HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
12 Nisan 2012 Perşembe - 08:49

Büyükşehir Meclisi'nde sahne Kocaoğlu'nun!

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi yine hareketli geçti... ESHOT ve İZSU faaliyet raporları AK Parti cephesinden eleştiriler alırken Başkan Aziz Kocaoğlu hem bu çıkışlara yanıt verdi hem de net söylemlerle kente müjde dağıttı. Her iki faaliyet raporu da oyçokluğu ile kabul edildi.

Büyükşehir Meclisi nde sahne Kocaoğlu nun!

Can ÖZLÜ/ EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi Nisan Ayı İkinci Olağan meclis toplantısı Başkan Aziz Kocaoğlu’nun da katılımı ile gerçekleştirildi.

ESHOT ve İZSU Genel Müdürlüklerinin 2011 yılı faaliyet raporlarının da görüşüldüğü toplantıda, Başkan Kocaoğlu ve AK Partililer arasında zaman zaman kısa süreli gerginlikler yaşandı. İzmir’de toplu ulaşımın kilit birimlerinden olan ESHOT’un, 2011 yılı faaliyetlerini eleştiren AK Parti Grubu otobüs ve eğitim gören personel sayılarının artırılmasını istedi. AK Partili Sıdık Soysal da su kullanım bedellerinin yüksek olmasını gündeme getirdi. Uzun süredir dava süreci ile boğuşan Kocaoğlu ise, “ESHOT ile ulaşımı yeniden yaratıyoruz. Yüzülebilir Körfez projesi ile de dünya şampiyonu olacağız” dedi. Her iki faaliyet raporu da AK Partililerin ret oyuna karşılık oy çokluğu ile kabul edildi. Kocaoğlu, Balçova ‘arsa mağdurları’ ile ilgili de ‘Hükümetten arsa isteyelim’ önerisini tekrar gündeme getirdi. Bugün yapılması beklenen Grup Başkanvekilliği seçimleri ise yoğun gündem ve dava süreci nedeniyle Mayıs ayına ertelendi...


AK PARTİLİLER ESHOT’U ELEŞTİRDİ
AK Parti Grubu adına ilk sözü Ahmet Türkyılmaz aldı. ESHOT’un, kendi gücünü aşan notalarda Büyükşehir Belediyesi ile koordineli çalışması gerektiğine vurgu yapan Türtkyılmaz, ana arterlerdeki trafik sorununu ortadan kaldırmak için de daha çok proje üretilmesini istedi. Türkyılmaz “Hızlı ve konforlu ulaşımı sağlamak istiyorsak, eğitim faaliyetlerini artırmalıyız. Otobüs sürücüleri, F1 şoförü değil! Kara ulaşımını daha sağlıklı ve konforu hale getirmek için ana arterlerde düzenleme çalışmalarına hız vermeliyiz. Egekent girişi ve EVKA -5 kavşak çalışmaları mevcut ancak yetersiz. Bu tür çalışmaların artırılması gerekir. Asfalt ve kaldırım yaparak vatandaşlara daha iyi bir ulaşım sunmamız mümkün değil. sadece otobüs almakla kalmayıp, yolları da sağlıklı, engelsiz ve çukursuz bir donanıma kavuşturmalıyız” dedi.

“ÇEVRECİ OTOBÜS AZ, EĞİTİM ZAYIF”
Ak Parti Grubu adına söz alan bir diğer meclis üyesi de Hakkı Durmaz oldu. ESHOT envanterinde 6 bin 336 durak bulunduğunu hatırlatan Yılmaz, bunların sadece 110 tanesinin ‘akıllı’ durak olduğuna dikkat çekti. Bu sayının artırılması gerektiğini ifade eden Yılmaz çevreci otobüsler ile ilgili de şunları söyledi: “ESHOT’a kayıtlı 1150 aracımız var. Bunların modellerine bakılırsa, 2003 yılı ve üzerinde sadece 740 civarının çevreci kategorisine girdiğini görebiliriz. Bu oran çok düşük! Personel sayımız 2007 ve 2010 yılları kıyaslandığında 2200 civarında iken 3 bini geçti. Buna rağmen eğitim çalışmalarında çok geri kaldığımızı düşünüyoruz. ESHOT idari merkezlerinin de kent merkezinden uzakta olmasının, idari hizmetleri yavaşlattığını, bu soruna da çare bulunması halinde sıkıntıların bir nebze de olsa azalacağını öngörüyoruz” diye konuştu.



“TRAFİĞİ ANA ARTERLERDEN KURTARMALIYIZ”
Muhaliflerin eleştirilerini dinleyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu kürsüye gelerek iddiaları yanıtladı. ESHOT’un –başta 90 dakika uygulaması olmak üzere- birçok ilke imza attığını ifade eden Başkan Kocaoğlu, 2011 yılında alınması gereken otobüslerin finansal konular nedeniyle biraz sarktığını söyledi. Vapur alımları konusunda geç kalındığı yönünde eleştiriler aldıklarını da belirten Başkan Kocaoğlu, tüm olumsuzluklara rağmen 80 kilometrelik Aliağa- Menderes ulaşım hattını gerçekleştirdiklerini hatırlattı. Kocaoğlu “Ulaşım konusunda öncelik sıralamasını, kentin geleceği açısından önemlidir. Yılda 550 bin yolcu taşıyacağı ön görülen hattın daha altı ay olmadan 160 bin kişiye ulaşması ve çekerimizin olması halinde bunun 300 bini bulacak olması önemli bir yatırımdır. Bornova’da iki istasyon daha açtık. Daha açılmadan yolcu sayısı 175 bine yükseldi. Otobüs konusuna gelince; yollar malum! Trafik ve fiziki sorunların hepsine katılıyorum ama trafiği ana arterlerden kurtarmanın hayati önem taşıdığını vurguluyorum. Bunun için metro ve tramvay yapıyoruz. Buca tramvayı bitecek. Metro Üçkuyular’a uzanacak. Torbalı Banliyö çalışmalarımız sürüyor. Bunun yanında; kışın orta, yazın ise dış körfeze yayılmalıyız. Bunun için gerekli olan vapurların alınmasına ise ancak sıra gelebildi, bu ay o da bitecek” dedi.

EN UCUZ ULAŞIM İZMİR’DE
Ulaşımda aktarma modelini hayata geçirmek istediklerini belirten Başkan Kocaoğlu, Evka- 3’ü istasyonla buluşturmanın kamulaştırma bedelinin 22 milyon lira olduğunu, Üçkuyular’da ise 15 bin metrekarelik bir alanda bir merkez daha oluşturacaklarını, Aliağa’da ise 6 bin metrekarelik tahsis için mesai harcadıklarını söyledi. Üç yıl önce 90 dakika uygulaması ile aktarma kültürünü yaygınlaştırmaya başladıklarını dile getiren Başkan Kocaoğlu “Bu projeyi belli seviyeye getirdik ancak insanlarımız aktarma sistemine tepkili. Yavaş yavaş oturacaktır. Ülkede en ucuz ulaşım İzmir’de. Kentte, kim olursa olsun, herkesin Kentkart basarak ulaşıma dahil olmasını sağlayacağız. Kaçağın önüne ancak böyle geçebiliriz. 1117 dolmuşu da bu sisteme dahil etmeye çalışıyorum. Ben göreve geldiğimde, 20- 25 bin bilet yer altı gruplarının cebine gidiyordu. Bu sorunu sıfıra indirdim. Üç Kuyular metro hattı bittiğinde ulaşım sorunu da azalacaktır” diye konuştu.

“ULAŞIM HİZMETLERİNİ 10 MİSLİ ARTIRDIK"
Alt ve üst geçitlerin azlığından yakınan AK Partililere cevap veren Başkan Kocaoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Alt ve üst geçitler araç kullanımını özendirir. Hıza teşvik eder ve ölümlü kazaların artmasına sebebiyet verir. Bu istatistiki bilgidir. Biz politikamızı bu yönde uygulamak yerine, toplu ulaşımı özendirmeye çalışıyoruz. Alt ve üst geçitleri zorunlu olan yerlerde zaten yaptık. Çiğli, Bornova ve EVKA- 5 buna örnektir. Yeni otobüslerle toplu ulaşım sorunu çözmüş olacağız. Vapur ihalelerinde de sorun çıkmazsa trafik sorunumuz en aza iner. İzmir 8 yıl öncesinden çok ileride. Ulaşımı yeniden hayata geçiriyoruz. Bazıları hiçbir şey yapmadığımızı söylüyor. Evet hiçbir şey yapmadan 11 kilometrelik metro hattını 94 kilometreye yükselttik. Hiçbir şey yapmadık; ulaşım hizmetlerimizi 10 misli artırdık”


ARSA MAĞDURLARINA ESTİ-GÜRLEDİ!
Dilek ve temenniler bölümünde söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Yusuf Kenan Çakar, pazartesi günkü ilk meclis öncesinde yaşanan Balçova asa mağdurları konusuna göndermede bulundu. 

30 yıllık bu yükün, belediyenin omuzlarından indirilmesi gerektiğini belirten Çakar, mağduriyetlerin giderilmesini ve çözüm formüllerinin hakkaniyetli bir şekilde hayata geçirilmesini istedi. Çakar’ın eleştirilerinin ardından bir kez daha söz alan Başkan Kocaoğlu, bu konunun üzerine en çok giden ve samimi çözüm üreten yönetimin kendileri olduğunu söyledi. Çözülemeyen problemin, yasalardan kaynaklandığına değinen Kocaoğlu, mağdur kişiler üzerinden şov yapıldığını da belirtti. 

Kocaoğlu “Bu konu göreve geldiğimizden beri gündemimizde... 1800 tapulu arsa sahibinin sorununu da bu mecliste çözdük. Bu arsalar; engebelere, derelere, yola bakılmadan kağıt üzerinde planlanmış. Yüzde 80’inde inşaat yapma olanağı yok. Jeolojik etütlerini de planlarını da biz yaptık. Maksimum yoğunluğu sağladık. İnşaat yapılacak alanları belirledik ve yeni bir yerleşim alanı oluşturduk. Yeni aldığım bilgiye göre, 38 bin 500 metrekarelik alanın orman arazisine dahil olmadığı eklinde belge almışlar. Bu belge bizim elimize de ulaşırsa gereğini yaparız, imara açar yoğunluğu artırırız. Ormanın arazisini başkalarına verecek halimiz yok! Bir de tapusunu almamış ancak ücret makbuzları ellerinde olan grup var” dedi.

“HÜKÜMETTEN ARSA İSTEYELİM”
Konunun çözümü için bir de çözüm önerisi getiren Başkan Kocaoğlu, topu hükümete attı. Kocaoğlu “Geçmişi 1980 öncesine dayanan bu konu için siyasi düşünceleri bir kenara bırakmalıyız. Bu arkadaşlara istedikleri payları verebilecek büyüklükte bir arsanın hazineden, hükümetten alınması gerekmektedir. Onun dışında bizim yeni bir arsa verme imkanımız da yetkimiz de yoktur. Hal böyle iken fındık kabuğunda fırtına koparmak anlamsız. Büyükşehir’in yetkisi var da kullanmıyor gibi bir hava yaratmaya kimsenin hakkı yoktur. Ne kadar özverili ve samimi çalıştığımızı herkes biliyor. Herkes elini vicdanına koyacak. ‘Ben istiyorum’ demek ayrı şeydir, yasaların vermesi ayrı şey.  Bu konuda yapılacak her şey yapıldı. 200 metrekarelik alana 8 kat konut dikileceğini düşünenler var. Oraların hakkı bir ya da iki kattır. Yüzde 80’inde de konut yapılması mümkün değildir. Bu alanda arsası olanların haklarını da geriye kalan yüzde 20’lik kısımda korumaya çalıştık. Bunu herkes bilir ancak yine de İzmir çukurunda şov yapmayı sevenler var. İnciraltı’nı, 8 sen önce planlayacağız dedik. Yasa çıktı çıkacak. Oradaki mülkiyet sahiplerinin hak kaybına uğradıklarını söyleyerek ortalığı karıştıranlar da yarın bir gün meclise gelip protesto ederlerse şaşırmam. Çünkü ortada bize karşı farklı bir duruş var. Arsa mağdurlarının bu tür nahoş hadiseler çıkartmasını aklen, mantıken ve ruhen anlamıyorum. Benim onlara tavsiyem aklıselim bir müteahhit bulsunlar ve evlerini yaptırsınlar. 38 bin 500 metrekarelik alan, yasal olarak onlara verilirse, haklarını teslim etmek de boynumuzun borcudur” diye konuştu. Kocaoğlu’nun eleştirileri yanıtlarken “Biz bir örgütüz” cümlesini kullanması ise meclis salonda bulunan üyeler ve bürokratların gülüşmesine neden oldu.
AK PARTİLİLER İZSU’YU DA ELEŞTİRDİ
İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nin kapanmasından sonra ise İZSU Genel Kurulu açıldı. AK Parti Grubu adına söz alan Sıdık Soysal, İZSU faaliyetlerini eleştirdi. İzmir’in diğer kentlere oranla daha yüksek su kullanım bedeli ödediğini hatırlatan Soysal “Su tarifelerini kademesiz yapın dedik ama dikkate alınmadı” dedi. Başkan Kocaoğlu, Soysal’ın eleştirilerini de yanıtsız bırakmadı. En büyük hedeflerinin ‘yüzülebilir körfez’ olduğunu belirten Başkan Kocaoğlu “Önümüzdeki yıl ve 2014 İzmir açısından bambaşka olacak. İzmir tekrar tekeri döndürmeye, kalkınmaya başladı. Kimse geriye döndüremez. İzmir durağanlığını aştı. Önemli olan tüm yöneticilerin, herkesin bu büyümeyi sağlıklı geliştirmek için birlik ve beraberlik içinde çalışmasıdır” dedi.
“YÜZÜLEBİLİR KÖRFEZ İLE DÜNYA ŞAMPİYONU OLACAĞIZ”
Yüzülebilir Körfez hedefinde çalışmaların devam ettiğini hatırlatan Başkan Aziz Kocaoğlu şöyle konuştu: “İzmir Büyükşehir Belediyesi, İZSU Körfez’i yüzülebilir hale getirdiğinde dünyada şampiyon olacaktır. İZSU, Körfez’i 70 yıl öncesine döndüren bir belediyenin su birimi olacak. İZSU ve Büyükşehir Belediyesi’nin çevre ve insanlık açısından, İzmir’in dünyada daha fazla tanınması açısından belediyenin bir numaralı hedefi budur. Her şey kafamızda yerli yerine oturdu. Ulaştırma Bakanlığı, TCDD, DLH’yi ikna ettik. Limanın büyütülmesi onlara da uygun geldi. DLH derinleştirmeyi yapacak, biz sirkülasyon kanalını gerçekleştireceğiz. Alınacak malzemeyi İZSU arazisinde rehabilite ederek geri dönüştüreceğiz. İzmir’in her yerinden denize girilecek seviyeye gelecek”.
 
“KATI ATIK BEDELİ ALMIYORUZ”
İzmir’in su bedeli konusunda diğer illerden daha düşük bedel aldığını vurgulayan Başkan Aziz Kocaoğlu, katı atık bedellerini de Büyükşehir Belediyesi olarak faturaya yansıtmadıklarını söyledi. Başkan Aziz Kocaoğlu, “Katı atık bedellerini ayırarak vatandaştan almadık. Zaten ilçeler katı atık bedelleri alıyor bir de Büyükşehir Belediyesi yapmasın ve idare edebildiği kadar idare etsin diye almadık, tolere etmeye çalıştık” diye konuştu.
Katı atık depolama tesisi konusunda yer arayışlarının sürdüğünü belirten Başkan Kocaoğlu, “Projemiz hazır. Yer konusu aşılınca en uygun depolama yöntemiyle, çevreye hiçbir zarar vermeden bu sorunu çözeceğiz. Gerekli bilgi birikimimiz var. Yolumuza devam ediyoruz” dedi. Başkan Aziz Kocaoğlu, Çevre Bakanlığı’nı elemanlarının Harmandalı depolama alanının Avrupa Birliği standartlarına uygun olduğunu teyit ettiklerini de bildirdi. Büyük Kanal Projesi kapsamında Çiğli’ye 4. faz ünitenin yapılması çalışmaları hakkında bilgi veren Başkan Kocaoğlu, “ÇED raporu alamadığımız için, projede revizyon yaptık. Alanın yerini değiştiriyoruz. Ağustos ayında proje tadilatı bitecek. Yılsonunda da 4. faz için ihaleye çıkacağız” dedi. Başkan Kocaoğlu, çamur çürütme ve kurutma tesisi konusunda da çalışmaların devam ettiğini söyleyerek, çok kısa bir sürede temel atma aşamasına geleceklerini müjdeledi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 11 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
mesut 12 Nisan 2012 Perşembe 11:45

bu kadar baskıya ragmen çalışılıyorsa helal olsun...

Yorumu oyla      22      8  
hakkı 12 Nisan 2012 Perşembe 11:44

10 yıl izmire yattırım yapmayacaksın sonrada oy verin yatırım yapacagım diyeceksin. İZMİR'liler GURUR-SUZ değildir.

Yorumu oyla      25      8  
İzmir 12 Nisan 2012 Perşembe 10:53

Sayın başkan jeolojik etütler yaptık 1-2 kattan daha yüksek bina yapmak olanıksız diyorsunuz merak ediyorum deniz dolgu zemini üzerine yapılan Mavişehirdeki binalar kaç katlı acaba? O jeolojik etüdler ne hikmetse orda farklı işlemiş gibi.İzmirde artık insanımız siyasi görüşü ne olursa olsun hizmet alınmadığı konusunda hemfikir önemli olan bu hoşnutsuluğun oya samimi bir şekilde yansıyıp yansımayacağı.Artık İzmirde kimsenin kendini garanti görmemesi gerekir.

Yorumu oyla      15      19  
Meral 12 Nisan 2012 Perşembe 10:33

CHP ve AKP den bıktık. Çok iyi bir adayla MHP yi destekleyeceğiz.

Yorumu oyla      13      21  
Tayfun 12 Nisan 2012 Perşembe 10:27

insanlarımız neden yapıcı eleştiri yapmak yerine saldırgan-kavgacı hareketi tercih ederler? acaba altında adı konulmamış ferdi menfaat beklentileri mi var?

Yorumu oyla      21      7  
aziz 12 Nisan 2012 Perşembe 10:16

izmir bu kötü belediyeden kurtulmalıdır..yeter artık laf değil iş yapan hizmet üreten belediye istiyoruz..

Yorumu oyla      17      22  
Tayfun 12 Nisan 2012 Perşembe 10:15

Dürüst çalışan bir insana neden bu kadar KASITLI saldırılır ki ? Farklı siyasi yapıdaki insanlar neden birbirini bu kadar kasıtlı karalar ? Neden yapıcı Eleştiri ile kasıtlı Karalamak arasında ki hassas dengeye dikkat etmeyiz ? Bu kent ve ülkeyi çocuklarımıza bırakacağız ,o nu ne kadar yaşanır ve barışçıl bırakırsak bizler bu hayata o kadar katkı yapmış oluruz, yoksa kendi menfaatlerimiz için birbirimizi karalayarak bir yere varamayacağımız çok açık değil mi?

Yorumu oyla      24      8  
buruk 12 Nisan 2012 Perşembe 09:53

akp proje üretemeyen on yılda türkiyeyi borç batağına.yoksulluğa sürükleyen bir parti.kurtuluş cumhuriyet halk partisinde.

Yorumu oyla      31      11  
Ahmetoğlu'na 12 Nisan 2012 Perşembe 09:02

Sen avuçlarının içini gördün mü? 2014'te değil, 2019 ve 2024'te bile İzmir'i rüyanızda görürsünüz.

Yorumu oyla      29      8  
Ömer Beydeş 12 Nisan 2012 Perşembe 00:22

Sayın Başkan,'İZSU, körfezi yüzülebilir hale getirdiğinde dünyada şampiyon olacaktır' diyor Peki körfez yüzülebilir hale gelmezse İZSU neyin şampiyonu olacaktır onu açıklamıyor. Sayın Başkana sesleniyorum yağmurlu bir günde lütfen İBŞB binasının hizasından denize doğru yürüyün otobüs durağının hemen arkasında deniz kıyısında bir kanaldan denize forseptik atıkla rının aktığını gözünüzle görün.Ben gördüm,inanamadım. Lütfen önce teferruatları halledin,sonra büyük hedefler koyun.Saygılarımla.

Yorumu oyla      20      29  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan Gönenç 3 yılını anlattı
Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, görevdeki üç yılını meclis üyeleri, ...
Narlıdere'nin duvarlarını üniversitelilerle şenleniyor
Narlıdere Belediyesi ile ortaklaşa bir çalışma gerçekleştiren Dokuz eylül ...
Atatürk'ün Seferihisar'a gelişinin 78. yılı kutlandı
Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Seferihisar’ı ziyaretinin 78. Yılı ...
 
Karşıyaka'da çevrenin kanrese olan etkisi tartışıldı
Karşıyaka Belediyesi’nin, Karşıyaka Sağlık Grup Başkanlığı ile birlikte ...
Boşnaklar Bornova'da unutulmadı
Bosna Hersek’in Zenica kentinden gelen “Aşlama Kadın Derneği”, Bornova’da ...
Solak'tan meclis üyelerine yatırım gezisi
Çiğli Belediyesi meclis üyeleri düzenlenen geziyle ilçede yapılan yatırımları inceledi.
 
Bergama'da polis haftası törenlerle kutlandı
Türk Polis Teşkilatı’nın 167. kuruluş yıldönümü yurt genelinde olduğu gibi Bergama’da da kutlandı.
Karşıyaka Lisesi mezunları 'Vefa Günü'nde buluştu
Karşıyaka Lisesi mezunları ile okulun adıyla bütünleşen efsane öğretmenleri ...
Tiyatroyla ağız ve diş sağlığını öğrendiler
Başkan Tartan, BM Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin dört temel ilkesi yaşama ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva