HABERLER>EKONOMİ
5 Mayıs 2016 Perşembe - 11:13

İTB’den ‘kuru pilav’ teşviği!

İzmir Ticaret Borsası, Dünya Gıda ve Tarım Örgütü tarafından 2016’nın Uluslararası Bakliyat Yılı olarak ilan edilmesi ve bakliyatın teşvik edilmesi için tarihi borsa binası önünde kuru fasulye pilav dağıttı.

İTB’den  ‘kuru pilav’ teşviği!

Onur DENİZ/EGEDESONSÖZ - İzmir Ticaret Borsası, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yapılan başvuru üzerine Birleşmiş Milletler Dünya Gıda ve Tarım Örgütünce 2016 yılı Uluslararası Bakliyat Yılı olarak ilan edilmesinin ardından tarihi borsa binası önünde kuru fasulye pilav dağıttı.



Başta çocuk ve gençler olmak üzere sağlıklı beslenmede bakliyatın öneminin anlatılması amacıyla gerçekleştirilen etkinlikte kuru fasulye, nohut ile bulgur ve pirinç pilavından oluşan yemekler borsa binası önünde vatandaşlara dağıtıldı.

SAHİP ÇIKMAK ZORUNDA OLDUĞUMUZ BİR MİRAS
Dağıtım töreninde konuşan İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, “Bakliyat, en az on bin yıldır tüketilen ve dünyada kullanım alanı açısından en geniş coğrafyaya sahip gıda ürünüdür. Dolayısıyla besin açısından olduğu kadar ticaret açısından da önemli bir değerdir. Birçok üniversite ve uluslararası laboratuvar; bakliyatın sağlık açısından kalp damar hastalıkları, diyabet, kanser ve benzeri hastalıklara karşı bir kalkan olduğunu ortaya koymuştur. Bütün bunları bir kenara bırakacak olursak dahi bakliyat geleneksel kültürümüzün bir parçası olması sebebiyle bir emtianın ötesinde, sahip çıkmak zorunda olduğumuz bir mirastır. Bugün de, tıpkı yüzlerce yıldır olduğu gibi bakliyat yemeklerinden oluşan bu sofra bizleri bir araya getirdi. İnanıyorum ki, ilk adımını bu güzel yemek eşliğinde hep beraber attığımız faaliyetlerimizle güzel sonuçlar elde edeceğiz. Bakliyatların faydaları konusunda bir farkındalık yaratacak ve bakliyatların üretim, tüketim ve ticaretini artıracağız” diye konuştu.

ÇEŞME’DE BAKLİYAT ÇALIŞTAYI 
Bakliyat etkinliklerinin yıl boyu devam edeceğini söyleyen, Gıda Tarım ve Hayvancılık İzmir İl Müdürü Ahmet Güldal, ”Bu etkinlik bir ilktir. Bu anlamda borsamıza teşekkür ediyoruz. 2016 dünya bakliyat yılı ilan edildi. Dünyada bakliyatın tanıtılması için bu etkinlikleri gerçekleştireceğiz. Bakliyatlar sağlıklı ve dengeli beslenmenin ayrılmaz bir unsurudur. Dünya sağlık örgütleri bakliyat tüketimini önermektedir. Türkiye bakliyatın gen merkezidir. Mezopotamya bakliyat üretiminde tarih boyunca önemli bir merkez olmuştur. Türkiye’de yetiştirilen bakliyat çok daha kalitelidir. Biz bu etkinlikleri artırmayı ve geliştirmeyi planlıyoruz. Özellikle genç nesillere bakliyatın sevdirilmesi için bu etkinlikler çok önemli. Odalarımızca etkinlikler sürmeye devam edecek. Çeşme’de dünya bakliyat konferansı düzenlenecek. İndirimli bakliyat dağıtımı yapılacak” dedi.

BÜYÜK KENTLERDE BAKLİYATI BİLMEYEN ÇOCUKLAR VAR
Güldal’ın ardından konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanvekili Sırrı Aydoğan, “Biz tarihi zengin bir ülkeyiz. Bakliyat bizim hayatımızda var. Bizim neslimiz bakliyat ile büyüdü. Ama tanıtım, sempozyum çok önemli. Bunları okul seviyesine kadar indirelim. Eğer çocuklarımıza bakliyatı sevdirebilirsek, sağlık için önemli bir adım atmış oluruz. Büyük kentlerde bakliyatı bilmeyen çocuklarımız var” şeklinde konuştu. 

FAST FOOD ANLAYIŞINDAN KURTARMAMIZ GEREKİYOR
Vatandaşlara kuru fasülye dağıtımını Başkan Kestelli ile birlikte gerçekleştiren İzmir Valisi Mustafa Toprak, “Böylesi kadim bir borsada kadim geçmişe dayanan yeme içme gününde bir aradayız. Birlikte sağlığımızı sürdürmek için bu geleneksel ürünleri içeren önemli günlerden birindeyiz. Bu yılın Uluslararası Bakliyat Yılı ilan edilmesinde, bu ürünlerin insan vücuduna olan katkısı önemli rol oynamaktadır. Gençlerimizi fast food anlayışından kurtarmamız gerekiyor. Ülkemizin kadim ve lezzetli ürünleriyle insanlarımızı buluşturmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı. 

 
Bodrum Birleşmiş Milletler gibi!
 
Özdağ: MHP kongresini yaparsa…
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Altın uçuyor: Tüm zamanların zirvesinde!
Altının gram fiyatı tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 121,97 seviyesine yükseldi.
İzmir’in ‘sosyete kuyumcusu’ iflasın eşiğinde!
İzmir’in sosyete kuyumcusu Laila Kuyumculuk’un sahibi Özakbaş ailesi iflasın ...
İzmirli Sivaslılar’dan yerli otomobil için Sivas çağrısı!
Sanayi Bakanlığı’nın prototipini hazırladığı yerli otomobilin üretimi ...
 
Kritik zirve sonrası dolar yükselişte!
Dolar/TL, dün akşam Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu ...
500 eurolar tedavülden kalkıyor
Avrupa Merkez Bankası, 500 euroluk banknotların tedavülden kaldırılmasına karar verdi.
Polat’tan İzmir’e bu kez de güneş santrali!
Galatasaray eski Kulüp Başkanı ve Polat Holding Yönetim Kurulu Başkanı ...
 
Yarım milyarlık Folkart Time görücüye çıktı
Folkart Yapı, yeni karma yaşam projesi Folkart Time projesini tanıttı. ...
Yıldız FM'den turizm hamlesi: Mavi Yıldız
İzmir’de yaklaşık 16 yıldır faaliyet gösteren Yıldız FM bünyesine turizm ...
Et sektörünün lideri: Döner
Türkiye’de döner pazarının yaklaşık 1,5 milyar TL büyüklüğünde ve restoran ...
 
Filiz SEZER
Filiz SEZER
Etkili fedakârlık ve kayıp milyarlar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva