HABERLER>SAĞLIK
1 Eylül 2012 Cumartesi - 14:05

Çapraz bağışla yeni hayatlar

Türkiye’de bağışların yetersizliğinin yanında bazı böbrek yetmezliği hastalarının canlı donörlerinin çeşitli nedenlerle organlarının kullanılamaması, 'çapraz nakil' uygulamasına başvurmayı zorunlu kılarken, yöntem ülkenin doğusuyla batısını 'çapraz bağış'ta buluşturdu. İzmir'de yapılan operasyonla, Muşlu 32 yaşındaki Ferit Taşkın'ın ağabeyinin böbreği Manisalı hasta 52 yaşındaki Rafet Şahinkaya'ya nakledildi. Şahinkaya'nın eşinin böbreği de Taşkın'a nakledildi. Taşkın kardeşler ile Şahinkaya çifti, "Artık biz organ kardeşiyiz, bu nakillerle akraba, aile olduk; ömür boyu sürecek bir bağ kuruldu" ifadelerini kullandı.

Çapraz bağışla yeni hayatlar

İZMİR - Manisalı 3 çocuk ve 3 torun sahibi emekli Rafet Şahinkaya’da yıllar önce böbrek yetmezliği ortaya çıktı. İlaç tedavileriyle ve korunma yöntemleriyle hastalığıyla mücadele eden Şahinkaya, 4 yıl önce böbreklerinin iflas etmesiyle diyalize girmeye başladı. 52 yaşındaki Fahriye Şahinkaya bir an bile tereddüt etmeden bir böbreğini 30 yıllık eşine vereceğini söyledi. Ancak dokuları tutmadı, kocasına donör olamadı. 4 yıldan beri umutla kadavradan bağış bekleyen Şahinkaya çifti çaresizlik yaşarken, çapraz nakil yöntemi bir alternatif olarak karşılarına çıktı. Ancak bu naklin gerçekleşmesi için hastasına böbreğini vereceği, tam uyumlu organ bağışlayacak bir hasta yakınının çıkması gerekiyordu. Çift bu kez umutla bu şartların oluşmasını beklemeye başladı.
 
HAYAT AŞISI BÖBREK MUŞLU AĞABEYDEN
Kırgızistan’da ticaretle uğraşan 2 çocuk babası Muşlu Ferit Taşkın ise 9 ay önce sinsi sinsi ilerlemeye başlayan hastalığın böbreklerini iflas ettirdiğini öğrenince yıkıldı. Kırgızistan’da tedavi önerilen Taşkın, Türkiye’ye geldi, diyalizli yaşama başladı. Ferit Taşkın'ın 12 kardeşi, nakil için donör olmak istedi. Ama hiçbir kardeşin dokusu uyumlu çıkmadı. Ferit Taşkın’ın Balıkesir’de yaşayan 3 çocuk babası ağabeyi 38 yaşındaki Liyadin Taşkın, kardeşinin çaresizliğine seyirci kalmadı. Ağabey Taşkın, imkanlar daha iyi diye kardeşini İzmir’e getirdi. Bir böbreğini vermeye hazır olan ağabey Liyadin Taşkın, Şahinkaya çifti gibi nakil için İzmir Kent Hastanesi’ne başvurdu.
 
 Yapılan tetkikler sonucunda Liyadin Taşkın’ın, Rafet Şahinkaya'ya nakil için donör olabileceği saptandı. Fahriye Şahinkaya’nın da Ferit Taşkın’a donör olabileceği belirlendi. Çapraz bağışla naklin gerçekleşebileceği öğrenilince, hasta ve hasta yakınları operasyonun gerçekleşmesi için olumlu karar verdi. Opr. Dr. Işık Özgü, Opr. Dr. Uğur Saraçoğlu, Uzm. Dr. Serkan Yıldız ve koordinatör hemşire Havva Kara’dan oluşan ekip Taşkın kardeşler ile Şahinkaya çiftini nakile hazırladı.
 
Operasyonla, Ferit Taşkın'ın ağabeyinin böbreği Rafet Şahinkaya'ya nakledildi. Şahinkaya'nın eşinin böbreği de Taşkın'a nakledildi.
 
'ÖMÜR BOYU BAĞIMIZ KOPMAYACAK'
Başarılı geçen operasyonun ardından çok mutlu olduğunu belirten ağabey Liyadin Taşkın, "13 kardeşiz ama maalesef 12 kardeşin dokuları Ferit’e uymadı. Çok çaresizlik yaşadık. Kardeşim çok genç, iki çocuğu var, çalışması, aktif hayatta olması gerekiyordu. Çapraz nakil bizim için büyük şans oldu. Kardeşimin makinesiz, özgür yaşama şansı, Manisalı Fahriye teyzeye, Rafet amcanınki de bana bağlıymış. Aynı kandan 12 kardeş olarak Ferit’e veremediğimiz böbrek yüzlerce kilometre öteden çıktı. Biz annemizi babamızı kaybetmiştik, Rafet amca, Fahriye teyze bizim annemiz babamız oldu. Bundan sonra da bir ömür boyu bu bağımız kopmadan sürecek" diye konuştu.
 
'ORGANLAR TOPRAKTA ÇÜRÜMESİN'
3 çocuk ve 3 torun sahibi Fahriye Şahinkaya ise şunları söyledi: "Ben nikah masasında imza atarken eşimle birbirimize iyi günde, kötü günde, hastalıkta sağlıkta birbirimizin yanında, destek olmaya söz vermiştik. O nedenle de eşim rahatsızlandığında bir an düşünmeden böbreğimi vermek istedim. Eşime uymadı ama bir başka insana böbreğin yaradı. Bu sayede eşim de makineden kurtuldu. Benim iki kızım, bir oğlum vardı, şimdi Liyadin ve Ferit ile birlikte üç oğlum oldu. Organ kardeşi, organ akrabası değil, aile olduk. Herkes bağışta bulunsun, hayat kurtaracak organlar toprakta çürümesin."

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Seda 6 yıl sonra yeniden doğdu
Donörü olmayan, 6 yıldır organ bekleyen Seda Süreyya Bacakoğlu, bağış ...
Sigara artık evde de yasak olacak!
Sigara içilen alanların daraltılmasına yönelik eylem planı üzerinde çalışan ...
Lösemi'nin en temel ilacı karaborsaya düştü!
Kanser hastalarının çilesi bitmiyor. Bleocin, mitomycinden sonra şimdi ...
 
Bilim adamlarından erken baba olun uyarısı!
İzlandalı bilim adamlarından erkeklere, çocuk sahibi olmayı ertelememeleri ...
SES tepkili: Sağlık hizmeti döviz kazandırıcı değildir!
Sağlık çalışanları, 'döviz kazandırıcı hizmet ticaretinin desteklenmesi' ...
Tesadüfen bulunan mucize ilaç
Kanser hastası çocukların tedavi gördüğü hastaneye bir gönüllü bir çarşamba ...
 
Hayat arkadaşı yeni bir hayat verdi
İzmir’de tıbbi mümessillik yapan iki çocuk babası Noyan Taner (45), çabuk ...
Uzun yola çıkarken uyumamın sırrı beslenmede!
Prof.Dr. Nevzat Artık’tan, bayram öncesi uzun yola çıkacak sürücülerin ...
Organ nakli olan iki başkan farkındalık için buluştu
İzmir Kalp Hastaları ve Kalp Nakilleri Derneği Başkanı Gazeteci Çağatay ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Ölmeyen aşk!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İki yüzlü ahlak her yerde…
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Koltuklar devredilirken!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva