HABERLER>EKONOMİ
23 Haziran 2016 Perşembe - 13:05

Salihlili üzüm üreticisi hasat öncesi endişeli

Çekirdeksiz kuru üzümde Türkiye’nin önde gelen üretim bölgesi olan Salihli’de çiftçi ve tüccar kara kara düşünüyor. Yaş üzümde en büyük alıcılardan biri olan Rusya’da pazarın açılmaması halinde fiyatların dip yapması ve ürünün elde kalma endişesi yaşanıyor.

Salihlili üzüm üreticisi hasat öncesi endişeli

Uçsuz bucaksız bağlarıyla Türkiye’nin üzüm ambarı olan Gediz Ovası’nda, yaklaşan üzüm hasat sezonu öncesinde pazar kaygısı baş gösterdi. Alaşehir’den sonra çekirdeksiz kuru üzüm üretiminde ikinci sırada yer alan Salihli’de, üretici bu yıl üzümü nasıl değerlendireceğini kara kara düşünmeye başladı.

Yaş üzümde başlıca pazarlardan biri olan Rusya ile yaşanan uçak düşürme krizi ve sonrasında tarım ürünlerine konan ambargonun üzüm üreticilerine yansımasının önümüzdeki günlerde ortaya çıkacağını belirten Salihli Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Üyesi Emin Yüksel, “Bölgemizde beklenmekte olan 250 bin ton yaş üzümün nereye satılacağı telaşı şimdiden üreticiyi sardı.” dedi. Yüksel, bölgede üzüm üretimi ve beklenti konusunda şu değerlendirmeyi yaptı:

“Türkiye’de üretilen çekirdeksiz kuru üzümün yüzde 90’ı Manisa’dan elde edilmektedir. Manisa’nın ilçeleri arasında Alaşehir üzüm yetiştiriciliğinde birinci, Salihli de ikinci gelmektedir. Salihli’nin gelir kaynağının yüzde 40’ı üzümden sağlanmaktadır.

Önümüzdeki günlerde hasadı başlanacak olan erkenci üzüm ve Ağustos başı itibarıyla Sultaniye yaş üzüm üretimini büyük bir tehlike beklemektedir. Çiftçilerimiz endişe içinde ne olacak bizim halimiz diye kara kara düşünmektedir. Bölgemizde bu sezon beklen 250 bin ton yaş üzümün nereye satılacağı meçhuldür.

Rusya ile yaşanan uçak krizi, Almanya ile yaşanan Ermeni meselesi, güney komşularımızdaki iç savaşlar maalesef tarım ürünleri ihracatımıza büyük bir darbe vurmuştur. Geçtiğimiz sezon kuru üzümde yaşanan yüzde 50 fiyat düşüşü zaten çiftçimizin gelirini yarı yarıya azaltmışken, bu sezon için de umutlu bir tablo gözükmemektedir.

Narenciye ihracatına ton başına 80-100 Dolar arası teşvik verilirken, yaş üzüme geçtiğimiz yıl ton başına verilen 50 Dolar ihracat desteğinin bu sene 100 Dolara çıkartılmasını ve destek miktarının erken açıklanmasını istiyoruz. Bu ihracatçılarımızın elini güçlendirir, üzüm üreticimize de büyük destek olur diye düşünüyoruz.

Hükümet yetkililerinin ve bölge milletvekillerinin bu soruna bir an önce çare bulması gerektiğini ifade eden Emin  Yüksel, “Biz Salihli TSO olarak gerekli çalışmalarımızı ve görüşmelerimizi başlattık. Yakında bu girişimlerimizin karşılığını inşallah görürüz. Bölge üzüm üreticilerimiz de bereketli bir sezon geçirirler” dedi.

Önümüzdeki günlerde başlayacak olan yaş üzüm sezonunda geçen yıla göre rekoltede yüzde 30 artış olması bekleniyor. Rusya ile sorunların aşılması halinde yaş üzüm ihracatının 180 bin ton olacağı tahmin ediliyor. Geçen yıl Rusya’ya yaş üzüm ihracatı 105 bin ton olarak gerçekleşti. Geri kalan 75 bin ton üzüm ise diğer Avrupa ülkelerine ihraç edildi.

 
Vali Ayyıldız'ın acı günü: Babaya son veda
 
Flaş! Bir üniversiteye daha kayyum atandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İTO’dan Sakız’a ticaret köprüsü
İzmir Ticaret Odası, Sakız Adası ile turizm ilişkilerini geliştirmek için ...
İZİKAD'lı girişimcilere KOSGEB eğitimi
İzmir İş Kadınları Derneği (İZİKAD) tarafından, üyelerine özel "KOSGEB ...
İzmirliler Borsa Sarayı için Instagram’da yarıştı
1891 yılında kurulan ve bu yıl 125.yılını kutlayan İzmir Ticaret Borsası’nca, ...
 
EMO Başkanı'ndan klima uyarısı: Aylık 150 lirayı bulacak!
EMO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Mahir Ulutaş, yaz aylarının gelmesi ...
Emekli ve memura bayram müjdesi!
Memur ve emekliler Ramazan Bayramı’nda maaşlarını zamlı alacak. Kamu ...
Yorgancılar: Rekabeti değil, işbirliğini geliştirelim
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, ...
 
İzmir İş Dünyası’nı sarsan ölüm
İzmir’in ünlü iş adamı, Batı Anadolu Yönetim Kurulu Başkanı Feyyaz Nurullah ...
‘Altın soruşturma'da İzmir’den savunma isyanı ve istifa resti!
Kuyumcular Odası’na kentte fiyatları belirlediği gerekçesiyle açılan davada ...
İZKA’dan jeotermal atılımı: Verimlilik yedi kat artacak
İzmir Jeotermal, İZKA destekli “Yenilenebilir Enerji Uygulamalarında Verimlilik” ...
 
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Erdoğan yalnız değil; Özgür Özel de istiyor!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Türkiye'nin 'en güzeli' İzmir'e!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
AVM krizinde kim kazandı?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bumerang!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli bir tür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Yumuşama mı, oyun kurmak mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bitki kıyameti
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Gerçek annelik
Kemal ARI
Kemal ARI
Şirince’de Manoli’nin izinde (1)
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva