HABERLER>SAĞLIK
7 Eylül 2012 Cuma - 11:08

Çocuklarınızın gözlerine baktırdınız mı?

2012/ 2013 öğretim yılının başlamasına kısa bir süre kalırken, Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Filiz Akyol, çocukların göz kırma kusurlarının, gözlerinin görme yönünden değerlendirilmesinin okul başarısı açısından önemli olduğunu, bu muayenelerin de okul öncesinde yapılması gerektiğini bildirdi.

Çocuklarınızın gözlerine baktırdınız mı?

İZMİR - Opr. Dr. Akyol, “Çocuğunuzda okula başladıktan sonra okula gitme, çalışma, ödev yapma gibi isteksizlikler olursa, onları tembellikle, haylazlıkla suçlamadan önce gözlerini muayene ettirin. Yüzde 25-30 civarında mutlaka gözlük takabilecek çocuk grubu var” dedi.
Bu yıl ilk kez uygulanmaya konulacak 4+4+4 sisteminin ilk öğrencileri 10 Eylül Pazartesi günü “uyum haftası” nedeniyle okula başlama heyecanı yaşarken, İzmir Kent Hastanesi Göz Hastalıkları Kliniği’nden Opr. Dr. Filiz Akyol, anne ve babalara önemli uyarılarda bulundu. Akyol, çocukların okul çağından çok önce, 3-4 yaşlarına kadar göz tembelliği açısından mutlaka kontrolden geçmiş olmaları gerektiğini söyledi. Akyol, şunları söyledi:
 
GÖZ MUAYENESİNDEN GEÇMEYEN ÇOCUK SAYISI YÜZDE 80’LERDE
“Hiç göz muayenesinden geçmemiş çocukların oranı yüzde 80’ler civarında. Kente de böyle, kırsalda daha fazla.  Ama okul çağından önce çocukların göz kırma kusurları, göz görme yönünden değerlendirilmesi okul başarısı açısından önemli. Eğer çocuk tam görmüyorsa ki aile bunu bazen fark edebiliyor. Genellikle çocuklar hipermetrop. Göz tembelliği olmasa bile uzaktaki bakışlarında herhangi bir sorun olmuyor. Yakınla ilgili uğraşıları artmaya başladığı okul çağında okuma isteksizliği, çalışma isteksizliği, çabuk yorgunluk, hemen uykusu gelmesi gibi, zaman zaman çok sık söyledikleri baş ağrısı gibi şikayetleri olabiliyor. Çocuğun bunun gözünden kaynaklandığını ifade etmesi çok zor. Ailenin de bunu her zaman fark etmesi mümkün değil, çocuğun haylazlığına bile bağlanabiliyor, çalışmak istemiyor, sevmiyor gibi. Oysa göz kaynaklı bu tür çalışma isteksizlikleri, okula karşı bir tepki, ödev yapma yönünde bir isteksizlik, ilkokula başladıkları andan itibaren bunu hissettikleri için de böyle bir tembelliğe meyilli çocuk nesli yetiştirmiş oluyoruz. O açıdan her çocuğun okula gitmeden mutlaka göz muayenesinden geçmesi lazım, ama bizim tercihimiz bu muayenenin 3-4 yaşına kadar mutlaka ilk muayenesinin yapılmış olması gerekiyor.
 
YÜZDE 25-30 ORANINDA MUTLAK GÖZLÜK TAKACAK ÇOCUK VAR
Opr. Dr. Akyol, 3-4 yaşlarında göz tembelliği olmayan çocuklarda görme kusuru, kırma kusurunun çok yüksek oranda bulunabileceğini, ancak bu görmesini çok ciddi etkilemiyorsa hemen gözlüklendirmediklerini söyledi. Ancak görme sorunu, göz tembelliği ya da kayması, açık ya da gizli şaşılığı varsa o çocuklara mutlaka gözlük taktırılması gerektiğini ifade eden Akyol, “Oran olarak yüzde 25-30 civarında mutlaka gözlük takabilecek çocuk grubu olduğunu söylemek lazım. Amerika’da yapılmış bir çalışmada başarısız çocuklarda yüzde 70 kırma kusuru olduğu söylenilmiş. Bu oranlar her toplumlarda değişebilir. Önemli olan gerçekten çevrenize baktığınızda gözlüklü insan sayısı kaçsa çocuk yaş grubunda da o kadar gözlüklü çocuk olma olasılığını var. Yani okula başlamadan önce çocuklarımızı gerçekten ciddi göz muayenelerinden geçirirsek çok büyük bir oranında az ve ya çok kırma kusuru bulabiliriz. Bu da eğer çalışmasını etkileyecek durumda ise okul süresince de sadece evde ders çalışırken takabilir, çocukları gözlüklendirebiliriz.”
 
 
 
8-9 YAŞLARINDA MİYOPİYE KAYIŞ OLUYOR
Akyol, okul öncesinde daha çok hipermetrop, hipermetrop astigmat tanısı koyarken, 8-9 yaşından sonra muayenelerde miyop, miyop astigmat bulduklarını söyledi. Akyol uyarılarını şöyle sıraladı: ”3-4 yaşında göz tembelliği olmasa da, ciddi kırma kusuru saptamasak da çocuklar her yıl okullar açılmadan önce bir kez göz muayenesinden geçmeli. Çünkü özellikle 8-9 yaşlarında miyopiye kayış dönemidir, bunu aile atlar, o zamana kadar mutlu mesut yaşayan çocuğun yavaş yavaş görmesinin bulanmasını çocuk bazen fark etmeyebilir. Ön sırada oturuyorsa, tahtayı görmede çok büyük sorunu yoksa geçiştirebilir, aile de fark etmez. Gerçekten 3-4 numara gibi ciddi miyopik durumlarda bile çocuk farkında değil, aile farkında değil, böyle vakaları çok fazla görüyoruz. O nedenle bu işi bir rutine oturtmak daha doğru. Okullar açılmadan, okul zamanı geldiğinde hemen öncesinde yapılacak muayeneler gözlüğü almak, gözlüğe alışma konusunda çocuklara bir zaman tanıyacağı için çok da uygun olur.”

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Türk gençleri mutsuz ve öfkeli!
Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan araştırmanın sonuçlarına göre Türk ...
İzmir ‘gün batımında sağlık sohbeti’ yapıyor
Büyükşehir Belediyesi Eşrefpaşa Hastanesi’nin 81. İzmir Enternasyonal ...
Veliler çocuklarınızın çantasına dikkat!
Denizli Devlet Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Özgür Özer, ...
 
Ette hile bitmiyor: Su enjekte ediyorlar!
Gıda ürünlerinde sahtekarlık sınır tanımazken et sahtekarları, kıymada ...
Ekol, Göz Tıp Merkezi'ni de açtı
Avrupa’nın en büyük, Türkiye’nin ilk kulak burun boğaz hastanesini mavişehir ...
Dış gebeliğe kanama bile olmadan çözüm
İzmir Üniversitesi Tıp Fakültesi Medical Park Hastanesi Kadın Hastalıkları ...
 
Özfatura otistik çocuklar için İzmir’e seslendi
Anadolu Otizm Vakfı Başkanı Özfatura Güzelbahçe'deki kampus bitene kadar ...
ÖSYM'den doktorlara 1,5 yıl sonra pardon!
Yapılacağı zaman ertelenen, yapıldığında 4 sorusu yanlış olduğu gerekçesiyle ...
Çapraz bağışla yeni hayatlar
Türkiye’de bağışların yetersizliğinin yanında bazı böbrek yetmezliği hastalarının ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çocuk yaşında assolist oldu!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gazeteci titizliğinden çıkan bir roman
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva