HABERLER>EKONOMİ
6 Mayıs 2016 Cuma - 10:31

Çin'e ilk ticaret seferi EBSO’dan

EBSO ve oda üyesi firmalar, 55 milyon nüfusu, 800 milyar dolar yıllık gayri safi yurt içi hasılası (GSYİH)  ve 260 milyar dolar ihracatı ile Çinli e- ticaret şirketlerinin merkezi Zhejiang eyaletinin ‘dünyanın süpermarketi’ olarak adlandırılan Yiwu şehrinde düzenlenen ticaret fuarına katılıyor.

Çin e ilk ticaret seferi EBSO’dan

50 bin metrekare alanda yaklaşık 2 bin uluslararası standın açılacağı ve 100 farklı ülkeden 200 bine yakın profesyonelin ziyaret etmesi beklenen fuarda EBSO üyesi sanayiciler, el sanatlarından kuyum sektörüne, kimyadan plastiğe kadar ürünlerini sergileyerek ticari bağlantı yapma fırsatı yakalayacak.

2016’da dünya ekonomisindeki büyümenin önemli unsurlarından birinin Çin olacağını kaydeden EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar 13- 16 Mayıs tarihlerinde gerçekleşecek fuara Türkiye’den tek katılım organizasyonunu EBSO’nun gerçekleştirdiğini belirterek, fuar ile ilgili temasların Ocak ayında Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile birlikte  dünyanın en gelişmiş 20 ekonomisinin oluşturduğu G20’nin iş dünyasındaki yansıması Business 20 (B20) açılışı için Çin’e yaptıkları ziyarette başladığını kaydetti. Bu ziyarette e- ticarette Türkiye ile Çin arasında işbirliğini üst noktaya taşıyacak, İzmir ve Ege Bölgesi’ne önemli fırsat yaratacak işbirliği anlaşmasına imza attıklarını hatırlatan Yorgancılar, “Çin temaslarımızda yaptığımız bir dizi görüşmede Türkiye ile Çin Halk Cumhuriyeti arasında e-ticaretin geliştirilmesi ve e- ipek yolu’nun hayata geçirilmesi amacıyla Türkiye ile Çin arasında ortak e-ticaret bölgeleri kurulması konusunda görüş alışverişinde bulunarak EBSO ile Zhejiang CCPIT arasında işbirliği anlaşması imzalamıştık. O görüşme ve imzanın somut sonuçları açısından ilk adım, Yiwu kentinde düzenlenen İthal Ürünler Fuarı’na katılım için aldığımız özel davet oldu” diye konuştu.  Yorgancılar, davetin ardından Türkiye’den tek katılım organizasyonunu gerçekleştiren 12 kişilik EBSO kafilesinin 4 gün sürecek fuar boyunca ürünlerini sergileyeceğini, EBSO’nun ise İzmir ve Ege Bölgesi ile ilgili tanıtımlar gerçekleştireceğini dile getirdi.

Yiwu hakkında

30 yıl önce yani Çin'de reform ve dışa açılma siyasetinin uygulandığı ilk yıllarda Yiwu, Zhejiang eyaletinin ortasında yoksul bir tarım ilçesiydi. Nüfusu kalabalık olan Yiwu'nun kaynakları yetersizdi. Ekonomik gelişme seviyesi düşük ve halkın yaşam koşulları geriydi. Reform ve dışa açılma uygulamaları sayesinde Yiwu, 20 yıl içinde yoksulluktan kurtularak gündelik eşyaların dünyaca tanınmış "başkenti" oldu. Kentte kişi başına düşen yıllık gelir 25, köylerde kişi başına düşen nakit yıllık gelir de 10 bin 255 yuana ulaştı.

1982 yılında kurulan Yiwu Küçük Emtialar Şehri ise 5,5 milyon m2 bir alanda 75.000 dükkanı barındırıyor. Günde 210 bin ziyaretçinin geldiği Yiwu Küçük Emtialar Şehrinde; 570 bin konteyner 219 ülkeye ihracat gerçekleştiriyor. Ayrıca, şehir 3.000’den fazla yabancı ülke firmalarının temsilciliklerini barındırıyor.

Çin Uluslararası Ticaret Odası, Çin Genel Ticaret Odası, Çin Lojistik ve Satın Alma Federasyonu işbirliği ile, Zheijang eyaleti Halk Hükümeti desteğiyle Çin Halk Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığı Dış Ticaret Geliştirme Ofisi, Zheijang eyaleti Ticaret Departmanı ve Çin Uluslararası Ticareti Destekleme Konseyi tarafından organize edilen fuarda sergilenecek ana ürün grupları; ithal ev eşyaları, ihtal yiyecek & içecek, ithal el sanatlari ve süs eşyaları, ithal giyim ve aksesuarlar, sınırötesi e-ticaret hizmeti sağlayıcıları ve uluslararası ticaret hizmet sağlayıcılarıdır.

EBSO, e- ipek yolu için devrede

Geçtiğimiz ocak ayında Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile birlikte dünyanın en gelişmiş 20 ekonomisinin oluşturduğu G20’nin iş dünyasındaki yansıması Business 20 (B20) açılışı için Çin’e giden EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Hangzou temaslarında Zheiang CCPIT Başkan yardımcısı Xu Yong, Zhejiang Eyaleti Ekonomi ve Bilgi Teknolojileri Komisyonu başkanı Chen Haijiang Yiwu şehri Ticaret Bakanlığı Genel Müdürü Wang Birong’in yanı sıra AliBaba, Geely Otomotiv şirketi, Zhejiang Turizm Group ve Zhejiang Ulaştırma ve Mühendislik İnşaat şirketi temsilcileri ile görüşmelerde bulunmuştu. Yorgancılar, bu temaslarında Türkiye ekonomisi ve Ege Bölgesi Sanayi Odası çalışmalarını anlatarak Hangzhou şehri ile İzmir arasında ikili ticaret ve yatırım alanlarında işbirliğinin geliştirilmesi için ortak çalışma imkanlarına vurgu yapmıştı. Verimli geçen temasların ardından ise Hangzou Eyalet Vali Yardımcısı Liang Liming ile TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun şahitliğinde EBSO ile Zhejiang CCPIT arasında işbirliği protokolüne imza atılmıştı.

 
Bornova Belediyesi’nden önemli uyarı!
 
CHP İzmir’in suç duyurusuna savcıdan veto!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kuyumcuya sezon öncesi şoku!
Türkiye’deki siyasi durum ve buna bağlı olarak altın fiyatlarının yükselmesi, ...
Şimşek'ten 'borç' uyarısı: Yüzde 5'lik büyümeyi...
Başbakan Yardımcısı Şimşek, Türkiye'de borç sorunu olacaksa şirket borçları ...
Oteller sokağı turizmle parlayacak! 
İzmir'de 2007 yılında yenilenen ve Tarihi Kentler Birliği ödülünü alan, ...
 
Demirtaş: 2016'da İzmir'de Malezya rüzgarı esecek
İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir'de Malezya ...
Binlerce emekliyi ilgilendiren 'ikramiye' kararı!
Kamu Denetçiliği Kurumu, emeklileri yakından ilgilendiren bir karara imza ...
Açlık ve yoksulluk sınırı açıklandı
Memur-Sen tarafından hazırlanan Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması'na ...
 
İTB’den ‘kuru pilav’ teşviği!
İzmir Ticaret Borsası, Dünya Gıda ve Tarım Örgütü tarafından 2016’nın ...
Altın uçuyor: Tüm zamanların zirvesinde!
Altının gram fiyatı tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 121,97 seviyesine yükseldi.
İzmir’in ‘sosyete kuyumcusu’ iflasın eşiğinde!
İzmir’in sosyete kuyumcusu Laila Kuyumculuk’un sahibi Özakbaş ailesi iflasın ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çocuk yaşında assolist oldu!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gazeteci titizliğinden çıkan bir roman
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva