 2020 yolunda dünya kenti olmayı hedefleyen İzmir, yine bir ilke imza ...
 
'Vergi kaçıran Hummer' paniği!
ABD'den sahte belgelerle değeri düşük gösterilerek yurda sokulan Hummer ...
Başörtüsü engeli kalktı, vicdani ret yolda
TBMM’de kabul edilen kanun teklifiyle, eşi başörtülü olan subayın da kurmay ...
Kayıp pilotların kaskları da bulundu
Ulaştırma Bakanı Yıldırım, Akdeniz'de düşen Türk jetininin pilotlarına ...
 
Düğün yolunda trafik kazası: 6 yaralı
Bergama'daki yakınlarının düğün törenine katılmak üzere Ankara'dan yola ...
Şehit pilotun AİHM davasında düzeltme istemi
Ege Denizi'nde 1996 yılında uluslar arası hava sahasında Yunan jetinin ...
Emir Maktum'un ailesi mega yatla Çeşme’de
Dubai Emiri Şeyh Bin Raşid Maktum'un ailesi, mega yatları 'Tacanuyaso' ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Tüketim cehenneminde gündelik hayat
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Maymunlar Cehennemi ve Cujo
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Ölüm fermanı neden şimdi?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Köylüler tarımı bırakmaya başlayınca neler oldu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmirli bir hukuk kahramanı: Bekir Behlül
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Düzen
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Ülkeme adalet diliyorum, gönüllere vefa!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
İmamoğlu’nun suskunluğu!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
‘Paranın içinden geçmişler...’
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Can dostlar tartışması!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva