HABERLER>EGE
20 Mayıs 2016 Cuma - 14:37

Cennet koydaki kaçak yapılar yıkıldı

Muğla'nın Marmaris İlçesi, kırsal Taşlıca Mahallesi Asardibi Mevkisi'ndeki doğal SİT alanında olan koydaki kaçak yapılar, belediye ekipleri tarafından yıkıldı.

Cennet koydaki kaçak yapılar yıkıldı

Marmaris'e 63 kilometre mesafedeki Taşlıca Mahallesi Asardibi Mevkisi'nde karadan ulaşımın olmadığı koyda 3 yıl önce 'Phoenix Beach & Restaurant Bar' hizmete girdi. Önünde bir de iskelesi bulunan ve başta tekneyle gelen turistler olmak üzere günübirlik gelenlere hizmet veren tesise, iddiaya göre karadan da ulaşımın sağlanması için geçen yıl, izinsiz olarak iş makineleriyle yol açmak için çalışma başlatıldı. Bölge, şantiye alanına döndü. Ancak, tesisin bulunduğu yerin yukarıdan görünmemesi nedeniyle çalışmalar uzunca bir süre fark edilmedi. Açılan yaklaşık 750 metrelik yolun geçen ocak ayında Taşlıca ile Serçe Limanı arasındaki anayola ulaşmasıyla çalışmalar fark edildi. Yapılan inceleme, cennet koyu havadan gören Hazine'ye ait tepeye iki taş binanın da inşa edildiği, koyun sol bölümündeki kayalıkların da parçalanarak plajın büyütülmeye çalışıldığı tespit edildi.

MÜZE MÜDÜRLÜĞÜ DURDURDU AMA ÇALIŞMA DEVAM ETTİ
Yolun açıldığı ve inşaat çalışmalarının yapıldığı yolun tarihi kalıntıların bulunduğu 1'inci derece doğal SİT alanı olması Marmaris Müze Müdürlüğü yetkililerini harekete geçirdi. Müze yetkilileri, geçen 29 Ocak'ta bölgede inceleme yaptı. Ertesi gün ise Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu çalışmaları durdurup, soruşturma başlattı. Ancak, bir süre sonra çalışmalara tekrar başlandı.

PARA CEZASI VE MÜHÜR DE FAYDA ETMEDİ
Çalışmaların devam etmesi üzerine bu kez Marmaris Belediye Encümeni geçen 2 Şubat'ta İmar Kanunu'nun 42'nci maddesi gereğince yapı tatil zaptı düzenledi. Söz konusu tesisin yetkilileri yasal süre içinde tatil zaptına itirazda bulunmadığı gibi çalışmalara da devam edince, yeni yapılan inşaatların ruhsatı bulunmadığı gerekçesiyle 10 gün sonra iki ayrı işlemle toplam 38 bin 497 lira ceza kesilip, tüm tesis ve çalışmalar mühürlendi. Ancak, tesis yetkilileri çalışmalarına devam edince, Marmaris Belediyesi Fen İşleri müdürlüğü tarafından 17 bin 903 liralık yeni bir ceza daha kesildi. Ayrıca yapılar ile iskeleye yıkım kararı çıkartıldı.

YIKIM GERÇEKLEŞTİ
Marmaris Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü ekipleri iki kepçeyle ve yıkım ekibiyle bölgeye geldi. Yola yıkımı engellemek için bırakılan bir otomobil, anahtarına güçlükle ulaşılıp, çektirtildikten sonra yıkıma başlandı. Jandarma ve belediye zabıta ekiplerinin geniş güvenlik önlemleri altında, bölgedeki kaçak olan iskele, iki betonerme bina, üç depo yıkıldı, foseptik çukuru da kullanılmaz hale getirildi.

Aynı koyda 3 yıldan beri hizmet veren restoranın kaçak olduğu tespit edilen iskelesi de yıkıldı.

BEKÇİDEN TEPKİ
Yıkımın yapıldığı alandaki şantiyede bekçilik yapan Abidin Kılınç, "Söyleselerdi, iskeleyi biz kendimiz sökerdik. Denizi leş gibi yaptılar. Balıklara yazık. Koyu çöplüğe çevirdiler. Gelsin kendileri temizlesinler. Tekneyle gelen yabancı turistlere bu durumu nasıl anlatacağız" dedi.

'KAFASINA GÖRE YAPILAŞMAYA GİTMİŞ'
Yıkımı izleyen Marmaris Belediye Başkan Yardımcısı Dursun Kaplan ise şunları söyledi: "Yapılaşmaya müsait olmayan, yerleşik alandan 8 kilometre uzaklıkta, korunması gereken özel ve güzel bir koy. Vatandaş burada 900 metreye yakın arazi almış. Sonrasında hiçbir resmi kurumdan izin almadan kendi kafasına göre Hazine'ye ait araziler üzerinde de yapılaşmaya gitmiş. Bu nedenle belediye olarak çeşitli kereler cezalar kestik. İki kere mühürledik ama mühür fekki yaptılar. Bugün bile kepçeler çalışıyordu. Yıkımı gerçekleştirdik." 

'26 YILDIR İMAR PLANI YAPILMADI'
Dursun Kaplan, bölgenin 1990 yılından günümüze kadar koruma altında olduğuna dikkati çekip, şöyle devam etti: "Bu tür alanlarda imar planı yapma yetkisi de tamamıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü'ne ait. Yaklaşık 26 yıldır buraların imar planı yapılamadı. Yasa gereği bir yer koruma altına alınmışsa en az 6 ay içinde geçici yapılaşma koşulları hazırlanarak bir yıl içinde İmar Planı'nın getirilmesi gerekir. Marmarisli milletvekillerinden ricam bu konuya el atmaları. Büyükşehir Yasası'yla birlikte Bozburun Yarımadası'nda kucağımızda patlamak üzere olan bombayı bulduk. Buralara zamanında müdahale edilmediğinden sıkıntı belediyemize kaldı. Belediyelere iki görev verilmiş. Kaçak yapıyı tespit et ve yık. İmar planı yapma yetkisi bizde değil. Bölgeyle ilgili tasarruf yapma yetkimiz yok. Hükümetten rica ediyorum ya buranın imar planlarını yapın, ya da yetkiyi Marmaris Belediyesi'ne verin, biz yapalım. Bizim görevimiz halkla karşı karşıya gelmek değil onlara yardımcı olmaktır." (dha)

 
CHP'den 'dokunulmazlık'la ilgili ilk yorum!
 
Göztepe’den transfer taarruzu!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Afyonkarahisar şehidini 10 bin kişiyle uğurladı
Nusaybin’de teröristlerce tuzaklanan el yapımı patlayıcının infilak ettirilmesi ...
Eşini kurtarmak için hayatını hiçe saydı!
Fethiye’de su dolu kanala uçarak sürüklenen otomobilde mahsur kalan Nevin ...
Kütahya’ya şehit ateşi düştü
Mardin’in Nusaybin İlçesi'nde PKK'lı teröristlerin tuzakladığı el yapımı ...
 
Turistik ilçede terör operasyonu: 11 gözaltı
Aydın’ın Didim İlçesi'nde polisin 11 eve düzenlediği şafak operasyonunda, ...
Mardin’deki ateş Afyonkarahisar’ı yaktı!
Mardin’in Nusaybin İlçesi'nde PKK'lı teröristlerin tuzakladığı el yapımı ...
İşadamı cinayetine 6 tutuklama
Denizli’de geçen yıl düzenlenen silahlı saldırıda kırmızı ışıkta beklerken ...
 
Ege’nin dört bir yanında 19 Mayıs coşkusu
Ege Bölgesi'ndeki illerde çelenk sunmayla başlayan 19 Mayıs Atatürk'ü ...
Alkollü dehşet: İşçilerin arasına daldı, 3 can aldı!
Manisa’nın Yunusemre İlçesi'nde, aşırı hızla giden hafif ticari araç, ...
Sakız Adası’nda mültecilerden açlık grevi
Yunanistan’ın Sakız Adası'ndaki kampta tutulan 1200 mülteciden 50'si, ...
 
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Mutluluğun ‘resmi’ budur!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva