HABERLER>EKONOMİ
24 Haziran 2016 Cuma - 11:35

‘Brexit’e İzmir iş dünyası ne tepki verdi?

İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılma kararı alması küresel ekonomiyi hareketlendirdi. Yaşanan gelişmelerin Türkiye’ye etkisini İzmir iş dünyası değerlendirdi.

‘Brexit’e İzmir iş dünyası ne tepki verdi?

Onur DENİZ / EGEDESONSÖZ - Birleşik Krallık'ta yapılan referandumda halkın yüzde 52'sinin AB'den çıkılması yönünde oy vermesi küresel piyasaları hareketlendirdi. İngiltere kararı sonrası Avrupa piyasaları başta olmak üzere küresel piyasalarda bir panik havası yaşanmaya başladı.

AB’den çıkış kararı önümüzdeki süreçte netlik kazanacak.  AB kararını ve Türkiye ekonomisine yapacağı etkileri İzmir İş Dünyası Egedesonsöz’e değerlendirdi.

İNGİLTERE YAPTIRIM OLARAK KULLANABİLİR

Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar:  İngiltere’de gerçekleşen referandum sonrası Başbakan David Cameron istifa kararı aldı.  Cameron süreç içinde kalmayı düşünüyordu. Gelinen bu durum, AB’nin uygulanmış olduğu bazı hataların ortaya çıkmasının bir sonucu. AB’nin yönetim hatalarının İngiltere tarafından kabul edilememesi anlamına geliyor. Bu yaşanalar AB’nin kötü yönetiminin bir sonucudur. İngiltere referandum sonrası AB ile yapacağı pazarlıklar sonucu bazı kazanımlar elde ederse tekrar AB’de kalma yoluna gidebilir. Şu durumda İngiltere’nin piyasalara tepkisini ölçmek zor. Piyasalardaki değişikliği sadece İngiltere üzerinden değil, Çin’deki cari açığın azalmasıyla, ABD’nin kararı ve dünya dinamikleriyle birlikte değerlendirmek gerekir.

TÜRKİYE’DE AB GEREKLİ Mİ TARTIŞILMALI

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş:  AB, hem dünyadaki ekonomik gelişmelerden hem de yanlış genişleme politikalarından dolayı sürekli sorgulanır durumdaydı. Bazı AB üyeleri de sırtını AB ye dayayarak verimsiz yatırımlar yaptı, kaynakları israf etti. Ekonomileri dara girince de ‘İmdat’ çağrısı yaptılar. Bu durumu giren ülke sayısı artınca, AB’nin lokomotifi Almanya da yükü çekmek istemedi, İngiltere’de de tepkiler başladı Suriye başta olmak üzere Ortadoğu’dan gelen göç dalgası ile birlikte Avrupa’da milliyetçilik de yükselmeye başladı. Daralan ekonomiler, artan işsizlik, yükselen göç dalgası pek çok ülkede korumacı, içe kapalı ve aşırı sağcı fikirleri güçlendiriyor. Tüm bu gelişmeler ve eğilimler İngiltere’deki referandum sonuçlarında etkili oldu  İngiltere’nin ayrılması ile bu süreç başladı ama duracağa benzemiyor. Türkiye de bu süreçte  AB gerekli mi sorgulamasını ciddi biçimde yapmalıdır. AB’nin bazı kriterleri gerçekten ulaşmamız gereken, gelişmiş dünya kriterleri. Ama bunlara ulaşmamız için mutlaka AB içinde olmamız gerekiyor mu, tartışılır

Temkinli davranmak gerekiyor
Küresel ekonomide tam anlamıyla bir Kara Cuma yaşanıyor. Sterlin, 1985'ten bu yana Dolar karşısında en düşük seviyeye geriledi. Fransa, İngiltere, Almanya borsalarında ciddi düşüşler var. Ülkemiz de borsa düştü, dolar 3 lirayı aşıp geri geldi. İngiltere ile AB arasında çok ciddi ekonomik bağlar var. İngiltere toplam ihracatının yaklaşık yüzde 45'ini, ithalatının ise yaklaşık yüzde 54'ünü AB ülkelerine yapıyor. Ayrılma süreci karmaşık ve zor olacak. Küresel ekonomideki yansımaları devam edecek. Tabi ülkemizin de bu süreci iyi takip etmesi ve riskleri iyi yönetmesi gerekecek. Hükümetimiz daha önce bu riski gördüğünü ve önlemleri aldığını belirtmişti.  Kur hareketlerinden kötü etkilenmemek için temkinli hareket etmemiz gerekiyor.

TÜRKİYE İÇİN MODEL OLABİLİR

İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli: Brexit’in dünyaya verdiği pek çok önemli mesaj var. Bunlardan ilki ve bence en önemli olanı, başka toplumların da çıkarlarını ve refahını ilgilendiren konuların iç siyaset malzemesi yapılmaması dersidir. Türkiye’nin AB üyeliğini yıllardır iç siyaset malzemesi yapan Avrupalı politikacılar, bu kararla kendi ayaklarına sıkmışlardır. İngiltere’nin halkoylaması ile AB üyeliğinden çıkma kararını, sonuçları çok uzun yıllar sindirilemeyecek bir gelişme olarak değerlendiriyorum. Avrupa Birliği bu kararla, birlikte bir medeniyet oluşturma iradesinden vazgeçmeye soyunmuştur. Şimdi artık Lizbon anlaşması gereği İngiltere’nin AB’den çıkış müzakereleri başlayacak. AB ile iç pazara erişimden, ticarete ve yatırımlara kadar devam edecek yoğun ilişkileri düzenleyecek yeni bir anlaşma müzakere edilecektir. Güçlü bir ortaklığı tesis edecek olan bu anlaşma,  Türkiye gibi AB üyeliği sürecinde zorluklar yaşayan bir ülke için en azından tam üyelik hedefine ulaşana kadar dikkate alınacak bir formül oluşturabilir. Bu kararın kısa vadeli ekonomik etkilerinden çok orta ve uzun vadeli kalıcı etkileri önemlidir.

 
Güzelyalı’da dehşet anları: Zabıtaya palalı saldırı!
 
Cumhuriyetçi Avukatlar’dan ön seçim hamlesi!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Sıfırcı hoca'dan Brexit yorumu
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, İngiltere'nin AB'den ...
Türkiye'den İngiltere'nin AB kararına ilk yorum
Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, İngiltere’nin Brexit ...
Yorgancılar: Alacaklıyı koruyacak tedbir alınmalı
EBSO Başkanı Ender Yorgancılar, iş dünyası olarak, yıllardır karşılıksız ...
 
Piyasalara 'Brexit' şoku: Altında tarihi zirve!
Dolar/TL, İngiltere'deki referandumda AB'den çıkış kararına işaret eden ...
Salihlili üzüm üreticisi hasat öncesi endişeli
Çekirdeksiz kuru üzümde Türkiye’nin önde gelen üretim bölgesi olan Salihli’de ...
İTO’dan Sakız’a ticaret köprüsü
İzmir Ticaret Odası, Sakız Adası ile turizm ilişkilerini geliştirmek için ...
 
İZİKAD'lı girişimcilere KOSGEB eğitimi
İzmir İş Kadınları Derneği (İZİKAD) tarafından, üyelerine özel "KOSGEB ...
İzmirliler Borsa Sarayı için Instagram’da yarıştı
1891 yılında kurulan ve bu yıl 125.yılını kutlayan İzmir Ticaret Borsası’nca, ...
EMO Başkanı'ndan klima uyarısı: Aylık 150 lirayı bulacak!
EMO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Mahir Ulutaş, yaz aylarının gelmesi ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çocuk yaşında assolist oldu!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gazeteci titizliğinden çıkan bir roman
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva