HABERLER>POLİTİKA
29 Kasım 2023 Çarşamba - 09:32

CHP’li Yüksel’den aday belirleme süreci için öneri: 4 ana dalda yarışma!

CHP’de il başkanlığı ve 24. Dönem milletvekilliği görevlerinde bulunan Alaattin Yüksel, aday belirleme süreci ile ilgili somut öneride bulundu.Yüksel açıklamasında “Adayların sadece partide güçlü olması yeterli değil, kamuoyunda güçlü mü, sivil toplumda güçlü mü, nasıl tanınıyor, bu kişinin yönetim becerisi olduğu topluluklar arasında kabul ediliyor mu? 4 ana dalda yarışmasını öneriyorum” dedi.

CHP’li Yüksel’den aday belirleme süreci için öneri: 4 ana dalda yarışma!

EGEDESONSÖZ - Cumhuriyet Halk Partisi’nde il başkanlığı ve 24. Dönem milletvekilliği yapan Alaattin Yüksel, SonSöz TV’de katıldığı programda Gazeteci Fatih Yapar’ın sorularını yanıtladı.

Özgür Özel’i kentte en çok tanıyan isimlerden birisi olan Yüksel, yeni genel başkanın aday belirleme sürecinde nasıl bir yol izleyeceği, ön seçim konusu ile Özel’in karar alma mekanizmalarında tek başına mı yoksa İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile birlikte mi hareket edeceği gibi sorulara da yanıt verdi.

ÖZEL, MANİSA ADAYLIĞI İÇİN FEDAKARLIK YAPTI
Genel Başkan Özel ile yaşadığı bir deneyimi anlatan CHP’li Yüksel,  “24.  Dönemde beraber milletvekilliği yaptık. O zaman ilk döneminde Özgür Özel kendini hemen gösterdi. Başta ben olmak üzere birçok kişi Özel’i grup başkanvekilliğine aday göstermiştik. O günkü genel başkanımız birini işaret etmemişti ve serbest bıraktı. Grupta seçim yapılacaktı. Özgür Özel, Muharrem İnce, Engin Altay, Emine Ülker Tarhan vardı. 1. turda Engin Altay seçildi, 2. turda hatta 3. turda Emine Ülker Tarhan, Muharrem İnce, Özgür Özel başa baş gidiyordu. O zaman müdahale etmiştim. Dedim ki bu tür partiyi temsil eden gruplarda, Grup Başkanvekilimizin güçlü olması için daha güçlü seçilmesi lazım. Rica ettik. Özgür Özel’den sen çekil, Muharrem İnce’yi güçlü bir şekilde seçelim dedik, Özgür hemen uydu o karara ve İnce’yi Grup Başkanvekili seçtik oy birliğiyle. Özel, bilgisiyle, kültürüyle, hareketiyle, inancıyla böyle bir arkadaşımızdır. Özel şimdi hem Diyarbakır’da cenaze olsun aynı zamanda Edirne’de olsun ikisine de yetişir. Vefalıdır, hatırnazdır. Birincisi Manisa’da belediye başkanlığına aday oldu. Talip oldu tabiri orada doğru değil. Özel orada fedakarlık yaptı. Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin alınamayacağı kesin. Özgür Özel’i oraya parti görevlendirdi ve öyle gitti. Görevlendirilmiş olmasına rağmen ‘ön seçim yapılsın’ dedi. En çok oy alabilecek kişi olarak beni gönderiyorsunuz ama en azından ön seçimle belirlensin dedi. Oy birliğiyle ön seçimden çıktı. Kesinlikle fedakarlık olarak görüyorum” ifadelerini kullandı.

İMAMOĞLU-ÖZEL SİNERJİ YARATIR
İmamoğlu’nun yerel seçimlerde adayların belirlenmesinde söz sahibi olup olmayacağı yönünde gelen soruya yanıt veren Yüksel “Partinin iki güçlü dinamiğinin birlikte olmasından ancak sinerji doğar. Yeni bir enerji doğar ve parti daha güçlü olur. Bunu böyle köpürterek, vesayet olarak görmenin ne ilgisi var? Aman yarın ne yapacağız hesaplamasıyla giderseniz hiçbir şeyi başaramazsınız. Her ikisinde de akıl sağlığı olarak bu konuda en ufak bir zaaf olduğunu düşünüyorum. Genel Başkanımızın da tek başına alacağı kararlar değil. Partinin kurumları var. Zaten unutulmuş olan, kayıt dışı siyaset dedi ya genel başkanımız, o kurumların kuralların tekrar çalıştırılır hale getirilmesi lazım. Laf olsun diye seçilsin diye basamak olarak kullanılan kurumlar olmaktan çıkartılmalıdır. Özgür Özel de adaylık sürecinde hep bunu vurguladı. Dolayısıyla bu kurullar çalışacak” dedi.

KILIÇDAROĞLU BANA KIZDI
Parti kurullarının işletilmesi konusunu örneklerle anlatan Yüksel “Ekmeleddin İhsanoğlu’nu Türkiye’de ismi ilan edildiği zaman duyduk. Bu olabilecek bir şey mi? Özgür Özel’le ilgili ‘sen oradaydın, bilmiyor muydun?’ gibi eleştiriler gelir. 81 ili belirliyoruz. Büyükşehirlerde inanılmaz yüksek bir oran çıktı. Yüzde 50’ye yakın kontenjan kullanılıyor. O zaman Kemal Bey, 3-5-7’yi fermuar sistemiyle ben belirleyeceğim dedi. Dedim ki ‘efendim olmaz,  yüzde 50 kontenjan kullanıyorsunuz, 6 milletvekili gidiyor’. Hatta bana kızdı, ‘1-3-5’ dedi ve geçirdi parti meclisinden… Ben de buna muhalefet şerhi koydum, bunu kimse bilmez. Özgür Özel de o zamanlar Abdullah Gül’ün Cumhurbaşkanı Adayı olarak gündemdeydi. Tam zamanında Özgür Özel güçlü bir açıklama yapmıştı ve ‘ne ilişkisi var bizimle’ dedi. Kesti, attı, bitirdi. Kurulda yapamadığı şeyi kamuoyu önünde yaptı ve başardı bunu. Özgür Özel, bu kurumları çalıştırma vaadiyle geldi. Bu kurumlar çalışacaktır diye umuyorum” ifadelerini kullandı.

ADAY BELİRLEME SÜRECİ İÇİN ÖNERİ: 4 ANA DALDA YARIŞMA
Yüksel aday belirleme süreçlerinde ön seçim modelinin değişmesi gerektiğini belirterek şöyle konuştu: 

“Genel Başkanımızın ‘ön seçim yapacağız aday belirlenirken’ demişti. Kendisinin ilan ettiği  ön seçim modeli var. Genel seçim için Balıkesir örneğini verelim. Körfez’den adayların hepsini belirlersiniz, dağa kırsala gittiğinizde ‘körfezden oy al’ diyorlardı. Sektörel olarak veteriner yok aramızda. Böyle de bir değerlendirme gerekiyor. Benim de 10 yılı aşkın bir zamandır benim de önerdiğim bir ön seçim modeli var. Bu coğrafi durum önemli… Milletvekili seçimlerinde Küçük Menderes’ten, Bakırçay’dan, Yarımada’dan bir isim olsun diye ama genellikle de uyulmuyor ve sıkıntı yaşıyoruz. Benim önerdiğim şuydu: Adayların sadece partide güçlü olması yeterli değil, kamuoyunda güçlü mü, sivil toplumda güçlü mü, nasıl tanınıyor, bu kişinin yönetim becerisi olduğu topluluklar arasında kabul ediliyor mu? 4 ana dalda yarışmasını öneriyorum. Genel Başkanımızın önerisiyle benimkini birleştirirsek belki daha ideal bir şey çıkacak. Benimkinde partide olması çok önemli yüzde 25’i buradan alsın. İki; Sendikalarda, sivil toplumda, hemşehri derneklerinden yüzde 25 alsın. Üç; kamuoyunda ne kadar tanınırlığı var buradan da yüzde 25 alsın. Bu anketle mi olur, sandıkla mı, elektronik ortamda mı yapılır. Dördüncü de örgütler, yerel örgütler ve genel merkez ölçüsünde. Son değerlendirmeyi orası yapsın ve buradan da yüzde 25 alsın. Bir şekilde bunun belirlenmesi gerekiyor.”

ÖRGÜT DENETİMİNDE BİR ÖNSEÇİM OLMALI
Yüksel, yerel seçimlere çok az bir zaman kala bu önerilerin nasıl gerçekleştirilebileceği sorusuna ise “Genel Başkan’ımızın söylediği şu: 80 darbesinden önce siyasi partiler yasasında adayların yüzde 95’i ön seçimde belirleniyordu ve hakim nezdinde gerçekleşiyordu. Salihli’de Mithatpaşa Caddesi’nde delege seçimlerinde ön seçimlerde bütün cadde dolardı. Genel seçimde bile öyle bir şey olmazdı. Bu sadece CHP’de değildi, Demokrat Parti’de de böyleydi. Çünkü yasa öyleydi. O nedenle adaylarımız, milletvekillerimiz gelip tabanda çalışmak zorundaydı, o insanları görmek zorundaydı. Genel Başkanın iki dudağı arasında olursa, herkes gidip 17 tane genel başkanın kapısı önünde ceket düğmeleyip yerlerde oturup sıra beklemiyordu. Bu adaylar için de çok onur kırıcı” diyerek yanıt verdi ve devam etti:

“Ben MYK’dayken genel başkanımıza dedim ki ‘17 genel başkan yardımcısını gezmeye çalışıyor insanlar. Bu çok kötü bir şey. Ne biz dinleyebiliyor ne onlar tatmin oluyor’ Dedim ki illeri paylaşalım. İller için üçer kişilik grup kurduk ve üç arkadaş üç ili aldık. Tek tek ilgilenebiliyorsunuz o zaman. Ne kadar uygulandı ve bunun sonuçları o ayrı şey. Hem değerlendiren hem de değerlendirilenler açısından doğru bir sistemdi. Şu andaki şey çok onur kırıcı, çok sıkıntı verici ve doğru sonuçların alınamadığı bir sistem… Hakim nezaretinde ön seçimde süre yok, orada haklılar ama örgüt denetiminde ön seçimler yapılabilir”

 
Aile Bakanı'ndan Darülaceze’de yatan Zerrin Özer'e ziyaret!
 
Türkiye'nin elektrik üretimi arttı
YORUMLAR
Toplam 11 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
29 Kasım 2023 Çarşamba 22:28

Alaatin YÜKSEL'in Son Halini Bilmeyenler Google Uzerinden Son Halini Gorebilirler... 90 Yasinda Halen Acaba Acaba Acaba Ben Veya Oglum Bir Yerlere Gelebilir Miyiz... Yaa Siz Bu Partide En Yuksek Makama Geldiniz VeEn Az Yuz Bin TL Emekli Maasi Almkatasiniz Bir OTURUN EVİNİZDE... Nedir Bu Doymamazlik...

Yorumu oyla      6      3  
ANKARA 29 Kasım 2023 Çarşamba 22:25

Siz ve Aziz KOCAOGLU genel merkeze bu liste gececek diye gunlerce genel merkez kapisinda yatanlar degil misiniz. Bu genim komsum bu benim avukatim bu benim tavla arkadasimin oglu bu bilmem kimin kizi diye olusturdugunuz listeleri unutmadik... Simdi kalkip siyaset nutuklari atmayiniz! İnandirici degil... Amaciniz acaba bu soylemlerimizle yeniden güç kazanir miyiz oglumuzu kizimizi vekil yapar miyiz derdindesiniz.

Yorumu oyla      3      3  
ANKARA 29 Kasım 2023 Çarşamba 20:19

Aziz KOCAOGLU Ve siz el ele verip milletvekillerini belirlerken belediye adaylarini belirlerken simdi bahsettiginiz yontemle belirlediniz öyle ya!

Yorumu oyla      4      3  
SAVAŞ TEKE 29 Kasım 2023 Çarşamba 16:48

Sayın başkanım bu kadar çok aday adayının olduğu parti CHP dir sonraki oluşabilecek kırılma ve küstünlüklerin önünü ÖN SEÇİM TEMİZLER VE ÖN SEÇİM TEMİZLER , Ama ön seçimde son sıradakilerini sonradan getirip 1. sıralarada koymazlar umarım. sizin sağlıklı tespitlerinine katılıyorum umuyorum bunlar hayat bulur kar topu gibi büyür, yeni genel başkanımızda kurultay konuşmasında ön seçim vurgusu yaptı, şimdiuygulama zamanı..

Yorumu oyla      4      3  
İzmirli 29 Kasım 2023 Çarşamba 14:42

Özgür bey İzmiri biraz önemsiyorsan bu adamı yanından uzaklaştır... Sakın yanında tutma ve asla prim verme! İzmir'de Parti'ye en çok zarar veren Alaattin'dir! Nokta

Yorumu oyla      8      4  
29 Kasım 2023 Çarşamba 13:30

ÖZGÜR ÖZELE YAĞ YAKMAYA BAŞLAMIŞ ADAYLIKMI İSTİYOR ACABA

Yorumu oyla      6      4  
Cemal Girgin 29 Kasım 2023 Çarşamba 12:57

Bakış açısı doğru ancak şıklar da yanlış var. Partili olmalı.Chp de üst kurul değerlendirmeli ancak tanınırlık.sivil toplum vs problemli cunkü problem zaten orda.Popüler olanlar iyi yönetiyo olsaydı bugün burda değil .iktidarda olurduk...Bu yüzden adayın vizyonu ve başarı hikayesi olmalı...

Yorumu oyla      3      3  
Vatandaş Cemil 29 Kasım 2023 Çarşamba 11:43

İl Başkanlığı zamanında İzmir'de chp'yi ve parti imkanlarını en iyi kullanarak partinin ballı kaymağını en iyi yiyen kişi Alaattin'dir... İl Başkanlığı zamanında ilçe belediyelerin tümüne çöp kamyonlarına varıncaya kadar bayisi olduğu Hyundaileri çatır çatır sattı... Kıyak imar geçsin diye İzmirin en değerli yerlerindeki bedavaya kapattığı arsaları, öğrenci yurtları da cabası... Ayrıca İzmir metrosu ve İzbanına alınan vagonların tamamının Hyundai olması sizce de bir tesadüf mü ?? Tabiki tesadüf değil... Kısaca Alaattin İzmir'de bu partinin ekmeğini değil dibin dibini sıyıran ve gözü doymayan, Siyaseti en güzel şekilde rant ve paraya dönüştüren biridir!! Düş bu partinin yakasından artık düş.. Toprak doyursun aç gözünü senin!!

Yorumu oyla      9      4  
Eski başkan. 29 Kasım 2023 Çarşamba 11:16

Kesinlikle bu görevlere laik liyakatlı adam bulamazsınız,beş sene önce parti sözcüsü olan Kılıçdaroğlu'nun dayatması ile il başkanı atandı kurultay salonunda delegelerin çoğu oy vermedi,tek oy alsa da il başkanı olarak seçildi beş sene Izmir CHP örgütünü enkaz haline getirdi ödül olarak milletvekili oldu yetmedi şimdi ne partiye sözcüsü seçildi,beyler kendi kendinize günlük siyâset yapmak ile seçim alınmıyor,parti içinde işe yarar bir durum yoktur,ilçe belediyeleri aile belediyesi olmuş herkesin keyfi yerinde...

Yorumu oyla      6      3  
Haktan soy 29 Kasım 2023 Çarşamba 09:59

Alaatin bey, siz 2004 adaylarını belirlerken buna mı baktınız. İktidar da olmayınca bol keseden atmak ne kadar güzel

Yorumu oyla      10      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kemal ANADOL yazdı... Yıldızın karardığı anlar: Deniz Baykal
Kemal ANADOL yazdı... Yıldızın karardığı anlar: Deniz Baykal
Erdoğan, TFF Başkanı Ekşi'yi kabul etti
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı ...
Zirve sonrası kritik açıklama: GİK'e soracağız!
CHP lideri Özgür Özel ile İYİ Parti lideri Meral Akşener, İYİ Parti Genel ...
 
Bakan Fidan, Norveçli ve İsveçli mevkidaşlarıyla bir araya geldi
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Brüksel´deki NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı ...
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan kritik görüşme
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Antonio Guterres ile görüştü. Görüşmede ...
AK Partili isimden 'can pazarı olacak' tepkisi... Aktepe pazar yeri çöktü!
Gaziemir Aktepe-Emrez’de pazaryeri olarak kullanılan bölgede yaşanan kayma ...
 
AK Parti'de adaylar 15 Aralık'tan itibaren netleşecek
AK Parti'de, 2024'te yapılacak yerel seçimler için aday belirleme süreci ...
CHP’li Alkız belediye başkan aday adayı oldu
Menderes Belediye Başkan aday adayı olan İlker Alkız, baba ocağı Menderes’e ...
Mert Özcan adaylık için yola çıktı
Cumhuriyet Halk Partisi’nde belediye başkanlığı aday adaylığı süreci 5 ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çıkmasaydı Samsun’a neler gelirdi başımıza?
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva