HABERLER>GÜNCEL
14 Nisan 2012 Cumartesi - 15:53

Cezaevindeki Sabuktay'dan İzmir'e: Çocukla büyüyen şehir...

Operasyonlar ve yargı süreci ile sarsılan İzmir Büyükşehir Belediyesi, buruk bir de sevinç yaşadı. Tutuklu sanıklar arasında yer alan İZENERJİ Genel Müdürü Ali Sabuktay tarafından yazılan Çocukla Büyüyen Şehir kitabı, cezaevinde basılarak okuyucuyla buluştu.

Cezaevindeki Sabuktay dan İzmir e: Çocukla büyüyen şehir...

CAN ÖZLÜ/ EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne yönelik gerçekleştirilen Körfez operasyonlar sonrası, 22 Kasım'da gözaltına alınan ve dünkü duruşma itibariyle tutukluluk halinin devamına karar verilen 20 sanıktan biri olan İZENERJİ Genel Müdürü Ali Süha Sabuktay, karar gününde buruk bir sevinci de birlikte yaşadı.

2011 yılı yaz aylarında, Türkiye'nin ilk şehir planlamacılarından biri olan İlhan Tekeli ile yaptığı söyleşiyi kitap haline getirmek üzereyken tutuklanarak Buca Cezaevi'ne gönderilen Sabuktay, amacına gecikmeli de olsa ulaştı. Büyükşehir Belediyesi APİKAM Kent Kitaplığı tarafından yayımlanan 'Çocukla Büyüyen Şehir- İlhan Tekeli İle İzmir Konuşmaları' isimli kitap, dün mahkeme koridorlarında Sabuktay'ın yakınları tarafından ilk kez dağıtılarak okuyucu ile tanıştı.

KİTABA OPERASYON ARASI!
İzmir'in, kentsel dönüşüm ve gelişim süreçlerini, kentin planlama ve şehircilik ile tanışma hikayesini ve modern şehircilik tarihini İlhan Tekeli'nin ağzından anlatan kitap, Ali Süha Sabuktay ve İzmir Ekonomi Üniversitesi Öğretim Üyesi Zafer Yörük'ün ortak çalışması sonrası hazırlandı. 

2011 yılında söyleşinin tamamlanmasının ardından kitap basım aşamasına getirildi ancak Büyükşehir'e düzenlenen operasyon, planları sekteye uğrattı.  Sabuktay tutuklanınca, kitap ile ilgili final çalışmaları da aksadı. Birinci dereceden yakını olmadığı gerekçesi ile Sabuktay'ı hapishanede ziyaret edemeyen Yörük, Sabuktay'ın kız kardeşi Ayşegül Sabuktay'ın desteği ile kitabın içeriğine son şeklini verdi. APİKAM tarafından yayınlanan kitap 17. TÜYAP İzmir Fuarı'nda da Kent Kütüphanesi standında görücüye çıktı.
KADERDE BU DA VARMIŞ...
Sabuktay, kitap için yazdığı ön sözde "2011'in yaz aylarında, İlhan Hoca'nın uygun zamanlarında arkadaşım Zafer Yörük ile birlikte söyleşiyi gerçekleştirdik. Ardından konuşmalar çözümlenerek bilgisayara aktarıldı ve ilk düzenlemeler yapıldı. Kitabı aralık ayına yetiştirip basmayı planlıyorduk ki bu planımız tutmadı; ne diyebilirim, kaderde kitaba son şeklini verdiğim ve bu satırları yazdığım yere gelmek de varmış. Neyse ki sonunda kimi eksikliklerle ve biraz gecikerek de olsa, örnek bir dayanışma ile kitabı yayına hazırladık" cümlelerine yer verdi.

KİTAP SAYESİNDE YAŞAMA TUTUNDU
Kitabın son halini almasında büyük emeği geçen İzmir Ekonomi Üniversitesi Öğretim Üyesi Zafer Yörük de zorlu aşamaları şu ifadelerle anlattı: "Kitapta; şehir planlamasının doğuşu, gelişimi, Türkiye'de şehircilik ve Türkiye'nin siyasi tarihi ile ilgili bilgiler var. Fikir babası tabi ki Ali Sabuktay. Zaten 1980'li yıllarda İlhan Hoca'yı sevdiren ve en iyi tanıtan da Sabuktay'dır. İlhan Tekeli ile yapılan söyleşilerin tamamı, yukarıdaki konulara ışık tutmaktadır. Söyleşimiz 2011 yazı boyunca sürdü.  İzmir'in kentsel dönüşüm ve gelişim tarihini anlattık. Modern şehircilik ile ilgili bilgilere yer verdik. 2011 Aralık ayında baskıya hazır hale getirdik. Sabuktay'ın tutuklanması süreci aksattı, baskı biraz uzadı. Görüş koşullarının ilkelliği de kitabın hazırlık aşamasının önüne engel oldu. Kendisini 4 kere ziyaret etmek istedim ama reddedildim. Ayşegül Sabuktay aracılığı ile kitabın son şeklini verdik. 1960'lı yılların Almanyası'nda bile dünya literatürünü sarsan kitapların hapishanelerde yazılmasına izin verilirken, bu çağda, Türkiye'de koşulların bu kadar ilkel olmasını anlamak güç! Bırakın kitap yazmayı, insanlara ulaşmak için bile bürokrasi fabrikasının içinden geçiyorsunuz! Sabuktay, cezaevinde olduğu süreçte, yazılı kültüre daha fazla vakit ayırma fırsatı buldu ancak kendisi memur olmadığı için adli suçlularla aynı koğuşta. 60 kişilik koğuşta yaşam şartları çok zor. O, bu kitaba inandı ve bu sayede ayakta durdu. Bu kitabı tamamlamayı entelektüel bir kaçış olarak gördü. Önsözü de cezaevinde yazdı. Çıktıktan sonra yapacak çok işimiz var. Söyleşilerimiz devam edecek"

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kitap fuarı demir parmaklıklar ardında!
TÜYAP İzmir Kitap Fuarı 17. Kez kapılarını açtı. Fuarda demir parmaklıklar ...
İzmir büyük şölene hazır: Boyoz fest!
İzmir mayıs ayının ilk pazar günü 30 bin boyozla Kordon'da 'Boyoz Festivali' yapmaya hazırlanıyor.
“Mahallenin güzel kızı İzmir’i mahallenin sofusuna vermeyin”
Cumhuriyet Gazetesi Köşe Yazarı Bekir Coşkun, AKP’nin İzmir’i kazanabilmek ...
 
Tarihi su kemerlerinde dehşet gecesi: Ölüme atladı
Buca İlçesi'nde, 48 yaşındaki Mesut Diringa, tarihi su kemerlerinden atlayarak ...
"11 günüm kayıp: Çevik Bir bana işkence yaptı!"
Batı Çalışma Grubu belgelerini Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’ndan Emniyet ...
Vahim ayrıntı: PKK'nın elinde isim listesi vardı!
33 erin şehit olduğu katliamdan yaralı kurtulan er Osman Partal "Ellerinde ...
 
Bir'in ifadesi en sonda: 'Islak imza' sorulacak!
Ankara Emniyet Müdürlüğü'nde sorgulaması devam eden 28 Şubat soruşturması ...
Karar sonrası yıkım!
Büyükşehir davası sonrası sadece iki tahliye kararı çıkması salondaki ...
Bakanlık kadın cinayeti davasına müdahil oldu
Geçen yıl Ekim ayında, boşanmak üzere olduğu eşini bıçaklayarak öldürdüğü ...
 
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
'Memleket' küçülüyor!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Neden fakirleştik?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Afyon üstünden Akşehir’e... (Gezi notları)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva