HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
21 Eylül 2012 Cuma - 10:33

CHP’den ‘sancılı bölgede’ kentsel dönüşüm zirvesi

CHP Genel Başkan Yardımcıları Gürsel Tekin, Gökhan Günaydın, Sezgin Tanrıkulu ve milletvekillerinin de katıldığı Karabağlar Cennetçeşme’de düzenlenen ‘kentsel dönüşüm’ toplantısında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu zor anlar yaşadı. Vatandaşların karşılıklı konuşması ve ısrarlı soruları Kocaoğlu’nu sinirlendirdi. Kadifekale’de TOKİ ile yaptığı ortaklıktan pişman olduğunu anlatan Kocaoğlu, “Bir Allahın kulunun hakkını yediğimizi, çoluğumuza, çocuğumuza, akrabamıza, yakınımıza bir kuruş devlet malı kullandırdığımızı duydunuz mu? Benim alnım açık” dedi.

CHP’den ‘sancılı bölgede’ kentsel dönüşüm zirvesi

Fatih YAPAR/EGEDESONSÖZ - Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun’un çıkmasının ardından kentsel dönüşüm çalışmaları başlatılırken İzmir’de de hazırlıklar sürüyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Bakanlar Kurulu’na onaya gönderdiği fakat henüz onaylanmayan 9 kentsel dönüşüm alanından biri olan Cennetçeşme’de CHP kentsel dönüşüm zirvesi gerçekleştirildi. Daha önce AK Parti İzmir Milletvekili Aydın Şengül’ün toplantı yaptığı yere yüz metre uzaklıkta bulunan meydanda toplanan vatandaşlara kentsel dönüşüm anlatıldı. Toplantıya CHP Genel Başkan Yardımcıları Gürsel Tekin, Gökhan Günaydın, Sezgin Tanrıkulu, CHP İzmir Milletvekilleri Alaattin Yüksel, Mustafa Moroğlu, Hülya Güven, Güldal Mumcu, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Karabağlar Belediye Başkanı Sıtkı Kürüm ve çok sayıda kişi katıldı.
 
HATAM TOKİ’YLE ORTAKLIK!
Cennetçeşme Meydanı’nda vatandaşlara seslenen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, karşılıklı konuşma yapılmamasını isteyerek sözlerine başladı. Sekiz yıldır bölge için çalıştığını anlatan Kocaoğlu, “Ben ne yaptığımı anlatacağım. Hesabını veremeyecek bir işimiz, art niyetimiz yok. Kadifekale’de bir proje yaptık. Orası heyelan bölgesi olduğu için bina yapılamadı. Maalesef orada belediye başkanı olarak bir hata yaptım. TOKİ ile o projeyi ortak yaptım. Hatam bu! Kadifekale’de yaptım bunu. Hatamın bedelini kendim ödedim. Söz verdikleri bin 850 binayı vermediler. Proje yarım kalmasın diye konutları parasını vererek aldım ve vatandaşa verdim. Bedelini para olarak ödedim. Burada sosyal tesis, spor salonu, semt merkezi yapmak için söz vermiştim. Tapu elime bir ay önce geçti. Bu güne kadar sallandı, yuvarlandı. Tesislerin temelini bir aya kadar temelini atacağım. Hatam budur” dedi.

Kocaoğlu binaların değer tespitlerinin mahkeme kararı ile belirlendiğini söyledi.
 
20 AYDIR İZİN VERMEDİLER!
Cennetçeşme’de yapılacak dönüşümde binanın maliyeti üzerinden daire verileceğini ifade eden Kocaoğlu, “Kimisi iki, kimisi bir daire alacak. Ya da yarım daire alacak. Üstüne para vererek yarım olanı tamamlayacak. Zaten değerlendirme de yerinde dönüşüm şeklinde olacak. İmar vermeden kent dönüşümü olmaz. Şimdi ‘Park yapmadın’ diye bağırıyorlar. Park yapacak yer var mı? Kent dönüşümü sadece bina yıkmak değil, sağlık ocağı, okul, hastane yeri açmaktır. Yollar, bulvarlar, otoparklar yapmaktır. Sen ‘Benim 100 metrekare yerime imar ver sekiz katlı bina yapayım’ diyorsan bu kent dönüşümü değil kenti mahvetmektir. Ben açık ve net bir şey söylüyorum. Cennetçeşme’nin kentsel dönüşüm alanı ilan edilmesi için 2011 yılının Şubat Ayı’nda müracaat ettim. Bakanlar Kurulu’na gittik. Tam 20 aydır izin alamadım. Burada başlayacağım ama başlayamıyorum. İzmir’de o kadar çok yer var ki... İsteyenden başlayacağız. Yeter ki elimize yetkimizi alalım” diye konuştu.

 
BENİM ALNIM AÇIK!
Sekiz senedir belediye başkanı olduğunu anlatan Kocaoğlu, “Bir Allahın kulunun hakkını yediğimizi, çoluğumuza, çocuğumuza, akrabamıza, yakınımıza bir kuruş devlet malı kullandırdığımızı duydunuz mu duymadınız mı? Bana bunu söyleyin. Tam 65 yaşındayım. Vatandaşın hakkını savunduğum 397 yıl hapisle yargılandım. Arkadaşlarım 1,5 yıl cezaevinde yattı. Benim alnım açık” dedi.



Önemli olanın Bakanlar Kurulu kararı olduğunu ifade eden Kocaoğlu, “Burada bedel tespiti benim dememle de buradaki birisinin demesiyle olmaz. Kent dönüşümü zor ve sancılı bir iş... Eğer bunu yapan adil olursa kimsenin burnu kanamaz. Kadifekale’de adil davrandım. Kimsenin burnu kanamadı. Benim yapacağım kentsel dönüşümde ne buradaki aileler müteahhide teslim edilecek, ne de vatandaş müteahhide teslim edilecek. Binayı ben kontrol edeceğim. Müteahhidin de sizin de aracınız benim. Sorun çıkarsa vatandaş avukat parasını bile ödeyemez” dedi.

Kocaoğlu tapusuz evlerin moloz değeri üzerinden fiyatlandırılacağını söyledi. Toplantıda zaman zaman vatandaşların bireysel müdahaleleri nedeniyle gergin dakikalar da yaşandı.
 
Cennetçeşme’de hazine ve karayolu arazisine yapılan 365 evin tespit edildiğini ifade eden Başkan Kocaoğlu, moloz değeri üzerinden yapılan tespitten fazla paranın taksitle vatandaştan alınacağını söyledi. Kocaoğlu, “Kanun neyse o. Bunlar özel konular. Tek tek yüz yüze konuşulacak konular. Toplumda konuşuyorum. Anlatıyorum. Evrakı görmeden bir şey söylemek mümkün değil” ifadelerini kullandı.
 
BELEDİYE SİZİN GÜVENCENİZ
CHP’nin Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın da kentsel dönüşümün önemine vurgu yaptı. Günaydın, “Türkiye’deki ilk kentsel dönüşüm uygulamalarını sosyal demokrat belediyeler yaptı. Bunu yapanlar da bizim arkadaşlarımızdır. Kentsel dönüşümde uygulamalar arasında çok farklar var. İstanbul’da romanların oturduğu yerde dönüşüm yapıldı. Ne yaptılar. Orada roman vatandaşlarımızın yerleştiği yerleri boşalttılar. Vatandaşlarımızı dağdan taştan başka bir şey bulunmayan yerlere sürdüler. Oraları TOKİ’lere gönderdiler. Boşaltılan yerlere villalar yaparak yandaşlarını yerleştirdiler. Bunun adına ‘rantsal dönüşüm’ diyoruz. Bunu ret ediyoruz. Kentsel dönüşümde bütün karar süreçlerinde mahalle sakinleri söz sahibi olacaktır. Mahalle sakininin onaylamadığı kimseye dayatılmayacaktır. Eğer bunu yaparsan zaten mahalle sakini o projeyi savunur. Hiç kimse yerinden kovulmayacaktır. Yıllardır mekan tuttuğu, çamurlarını çiğnediği, ekmeğini paylaştığı yerde kalacaktır. Oradaki idarenin yaptığı konutlarda daha iyi şartlarda kalacaktır. Mutlu bir yaşam içine girecektir. CHP’nin halka vaat ettiği toplumcu kentsel dönüşüm anlayışı budur. Cennetçeşme’de kent dönüşümü yapılmasın diye birileri ısrar ediyor. Burada halk ve belediye başkanları var. Onlar sizin güvencenizdir. Kendi ceplerini doldurmak için çalışmıyorlar” dedi.
 
Üç büyük şehrin metro rakamlarını ortaya koyan Günaydın, İzmir’de metronun kilometresi 56, İstanbul’da 100, Ankara’da 140 milyon TL’ye yapılıyor. Arada üç katı fark var. Bu ‘ben kenti düşünüyorum, cebimi düşünmüyorum’ anlayışıdır. Türkiye’de çok nutuklar atılıyor. Alt tarafa din iman, üst tarafa han hamam anlayışı ile hareket ediyorlar. Çalışırken kendini değil halkı düşüneceksiniz. Ben hepiniz için doğru yaşam sunulacağını biliyorum. Yanlış bulduğunuz yerde sorgulayın. Yapana ‘bunu kabul etmiyorum’ deyin” ifadelerini kullandı.



TEKİN: AZİZ BAŞKANA GÜVENİN
İnsanların en önemli sorunlarından birinin barınma sorunu olduğunu ifade eden Gürsel Tekin, “Biz barınma sorununu namus olarak görüyoruz. Biz Ankara ve İstanbul’daki sorunları gördük ve geldik. Bana bir AKP belediyesi gösterin ki sizin karşınızda hesap versin. Başkan iyi niyetle anlatıyor. Dünya’nın en zor işi kentsel dönüşümdür. Buradaki insanlar Anadolu’dan geldi. Göç edip buralara geldiler. Biz sorun yaratmak için değil sorun çözmek için geldik. Sizin gibi 15-20 yıl önce gelenleri değil İstanbul’da bin yıl önce gelenler sürüldüler. Aynı muameleye tutulmayın diye geldik. Belediye başkanımız ve bizler şeffafız. Mağdur olmamanız için gereken yapılacak. Sosyal demokratlara, Aziz başkana, ilçe belediye başkanlarınıza güveneceksiniz. Biz sorunuzu çözeceğiz. Hiç biriniz göçe zorlanmayacaksınız. Yerinizde kalacaksınız” dedi.

Tekin, atışmaların devam etmesi üzerine “Böyle olmaz. Sorunu karşılıklı konuşarak çözemeyiz” dedi.
 
KÜRÜM ŞEREF SÖZÜ VERDİ
Kendisinin inşaat mühendisi olduğunu ifade eden Karabağlar Belediye Başkanı Sıtkı Kürüm ilk kentsel dönüşümü 13 yıl önce Gaziemir’de 4 bin konut yaparak gerçekleştirdiğini söyledi.

Kürüm, “Sizin adınıza savaşacağım. Size şeref sözü veriyorum. Hiçbir vatandaşımız mağdur olmayacak. Karabağlar Yeşillik Caddesi’nden Hatay’a gidecek olan yeni yol açıyoruz. Büyükşehir Belediyesi kamulaştırma yaptı. Aziz başkanımıza inanın ve güvenin. Kimsenin mağdur olacağına inanmıyorum. Kentsel dönüşümde birileri sizi kandırıyor. Sizin yerlerinizi alabilmek, yerinizi kapatmak için ‘belediye yerlerinizi yıkacak’ diyor. Biz yıkmaya değil yapmaya geldik. Böyle bir şeyi asla kabullenmeyiz. Kentsel dönüşümün asıl amacı sizlerin mallarını kollarken parklar yaratmak, sosyal donatı alanları kurmaktır. Biz 20 aydır bu mahalleye çivi çakamıyoruz. Biz bu mahalleye imar vermek için canımızı veririz. Başbakana seslenin. Ankara, İstanbul’da bir günde kentsel dönüşüm yapılırken 20 aydır biz neden bekliyoruz. TOKİ asla buraya girmesin” dedi.

 
Kürüm’ün sözünü bazı vatandaşlar konuşarak kesti. Vatandaşlar TOKİ’nin evlerinde Büyükşehir Belediyesi tarafından borçlandırıldıklarını ifade ederek tepki gösterdi. Kürüm ise, “Ben konuşmaları dinlemenizi istiyorum. Aziz Başkan her zaman bizimle birliktedir. Yapılabilecek sokakların tamamını yaptı. Uzundere’de yapılan konutlar buralara değer katıyor. Cennetçeşme’de yapılan planları gördüm. O projede emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Yeter ki devletimiz izin versin. Bunu uygulayacağız. Sizinle beraber olmaya şeref sözü vereceğim” diye konuştu.

 
RANTSAL DÖNÜŞÜM DEĞİL!
Parti olarak binlerce kez soruyla karşı karşıya kaldıklarını anlatan Karabağlar İlçe Başkanı Polat Manduz, “Biz size bu çalışmayı anlatmak için çalışmalar yapıyoruz. Yetkililer ağzından dinleyin istedik. Bizim sloganımız ‘rantsal dönüşüm değil kentsel dönüşüm’dür. Yerinde dönüşümü başlatacak olan Büyükşehir Belediyesidir. Bize güvenin” dedi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 13 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ali 21 Eylül 2012 Cuma 16:15

bornova çamdibi nde neden kentsel dönüşüm yok zamanında herkes parasıyla arsa aldığı için mi cezalandırılıyor oysa cennet çeşmede olduğu gibi hazine arazisini gasp edip ev yapsalardı o zaman orasıda kensel dönüşümden nasibini alırdı milletin malı olan hazine arazisini çalanlar şimdide oy uğuruna ödüllendiriliyorlar yazıklar olsun

Yorumu oyla      20      7  
göztepe yalı 1925 21 Eylül 2012 Cuma 12:27

sevgili başkan TEK hatan bu değil senin,lütfen samimi olunuz,,proje üretcegine partinin iç işlerine karıştın,il,ilçe kongrelerine karıştın,listeleri bile sen yaptın,kendi partilini medya ve akpliler gözü ününde küçük düşürdün,il başkanlıgı seçiminde ÇOK NET TARAF OLDUN,liste yaptın,kendini herzaman PARTİNİN ÖNÜNDE GÖRDÜN(CHP)GENEL SEÇİMLER YAKLAŞIRKEN YAPMADIGIN HATA KALMADI,VEKİL ADAYINA KÜFÜR ETTİN,OTOBÜS DURAKLARININ YERİNİ DEĞİŞTİRDİN,METROYU BİTİREMEDİN,lütfensayınbaşkanartıkkandırmaBİZİ...

Yorumu oyla      18      12  
izmirliyiz ağa !! 21 Eylül 2012 Cuma 11:37

içimden bir ses aziz kocaoğlu;ve sıtkı kürüme güvenmemiz gerektiğini söylüyor. ne yalan söyleyeyim iki başkanın yüzüne baktığımda (ADAM GİBİ ADAMLAR) BİRKERE GÖZLERİ TOK HİÇ AMA HİÇ KİMSEYE GEBE DEYİLLER.

Yorumu oyla      24      13  
bülent ışık 21 Eylül 2012 Cuma 11:14

İlk resimdeki kadının eline ve yüz ifadesine bakarmısınız? Sanki çocuk azarlıyor.Nasıl olsa tehlike yok.

Yorumu oyla      21      6  
DEMOKRAT 21 Eylül 2012 Cuma 11:12

Başkan Her Gittiği Yerde 397 Yılla Yargılanıyorum Diyor Ve Çok İyi Mazlumu Oynuyor.Değil 397 Yıl 397 Saat Bile Hapis Yatmayacağını Kendide Biliyor.Şu An Bile İzmirdeki İcraatsızlıkları ile AKP nin Ekmeğine Yağ Sürmeye Devam Ediyor.AKP Bundan İyi Belediye Başkanı İsteseydi de Bulamazdı.

Yorumu oyla      28      15  
Tayfun 21 Eylül 2012 Cuma 09:53

Evet,Rantsal donusum degil gercek Kentsel donusum, ne guzel bir tanım. Bu kent ve halkı guzellikleri hak ediyor , emegi gececeklere cok tesekkur.

Yorumu oyla      20      5  
VATANDAŞ 21 Eylül 2012 Cuma 09:42

İZMİRLİ NİN YAZDIĞI YORUMA KATILIYORUM sırf kemeraltı cami duvarları değil bütün kemeraltı işportadan çığırtkanlardan geçilmiyor bakan başkan hakan tartan ve aziz bşk.kemeraltına birsabah girsinlerde görsünler eserlerini vurdumduymazlıklarını rezalet izmire okadar turist geliyor kemeraltında turisterin kollarından çekip zorla malsatmak istiyolar tambir köy kasaba görüntüsü.

Yorumu oyla      24      10  
Gerçek İzmirli... 21 Eylül 2012 Cuma 09:30

Onbin peşin 35000 e ev ve 15 yıl vade ile ev vermiş. Varmı böyle ev sahibi olmak. Kira ödese ayda 140 liradan fazla öder ama Aziz bey ev vermiş Ben iki katını versem başkan banada bir ev verirmisiniz. Helal olsun. Tokinin İstanbulda yaptığı dönüşümü gördük. İnsanların elinden alınan arsaların nasıl rant sağlamak için kullanıldığını Residens yapıldığını , kime peşkeş çekildiğini gördük. Tabi provekatör olması normal. Başkanım İzmir arkanızda yola devam...

Yorumu oyla      25      7  
Hayri 21 Eylül 2012 Cuma 09:30

Kendileri çalıp kendileri oynuyor. 1 metre yeri kime kullandırmış, söze bak sen. K.yaka ilçe başkanının biranesine bak. Caddeye çıktı. Kaldırımı tamamen işgal etti. Binlerce chp li her yeri işgaletti körmüsün.

Yorumu oyla      19      14  
ahmet tok 21 Eylül 2012 Cuma 08:13

artık izmirli masalcı başkanın masallarrına inanmıyor

Yorumu oyla      22      22  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
KİK Büyükşehir’i yeni fuar alanında bu kez üzmedi
Kamu İhale Kurumu, kent tarihinin en büyük projelerinden biri olan Yeni ...
Buca'da Gölet kaousu: Sözleşme var işletme yok!
Buca Göl Şirketi İşletme Ortağı Kocabay, Başkan Tatı’yı topa tuttu, sözünden ...
Urlalı öğrenciler DNA zincirlerinden kolye yaptı
Urlalı öğrenciler, genç kuşaklara bilimi sevdirmek için Ege Üniversitesi ...
 
Küçük elçiler İzmir’de buluşuyor
Avrupa Birliği (AB) -Türkiye Kültürlerarası Diyalog Kültür ve Sanat & ...
‘Eski İkinci Adam’dan Büyükşehir'e suç duyurusu
Büyükşehir Belediyesi eski Genel Sekreteri Ersu Hızır, görevine geri dönmesinin ...
Emiliano Zapata Alsancak'ta ölümsüzleşti!
Meksika’nın bağımsızlığının 200'üncü yılı nedeniyle İzmir'in Alsancak ...
 
Tuvalin ustaları “Resim çalıştayı”nda buluşuyor
Dünyaca ünlü ressamlar Karşıyaka Belediyesi’nin Resim Çalıştayı’nda bir ...
Konak Belediyesi’nden dar gelirliye tatil dopingi
Kentin kenar semtlerindeki kadın ve çocukları yaz aylarında denize götüren ...
İzmir’i demir ağlarla örecek projede ilk adım
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İzmir’in çevresinin ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Değersizliğin olağan halleri
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İzmirli o üniversite bulutların üstünde!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir Mayıs, çok renk…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva