HABERLER>POLİTİKA
22 Nisan 2014 Salı - 10:56

CHP'li Türeli radyoloji personelinin durumunu sordu!

CHP’li Türeli, Sağlık Bakanı’na radyoloji personelinin çalışma saatlerini sordu.

CHP li Türeli radyoloji personelinin durumunu sordu!

ANKARA- CHP İzmir Milletvekili ve Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi Rahmi Aşkın Türeli, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’na Radyoloji çalışanlarının sorunlarıyla ilgili yazılı soru önergesi verdi. Türeli, kamuoyunda “Tam Gün Yasası” olarak bilinen kanunla birlikte radyoloji çalışanlarının haftada 25 saat olan çalışma sürelerinin 35 saate çıkarıldığını hatırlatarak “Söz konusu değişiklik Avrupa Birliği ile entegrasyon gerekçesi ileri sürülerek hazırlanmış ve bu madde ile radyasyonla çalışanların haftalık çalışma süreleri 25 saatten 35 saate çıkarılmıştır. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, radyasyon görevlilerinin günlük mesai sürelerinde birim zamanda yaptıkları iştir. Avrupa ve OECD ülkelerinde bir radyoloji teknisyeni günlük mesai saatinde ortalama 20-25 hasta ve ortalama 50-60 çekim yapmakta iken, ülkemizde bir teknisyen ortalama 75-80 hasta ve ortalama 250 çekim yapmaktadır.          
 
Diğer taraftan, radyasyonun başta kanser olmak üzere erken yaşlanma, kısırlık, büyüme ve gelişme geriliği, gelecek nesillerde görülebilecek sakatlıklar ve doğal yaşam süresinin kısalması gibi pek çok ciddi sağlık problemlerine neden olduğu bilinmektedir. Devletin görevi çalışanlarını riske atmak değil her türlü tehlikeden ve hastalıktan korumaktır” diyerek sözlerini noktaladı.
 
CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli’nin soruları şöyle:
-Ülkemizde yürürlükte olan ve uluslararası normların da üzerinde olduğu bilinen radyasyonla çalışan işlerde haftalık 35 saat olan sürenin fazla olduğunu düşünüyor musunuz?
-Avrupa'da uygulanmakta olan günlük çekim sayısının sınırlandırılması gibi bir uygulamanın Türkiye'de de hayata geçirilmesine yönelik bir çalışma var mıdır?
-Bakanlığımız kayıtlarında radyoloji çalışanı olup meslek hastalığından hayatını kaybedenler ile ilgili istatistik yapılmış mıdır? Yapılmış ise radyasyona maruz kalıp kanser olan ve hayatını kaybeden kaç kişi vardır?
-Döner Sermaye Ek ödeme Yönetmeliğinde radyoloji, nükleer tıp, anjiografi gibi radyasyon alanlarının da riskli birim kapsamına alınması ile ilgili Bakanlığınızca başlatılan herhangi bir çalışma var mıdır?
-Radyoloji ile ilgili hiçbir eğitim almadığı halde özel ve kamu sağlık kurumlarında radyoloji ünitelerinde radyasyon uygulaması yapan, kendisini ve hastaların sağlığını riske atan diplomasız radyoloji teknisyenleri ile ilgili Bakanlığınızın bir araştırması var mıdır?
-Diğer sağlık çalışanları gibi radyoloji teknisyenlerinin beklentisi de radyoloji bölümünde lisans düzeyinde 4 yıllık eğitime geçilmesidir. Konuyla ilgili Bakanlığınızın bir çalışması var mıdır?
-Radyoloji çalışanlarının 06.05.1939 tarih ve 4201 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Radyoloji, Radyom ve Elektrikle Tedavi Müesseseleri Hakkında Nizamname”sinin 23 üncü Maddesi gereğince yıllık sağlık kontrolleri yılda iki kez yapılmakta mıdır? Yine 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun 15 inci Maddesinin 4 üncü fıkrası gereği ‘‘Sağlık gözetiminden doğan maliyet ve bu gözetimden kaynaklı her türlü ek maliyet işverence karşılanır, çalışana yansıtılamaz.’’ denilmesine rağmen çalışanlardan kesinti yapılmakta mıdır? Ayrıca Radyasyon Güvenliği Yönetmeliğinin 71 inci Maddesinin e fıkrasında ‘‘Radyasyon görevlilerinin istifa, emeklilik ve sağlık gibi nedenlerle görevlerinden ayrılmaları halinde, muayene sonucunda hekim tarafından gerekli görüldüğü takdirde radyasyon etkisi ile ortaya çıkabilecek durumların takibi veya tedavisine devam edilmesini sağlamak” denilmesine rağmen bu durumdaki radyasyon görevlilerinin takibi yapılmakta mıdır?
-Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi bünyesinde Röntgen Teknisyeni kadrosu ile görev yapmakta olan personelin görev yaptığı süreler için 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununu gereğince radyoloji çalışanlarının faydalanması gereken fiili hizmet süresi zammından yararlandırılmakta mıdır?
-Radyoloji çalışanlarının haftalık çalışma süresi 10 saat arttırılmış olmasına rağmen ücret politikası neden aynı kalmıştır?
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Arınç AK Partili vekile kızdı rektörü savundu
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Bakanlar Kurulu’nun ardından basın mensuplarının ...
CHP'li Güven'den müthiş 'KDV ve ÖTV'de değişikliği teklifi!
CHP PM Üyesi ve İzmir Milletvekili Prof. Dr. Hülya Güven ve 35 milletvekili ...
Kılıçlarını çekti: Artık ılımlı tavır yok!
CHP lideri Kılıçdaroğlu, vekillerle yapılan toplantıda Uşak milletvekili ...
 
Milli Görüş'te 2. Erbakan dönemi!
Saadet Partisinin 4 Mayıs günü yapacağı kongrede, Necmettin Erbakan'ın ...
Ankara seçimlerinde flaş gelişme: Yavaş'tan yeni hamle
CHP Ankara Belediye Başkan adayı Mansur Yavaş, seçimlerle ilgili olarak ...
Twitter'da Yolava kapışması: Gökçek İnce'ye sataştı!
Melih Gökçek, YSK'nın Yalova'da seçimlerin iptal edildiğini açıklamasının ...
 
Çelik'ten İzmir itirafı: Endişeli laikleri...
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, NTV canlı yayınında açıklamalarda ...
Arınç'tan 1 Mayıs açıklaması: Kesinlikle izin vermeyeceğiz
Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası açıklama yaptı.
Kızılcahamam tarih oldu işte yeni kamp yeri!
AK Parti’nin yıllardır Kızılcahamam Asya Termal Otel’de gerçekleştirilen ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çocuk yaşında assolist oldu!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gazeteci titizliğinden çıkan bir roman
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva