HABERLER>GÜNCEL
28 Temmuz 2020 Salı - 19:08

Büyükşehir’den Otogar Metrosu çıkışı: Yeni dönemde programa alabiliriz

Kordon Nostaljik Tramvay Projesi tanıtım toplantısında konuşan İzmir Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanı Mert Yaygel, “'Halkapınar-Otogar Metrosu’nu merkezi hükümet yapacak diye 8 yıldır yatırım programımıza almamıştık. Çünkü bu proje hızlı tren projesi ile birlikte yapılacaktı, o yüzden merkezi hükümet tarafından yapılacaktı, bir türlü hayata geçmedi. Yeni dönemde biz programımıza alabiliriz” dedi.

Büyükşehir’den Otogar Metrosu çıkışı: Yeni dönemde programa alabiliriz

EGEDESONSÖZ- İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Kordon’da yapmayı planladığı Nostaljik Tramvay Projesi için Alsancak Tarihi Havagazı Fabrikası’nda halkla buluşma toplantısı düzenlendi.

Nostaljik Tramvay Projesi’ni, tramvay güzergahında bulunan esnaf ve bölge halkına tanıtmak ve projenin detaylarını anlatmak için düzenlenen toplantıya, İzmir Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanı Mert Yaygel, İzmir Metro A.Ş. Genel Müdürü Sönmez Alev, Konak Belediye Başkan Yardımcısı Ali Ulvi Dülger ve bölge muhtarları katıldı.

Toplantıda Tramvay Projesi’nin detayları anlatılırken, proje hakkında öneriler de dinlendi.

İZMİR NÜFUSU 2030 YILINDA 6 MİLYONU GEÇECEK!
Mert Yaygel toplantıda yaptığı sunumda, "İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak eskiden beri ulaşım planları çerçevesinde yatırımlarımızı yapmaya özen gösteriyoruz. 1970’li yıllardan itibaren ulaşım planları başlamış durumda. Şu anda 2018 yılında bitirdiğimiz 2030 yılını hedefleyen Ulaşım Ana Planı kapsamında çalışmalar yürütüyoruz. Mesela bugün ihalesi yapılan Çiğli Tramvayı 2030 Ana Planı’nın sonuçlarından biridir. Bu planları nasıl yapıyoruz, 2018 yılında bunu yaparken 40 bin haneye giderek yaklaşık 100 bin kişiyle yolculuk verileri anketi yaptık. Bu verilerle İzmir’in ulaşım yatırımlarına karar yapmaya çalıştık. Bu çalışmayı Türkiye genelinde bu konu ile ilgilenen uzman Profesörler ve üniversite hocaları ile çalıştık. 2015 yılında başlayıp 2018 yılında tamamlamıştık. 2030 yılında İzmir’in nüfusunun 6 milyonu geçeceğini düşünüyoruz.  Yani nüfusumuz 1.6 kat artıyor, şu anda kişi başına 164 araç düşerken, 2030 yılında kişi başına 233 araç düşeceği öngörülüyor. Bu da 2.3 kat artış demektir. Yani nüfusumuz bir yandan artarken, araç sahipliği daha hızlı bir şekilde artıyor. Bu da bizim geleneksel kent merkezimiz olan Alsancak, Bayraklı bölgesinde ortalama yolculuk mesafelerini ve sürelerini arttırıyor. Şu an ortalama 39 dakika olan ortalama yolculuk süresi, eğer müdahale etmezsek 59 dakikaya kadar çıkıyor. Ve bu süreye çıkan yolculukları insanlar toplu taşıma yerine özel aracıyla yapmaya başlıyor. Böylece de ana arterlerdeki taşıt yoğunluğunun yüzde 49’a kadar artışı öngörülüyor" ifadelerini kullandı.

BU KADAR ARACA NE YOL NE OTOPARK BULABİLİRİZ!
Yaygel, "Bizim bunlar için tedbir almamız gerekiyor. Nasıl tedbir alıyoruz, hızlı ve yüksek kapasiteli ulaşım şebekesini geliştirmemiz gerekiyor. Bununla ilgili İzmir’in her yerinde çalışmalarımız sürüyor. Narlıdere Metrosu, Çiğli Tramvayı gibi çalışmalar var, Karşıyaka Tramvayı’nın uzatılması var, Buca Metrosu ihalesine çıkılacak. Biz bu hızlı ve konforlu ulaşımı destekliyoruz. Bu yetmiyor, biz motorsuz ulaşımı da destekliyoruz. Tüm stratejilerimizi de buna göre belirliyoruz. 2015 verisine göre günlük 584 bin kişi merkeze giriş yapıyor, 2030 yılında bu rakam günde toplam 1.4 milyon kişi olarak öngörülüyor. Bu tabloya göre buna bir tedbir almamız gerekiyor. Bu kadar araca ne yol ne otopark bulabiliriz. Otopark eylem planı yaptık, bisikletli ulaşım eylem planı yaptık. Alsancak’ta bazı bölgelerde orada oturan insanların ücretsiz veya ucuz şekilde otopark parası vermesi ancak dışarıdan gelenlerin yüksek otopark ücreti ödemesi gibi bir strateji oluşturduk. Nerelere otopark yapılması lazım bunları belirledik" diye konuştu.

NOSTALJİK TRAMVAY İZMİR'E FARKLI BİR HAVA KATACAK
Yaygel, "Bu kapsamda çalışmalarımızı yürütürken kent merkezini araçlardan alıp yayalara vermeyi planlıyoruz. Kordon Nostaljik Tramvay Projesi’de bu kapsamda değerlendirdiğimiz bir proje. İnsanlarımızı Kordon’un Liman bölümünün oradan alıp, Cumhuriyet Meydanı’na kadar götürecek bir proje. Bizim yaptığımız düzenlemede Kordon’a az zarar vermek için Kordon’daki toprak bölgede lastik tekerlekli bir tramvayla, yayaların yorulduklarında bir noktadan başka noktaya gitmek için kullanacaklar. 1.6 kilometrelik bir güzergah, arada da Gündoğdu Meydanı ve Alsancak İskelesi’nin orada birer durakları olacak. Eski tramvaylardan görsel örnekleri alarak planlama yapıyoruz. Duraklar da Kordon’un görselini bozmayacak ve yapıya uygun olarak kurulacak. Nostaljik Tramvayı’n İzmir’e farklı bir hava katacağını düşünüyorum" açıklamasını yaptı.

OTOGAR METROSUNU BİZ DE YAPABİLİRİZ
Toplantıda Halkapınar-Otogar Metro projesi hakkında muhtarlardan gelen soru üzerine açıklama yapan Ulaşım Daire Başkanı Yaygel, “Otogar Metro Projesi ile ilgili süreci basın da çok iyi takip etti. Biz onu merkezi hükümet yapacak diye 8 yıldır yatırım programımıza almamıştık. Çünkü bu proje hızlı tren projesi ile birlikte yapılacaktı, o yüzden merkezi hükümet tarafından yapılacaktı, bir türlü hayata geçmedi. Yeni dönemde biz programımıza alabiliriz” dedi.

 
DEVA Partisi’nin İzmir İl Başkanı belli oldu!
 
Bahçeli: CHP'nin Atatürk'le bağlantısı kalmamıştır!
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
RAMAZAN ATEŞLER 13 Şubat 2021 Cumartesi 18:04

EYVALLAH VALLAHİ KİM YAPARSA YAPSIN BU BÜYÜK BİR İHTİYACTIR BUNU YAPAN BU HALK UNUTMAZ İNŞALLAH EN KİSA ZAMANDA YAPİLİR SELAM OLSUN KALP.GÖZÜ GUZEL İNSANLARA OTOGAR VE HALKA PİNARI KAVUŞTURANLARAX.ŞİMDİDEN TEŞEKKÜR EDİYORUM BORNOVA CAMDİBİ.ADİNA

Yorumu oyla      2      3  
Sade vatandaş 29 Temmuz 2020 Çarşamba 08:51

Siz önce programınızda olan ve her türlü izinlerin alındığı buca metrosuna bir başlayın önce... bırakın hayal satmayı kaç ay geçti, temmuz 2019'da yasal olarak süre başladı hala daha ihaleye bile çıkmadınız masal anlatmayın bize yeter artık icraat görmek istiyoruz...

Yorumu oyla      3      4  
konuşun akp liler.. 28 Temmuz 2020 Salı 23:29

yapılmayan hukumet yatırımları sırada bekliyor yazık

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı'na çağrıda bulunmuşlardı: Ankara’da İnciraltı zirvesi!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a çağrıda bulunan İnciraltı’ndaki arsa ...
Seferihisar'da üretiyor, tanesini 100 liradan satıyor!
Seferihisar ilçesinde yaşayan Aslıhan Özşahin, yetiştirdiği kraliçe arıların ...
Öğretmen atamalarında mülakat sonuçları belli oldu
20 bin sözleşmeli öğretmen ataması kapsamında yapılan sözlü sınav sonuçları ...
 
Türkiye'de bir ilk: Çeşme’deki taşocağı yargı kararıyla kapatıldı!
Çeşme’nin Germiyan Mahallesi’nde 40 yıl faaliyet gösteren, 14 yıldır mahalle ...
Kurbanlık aldığı boğanın saldırısında öldü
Artvin’in Şavşat ilçesinde yem verdiği kurbanlık boğasının saldırısına ...
Sendikadan ihtiyaç sahiplerine gıda yardımı
Türkiye Toplu Taşıma İşverenler Sendikası İzmir İl Başkanlığı, Kurban ...
 
Cezaevinden korona testi için getirilmişti... Karısını hastaneden kaçırdı!
Adana’da, koronavirüs şüphesi nedeniyle Karataş Kadın Kapalı Ceza İnfaz ...
Maske uyarısı yapan mağaza müdürüne saldırı!
Kocaeli'nin Gölcük ilçesinde, mağaza müdürü Salih Ergün maske takmasını ...
Kafeye korona baskını: Okey oynamaya devam ettiler
İstanbul-Esenyurt'ta polis ekipleri koronavirüsle mücadele kapsamında ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Arzu’nun Mutluluk Reçeteleri bitmez!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Herkes yer içer hesabı 'Dilber' öder!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva