HABERLER>SAĞLIK
10 Ekim 2019 Perşembe - 10:03

Çarpıcı araştırma: Toplumun 5'te 1'i ruh hastası olabilir!

Prof. Dr. Yüncü, “Toplum geneline baktığımız zaman herhangi bir bireyde ruhsal sağlık problemi olma ihtimali yüzde 20’nin üzerinde. Her 5 kişiden 1’i herhangi bir dönemde depresif atak geçirebilir, anksiyete bozuklukları ya da şizofrenik bozukluklar yaşayabilir. Gelişen teknoloji ile insan ilişkilerinin ve ebeveyn ilişkilerinin farklılaşması, toplum içerisinde aile tanımının değişmesi ve yeniden tanımlanıyor olması ruh sağlığı ile ilgili sıkıntıların ön plana çıkmasına sebep olur” dedi.

Çarpıcı araştırma: Toplumun 5 te 1 i ruh hastası olabilir!

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeki Yüncü, “Gençlerin incinebilirliği ve hastalıktan etkilenebilirliği yüksek olduğu için ergenlik ve gençlik dönemlerinde onlara hassasiyetle yaklaşmamız gerekiyor. Gençlere yeni fırsatlar yaratarak, kendine ait bireysel niteliklerini ön plana çıkararak toplum içerisinde yer almalarını sağlamamız gerekiyor” dedi.

Toplumda ruh sağlığı ve ruh hastalıklarına yönelik farkındalığın ve anlaşılırlığın artırılması amacıyla 1992 yılından bu yana her yıl 10 Ekim, “Dünya Ruh Sağlığı Günü” olarak kutlanıyor. 10 Ekim “Dünya Ruh Sağlığı Günü” ile ilgili bilgi veren Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeki Yüncü, önemli açıklamalarda bulundu.

Modern ve gelişen dünyada bireyin bir bütün olarak değerlendirilmesinin ve makinadan farkının ortaya konulmasının gerektiğine vurgu yapan Prof. Dr. Yüncü, “Ruh dediğimiz olgu farklı anlamlar ifade edebilir fakat bizim tanımladığımız şekliyle, kişinin bedensel ve ruhsal olarak iyi olması durumuna ‘sağlıklı’ olmak diyebiliyoruz’’ dedi. Dünya Sağlık Örgütü’nün bedensel sağlık ile birlikte ruh sağlığının da önemine vurgu yaptığının altını çizen Prof. Dr. Yüncü  “Ruh sağlığı önemli olmakla beraber aslında kişinin ruh sağlığı yerinde olsa bile sosyal beceri ve kişilik özelliklerini iyi kullanması da ruh sağlığı tanımı içerisindedir. Toplum geneline baktığımız zaman herhangi bir bireyde ruhsal sağlık problemi olma ihtimali yüzde 20’nin üzerinde.  Her 5 kişiden 1’i herhangi bir dönemde depresif atak geçirebilir, anksiyete bozuklukları ya da şizofrenik bozukluklar yaşayabilir” diye konuştu. Çocukluk döneminde yaygın ruhsal bozukluklar ortaya çıkabileceğinin altını çizen Prof. Dr. Yüncü, “Her yaşın kendine ait birtakım ruhsal hastalıkları olabilir, yaş ilerlemesiyle dikkat bozukluğu ve şizofreni depresif bozukluğu görülebilir” dedi.

“Gençlerin toplum içinde yer almalarını sağlamalıyız”

Prof. Dr. Yüncü, “Gelişen teknoloji ile insan ilişkilerinin ve ebeveyn ilişkilerinin farklılaşması, toplum içerisinde aile tanımının değişmesi ve yeniden tanımlanıyor olması ruh sağlığı ile ilgili sıkıntıların ön plana çıkmasına sebep olur. Artık günümüzde ruh sağlığı bozuk insanlar diye bir kavramdan bahsetmek çok da gerçekçi değildir. Ruh sağlığı hastalığının tanısı ne olursa olsun bu kişilerin de kesinlikle toplum içinde insanlarla bir arada yaşama hakkı vardır” diye konuştu.

Ruh sağlığı yasasının çıkmak üzere olduğunu söyleyen Prof. Dr. Yüncü, Sağlık Bakanlığının ruh sağlığı ve rehabilitasyon merkezlerini de tesis etmeye çalıştığını belirtti. Prof. Dr. Yüncü, “İnsanlara eşit fırsatlar yaratmak, eşit eğitim hakkını vermek, ekonomik ve sosyal beceri açısından bireyleri güçlendirmek aslında ruh sağlığını koruyucu uygulamalarındandır. Gençlerin incinebilirliği ve hastalıktan etkilenebilirliği yüksek olduğu için ergenlik ve gençlik dönemlerinde onlara hassasiyetle yaklaşmamız gerekiyor. Gençlere yeni fırsatlar yaratarak, kendine ait bireysel niteliklerini ön plana çıkararak toplum içerisinde yer almalarını sağlamamız gerekiyor” dedi. (Ege Ajans)

 
İnsansız iş makineleri İzmir'den yola çıkıyor
 
Sosyal medyadan harekatı karalayan 78 kişiye işlem!
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Sarı Çizmeli Memed'A. 10 Ekim 2019 Perşembe 11:06

Dinleyiniz: "They're coming to take me away ha ha" (Napoleon XIV) https://www.youtube.com/watch?v=hnzHtm1jhL4

Yorumu oyla      4      5  
Işık Dikicigil 10 Ekim 2019 Perşembe 10:49

5 / 1 çok iyi niyetlisiniz. bence 5/4 hasta bu toplumda :)

Yorumu oyla      7      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Dünya piyasalarındaki propolisin yüzde 90'ı sahte'
Gıda Yüksek Mühendisi ve BEE'O Kurucusu Samancı, "Dünya piyasalarındaki ...
Denizli'de göğüs kabartan başarı! Dünya literatürüne girdi
Denizli Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Hastanesi Üroloji Anabilim Dalı’nda ...
Eczacıların başkanı Sayılkan'dan 'reçete' çıkışı: Ödeme 4-5 ay sonra yapılıyor!
Hastane eczaneleri için konuşan İzmir Eczacı Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, ...
 
Sağlık Bakanı Koca'dan grip aşısı açıklaması
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ''Bu yıl için üretilen grip aşılarının eczanelere ...
İzmir'de emzirme şenliği!
İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 1-7 Ekim Emzirme Haftası ...
İzmir’de polise 'doğru nefes alma' eğitimi verildi
İzmir İl Emniyet Müdürlüğü tarafından Kültürpark Gençlik Tiyatrosu Salonu'nda ...
 
Balık tezgahları için kritik uyarı
Türkiye'de 1 Eylül'den itibaren av yasağının kalkmasıyla birlikte, pazaryerlerindeki ...
Fıtık uzmanı cerrahlar İzmir'de buluştu
İzmir'de, Fıtık Derneği ile Ege Üniversitesi iş birliğinde düzenlenen ...
Kaza sonrası hayatı kabusa döndü... Ceren için yardım çığlığı
İstanbul’da bir yakınlarının düğününden dönerken trafik kazası geçiren ...
 
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Fenerbahçe ne istiyor?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Yarattı... Veda ederken ağlattı!
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Memleketin birinde insan manzaraları(!)
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Tükeniş!
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Kara kaplı defter!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Nereden nereye?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çanakkale artık barışın merkezidir!
Kemal ARI
Kemal ARI
'Cehennem savaşı'nda ne yediler ne içtiler?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bölgecilik, mezhepçilik ve inşaatçılık...
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Unutulmazlar...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva