HABERLER>POLİTİKA
28 Şubat 2024 Çarşamba - 14:23

CHP Büyükşehir Adayı Tugay ‘yüzülebilir körfez’ için tarih verdi: 4 yıl içinde…

ESİAD 36’ıncı Yüksek İstişare Konseyi Toplantısı’nda konuşan Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Cemil Tugay “O deniz temiz olmak zorunda. Bunlar için ne gerekli ise yapılacak. Körfezin kendi içinde yapılan sirkülasyon tüneli temizleneceğinden hocalarımız emin. Eğer bu treni 2 sene içinde yapabilirsek körfez temizlenecek. Temizlediğimizde 4 sene sonra körfezde yüzmemek için hiçbir sebep yok” dedi

CHP Büyükşehir Adayı Tugay ‘yüzülebilir körfez’ için tarih verdi: 4 yıl içinde…

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ – Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Cemil Tugay, Ege Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (ESİAD) 36’ıncı Yüksek İstişare Konseyi Toplantısı’na katıldı.

Toplantıda Tugay’ın yanı sıra; CHP Grup Sözcüsü Deniz Yücel, CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, CHP İzmir Milletvekilleri Murat Bakan ve Ednan Arslan da katıldı.

ADAY GÖSTERİLMİŞ OLMAM DOĞRU BİR KARAR
Adaylık ve siyasete giriş süreciyle sözlerine başlayan Tugay, “Ben hayatımın hemen hemen tamamını İzmir’de geçirmiş, İzmir İnönü Lisesi'nde okumuş, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesinde okumuş, mezuniyeti sonrası Çorum’da ve ardından Tire’de çalışmış ve sonrasında plastik cerrahi olarak çalışmış hemşerinizim. Hayatımın bir döneminde devlet memuru oldum, 15 yıl. Bir döneminde özel bir yatırım olan Kent Hastanesinde çalıştım. Bu dönem bittikten sonra serbest çalışmaya karar verdim ve serbest hekim olarak 11 yıl Alsancak'ta bir muayenede mesleğime devam ettim. Tamamen serbest hekim olduğum süreçte tamamen sağlık sisteminde bende yarattığı endişelerle, sağlık sisteminin kötüye gittiğini düşünerek meslek örgütlerinde görev aldım. Hekimlerimizin sorunları ve sağlık sistemimizdeki sorunları için sık sık siyasete başvurduğumuzu fark ettim ki siyaset mücadelemizde aktif yer almamız gereken bir alan. Bizler laik çağdaş yaşama inanan biri olduğumuz için CHP'ye üye oldum ve partide bazı görevlerde bulundum. Karşıyaka'da 2 dönem ilçe başkanlığı yaptım. Siyasi çalışmalarımı ve kimliğimi hekimliğimi yaparken sürdürdüm. Hastalarımın beni siyasi kimliğim ile tanımasını istemedim. Çok çalışmama rağmen siyasi kimliğimi çok duyurmadım. Ta ki Karşıyaka Belediye Başkanlığı için aday olana kadar. O andan itibaren benim doktorluk hayatımın bittiği yerel yönetici kimliğini taşımaya başladım. Hayatımın dönüm noktasıydı. Siyaset olarak tanınırlığın nasıl olduğunu anlamaya başladım. Kentimizin ve ülkemizin her türlü örgütlü yapısı ile ilişki kurup onları tanıma fırsatım oldu. Geçen 5 yılı hayatını cerrah olarak sürdürmüş biri olarak yerel yönetim anlayışını geliştirmek kendisinin o alanda yetiştirmek açısından çok değerli bir 5 sene yaşadım. Şehrimizde ve kentimizde yerel yönetime aday olmuş değerli siyasetçilerimizin yerle yönetim tecrübesine sahip olmasının onlarda nasıl eksiklik yarattığını görüyorum. Bundan sonraki süreçte kendimize Büyükşehir adayı seçeceğimiz zaman başka alanlarda çok başarılı olan insanlar olsa da mümkünse yerel yönetim tecrübesi olmuş birisini bu göreve aday olarak göstermek yapılacak en doğru hareket. Bu deneyimi yaşamayan insanların belediyenin nasıl yapısı olduğunu, Büyükşehir ilçe belediyesi görev ve sorumlulukların neler olduğunu mevzuatın neleri getirdiğini, merkezi siyaset ile belediyelerin nasıl bir iletişim içinde olduklarını anlamaları mümkün değil. Orada yaşayacaksınız belediye bürokrasisi halkla temasınız olacak. Karşıyaka'da 5 yıl başkanlık yaptık, sonra bu göreve aday gösterilmiş olmamı doğru bir karar olarak görüyorum. Kendim talip oldum, beni yönlendiren olmadı. Genel Başkanımız ile konuyu konuştum, onun onayını alarak adaylık için başvurdum” dedi.

BAZI EK SORUMLULUKLAR VAR
Sürdürülebilirlik kültürünü yerel yönetimlerde geliştirmek için önemli görevler yapacağını belirten Tugay, “Belediyenin temel, standart hizmetleri vardır. Bunlar kentin temiz tutulması, kentin düzenli olması, ulaştırılabilir ve altyapının sürdürülebilir olması, olabilecek herhangi bir afet durumunda kentte düzenin sağlanması, çevre sorunun olmaması, atıkların yönetimi, zabıta hizmetlerini yürümesinin olması lazım. Bunlar temel belediyecilik hizmetleri. Onun dışında belediyelerin içinde bulunduğumuz dünya ve Türkiye şartlarında istesek de istemesek de bazı ek sorumlulukları var. Bunun en önemli boyu kentin geleceği yönlendirmek ve mevcut durumda insanların aşamadığı sıkıntılar içinde hizmet almadığı aşamadığı boşlukları görüp bunlarla ilgili yerel politikalar geliştirmek. Ülkemiz ekonomik kriz içinde. Bunun getirdiği yoksulluk ve sosyal ekonomik adaletsizlik durumu var. Toplumun bazı kısımları açlık, yoksulluk yaşıyor, eğitime erişmesi oranlar var, işsizlik sorunları var, ya da üretim yapmak yatırım yapmak isteyen insanlar yeteri kadar destek bulamaması gibi sorunlar var. Onun dışında tüm dünyayı ilgilendiren küresel olarak düşünmeyi gerektiren ve yerel olarak çalışmalar yürütülmesi gereken iklim krizi sorunu var. İklim krizini büyük ölçüde sorumlu olduğu ve biz insanlar olarak dünya kaynaklarını doğru kullanmıyor olmaktan kaynaklı yaşanan başka krizler var. Su, gıda ve enerji krizleri... Ekosistemin bozulması sorunu var. Geçen 5 yıllık süreç için sürdürülebilirlik başlığı altında kentimizin gelecekti bu krizlere hazırlanması ile ilgili ilçe belediye ölçeğinde çokça çalışma yaptık. Sürdürülebilirlik ofisi oluşturduk, belediyemizin yerel standartları üzerinden sonra cerrahi standartlarda sürdürülebilirlik raporu hazırladık. Karşıyaka Belediyesi Türkiye'de ilk defa uluslararası sürdürülebilirlik raporu hazırlayan belediye oldu. Büyükşehir Belediyemizin güçlü bir sürdürülebilirlik ofisi var. Onlarla koordinasyon içinde olmaya özen gösterdik. Kentimizde sürdürülebilirlik kültürünü yerel yönetimlerde geliştirmek üzere önemli görevler yaptığımız düşünüyorum. Ben bu çalışmayı güçlendiren bir belediye başkanı olarak 5 yıl içinde görev yaptım. Gelecek iklim krizleri ile ilgili olarak yerel yönetimlerin üstüne düşen enerji ve atık planlaması gibi bir planı sürdürülebilirlik enerji planı olarak Türkiye'de ilk defa akademisyenlerle birlikte Karşıyaka Belediyesi olarak yazdık” dedi.

KATILIMCI DEMOKRASİSİ SÖZÜ
Seçildiği takdirde en güçlü katılımcı demokrasisini işleteceğinin sözünü veren Tugay, “Ben belediye başkanı olursam yeniden canlandırmayı amaçlıyorum. Herkes sıfırdan başlamasın, zaman harcamasın deneyimlerimizi aktarıp daha hızlı yol alalım. Merkezi hükümetimiz maalesef yeterli hedefler koymuyor. Bunu uluslararası anlaşmalarla da görüyoruz bolca. Daha hızlı bir şekilde kömürden, fosil yakıtlardan çıkmamız lazım. Daha fazla yenilenebilir enerji yakıtlarına ihtiyacımız var. Yeşil Mutabakat konusunda sanayicilerimizin daha hazır hale gelmesi lazım. Kamuyla, sivil toplumun güçlendirilmesi lazım. Daha önceden iklim krizi, yaşanacak krizler belediyeler için öncelikli görevler gibi değil gibiyken bugün merkezi hükümetin yetersizliği nedeniyle bu aksiyonu yerel yönetimler olarak kendimiz almalıyız diye düşünüyorum. Böyle bir bakış açısıyla önümüzdeki 25 yılı kapsayan planımız olması gerekiyor. Burada arkadaşlarımız ile değerlendirdiğimiz aksiyon planımız ile insanlara bir şey anlatırken ‘bizim yapacağımız 1 numaralı iş nedir?’ soruna verdiğimiz cevap planlama. Plansız olan bir yerel yönetimin ne hedef koyması, ne o deflerle ilgili başarısını ölçmesi değerlendirmesi mümkün değil. Bunu yapan belediyenin başarılı olması mümkün değil. Bu nedenle ne yapacaksak bunu çok iyi planlayarak başlamamız lazım bu süreçte. ABD'nin yeniden keşfinin çok gerekli olmadığını genç yaşında öğrenen biri olarak dünyanın başarılı ülkeleri ne yaptıysa onu yapmamız lazım. Yöneteceğiniz kentin verilerini en sağlıklı şekilde toplamanız gerekiyor. Sonra onları doğru ve sağlıklı şekilde analiz etmeniz gerekiyor. Bunlarla birlikte vereceğiniz stratejik kararları bunun üzerine vermeniz lazım. Yol haritası yapıp 1 ay sonra 1 yıl sonra 20 yıl sonra neyi başaracağınızı orda belirlenmiş olacaksınız. Ondan sonra ne yaptığını bilen, ne yapacağını bilen, başarısını ölçebilen kurumlara dönüşürsünüz. Bu planları kendi belirlemiş olduğunuz küçük heyetle yapmamalısınız. Kurtulmamız gereken önemli hastalık bu. Egosantrik siyasetçilerin dar çerçeveli verdiği kararlardan kurtulmak. Ülkemizin, dünyamızın, şehrimizin acilen buna ihtiyacı var. İzmir halkı bana görev verirse dünyanın en güçlü katılımcı demokrasisini burada işleteceğimin sözünü veriyorum. Bu benim için çok önemli bir karar. Sağlıklı bir karar verebilmek için bunu yapmak zorundasınız. Kimsenin her şeyi bilmesi mümkün değil. Dünyada herkesin bunu idrak etmesi gerekiyor. İzmir'de tüm bu planlama çalışmasını yapacak kuruma ihtiyacımız var; adı İzmir Planlama Ajansı. Şu an İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin böyle bir birimi var ancak benim hayal ettiğim gibi çalışmıyor. Benim hayalimdeki gibi çalışan İstanbul Planlama Ajansı. Bizde bu çerçevede İzmir'deki Planlama Ajansımızı büyütüp geliştireceğimizi toplumun tüm kesimlerinin bu çalışmaya katılacağını bildirmek istiyorum” diye konuştu.

YEREL YÖNETİMDE YAPAY ZEKAYI KULLANACAĞIZ
Yapay zekanın yerel yönetimlerde kullanılması gerektiğini belirten Tugay sözlerini şu ifadeler ile sürdürdü;

 “Yapay zeka verileri toplamada analiz etmede çok yardımcı olan bir sistem. Yapay zeka ile ilgili her konuşmamızda... İl başkanımız il kongrede konuştuğunda insanlar ‘ne alaka’ demişti. Yapay zekanın ne kadar hızlı geliştiğini büyüdüğünü anlayan görmeyen ne bilsin ki kendisini ilgili konusunda büyük bir noksanlık var. Genel Başkanımız yapay zeka ile aday belirlendiği söylenmesinin ardından küçümsemeye çalıştılar, kendi cahilliklerini görmeden. Burada çok doğru farklı kararlar çıktığını anlamaları gerekiyordu. Bizim milyonlarca, milyarlarca veriyi toplamamız mümkün değil. Ancak yapay zeka diye bir teknoloji var ve bunu yapabiliyor. Yapay zekayı önümüzdeki dönemde yerel yönetimlerde kullanmak zorundayız. Bunu sağlanmak için şimdiden İTÜ gibi bazı üniversitelerde bu konuda çalışan bilim insanları ile bağlantı kurduk. İzmir Büyükşehir Belediyesi benim başkanlığımda yönetilecekse Türkiye'nin belki dünyanın yerel yönetimde yapay zeka kullanımında öncü belediyelerinden biri olacak. Biz bu teknolojiyi mümkün olduğunda en verimli kullanırken sadece kendimiz için değil, kentimizdeki tüm belediyeler için bunu yapıyor olacağız ve isteyen herkese kapımız açık olacak onlarla bilgiyi paylaşacağız. Kamu kurumlarının özel sektördeki gibi verimliliği yüksek şekilde işletilmesi gerektiğini düşünüyorum”

KEYFE KEDER SOSYAL YARDIMLAR YAPARKEN BU SORUNU ÇÖZEMEYİZ
 “Kamu kurumlarının hastalıkları var. Bunlar kurumları sorunlu, mutsuz, sıkıntılı hale getiriyor. Belediye yöneteceksek çalışanların mutlu olmasını, olumlu sonuçları görmesini çok isterim. Belediye çalışanları kendi kurumların inanmıyorsa, memnuniyet sorunu varsa motivasyon sorun yaşıyor, uyum ve koordinasyon bozuluyor ve verimlilik olmuyor. Verimlilik çok sihirli bir kelime. Belediyede çalışan tüm arkadaşlara şunu sormamız lazım; Siz doğru ya da verimli mi çalışıyorsunuz, yaptığınız işten memnun musunuz, yaptığınız işten memnun musunuz, başka bir pozisyonda mı çalışmak istersiniz? Biz bunu Karşıyaka’da yaptık ve olumlu sonuçlar aldığımız gördük. Ben İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı olursam yönetim organizasyonu yapmayı düşünüyorum. Bazı birimleri kapatmayı bazı birimleri açmayı, şirketlerde yeni görev tanımlarında bulunmayı düşünüyorum yönetim şemasında. Sonra da her türlü kaynağın en verimli olabileceğini düşünüyorum. Enerjisinden insan kaynağına kadar her türlü kaynaklarda... Sonuçta bir iş yapacak, bir para harcayacağız, bir şeyi değiştireceğiz önceliğin ne olduğunu saptamış olmamız, bunun neden öncelikli olduğunu çalışanlarımıza anlatmış olmamız ve onların motivasyonunu sağlamamış olmamız, azami verimlilik göstererek harcamalarımızı yapmamız ve sonuçta yaptığımız iş ile ilgili performans değerlendirmesi yaparak biz bu işi başarı ile yaptık mı diye doğru şekilde ölmemiz gerektiğini düşünüyorum. Bunun olduğu bir Büyükşehir Belediyesi hayal ediyorum. Tüm bunları yapınca çalışmaya hazırız. Kenti hep beraber yönetiyoruz. Bu şehir sadece belediyenin değil, şehirde yaşayan herkesindir. O nedenle herkesin söz hakkı katılım hakkı vardır. Bu katılımı eleştiriler boyutta da yapabilir. Mutlaka bir yarışta olmalıdır. Yapacağınız eylemlerle yapacağınız en önemli şeylerden birisi toplumdaki sosyo ekonomik adaletsizliği azaltmaktır. Bunlar sadaka verme boyunu geçmelidir. Sadece keyfe keder sosyal yardımlar yaparken bu sorunu çözemeyiz. İnsanlarımızın aç olması, barınmasının olmaması 2024 yılında insanlık medeniyetine yakıştıramıyorum.”

ALTYAPIMIZI 2050'YE KADAR YETECEK ŞEKİLDE REVİZE ETMELİYİZ
 “Su parası ile ilgi sıkça şikayet var. Çünkü su İzmir'de yer altından yüksek enerji maliyeti ile çıkarılıyor. Bazı insanlar için o su parasını, ulaşım parasını ödemek çok zor. Bir toplumda toplu taşımaya insanların gücünün yetmediğinin görülmesi lazım. Bununla ilgili önlemlerin alınması lazım. Su fiyatları hemen düşüremeyeceğimi ifade ettim. Ancak enerji yatırımları, personel verimliliği ile suyun maliyeti düşürebiliriz. Hemen yapmamız gereken bir şey var o da kendi geliri su parasını ödeyemeyecek kadar sıkıntılı olan insanlara temel harcama miktarını sembolik rakamlarla vermemiz gerekiyor. Bunu toplu ulaşımda da sağlamamız lazım. Bunları yaparken bütçe disiplini, doğru kullanımı, yeni kaynakların yaratılması gerekiyor. Altyapı sorunlarımız var. Kentimizin master planları var. Kanal, su, ulaşım master planı var ancak bunlar güncel değil. Güncellenmesi için bir an önce çalışma yapmalıyız. Altyapımızı 2050'ye kadar yetecek şekilde revize etmeliyiz.”

İLÇE BELEDİYELERİ İLE TAM BİR KOORDİNASYON İÇİNDE ÇALIŞACAĞIZ
 “Bir belediye pazaryeri yapacağımız zaman en iyi pazaryeri tasarımı ne olmuş gibi bir rehber üzerinden daha korunaklı, verimli, insanların keyif içinde alışveriş yaptığı bir yer olmaz mı? Pazaryerleri haftada 1 ve ya 2 gün pazar kurulur diğer günler mezarlık gibi olur dönüp bakmak bile istemezsiniz. Kimse orayı daha fonksiyonel kullanmayı önemsemiyor. Kamu binalarının çoğunda büyük problemler var. Enerji yönetimine uygun değiller, gün ışığından faydalanıyorlar. Kamu binası herkese ait binalar. Şehrin belki de en estetik düzgün binaları olması lazım. Bunla ilgili kimsenin rehber çalışması olmadığı için yine bir zafiyet doğuyor. Belediye başkanı olursan başlar başlamaz kentimizin kamusal yapılarında bir rehber oluşturmak.”

GÖZÜNÜN İÇİNE BAKIYOR
“Girişimcileri, eğitimli insanları hepsi iyi bir koordinasyon iyi bir teşvik iyi bir iş birliği süreci yaşanırsa bu şehri kalkındırabilir. İzmir kendi kendini zenginleştirebilir. İhracatını markalamasını arttırabilir. Sizler baktığım zaman çok değerli birikimli iş insanları görüyorum. Bugüne kadar siz ordaydınız, belediye başka bir yerdeydi. Son zamanlarda olumlu gördüğüm gelişme var. İZTO, EBSO, İTB güç birliği yaptılar. Buna neden belediye katılmasın? Bilgi desteği ile üniversiteler buna neden katılmasın? Kendi aramızda bu koordinasyonu neden yaratmayalım? Bunu sadece İzmir için hayal etmeyelim. İzmir ege bölgesinin incisidir, büyüğüdür ağabeyidir… Diğer Ege bölgesi şehirleri İzmir bu rolünü fark etsin diye gözünün içine bakıyor.”

BU ROLLERİ NEDEN UNUTTUK?
“İzmir limanı Ege bölgesinin bütün üretiminin yurt dışına açılan kapısı. Bu rolleri neden unuttuk. İzmir’in bir ticaret kendi olduğunu neden unuttuk? Ne oldu da biz hükümetin eline bakar hala geldik. Bu kentin bir evladı olarak Amerika’da, İstanbul’da çalışmayı reddettim. Başka bir yerde yaşamak istemediğim için reddettim. Bu şehirde her türlü gelişimi sağlamak için her şey var. Ama bir arada çalışma kültürü yo. Bir arada keyif yapma eğlenme kültür var ama çalışma kültürü yok. En büyük suçlu kamu yöneticileri. Bunlar her zaman büyük bir devletin muhteşem şeyleri olarak görüyorlar. Hiçbir vatandaşın bir yardım talebiyle gittiği kamu kurumda bekletilme hakkı yok. Eğer o hak olan aitse en hızlı şekilde o hizmeti yapma sorumluluğu var. Ben 5 yılda belediye bürokratlarıyla konuştuğumda; ben belediye bürokratı değilim, çalışma değilim ben halkın temsilcisi olarak buraya gönderilmiş, onlar adına konuşan biriyim. Onlar istedikleri önemlidir, onların isteklerini çözmemiz gerekiyor. Büyükşehir belediye başkanlığımda da böyle olacağım. Kimse bürokrasinin çarkları altında işinin uzadığını görmeyecek. Herkesin sorunun çözümünde azami yardım olan bir sistemi oturmamız gerekiyor. İzmir’in, Büyükşehir Belediyesi'nin şirketlerinde en birisi bir tür kalkınma amaçlı çalışacak. İzmir’in kalkınması için dahil olabileceği her türlü çalışmaya dahil olacak. Buna uygun şirketlerimiz var, olmasa da kurarız.”

YÜZMEMEK İÇİN BİR SEBEP YOK
Körfezin temizliği ile ilgili de konuşan Tugay, “O deniz temiz olmak zorunda. Bunları için ne gerekli ise yapılacak. Körfezin kendi içinde yapılan sirkülasyon tüneli ile temizleneceğinden hocalarımız emin. Eğer bu treni 2 sene içinde yapabilirsek körfez temizlenecek. Temizlediğimizde 4 sene sonra körfezde yüzmemek için hiçbir sebep yok” dedi.

PERSONEL GİDERİNİN ARTMASINDAKİ EN ÖNEMLİ SEBEP…
Belediye personelin fazla olduğu yönündeki söylemlere yanıt vere Tugay, “Liyakat, yeterlilik, performansın iyi olması önden gözettiğimiz istediğimiz şeyler. Ben tam verilere sahip değilim. Kaç kişi çalıyoruz, bütçenin ne kadarı personele gidiyor? Tabii ki bu verilere sahip olduktan sonra verimliliği artırmak için çalışmalar yapacağız. Mevcut personel yer değiştirmeler ile daha verimli olacak şekilde değerlendirilebilir. Kimseyi işten çıkartalım diye bir düşüncem yok ancak bulunduğu konumda gereksizse görev değişikliği düşünülebilir. Bütçede oranı değiştirmenin bir yolu gelirleri arttırmak.  Enflasyon arttıkça belediyenin personel gideri de artıyor. Karşıyaka’da en düşük ücret 14 kat artmış. Belediyenin hiçbir gideri bu kadar atmadı. Bu artık bizim keyfiyetimizden olmadı. Ülkedeki enflasyon buna sebep oldu. Ülkenin ekonomisini kötülüğü personel giderlerini artmasındaki ne önemli sebeplerden bir tanesi” diye konuştu.

İHTİYAÇ OLAN YERLERDE DEVAM EDECEK
Halkın Bakkalı ve Halkın Kasabı gibi işletmeleri belediye başkanlığına gelmesi halinde nasıl bakacağı yönündeki soruya yanıt veren Tugay, “İhtiyaç olan yerlerde doğru buluyorum. Marketler olan yerlerde esnafın işini bozmayalım mevcut esnaflar üzerinden indirimle ürün sağlayalım düşüncemiz var” dedi.

SAHİLLERİN HALKIN KULLANIMINA AÇILMASI GEREKİYOR AMA…
Sahillerin halkın kullanımına açılması gerektiğini savunan Tugay, “Cevabını mutlaka radikal bir şekilde düşünüyorum demem lazım. Halkçı bir partinin fikri bu olacak. Yerel yönetim hizmetlerini yaparken kimseye eziyet etmeyi düşünmüyorum. Herkesim memnun olacağı şekilde uzlaşmalarla yapacağız. Kamusal alanların tüm halka, kent hakkı eşit gözetilerek açılması düşündüğüm şey. Kentsel dönüşüm çalışmalarında da sık sık yaşıyoruz. Orada yapmamız gereken bir şey var. Bunu yaparken mağdur ettiğiniz insanlarda oluyor. Bu şekilde at gözlüğüyle bakmayı doğru bulmuyorum. Çözümü bulana kadar çalışmaya devam edeceğiz. Bunu da mümkün olduğundan hızlı olmak lazım. Belediye yönetimi pratik yönetme işi. İlk 6 ay içerisinde hızlı hizmet üreteceğimiz bir çalışma dönemi belirledik. Özel sektörde çevik yönetim anlayışı var, bizde çevik belediyecilik adını verdik. O karar almaları hızlandırmak adına ona göre sistem kuracağız. Belediye çalışanlarını hizmet işi eğitiminden geçirmeyi düşünüyorum. Sürekli uygulamayı düşünüyorum. Bunun amacı yaptığımız işte daha kalifiyeli olmak. Biraz mantalite ve bakış açısını değiştirmeyi amaçlayarak yapacağım. Sorun olduğu zaman en olabilen hızlı şekilde orada olacağız, en hızlı çözüm üreteceğiz. Bun yaparken kimseye eziyet etmeden yapacağız. Sahillerin halkın kullanımına açılması gerekiyor. Bunu da makul bir şekilde yapmak gerekir” diye konuştu.

DÜZELENE KADAR İTİRAZ EDECEĞİZ
İnciraltı ile ilgili yöneltilen soruya yanıt veren Tugay, “İnciraltının tarım bölgesi olarak tanımlayacağımızı düşünüyorum. Ancak planlama yapılırken şu anki inşaat yoğunluğunu olması gerekenden fazla olduğunun ve kamusal alanı daha fazla alana ayrılması gerektiği düşüncesindeyim. Orada hak sahiplerinin bakanlık ile oturup uzlaşı için konuşması gerektiğini düşünüyorum bu olmadıkça plana itiraz edeceğiz” ifadelerini kullandı.

KARARI KISA SÜREDE VERMELİYİZ
Opera binası ile ilgili de konuşan Tugay, “Projenin uygulamaya geçişinden müteahhidin yetersizliği nedeniyle yarım kaldı. Bana verilen bilgiye göre biraz zor bir konu. İç aksamı çok özel bir konu ve yetkin birini bulmadıkça yarım yamalak iş çıkabilir, maliyeti çok yüksek olabilir. Bunu tartışmaya açıp kararı İzmir halkı ile birlikte verelim istiyorum. Opera binası olarak mı yapalım yoksa bir kongre merkezi haline mi getirelim.  Projesin yapan yerle de görüşüldü ve olabilir dendi. Çevresinde belediye yerler de var oteller olabilir. Bunun tartışılması gerekiyor. Katılımcı mekanizmaların işletilmesi gerekiyor, kimseyi kırıp dökmeden kararı en kısa zamanda vermeliyiz” dedi.

TUNÇ BAŞKANLA AYRIŞIYORUZ
Belediye hizmet binasıyla ilgili de konuşan Tugay, “Belediye Binası ile ilgili mevcut büyükşehir başkanı ile ayrışıyoruz. O farklı bir konumda belediye binası yapılması gerektiğini söylemişti ve Ege Mahallesi’nde bir yer için hazırlıkla yaptırdı. Ben eski belediye binamızı özlüyorum. Küçük çocukluğumdan beri orayı görerek yaşadım. Mimari yapısı değişebilir, büyüklüğü benzer büyüklükte kalmalıdır. Modern, çevreci, sosyal açıdan güçlü bir  yapı olabilir. Mimarı kentin simge yapılarından olabilir. Eskisi gibi büyük, eski yerinde verimliliği büyük bir şekilde olması gerektiğini savunuyorum” diye konuştu.

BİZE DESTEK OLACAĞINA İNANIYORUM
Tunç Soyer ile arasında bir sorun olmadığını belirten Tugay, “Ben Tunç Başkanımız seviyorum. Benim Karşıyaka Belediye Başkanı olmamım sebebi odur. Onun referansı ile oldum. Kendisi ile görüştüm ve bana kızdığını düşünmüyorum. Tepki partimizle ilgili. Bunu insani olarak görüyorum. Geçen telefonlar adı görüştük davet ettiler. Sunum yapacaklarını söylediler. Ben birbirimizi öperek sarılarak ayrılacağımıza inanıyorum. İkimiz aynı partinin başkanıyız. Başkanımız kişisel tepkisini saygıyla karşılıyorum ancak benimle ilgili bir sorun olduğunu düşünmüyorum. Bize yardımcı olmak için elinden geleni yapıyor. Hakkını yememek lazım. Bilgi istediğimizde veriliyor. Ben kendimi huzursuz ve rahatsız hissetmiyorum. Tunç Başkanımıza minnettarım kente verdiği hizmet için. Bundan sonraki süreçte zaman zam danışacağımız başkanımız olacak belki de muhtemel partide başka  görevleri üstlenen bir başkan olarak siyaset hayatına devam edecektir. Ben bize destek olacağına çok inanıyorum” dedi.

 
Erdoğan'dan emekli maaşı açıklaması
 
Öğrencileri sürpriz yapmıştı... Zeynep öğretmen hayatını kaybetti!
YORUMLAR
Toplam 21 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
29 Şubat 2024 Perşembe 10:45

Belediye ekip işi, ekibin kötü, soyer i de ekibi bitirdi, sıra sen de galiba, sana da körfezle ilgili yanlış bilgiler veriyorlar, olmadık işlere sokacaklar

Yorumu oyla      0      0  
29 Şubat 2024 Perşembe 02:10

Bunların yapay zekasına lağım karışmış

Yorumu oyla      1      0  
Lombak 28 Şubat 2024 Çarşamba 22:24

Sivrisinek larvaları bu yaza çok sıkı hazırlanıyor. Benden söylemesi.

Yorumu oyla      5      1  
“ Halkçı bir partinin fikri “ Adil ve eşit hizmet olmalı 28 Şubat 2024 Çarşamba 20:58

CHP İzmir BB Başkan adayı sayın Cemil Tugay , mevcut Başkan sayın Tunç Soyer ile ayrıştığınız başka bir konu var mı ? Mesela , İzmir çevre ilçelerdeki otobüslerde ; İzmir merkez ilçelereki metro , otobüs , vapur ve tramvaylarda uygulanan 120 dk. ücretli aktarma hakkı yok . Gerçi 17 Şubat günü Tunç Başkan müjdeyi verdi . . “ Sevgili İzmirliler size bir müjdem var. Gerçekleştirdiğimiz raylı sistem yatırımları ve aldığımız yeni otobüsler sayesinde 90 dakika değil , 120 dakika ücretsiz aktarma için çalışmalarımızı tamamladık . Uygulama Mart ayından itibaren başlayacak . “ Bakalım , Raylı sistem yatırımları ve alınan yeni otobüsler , İzmir çevre ilçe otobüslerinde de aktarma hakkının iadesini gerçekleştirilmesini sağlayabilecek mi . Yoksa çevre ilçeler yine , kapsam dışında mı kalacak ! “ Sevgili İzmirliler “ nereleri olduğunu çok yakında öğreneceğiz . Toplu taşımadaki bu uygulama CHP’nln İzmir ‘de seçinden önceki sınavı olacak . 30 ilçe mi , bugünkü uygulamada olduğu gibi 11 merkez ilçe mi ? “ Sevgili İzmirliler “ olabilecek .

Yorumu oyla      0      2  
VATANDAŞ 28 Şubat 2024 Çarşamba 20:22

Hadi hadi Cemilim kazanda göreyim.............

Yorumu oyla      5      3  
baran 28 Şubat 2024 Çarşamba 19:33

Bak çok açık söylüyorum. karabağlarda betonarme kanala sabahın erken saatlerinde vidanjör boşaltan bir zihniyetten hiç bir halt olmaz.

Yorumu oyla      6      2  
Tek kelime ... 28 Şubat 2024 Çarşamba 18:58

Başkanım İnciraltına Verilen Emsal İmar Oranını BAYRAKLI BÖLGESİ İle Karıştırmayın !! İzmirde Gökdeleneler nerede ??

Yorumu oyla      1      2  
SAYINBAŞKANA SORARIM... 28 Şubat 2024 Çarşamba 18:53

SAyın Başkan Adayına Sorarım ; İnciraltında Planın Neresi yogun Acaba ? 0,60 Emsal mi Yogun ? İnciraltından Karşıyakaya bakın Atakentte kaç katlı siteler var ? Mavişehirde Kaç Katlı Siteler Var ? Veyahut 3 Adet Yüksek Bina Arasında Kalmış İnciraltına 2 kat çokmu ? Niçin inciraltı etrafındaki avmler yuksek katlı ozaman ? vede sayın başkan adayımız Bakınız burası özel mülkiyet kamu Alanı değil !!! burdaki mal sahiplerininde aklı fikri var Teşekkür ederiz ...

Yorumu oyla      0      3  
İZMİR DEĞİŞECEK 28 Şubat 2024 Çarşamba 17:38

Rabbim İZMİR i sizlerin belediyeciliğinden korusun....

Yorumu oyla      13      4  
ABY 28 Şubat 2024 Çarşamba 17:23

Sayın Başkan, Karşıyaka Atakent Venedik Sitesinde TOKİ tarafından özelleştirilen Tenis Kortları ve Yüzme havuzu için ne düşünüyorsunuz. Burayı halka mal edecekmisiniz? Buranın, tekrar halkın hizmetinde olmasını, kamulaştırılmasını istiyoruz. Mevcut açık yüzme havuzu ve tenis kortları gençlerin ve halkın yüzmesi ve spor yapması için hizmet verebilir.

Yorumu oyla      2      2  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erdoğan'dan emekli maaşı açıklaması
Cumhurbaşkanı Erdoğan, emekli maaşları hakkında, "Birileri çıkıyor emekli ...
Erdoğan'dan 28 Şubat paylaşımı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Ülkemizde bir daha hiç kimsenin 28 ...
Cevdet Yılmaz: Sermaye girişi hızlandı
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, İngiltere temasları kapsamında ...
 
CHP Çiğli adayı Yıldız her yerde... Molada bile durmadı!
CHP Çiğli Belediye Başkan Adayı Onur Emrah Yıldız; seçim çalışmalarında ...
Karabağlar adayı Kınay vatandaşlarla bir araya geldi
Cumhuriyet Halk Partisi Karabağlar Belediye Başkan Adayı Helil Kınay, ...
CHP Karşıyaka adayı İşçimenler'den 'muhtar' vurgusu: Beraber yöneteceğiz!
CHP Karşıyaka Belediye Başkan Adayı Yıldız İşçimenler Ünsal, Karşıyaka’nın ...
 
MİT TIR'ları davasında Erdem Gül'e 5 yıl hapis!
Adalar Belediye Başkanı, Cumhuriyet gazetesi eski Ankara temsilcisi Erdem ...
Tugay, 'paraları yok' dedi, Körfez Tüp Geçidi için fiyat verdi: Yapsalar ücreti 800 lira!
CHP'nin İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Dr. Cemil Tugay, Karşıyaka'da ...
CHP’de 'istihdam' krizi... Adaylar başkanlardan şikayetçi!
Cumhuriyet Halk Partisi’nden aday gösterilen isimlerin yerel seçim öncesindeki ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Böyle mi olacaktı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva