HABERLER>EGE
26 Ağustos 2015 Çarşamba - 16:02

CHP'li vekilin Soma gözyaşı

Soma maden faciasıyla ilgili duruşmayı izlemek için gelen CHP heyeti arasında bulunan CHP Samsun Milletvekili Hayati Tekin basına açıklama yaptığı sırada duygusal anlar yaşadı. Hayati Tekin, "Basından ve gazetelerden, yani sizlerin aracılığıyla bu zamana kadar izliyorduk, izlemeye çalışıyorduk. Soma mağdurlarının eşleriyle, anneleriyle, babalarıyla, çocuklarıyla görüşünce olayın daha vahim olduğunu, ne ekonomik olarak, ne şirket olarak, ne de devlet olarak sahip çıkılmadığını gördük. Bir Müslüman Türk insanı olarak bundan hicap duydum, utanıyorum" dedi.

CHP li vekilin Soma gözyaşı

Manisa'nın Soma İlçesi'nde 301 madencinin yaşamını yitirdiği faciayla ilgili 8'i tutuklu 46 sanıklı davanın, Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşması, yoklamayla başladı. Duruşmada ilk olarak, tutuksuz sanıklardan üretim biriminde görevli Vardiya Amiri Halil Sarı'nın sorgusu yapıldı. Kendisine yöneltilen sorular üzerine, üretim zorlaması ve üretim artmasına yönelik prim alındığına ilişkin herhangi bir baskı olmadığını, maaşlarının değişmediğini söyleyen Halil Sarı, Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı'nın resmi tatillerde üretim yapılıp yapılmadığına yönelik sorusu üzerine ise, "Kesinlikle yapılmaz diyemem" yanıtını verdi.

SANIK AVUKATLARI AİLELERİN GÖRÜNTÜLENMESİNİ İSTEDİ
Soma Kömür İşletmeleri İşletme Müdürü Akın Çelik'in avukatı Yusuf Koçyiğit, Halil Sarı'ya sorularını yönelttiği sırada ailelerin avukatları, soruların mahkemeyi uzatmaya yönelik olduğu gerekçesiyle tepki gösterdi. Salondaki madenci ailelerinin de tepki göstermesi üzerine, avukat Yusuf Koçyiğit adil yargılanma sürecinin müşteki avukatları tarafından sabote edildiğini, sanıkların maden şehidi aileleri ve birçok kişi tarafından hakarete uğradığını ileri sürdü. Yusuf Koçyiğit, şunları söyledi: "Sayın Mahkeme Başkanım, adil yargılanma ve savunma güvenliği ihlal edilmektedir. Sanıklara yapılan tehditler ve hakaretlerin ses ve görüntü kaydı alınarak engellenmesini istiyorum. Biz de faillerin en ağır cezayla cezalandırılmasında hemfikiriz. Ama bize müsaade etsinler. Artık kimse hakaret etmesin."
 
Bunun üzerine madenci avukatlarından Selçuk Kozağaçlı, "Uzatmaya da çalışsan tahrik de etmeye çalışsan o işçiler buraya gelecek. Bu ailelere hakaret etme" diye karşılık verdi. Mahkeme salonunda yaşanan kısa süreli gerginliğe Başkan Aytaç Ballı müdahale etti.
 
TEMİZ HAVA BÖLÜMÜYLE İLGİLİ BİLGİ VERİLMEDİ
Duruşmada, sorgusu yapılan tutuksuz sanıklardan Vardiya Mühendisi Saltuk Alpdemir, madende olaydan üç ay önce çalışmaya başladığını anlatı. Alpdemir, 200'ün üzerinde cenazenin çıkarıldığı S panolarının hemen üzerinde yer alan, sığınma yeri olan temiz havanın bulunduğu 340 nefeslik alanla ilgili işçilere bilgi verilmediğini, ancak amirlerin işçileri o bölüme yönlendirebilecek kapasitede olduğunu savundu.
 
Avukat talep etmeyen sanıklardan üretim biriminde görevli Vardiya Mühendisi Ömer Değirmenci ise, madende çalışmayı sürdürmenin gerekçesi olarak, "Olayın ne olduğu çözülünceye kadar yardım etmenin uygun olduğu düşündüm. Bu nedenle de çalışmaya devam ediyorum" dedi. Üniversite eğitimi dışında herhangi bir iş güvenliği eğitimi almadığını söyleyen Değirmenci ayrıca, madende üretim zorlaması yapılmasının ters tepeceğini ileri sürdü.
 
'O ALANA GİRSELERDİ, KURTULURLARDI'
Vardiya Mühendisi Fahri Pancar avukatların kendisine yönelttiği sorulara, "İş güvenliğine dair bir eğitim verilmedi. Acil eylem planından herim yok ve ocakta tatbikat yapılmadı. Ocaktaki sığınma yeri olan 340 nefeslik alana 5 kişi sığındı. Diğer işçiler, bu alandan 300 metre gerideydi" diye yanıt verdi.
 
Tutuksuz sanıklardan üretim mühendisi Mehmet Avcı da, 340 nefeslik alanın yeryüzüne çıkışı var mıydı sorusuna, "Var mıydı yok muydu bilmiyorum ama eğer o alana girselerdi çıkmasalar da kurtulurlardı" diye yanıt verdi.
 
Sanıklardan vardiya mühendisi Hilmi Karakoç da acil durum eylem planından haberdar olmadığını söyledi. Üretim Mühendisi Caner Uysal ise sorgusunda, olaydan önce kazanın olduğu bölüme hiç gitmediğini, ocak içerisinde de herhangi bir kurtarma tatbikatı yapmadıklarını anlattı.
 
GÖREVLERİNİ, KAZADAN SONRA OKUMUŞ
Ocakta hazırlık bölümünde daimi nezaretçi olarak görev yapan, ancak olay sırasında evlilik izninde bulunduğunu ifade eden Mehmet Erez, üretimden bağımsız olarak bacaların, kendilerinden istenilen yönde yapılmasını sağladıklarını söyledi.
 
Sonradan daimi nezaretçi olduğunu öğrenen Mehmet Erez, ayrıca görevini bilip bilmediği yönündeki soruya da, "Ben daimi nezaretçinin görevlerini, olaydan sonra okudum. Güvenlikle ilgili görevim olduğunu bilmiyordum. Ancak çalıştığım yerde zaten güvenliğe de bakıyordum" dedi.
 
CHP'Lİ VEKİLLERDEN AİLELERE DESTEK
Bu arada CHP Milletvekileri Utku Çakırözer, Ali Haydar Hakverdi, Hayri Tekin, Tur Yıldız Biçer ile HDP Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, duruşmayı izleyip madenci ailelerine destek verdi. Milletvekillerinden CHP Samsun Milletvekili Hayati Tekin açıklama yaptığı sırada gözyaşını tutmakta zorlandı. Hayati Tekin şöyle konuştu:
 
"Basından ve gazetelerden yani sizlerin aracılığıyla bu zamana kadar izliyorduk, izlemeye çalışıyorduk. Soma mağdurlarının eşleriyle, anneleriyle, babalarıyla, çocuklarıyla görüşünce, olayın daha vahim olduğunu ne ekonomik olarak, ne şirket olarak, ne de devlet olarak sahip çıkılmadığını gördük. Bir Müslüman Türk insanı olarak bundan hicap duydum, utanıyorum. Bu ailelerin ızdırabına bu kadar göz yumulması çok tuhaf geldi. Keşke huzurunuza şu halde çıkmasaydım. Biraz önce bu acıyı bu kadar içinde yaşayarak hissederek, toplumun huzuruna sizin huzurunuza çıkmayı istemezdim ama lütfen bu sese kulak verilsin."

TKİ GÖREVLİLERİ DİNLENDİ
Manisa'nın Soma İlçesi'nde 301 madencinin yaşamını yitirdiği faciayla ilgili 8'i tutuklu 46 sanıklı davanın, Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmasının öğleden sonraki bölümünde, TKİ kontrol şubedeki görevliler dinlendi. İlk olarak bu görevlilerden Başmühendis Adem Ormanoğlu'nun sorgusu yapıldı. Adem Ormanoğlu, kendisine yöneltilen sorulara, "Sözleşmeler gereği, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş., İmbat A.Ş. ile Demir Export ocaklarında denetimlerde bulunuruz. Üretime yönelik görevimiz, iş güvenliğine yönelik sorumluluk ve müdahale yetkimiz yok" dedi. Ocaklardaki ölüm olaylarına yönelik bu güne kadar haklarında açılan bir dava olup olmadığına yönelik soruya ise, Adem Ormanoğlu, "Bilgi amaçlı bile soru sorulmadı" yanıtını verdi. 2014 Sayıştay raporunda, ocaktan çıkartılan kömürün yıkandıktan sonra içerisinde büyük oranda taş bulunduğu, bunun içinde en pahalıya mal olan kömür olduğu değerlendirmesi sorulduğunda da, Ormanoğlu, "Biz numune alıp kontrol yapardık" dedi.

SAHADA 6- 7 MİLYON TON KÖMÜR DAHA VARDI
TKİ görevlilerinden Efkan Kurt ise, duruşmalarda sık sık kapalı olup olmadığı yönünde tartışma yaşanan 340 ana nefesliği için, "Bu yeri 2009 yılında firmaya devrettik. Açık Ocak Şube Müdürlüğü, burasının kendi çalışmalarından dolayı kapatılmasını istedi. Biz de o zamana Park Teknik firmasına yazı yazdık ve kapatıldı. Şu anda sanırım önünde toprak var ve kapısı kapalı" dedi. Efkan Kurt, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'nin, 2017 yılına kadar çıkarması gereken rezervi, facia tarihinden kısa bir sonrasında bitirecek olmasının hatırlatılması üzerine şöyle konuştu:

"Biz kazadan yaklaşık bir ay önce sahada bir araştırma yaptık. Ve o alanda daha 6 ile 7 milyon ton arasında kömür bulunduğunu saptadık. Bunu da genel müdürlüğe yazdık. Genel müdürlük de, sanırım firmaya bu konuda biz yazı yazmıştır ama ben bunun olup olmadığını bilmiyorum. Belki kaza günü ya da ondan önce bir yazı firmaya gelmiş olabilir."

'HAVALANDIRMA KAZA GÜNÜ İÇİN YETERLİYDİ'
Ocakta anlaşmadaki üretim miktarının tamamlanma sınırına gelmesine rağmen yeni biri havalandırma fanının neden yapılmış olabileceğini avukatların sorması üzerine Efkan Kurt şunları söyledi:

"Havalandırma projelerinden haberimiz vardı. Bunu üst panolara, ya da aşağı gidecek panolarda havalandırma yetmeyeceği için kurulduğunu biliyorum. Çünkü bir firmanın bulunduğu alana, başka bir firmanın alınması zordur. Firma bunu düşünüp bu sistemi kurmuş olabilir. Üretim için gerekli izin verilmez ise, firmanın aynı yerde başka ocakları var. Sistemi söküp orada da kurabilir. Ancak havalandırma kaza günü için yeterliydi."

'İNSANLAR ÇARESİZCE MÜDAHALE İÇİN BEKLİYORDU' 
Efkan Kurt, kaza gününe ilişkin olarak ise, "Acil durum eylem planına göre bir koordinasyon yoktu. İnsanlar çaresizce, müdahale için bekliyorlardı" dedi.

TKİ'de görevli diğer görevliler Burhan Karabaş, Sertaç Büyükgüney, Nimetullah Uğurlu, Mehmet Bayri, ocaktan çıkartılan kömürün yıkanmasından, sevkiyatından, kurallara uygun olup olmadığını denetlediklerini, başka da bir yetkilerinin bulunmadığını anlattı.

Yarın kazayı yaşayan işçiler dinlenmek üzere duruşma ertelendi. (dha)
 

 
MHP’de ‘teklif’ bombası: İzmirli vekil o görevden istifa etti
 
Gözlem Gazetesi’nden çeyrek asır kutlaması
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Marmaris'teki balık ölümlerinin nedeni belli oldu
Muğla'nın Marmaris İlçesi Kemeraltı Mahallesi'nde denize dökülen Azmak ...
‘Cemaat okulları’ operasyonu Manisa’ya sıçradı!
İzmir’de geride kalan hafta Gülen Cemaati'ne yakınlığı ile bilinen okullara ...
Biraz macera istediler, dağda mahsur kaldılar!
Manisa'nın Turgutlu İlçesi'nde dün sabah ormanlık alanda gezerken kaybolan ...
 
Eşi geri dönmeyince intihar etti
Muğla'nın Yatağan İlçesi'nde, çocuğunu da alarak kendini terk eden eşini ...
Turizm cennetinde 5 bin binaya yıkım kararı!
Muğla’nın Marmaris İlçesi'ndeki 35 turistik otel ve 500 konutun da aralarında ...
Afyon'da Büyük Taaruz'un 93 yılı törenle kutlandı
Büyük Taarruz'un 93'üncü yıldönümü kutlamaları kapsamında düzenlenen Zafer ...
 
'Beyaz zarf' uygulamasıyla 271 emeklinin yüzü güldü
Manisa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ile SGK Manisa İl Müdürlüğü ...
Dereye düşen yaşlı adam bulunamadı
Aydın'ın İncirliova İlçesi'nde, iddiaya göre alkol aldıktan sonra dereye ...
Doğa yürüyüşüne çıkan 4 kişi kayıp!
Manisa'nın Turgutlu İlçesi'nde, ormanlık alanda doğa yürüyüşüne çıkan ...
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu vapur bir milletin kaderini nasıl taşıdı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva