HABERLER>GÜNCEL
27 Haziran 2012 Çarşamba - 09:27

İzmir’de bir ülke ilki: Adımını at, trafik dursun!

EXPO 2020 yolunda dünya kenti olmayı hedefleyen İzmir, yine bir ilke imza atıyor. Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı (DTO) Geza Dologh önderliğinde "Adımını at, trafik dursun" sloganıyla hazırlanan proje ile yerel yönetimler ve üniversiteler ortaklığında Avrupa'daki gibi yaya geçişine öncelik veren sistemin altyapısı kuruluyor.

İzmir’de bir ülke ilki: Adımını at, trafik dursun!

İZMİR – Kentte düzenlenmiş kavşaklarda meydana gelen trafik kazaları korkutucu boyutlara ulaştı. Sağa dönüşlerde yayaya yol ver levhalarının sürücülerin görüş alanlarının dışına yerleştirilmesi, sürücü ve yaya dikkatsizlikleri de birleşince 2011 yılında metropol ilçelerdeki kavşaklarda 1889 kaza meydana geldi.

2012 yılının 5 aylık verilerinde ise aynı noktalarda 785 kaza kaydı tutuldu. Bunun üzerine Türkiye'de birçok alanda ilklerin şehri olan İzmir, trafikte zor anlar yaşayan yayalar için özel bir projeye başladı.

Egeli Sabah’ın haberine göre DTO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Geza Dologh'un fikir babalığını üstlendiği projede, kazaların önlenmesi hedeflenerek, yayaların yaya geçitlerinde adımını attıkları anda araçların duracağı, yayalara geçiş üstünlüğü vereceği sistemin altyapısı hazırlandı. Proje, 2013 yılı başında hayata geçirilecek.
 
FİİLEN BAŞLADI
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) İzmir İli Stratejik Planlama, Yönetişim, Araştırma ve Uygulama Merkezi'nin de (İZİSYÖM) destek verdiği projeyi tüm İzmir halkına benimsetmek istediklerini belirten Geza Dologh, "Avrupa'da yola adımınızı attığınızda trafik durur. Araçlar size yol verir. İzmir'e Avrupa kenti diyoruz, EXPO 2020 adayı diyoruz. Ancak trafikte yayalara saygı yok. Bu düşünceden yola çıkarak fiilen proje için çalışmaya başladık" dedi. İZİSYÖM Müdürü Prof. Dr. Zerrin Toprak ise, hazırladıkları eylem planına göre, vatandaşların bilinçlendirilmesi, yaya geçitlerinin fiziki standartlarının iyileştirilmesi, gerekli uyarı levhalarının yerleştirilmesi gibi bir çok çalışma yapılacağını kaydetti.
 
KAZA ORANLARI DÜŞECEK
"Adımını at, trafik dursun" prosini destekleyen İzmir Emniyet Müdürlüğü yetkilileri de projenin hayata geçmesiyle önümüzdeki yıl kaza oranlarında ciddi düşüş belediklerini söyledi. Yetkililer, "Yaya kurallara uymuyor, kendisine ayrılmış yaya çizgilerinden değil bulduğu her yerden geçiyor. Şehir içi kazaların yüzde 51'ini yayalar oluşturuyor. Sürücüler de 'sağa dönüşlerde yayalara yol ver' kuralını ihlal ediyor. Bu çalışmayla oluşacak bilinç ve uyarı sistemi sayesinde bunların sonlanmasını umuyoruz" dedi. Öte yandan, Büyükşehir Belediyesi'nin kavşaklarda yaptığı düzenlemelerdeki bir takım teknik hataların da kazalara neden olduğu belirtildi. Yetkililer, "Yaya geçitlerindeki çizgiler çoğu zaman siliniyor ama yenilenmiyor. Trafik ışıkları tam kavşak ağzına konuyor. Işık, sağa döndüğünde yayaya yol verecek araç için depolama alanı yaratmak zorunda. Yaya geçidini kavşağın ağzına çizersen olmuyor. Dikilen ağaçlar bile sistematik olarak yanlıştır ama biz yeşil alan olarak yolları görüyoruz" diye konuştu.
 
PROJE İLE NELER YAPILACAK?
 
Teknik Değişiklikler:
1 yıllık kısa vadede; Ara sokaklara düzenli park alanları yapılacak, üst geçitler yapılandırılarak asansör sisteminin gelecek, beyaz çizgilerin sık sık silinmesi nedeniyle periyodik bakımları yapılacak, sinyal sistemi sık sık kontrol edilerek iyileştirme yapılacak, yol kenar bariyerlerinin teknik ayrıntıları işlevsel olacak, çok geçişli alanlarda ışıkların yanında tabelalar kullanılacak, kaldırım ve yollardaki işgaller kaldırılacak, güvenli geçiş tabelaları konulacak, yoğun trafik alanlarında trafik polisinin işlevi arttırılacak, yaya yollarının fiziki durumları incelenecek, değişik renk ve kalın çizgilerin kullanılacak, ışıklandırılmış, temizliği ve güvenliği sağlanmış altgeçitler oluşturulacak, üst geçit zorunluluğunun olduğu alanlarda güvenli kullanılan geçitler oluşturulacak, özellikle dörtyol ağızlarında ve kavşağa yakın noktalarda ışıklı ve yere çakılan materyallerde fosforlu renkler kullanılacak, üst ve alt geçitler arttırılacak, eğitimlere uygulayıcı personelden başlanacak, ışık süreleri yaya geçiş sürelerine göre ayarlanacak.
 
3 yıllık orta vadede; Belirli saatlerde sadece belirli araçların geçişine izin verilecek, uymayan araçlara yaptırım uygulanacak, hız limitini şehir içinde sabit tutma zorunluluğu gelecek, okulların, hastanelerin bulunduğuı alanlarda maksimum hız limiti 30 kilometre olacak, gerekirse bu alanlara gizli radar yerleştirilerek, hızın daha net kesilmesi amacıyla bariyerler çoğaltılacak, tümseklerin olduğu yollar gözden geçirilecek ve yenilere izin verilmeyecek, taşıt tipine göre yol yapılacak.

5 yıllık uzun vadede;
Şehrin ulaşım master planı gözden geçirilerek, sorunların ve çözümlerin tespit edilmesi, mevzuatın geliştirilmesi, ışıklı eğitim panolarının konulması, yaya yolu planlamasının yapılması, yol planlamasında proje çizimlerinin bilgili ve yetenekli kişiler tarafından yapılması, karayollarının şehir dışına alınması, keyfiyet ve aralıklı zamanlarda cezalar yerine sürekli ve tutarlı cezalar, ilk, orta öğretim ve üniversitelerde trafik dersleri verilmesi hedefleniyor. (Soner Çağlar/Sezen Özsavrangil-Egeli Sabah)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 8 yorum var, 8 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
izmirli 27 Haziran 2012 Çarşamba 20:26

bizim en büyük hatamız.... hepimizn aslında bir yaya olduğumuzu unutuyor olmamız.... kimse annesinin karnından arabayla doğmadığını unutmayalım ve birbirimize saygı gösterelim.......

Yorumu oyla      14      5  
Vatandaş 27 Haziran 2012 Çarşamba 17:35

Bu olgunluğun ve insanlığın gösterilebilmesi için ilk iş olarak Taxı ve Dolmuş şoförlerinin çok sıkı bir eğitimden geçirilmesi gerekiyor. Bırakın insanı kendisine saygısı olmayan çoğunluk taxı ve dolmuş şoförleri koltuğa oturdukları andan itibaren kendilerini yolun sahibi olarak görmekte ve diğer araç sürücülerine aman vermemektedirler. Bunlarla tartışmaya girmek bile cesaret isterken bu uygulamanın nasıl hayata geçeceğini çok merak ediyorum. Almanyada 1 haftada 2 korna sesi duydum biri Türk'tü.

Yorumu oyla      14      5  
Cengiz Nuri 27 Haziran 2012 Çarşamba 16:54

İzmir'liler Avrupa'ya gitmeye gerek yok, arabın, kürdün türkün ermeninin kardeşçe yaşadığı Antakya'ya gidin, yayaların kaldırımdan adımını yola attığında tüm trafik durup yayaya yol veriyor. Çağdaşlık Antakya'damı yoksa İzmir'demi?

Yorumu oyla      14      6  
deme di deme 27 Haziran 2012 Çarşamba 16:05

önceden mutlaka hastaneden yer ayırtın türkiyede bu olay işlemez yayalara ezip geçerler

Yorumu oyla      14      6  
İzmirli 27 Haziran 2012 Çarşamba 15:05

Kırmızı ışık yanmasına rağmen, yayanın üstüne yavaş yavaş yürüyen, yerinde duramayan sürücüler... Yeşil daha yanmadan, sarıyla beraber arkadan gelen kabus gibi "DIT" sesi... Aşağıda da belirtilmiş; Yol vermeye kalktığınızda, yanınızdan bir hışımla geçen sürücüler. Bu da yaya için hayati tehlike taşıyor. Ayrıca, gece korna çalınmaz, selektör kullanılır...

Yorumu oyla      32      6  
güzeLyaLı 27 Haziran 2012 Çarşamba 11:17

yol vermeye kalkıyosun tek basına yolun ortasında bekliyosun yanından vızır vızır geciyor diğer araçlar arkandakide kornaya basıyor yürüsene diye 5dk sonra arabadan inip kendisi yaya olunca yol vermeyene söver ama

Yorumu oyla      15      5  
Kazım EMİR 27 Haziran 2012 Çarşamba 10:01

bir çağdaş öneri daha ......... TÜM ÜMUMİ EREK WC de ÇOCUK BEZİ DEĞİŞTİRME YERİ YAPTIRILMALI ÇAĞDAŞLIK SÖZLE DEĞİL İCRAATLA OLMALI

Yorumu oyla      18      5  
bingöllü hakan 27 Haziran 2012 Çarşamba 09:47

avrupada yaya yola ayağını indirdiği gibi akan trafiğin tamamı durur ve yaya yoldan geçene kadar hiç bir araç hareket etmez,,,bizde ise yaya yaya yolundan geçerken bile araç sürücüsü yaya ya bağırıyor çekilsene diye,,,inşallah bizde yollarda geçişlerde yaya önceliği olan o günleri yakalarız,,,,

Yorumu oyla      19      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Vergi kaçıran Hummer' paniği!
ABD'den sahte belgelerle değeri düşük gösterilerek yurda sokulan Hummer ...
Başörtüsü engeli kalktı, vicdani ret yolda
TBMM’de kabul edilen kanun teklifiyle, eşi başörtülü olan subayın da kurmay ...
Kayıp pilotların kaskları da bulundu
Ulaştırma Bakanı Yıldırım, Akdeniz'de düşen Türk jetininin pilotlarına ...
 
Düğün yolunda trafik kazası: 6 yaralı
Bergama'daki yakınlarının düğün törenine katılmak üzere Ankara'dan yola ...
Şehit pilotun AİHM davasında düzeltme istemi
Ege Denizi'nde 1996 yılında uluslar arası hava sahasında Yunan jetinin ...
Emir Maktum'un ailesi mega yatla Çeşme’de
Dubai Emiri Şeyh Bin Raşid Maktum'un ailesi, mega yatları 'Tacanuyaso' ...
 
Hakkari'de çatışma: 1 asker şehit
Hakkari'de Yüksekova ilçesi Uzunsırt Köyü kırsalında PKK'lılar ile güvenlik ...
İzmir boşanmada liderliği yine kaptırmadı
İzmir, boşanmada liderliği yine kimselere bırakmadı. Türkiye’de evlenme-boşanma ...
Tecavüz savunması: Misafirim zannettim
Ege Üniversitesi'nde çalışan iki çocuk babası 36 yaşındaki C.Y., üniversite ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Tüketim cehenneminde gündelik hayat
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Maymunlar Cehennemi ve Cujo
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Ölüm fermanı neden şimdi?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Köylüler tarımı bırakmaya başlayınca neler oldu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmirli bir hukuk kahramanı: Bekir Behlül
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Düzen
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Ülkeme adalet diliyorum, gönüllere vefa!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
İmamoğlu’nun suskunluğu!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
‘Paranın içinden geçmişler...’
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Can dostlar tartışması!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva