HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
3 Kasım 2020 Salı - 16:49

Büyükşehir’den İzmir imecesi... Bir kira, bir yuva!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Afet Güncel Durum Değerlendirmesi yaptı. Hali vakti yerinde olan vatandaşların, evsiz kalan depremzedelerin 5 aylık kirası olan 10 bin lirayı karşılamaları konusunda çağrıda bulundu. Kampanyaya göre web sitesinde evsiz kalmış ya da evi kullanılamayacak haldeki vatandaşın kimliği yer alacak, depremzede bu kampanya ile iyilikseverler buluşacak. İsteyen, beş ay boyunca, depremzedeyi sayfiye evlerinde veya boş bulunan evlerinde ağırlayabilecek.

Büyükşehir’den İzmir imecesi... Bir kira, bir yuva!

EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi, bir büyük kampanya daha başlattı. Bir yuva, bir kira; başlıklı kampanya kapsamında, 30 Ekim'deki depremde evi yıkılan, ağır hasarlı olduğu için kullanılamaz hale gelen vatandaşların yararlanacağı kampanyada, depremzedelerle hayırseverler buluşturulacak. Kampanya hakkında bilgi veren Başkan Tunç Soyer, şu bilgileri verdi:

GÜÇLÜ BİR ALTYAPIYLA BİR SİSTEM OLUŞTURULDU
"Bugün İzmir'de yeni bir sayfa açıyoruz. Bir kira, bir yuva, kampanyasını başlatıyoruz. Eve ihtiyacı olan vatandaşlarımızı, iyiliksever vatandaşlarımızla buluşturacağız. İnsanlarımızın başlarını sokacak bir yuvaya ihtiyaçları var. Bizlerin o yuvaları yaratmamız lazım. Buna askıda kira mı dersiniz, ne derseniz deyin. Arkadaşlarımız güçlü bir altyapı hazırladı. Sadece İzmir için değil, başka yerlerde benzer afetler yaşandığında uygulanabilecek bir altyapıya dayanarak hazırlandı. İhtiyaç sahipleriyle, bu ihtiyacı karşılama gücüne sahip arkadaşları buluşturuyoruz. Uyku tulumunda, Halkın Bakkalı'nda yaptığımız gibi... Depremde evini kaybetmiş, ağır hasar görmüş, oturulamaz hale gelmiş vatandaşlarımızın TC kimlikleriyle birlikte isimlerini veb sayfamıza koyuyoruz. Bu vatandaşlarımıza kira yardımı yapmak isteyenleri buluşturuyoruz. Depremzede vatandaşımızın hesap numarasını vereceğiz. Beş ay boyunca, yani kışı geçirinceye kadar olan süreçte, toplam 10 bin liralık bir bedel öngördük. İzmirli iyilikseverler, evlerini kaybeden arkadaşlarımızın beş aylık kiralarını karşılayabilir. Bir de, Evim Kullanılsın, seçeneği var. Vatandaşımızın sayfiye yerlerinde, yada şehirde boş evi vardır, o evi depremzedenin beş ay kullanmasını sağlayabilir."

RAKAMLARLA YARDIMLARI VE ÇALIŞMALARI ANLATTI
Başkan Soyer, konuşmasında rakamlar vererek, deprem bölgesine yapılan yardımları ve oradaki çalışmaları özetledi:

"Tüm arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Olağanüstü çalışıyorlar. Türkiye'nin her yerinden yardıma geliyorlar. İtfaiyemiz, 12'şer saatlik vardiyalar halinde çalışıyor. Arama kurtarmadaki arkadaşlarımla iftihar ediyorum. Dün Halkın Bakkalı'nda ihtiyaçlar için kampanya başlatmıştık. Dün dört ayrı paket sunmuştuk. 24 saat dolmadan inanılmaz rakamlara ulaşıldı. 124 uyku tulumu vardı. 2600 uyku tulumu oldu. Destek veren herkese çok teşekkür ediyorum. 81 ilimizden, dünyanın 340 ayrı kentinden destek geldi. Muazzam bir dayanışma, seferberlik örneği gösteriliyor. Aynı şekilde ilk gün 259 çadırla başlamıştık. Bugün katladık bu rakamı. Daha organize yürütüyoruz. Çadır, battaniye gibi ilk anda bilebildiğimiz ihtiyaçlar çoğaldı. Her birini karşılama konusunda koordinasyon sağlıyoruz. Hem 30 ilçemizden, hem tüm vilayetlerimizden muazzam bir dayanışma örneği gösteriliyor. Çok sayıda yardım, destek alıyoruz. Bunların organize biçimde dağıtılmasını sağlıyoruz. Tıkır tıkır işleyen bir sistem kuruldu. Şu anda bazı noktalarda kaos var gibi görünen şey, depremzedeye doğrudan ulaşma gayretinden yaşanıyor.  Bunlar çok kıymetli, bunun sürdürülebilir olmasını sağlamamız lazım. Üç günde beş günde bitecek sorun değil. O anlamda bu organizasyonu olgunlaştırmış olarak devam edeceğiz."

DRAMATİK OLAYLAR DA YAŞANDI
"Arama kurtarma çalışmalarında dramatik olaylar yaşadık. İki itfaiye erimiz, kendi ailelerinizi çıkardı enkaz altından... Hiçbirimizin unutamayacağı birçok anı birikiyor. Rakamlardan kısaca bahsetmek istiyorum. 11.097 binada hasar tespit çalışması yapıldı. Çevre ve Şehircilik bakanlığı ile birlikte yapıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi'ndeki 131 mühendis ve mimar arkadaşımızı görevlendirdik. 730 bina az hasarlı, 119 orta, 124'ü ağır hasarlı. 14'ünün acil yıkımı gerekiyor. Arama kurtarma çalışmaları sonlanmadan, sağ salim kurtarılacak vatandaşlarımız olacak. 107 kişi hayatını kaybetti. 7 milyon liranın üzerinde alım geldi Halkın Bakkalı'na... Sahada 8533 personelimiz var. 312 iş makinesi, 594 moloz kaldırma kamyonu çalışıyor. 59.107 kase çorba, 216 bin su verildi. Süt yardımı 9460 oldu. 136 bin öğün yemek verildi. Organizasyonda uzmanlaştık.  Çamaşırhaneler kurduk, üç ayrı noktada. 87 noktada mobil tuvalet kuruldu. 57 noktada mobil duş hizmeti veriliyor. Ne kadar eksiklik varsa, hemen tedbir alıp ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyoruz. Sorumlular, yetkililer, her çadır bölgesinde harıl harıl çalışıyor. Sokak hayvanlarıyla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Çok hızlı hizmet üretiyoruz."

 
CHP'li Torun'dan bakanlığın 'yetki' açıklamasına yalanlama
 
Bankalardan depremzedeler için karar
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Balçova’da deprem terapisi
İzmir’i sarsan depremin ardından yaşanan artçılar vatandaşın psikolojisini ...
Menemen Belediyesi 'Çocuk Oyun Çadırı' ile depremzedelerin yanında
İzmir’de meydana gelen deprem İzmirlileri, özellikle de çocukları psikolojik ...
'Biz Varız' kampanyasına nasıl destek olunur?
İzmir’in pandemi sürecinde gösterdiği güçlü dayanışma örneği şehri sarsan ...
 
İzmir dayanışmasında Buca Belediyesi nöbette
İzmir depreminin ilk dakikalarından itibaren seferberlik ilan eden Buca ...
Başkan Engin: Yaraları birlikte saracağız
Deprem bölgesinde incelemelerde bulunan Narlıdere Belediye Başkanı Ali ...
Karşıyaka'dan Bayraklı'daki can dostlar için dayanışma
İzmir’de büyük acıya neden olan deprem sonrasında vatandaşlara yardım ...
 
Çadır alanlarında iyilik noktaları kuruldu
İzmir Büyükşehir Belediyesi depremin yaralarını sarmaya devam ediyor. ...
Bergama depremzedeler için seferber oldu
30 Ekim Cuma günü İzmir’de meydana gelen 6.6 büyüklüğündeki deprem sonrası ...
Büyükşehir'den enkaz kaldırmak için özel önlem
İzmir Büyükşehir Belediyesi ekipleri depremde yıkılan binaların enkazını ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Böyle mi olacaktı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva