HABERLER>POLİTİKA
15 Kasım 2012 Perşembe - 10:59

CHP’li Susam zeytinyağı için ‘Kamu Spotu’ istedi

CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının bütçe görüşmelerinde zeytinyağı tüketiminin arttırılması için televizyonlarda ‘Kamu Spotu’ yayınlanmasını istedi.

CHP’li Susam zeytinyağı için ‘Kamu Spotu’ istedi

İZMİR - Türkiye’de zeytinyağı üretiminin artmasına karşın iç talebin yeterli derinliğe ulaşmadığını ifade eden Susam, “Türkiye bol ve kaliteli zeytinyağı üretiliyor fakat tüketim düşük. Yunanistan'da kişi başına tüketim yılda 21 kg, İtalya'da 11 kg’dır. Suriye'de bile kişi başına 6,2 kg zeytinyağı tüketilirken ülkemizde bu oran en fazla 1,5 kg civarında kalmaktadır. Diğer yanda yılda ortalama 2,5 milyon dolar harcanarak sıvı yağ ithal ediliyor. Sağlık kaynağı olan zeytinyağının iç tüketiminin arttırılması, sağlık harcamalarının azalmasına da katkısı olacaktır. Bu çerçevede zeytinyağında iç talebin arttırılması ve 5 kg üzerine çıkartılması amacıyla kamu spotu şeklinde, reklam şeklinde bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?” diye sordu.
 
Zeytinyağında üretim girdilerinin son 10 yılda 4 kat artmışken zeytinyağı fiyatlarının sadece 1,5 kat arttığını söyleyen Susam, “Eskiden 500 ağaç zeytini olan bir zeytin üreticisi zengin sayılırdı. Düğün dernek yapar, her yıl yanında parası artardı. Şimdi 500 ağaç zeytini olanın yaptığı masrafı bile karşılayacak durumda değildir. Türkiye'nin zeytin tarımı politikasında bir belirsizlik var. Gemlik tipi zeytin, Türkiye'nin her tarafına dağıldı, arz fazlası nedeniyle fiyat tutmayınca havuzlardan zeytinler 60 kuruşa alınarak yağlığa gönderiliyor” dedi.
 
TARIM STRATEJİK SEKTÖR
Tarımın dünyada su ve enerjiyle birlikte en stratejik alanlardan biri haline geldiğini ifade eden Susam, “Tarım artık ekonomide büyüme ve yoksulluğun azaltılmasında kritik bir rol üstleniyor ve yeni iş olanakları sağlıyor. Organize tarım bölgelerinin oluşturulması ve dünya nüfusunun artışıyla paralel olarak tarıma yatırım yapılması gerekmektedir. Türkiye’nin de üretim ve pazarlama vizyonu olan,  sürdürülebilir, rekabetçi, bilgiye ve inovasyona değer veren bir tarım politikasına ihtiyacı var” diye konuştu.
 
HAYVANIN SÜTÜ BOĞAZINA YETMİYOR
Hükümetin tarım konusunda bir vizyonu bulunması gerektiğini ifade eden Susam, “İzmir Ticaret Borsası ve ziraat meslek örgütleri büyük bir gıda fuarını İzmir’e kazandırılarak tarıma dayalı turizmin geliştirilmesi, inovasyon ve AR-GE merkezleri kurulması, İzmir’de canlı hayvan pazarı ve piyasası oluşması, fidancılığın geliştirilmesi gibi vizyon önerilerini hayata geçirmelidir. Tarım kesimindeki 17 milyon kişi bugün mutlu değildir. Süt üreticisi zor durumdadır. Çiftçinin kendi sözüyle dile getirmek gerekirse, “Hayvanın sütü boğazına yetmiyor” Köylümüz, hayvanından aldığı sütün, yaptığı yem masrafını karşılamadığını bu kadar net bir şekilde ortaya koyuyor. Bugün hayvanın sütü boğazın yetmiyorsa, 23 kuruşa mal edilen domates 19 kuruşa, 35 kuruşa mal edilen patates 25 kuruşa, 1,75 TL’ye mal ettiği pamuğu 1,35 TL’ye satıyorsa buradaki politika ve vizyon eksikliğinin sonucudur. Büyük tarımsal işletmelerin yanında, aile işletmeciliğinde olanları mutlu edecek çözüm yollarını bulmaya ihtiyaç bulunmaktadır” dedi.
 
KÜÇÜK ÜRETİCİ İÇİN ÇARE KOOPERATİF
Türkiye’de küçük tarım işletmelerinin ağırlıklı olduğunu hatırlatan CHP’li vekil sözlerini şöyle sürdürdü:
 
“Avrupa’da olduğu gibi küçük üreticinin ayağa kalkmasında en büyük etken doğru ve demokratik örgütlenmiş kooperatifçilik olacaktır. Avrupa’nın bütün ülkelerinin gıda pazarlarında kooperatifler açıkça pazarın lideri durumundadır. Hatta Avusturya’da şeker pancarı, Fransa’da tütün, İrlanda’da hayvancılık ıslahı ve Hollanda’da tahıl ürünleri konusunda kooperatifler tekeldir. Bu yıl Birleşmiş Milletler tarafından Kooperatifçilik Yılı ilan edildi. Biz de bu yılı kooperatifçiliğin geliştirilmesi ve sorunlarının giderilmesi için bir fırsat bilerek ihtiyaç duydukları yasal düzenlemeleri çıkartalım.
 
ORKİNOS ÇİFTLİĞİ NE OLACAK?
Balık çiftlikleriyle ilgili ön izni Tarım Bakanlığı vermektedir. Çiftlikler bir yanıyla vatandaşın ucuz ve bol balık tüketmesine katkı koyduğu gibi, diğer yanıyla çevre kirliliği ve turizm beldelerini tehdit eder noktaya gelmiştir. İzmir Seferihisar’da kurulmak istenen orkinos çiftliği de bunun önemli örneklerinden biridir. Dünyada Sakin Şehir gibi önemli bir unvan alan Seferihisar-Sığacık kıyılarında, yapılan hukuk mücadelesinin ardından, orkinos çiftliği kurulması engellenmiştir. Ancak aynı çiftlik aynı noktada orkinos çiftliği kurmak için bu kez de Urla üzerinden süreci tekrar başlatmıştır. Seferihisar’da, Seferihisarlılara rağmen kurulmak istenen bu çiftlik konusunda Bakanlığınızın tavrı ne olacaktır?”

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Şengül'den Başkan'a: Beceriksizliklerinizle ortamı germeyin
AK Parti İzmir Milletvekili Aydın Şengül, ESHOT ihalesi ile ilgili yaptığı ...
Türeli: Tirajlar düştü yönetmeliğe ne oldu?
CHP İzmir Milletvekili, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Rahmi Aşkın ...
Meclis menüsüne 'Muharrem orucu' ayarı
CHP'li Sabahat Akkiraz'ın 'Muharrem orucu'yla ilgili başvurusu üzerine ...
 
‘Darbe’ sorularına yazılı yanıt verecek
Darbeleri Araştırma Komisyonu, Başbakan Erdoğan’ı dinlemek için davette ...
Açlık grevi Meclis’e taşındı…
Diyarbakır Bağımsız Leyla Zana, bazı cezaevlerinde 64 gündür süren açlık ...
Ve Erdoğan da darbeleri anlatacak…
Darbeleri Araştırma Komisyonu, Başbakan Erdoğan’ı dinlemek için davette bulundu.
 
Tanrıkulu Bakan Yılmaz'a şehit ve gazileri sordu
MHP İzmir Milletvekili Ahmet Kenan Tanrıkulu; şehit ve gazilerimiz hakkında ...
Türeli: AK Parti tarımı bitirdi çiftçiyi yoksullaştırdı
CHP İzmir Milletvekili, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Rahmi Aşkın ...
64.gün de bir çağrı daha: Ne olur bitirin
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, 64. gündür süren açlık grevlerinin sona ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Gözü kara’ lidere veda!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva