HABERLER>GÜNCEL
14 Nisan 2012 Cumartesi - 12:56

İzmir büyük şölene hazır: Boyoz fest!

İzmir mayıs ayının ilk pazar günü 30 bin boyozla Kordon'da 'Boyoz Festivali' yapmaya hazırlanıyor.

İzmir büyük şölene hazır: Boyoz fest!

İZMİR - İlk olarak sosyal medyada küçük bir eğlence etkinliği olarak tasarlanan 'Boyoz Festivali', Konak Belediyesi’nin de desteğiyle devasa bir organizasyona dönüştü. Gelenekselleştirilmesi düşünülen ve pek çok İzmirli firmanın sponsor olduğu festivalde, İzmir’de çay keyfinin vazgeçilmezi olan boyoz kültürü de yaşatılmış olacak. Kordon’da Alsancak Vapur İskelesi önünde 6 Mayıs Pazar sabahı toplanacak binlerce İzmirli, 5 bin haşlanmış yumurta, çay ve müzik eşliğinde çimlerin üzerinde boyoz yiyerek festivalin tadını çıkaracak.

AMAÇ MARKALAŞTIRMAK
Festivalin düzenlenmesi için öncülük eden Radyo Romantik Türk’ün Yayın Yönetmeni Murat Akgün, festivalle bir İzmir lezzeti olan boyozu tanıtmak ve markalaştırmak istediklerini söyledi. Sosyal medyada çığ gibi büyüyen festival coşkusuna Konak Belediyesi, İzmir Gevrekçiler Odası, Pastacılar ve Fırıncılar Derneği gibi pek çok kurumun katıldığını da anlatan Akgün, özellikle 'hakiki boyozun simge üreticisi' Alsancak Dostlar Fırını’nın desteğinin kendileri için çok önemli olduğuna dikkat çekti.

YARIŞMALAR RENK KATACAK
Akgün, Ege ve İzmir’deki pek çok firmanın çay, yumurta, peynir gibi ürünlere sponsorluk yapması için görüşmelerinin sürdüğünü de kaydederek festivalde boyoz fotoğraf yarışmasından boyoz yeme yarışmasına kadar pek çok etkinliğin de gerçekleştirileceğini belirtti.

SEFARAD YAHUDİLERİ KAZANDIRDI
Boyoz, İzmir'e özgü bir hamur işidir. Boyozu İzmir mutfağına, 1492 sonrasında İspanya'dan kovularak İzmir'e yerleşen Sefarad Yahudi toplumunun kazandırdığı konusunda bütün kaynaklar hemfikirdir. Yine İspanyol kültürünün uzantıları olan Arjantin, Şili, Peru, Meksika gibi ülkelerde de, özellikle Sefarad kökenli nüfus grupları arasında ve özellikle peynirli ve ıspanaklı türleri sıklıkla hazırlanmakla ve beğeni ile tüketilmektedir.

Boyozun ilk çıkışını atık hamur malzemesinin değerlendirilmesine bağlayan kaynaklar da bulunmaktadır. Boyoz adı da İspanyolca 'bollos' (bohça) kelimesinden türemiştir. İzmir dışında hiçbir şehirde piyasaya sunulmadığından kentin böreği olmuştur. Rivayete göre, İzmir'de boyozun en iyisini Boyozcu Avram Usta yapmış, o öldükten sonra İzmir'de boyozlar "Avram Usta’nın boyozu" adı altında satılmıştır. Avram Usta'nın devrettiği geleneği günümüzde Alsancak Dostlar Fırını'nın sahibi Halim Usta ve başka ustalar yaşatmaktadır. Karşıyaka'da ise özellikle sabahları Atakent Cafe Blue önündeki Börekçi Dayı'nın sattığı boyozlar beğeniliyor.

NASIL YAPILIYOR?
Erdem ustanın tarifine göre, öncelikle hamur yoğrulup top şeklinde 2-3 saat tavada dinlendirilir. Daha sonra elle tabak genişliğinde açılıp bir süre daha dinlendirilen hamur, daha sonra yine elle sallanır ve tekrar açılır. Sonra da rulo yapılıp 1-2 saat daha dinlendirilir. Hamur kopma noktasına geldiğinde tavalara sıralanır ve küçük toplar halinde kesilerek yarım saat ile bir saat arasında nebati yağ içinde bekletilir. Çok yüksek ateşte tepsi ile fırınlanmadan önce kat kat, ipince açılmış olan milföy yufkanın arasına içlik malzemesi (peynir, ıspanak vs.) de konulabilirse de, hakiki boyoz sade olur. Hamurun özelliği un, çiçek yağı, tahin karışımı ve tuzlu olmasıdır. (DHA)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Serdar BUCALI 16 Nisan 2012 Pazartesi 09:10

Bence harika bir organizasyon.Ama dikkat edelim Boyoz'umuzu da İstanbul'a kaptırmayalım.Gereken patent vb belegeler derhal alınmalıdır.Hadi İzmir Önce Türkiye,sonra tüm Dünya ya tanıtalım..Son bir not;Benim için sorun yok ama Tarih konusunda eleştiren arkadaşlara da saygı duymak gerekir gerçek demokrasi var diyebiliyorsak.Sevgiler...

Yorumu oyla      13      6  
Mustafa Kandır 15 Nisan 2012 Pazar 17:14

Çok başarılı bir organizasyon bence Boyoz un kıymetini şimdiye kadar kimse bilemedi maalesef. Ogün ailemle birlikte orda olacağım. Tebrik ederim radyo çalışanlarını ve konak belediyesini

Yorumu oyla      14      6  
İZMİR'Lİ AVUKAT 14 Nisan 2012 Cumartesi 23:42

Deniz'lerin asıldığı gün 1 Aiağa'da termik santrallara karşı eylem var 2 Bu CHP liler ne zaman hayatın gerçekleri ile ilgilenecekler? 3

Yorumu oyla      11      9  
14 Nisan 2012 Cumartesi 13:22

konak belediyesi boyoz festivalin günü bula bula 6 mayısımı denk getirdi 6 mayıs başka bir anlamı yokmu acaba devrimciyim diyen kimler katılacak bakalım ogün gelsinde görecez yazık 6 mayısın nekadar önemli ve anlamlı olduğunu boyozlamı unuturuyorlar devrimcilerin idam edildiği gün böyle bir güne denk getirmesi hiç hoş deyil başka gün olmazmıydı yazık hemde çok yazık deniz kenarı ve DENİZ GEZMİŞLERİN idam edildiği gün bari kırda yapsaydınız deniz ogün sesizliğe ve hüzüne çoşsaydı daha iyiolurdu

Yorumu oyla      18      13  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
“Mahallenin güzel kızı İzmir’i mahallenin sofusuna vermeyin”
Cumhuriyet Gazetesi Köşe Yazarı Bekir Coşkun, AKP’nin İzmir’i kazanabilmek ...
Tarihi su kemerlerinde dehşet gecesi: Ölüme atladı
Buca İlçesi'nde, 48 yaşındaki Mesut Diringa, tarihi su kemerlerinden atlayarak ...
"11 günüm kayıp: Çevik Bir bana işkence yaptı!"
Batı Çalışma Grubu belgelerini Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’ndan Emniyet ...
 
Vahim ayrıntı: PKK'nın elinde isim listesi vardı!
33 erin şehit olduğu katliamdan yaralı kurtulan er Osman Partal "Ellerinde ...
Bir'in ifadesi en sonda: 'Islak imza' sorulacak!
Ankara Emniyet Müdürlüğü'nde sorgulaması devam eden 28 Şubat soruşturması ...
Karar sonrası yıkım!
Büyükşehir davası sonrası sadece iki tahliye kararı çıkması salondaki ...
 
Bakanlık kadın cinayeti davasına müdahil oldu
Geçen yıl Ekim ayında, boşanmak üzere olduğu eşini bıçaklayarak öldürdüğü ...
Filyos'tan 1 hafta sonra 1 ceset daha çıktı
Filyos Çayı’nda yapılan aramalarda 7’nci gün geride kalırken, akşam saatlerinde ...
Zarakolu: Ağzımın fermuarını kapatıyorum
Yayıncı-yazar Ragıp Zarakolu hakkında tahliye kararı verildikten sonra ...
 
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
'Memleket' küçülüyor!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Neden fakirleştik?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Afyon üstünden Akşehir’e... (Gezi notları)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva