HABERLER>POLİTİKA
18 Ağustos 2014 Pazartesi - 10:25

Çıray’dan Bakan Yılmaz’a bedelli soruları!

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Dr. Aytun Çıray, son günlerde tartışılan bedelli askerlik konusunu Meclis gündemine taşıdı.

Çıray’dan Bakan Yılmaz’a bedelli soruları!

Çıray, Recep Tayyip Erdoğan’ın Köşk’e çıkmasından sonra ilk ele alacağı konulardan biri olduğu iddia edilen yeni bedelli askerlik yasasıyla ilgili bir çıkış yaptı. Çıray, yeterli parası olmayanların da bedelli askerlikten yararlanması gerektiğini bildirdi ve CHP’nin geçmişte Meclis’e bu konuyla ilgili verdiği kanun teklifini hatırlattı.
 
MÜSTAKBEL BAŞBAKANIN KIYMETİ HARBİYESİ YOK MU?
CHP’li Çıray, Milli Savunma Bakanı Yılmaz’ın 8 Temmuz 2014’te gazetecilerin bedelli askerlikle ilgili soruları üzerine “Tek kelimeyle yok böyle bir şey” dediğini hatırlattı ve sordu:
 
“Bedelli askerlik uygulamasının çıkıp çıkmamasının Sayın Erdoğan’ın kararına bağlı olduğunu açıkladığınıza göre, size göre müstakbel başbakanın kıymeti harbiyesi yok mu?”
 
KAMU VİCDANINA SIĞMAZ
CHP’li Çıray, Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na bir soru önergesi verdi. Medyada yer alan haberlere göre, yeni bir bedelli askerlik uygulamasının gündeme geldiğini belirten CHP’li Aytun Çıray, “Ancak çıkması beklenen bu yasal düzenlemede adaletsizlik olacağı anlaşılıyor. Parası olan parasını bastırıp askerlikten kurtulacak. Parası olmayan ise askere gidecek” dedi.
 
“Bu yönüyle çıkarılacak yasal düzenleme adil olmaktan uzak kalır” diyen Çıray, “Bu, kamu vicdanına da sığmaz. O halde yapılması gereken, yoksul ve belirli bir gelirin altında yaşayan yurttaşlarımızın da bedelli askerlikten yararlanabilmesidir” görüşünü savundu.
 
ÖDEME İMKÂNI OLMAYAN İÇİN YASAL DÜZENLEME
Çıray, maddi durumu iyi olmayan ve ödeme imkânı olmayan vatandaşların da bedelli askerlik yapabilmelerinin CHP programında yer aldığını hatırlatarak, şöyle devam etti:
 
“Yeni yasal düzenlemenin içine ödeme imkânı olmayan kişilerin de bedelli askerlikten yararlanması için bir hüküm konulması doğru olur. Cumhuriyet Halk Partisi, bu hassas konuyu daha önce parti programına koymuş ve maddi imkânı yetersiz olanların da bedelli askerlikten bedelsiz yararlanabilmesi için geçmişte kanun teklifi vermişti. Adaletsizliğin ortadan kaldırılması için yeni çıkarılacak olan yasanın parası olmayan insanları da koruması gerekiyor…”
 
14 BİN TL’NİN ALTINDA GELİRİ OLAN PARA ÖDEMESİN
Yüzbinlerce gencin bedelli askerlik uygulaması beklediğinin altını çizen Çıray, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’a şöyle seslendi:
 
“AKP hükümeti yönetiminde gelir dağılımı aşırı bozulduğuna göre, CHP’nin TBMM verdiği kanun teklifinde olduğu gibi yıllık geliri 14 bin lira ve daha az olan gençler hiçbir bedel ödemeden zorunlu askerlik hizmeti yapmış sayılmalı mıdır?  Geliri 14 bin 1 lira ile 25 bin lira dahil olanlar ise 7 bin 500 lira ödeyerek bedelliden yararlanmalarına; 25 bin liranın üzerinde geliri olanlar ise 15 bin lira ödemeleri halinde askerlik hizmeti yapmış sayılmaları konusunda ne düşünüyorsunuz?
 
Çıray’ın Milli Savunma Bakanı’na yönelttiği sorular şöyle:
 
1-) 8 Temmuz 2014 tarihindeki açıklamanızın aksine bugünlerde basına yansıyan açıklamalarınızda bedelli askerliğin yakında çıkabileceğini ifade ettiniz. Bir aylık zaman dilimi içinde değişen nedir? Bedelli askerlik konusunda yeni bir çalışma yapıldığı doğru mudur?
 
2-) Daha önceki bedelli askerlik yasasında yaş sınırı 30 olarak belirlenmişti. Yeni düzenlemede yaş sınırının CHP’nin önerdiği gibi 28 gün almış olmak yeterli olacak mıdır?
 
3-) AKP hükümeti yönetiminde gelir dağılımı aşırı bozulduğuna göre, CHP’nin TBMM’ye verdiği kanun teklifinde olduğu gibi yıllık geliri 14 bin lira ve daha az olan gençler hiçbir bedel ödemeden zorunlu askerlik hizmeti yapmış sayılmalı mıdır?
 
4-) Geliri 14 bin 1 lira ile 25 bin lira dahil olanlar ise 7 bin 500 lira ödeyerek bedelliden yararlanmalarına; 25 bin liranın üzerinde geliri olanlar ise 15 bin lira ödemeleri halinde askerlik hizmeti yapmış sayılmaları konusunda ne düşünüyorsunuz?
 
5-) 8 Temmuz 2014’te gazetecilerin bedelli askerlikle ilgili soruları üzerine “Tek kelimeyle yok böyle bir şey” demiştiniz; şimdi de bedelli askerlik uygulamasının çıkıp çıkmamasının Sayın Erdoğan’ın kararına bağlı olduğunu açıkladığınıza göre, sizin için müstakbel başbakanın kıymeti harbiyesi yok mu?

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Flaş! CHP'de kurultay tarihi belli oldu
CHP, cumhurbaşkanlığı seçiminin ardından başlayan tartışmaların gölgesinde ...
CHP Genel Başkanlığı’na sürpriz aday
Karslı Şahmar Dalmış, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanlığına adaylığını açıkladı.
Güven ‘koruyucu aile’ cevapları paylaştı: Uyarmıştık!
CHP PM Üyesi ve İzmir Milletvekili Prof. Dr. Hülya Güven, Sivas’taki skandalla ...
 
CHP’de ‘ikinci gündem’ Meclis'te boykot!
Kurultay arifesindeki CHP, 28 Ağustos günü TBMM'de yapılacak yemin törenini ...
AK Parti’de 'başbakanlık yoklaması'ndan kimin adı çıktı?
AK Parti içinde yürütülen temayül yoklamalarında Genel Başkan ve Başbakan ...
Bahçeli: Alçak girişim ve meydan okuma!
MHP Lideri Bahçeli, Diyarbakır Lice'de PKK üyesi Mahsum Korkmaz'ın heykelinin ...
 
Baykal’dan bomba mesajlar: Kurultayda…
CHP eski Genel Başkanı ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal, Bilecik'in ...
Şengül’den Çıray’a sert yanıt: Saygı duymak zorundasınız!
AK Parti İzmir Milletvekili Aydın Şengül, 12. Cumhurbaşkanı seçilen Recep ...
Metin Feyzioğlu’ndan yanıt: Aday olacak mı?
CHP’de yapılacak kurultayda başkanlık için adı geçen Türkiye Barolar Birliği ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Gözü kara’ lidere veda!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva