HABERLER>SAĞLIK
3 Mart 2016 Perşembe - 12:55

Bir can daha gitmesin: Zayıflama ilaçlarına dikkat!

EÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Acil Bölümü Başkanı Doç. Dr. Saz: Beyin iştah merkezini baskılayan bazı ilaçlar çok güçlü yan etkiler gösteriyor ve özellikle ergen grubunu tehdit ediyor. 3-4 saatte tüm vücuda yayılıyor ve 24 saatte öldürebiliyor…

Bir can daha gitmesin: Zayıflama ilaçlarına dikkat!

İZMİR - Ege Üniversitesi Çocuk Acil Bölümü Başkanı Doç. Dr. Ulaş Saz, beyin iştah merkezini baskılayan bazı zayıflama ilaçlarının yan etkiler gösterdiğini ve özellikle ergenlik yaşındakileri tehdit ettiğini belirterek, "3-4 saatte tüm vücuda yayılıyor ve 24 saatte öldürebiliyor" dedi.

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Acil Bölümü Başkanı Doç. Dr. Ulaş Saz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İzmir'in Karşıyaka ilçesinde zayıflama hapı kullandıktan sonra fenalaştığı ileri sürülen ve hayatını kaybeden lise öğrencisi Belgin Elmalı'nın (15)  kesin ölüm nedeninin henüz bilinmediğini, ancak obezite tedavisinde kullanılan bazı ilaçların ölümcül sonuçlara yol açtığının bilindiğini söyledi.

"Sibutramin hidroklorür monohidrat" içerikli ilaçların ölümlere yol açması nedeniyle 2010 yılının Ekim ayında tüm dünyada yasaklandığını hatırlatan Doç. Saz, yine de Çin'de üretilen aynı içerikli ilaçların internet üzerinden satın alınabildiğine dikkati çekti.

Çocukların ve gençlerin kolayca ulaşabileceği bu ilaçların anfetamin içermeyen iştah baskılayıcı olarak etki gösterdiğini, antidepresan özellikler taşıdığını da söyleyen Saz, 1 - 2 saatte emilen bu ilacın 3-4 saatte tüm vucuda yayıldığını dile getirdi.

Kısa sürede zayıflatan ilaçların 24 saatte de öldürebildiğini söyleyen Saz, "Kullanımı yasak olan bu ilaçlar, kısa sürede tansiyon, nabız ve ateş yüksekliğine, ciddi karaciğer yetmezliğine neden olabiliyor. Hasta havale geçirerek ölebiliyor. Muhtemelen bu çocuğun da kalbini ya da beynini etkilemiş olabilir" diye konuştu.

Saz, "sibutramin hidroklorür monohidrat" içerikli ilaçların başka kod isimlerle de internet üzerinden satılabileceğini anlattı.

Ergenlerin talebi yoğun
Bu ürünlere özellikle ergenlik döneminde olanların yoğun ilgi gösterdiğini ifade eden Saz, Türkiye'de ortalama her 3-4 ayda bir yasaklanan haplar, tehlikeli cerrahi yöntemler nedeniyle ölüm vakalarının yaşandığına dikkat çekti.

Zayıflama ilaçları, çayları ya da haplarının sanal ortamda pazarlanmasının önüne geçilmesi gerektiğine işaret eden Saz, zayıflamak isteyenlerin internetten ilaç almak yerine uzman doktorlara, diyetisyenlere başvurması ve spora başlaması gerektiğini dile getirdi.

Aileye büyük iş düşüyor
Özellikle gençlik döneminde psikolojik rahatsızlıklara neden olan obeziteye karşı çocuklukta önlem alınması gerektiğini söyleyen Ulaş Saz, ebeveynlere "dengeli beslenme" uyarısında bulundu.

Yetişkin çağındaki obezitenin yüzde 80'inin çocukluk dönemine dayandığını da söyleyen Saz, anne ve babanın yasak madde veya ilaç kullanımını fark edebileceğini aktardı.

Yasak ilaçları ailelerinden habersiz kullanan ergenlerde bazı sıra dışı davranışların görülebildiğini söyleyen Saz, "Çocuğunuzun hiç tanımadığınız arkadaşları varsa, okula devamsızlığı varsa, tuhaf saatlerde evden çıkıp geri dönüyorsa bunlar madde kullanımını ya da bu tür ilaçların kullanımını işaret eder. Dikkatli olmakta fayda var" diye konuştu.

 
Bodrumlu AK Partililerden Kılıçdaroğlu'na suç duyurusu
 
İzmir’in Şubat turizmi raporu: 4 Suriyeli, 38 Rus ve 9200 Alman!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sahte ilaçlara karşı 'ihbar hattı' önlemi
Zayıflama, cinsel gücü artıran ve kanser ilaçların satıldığı internette ...
Grip bu kez hayat kurtardı!
Yaklaşık 3-4 bin doğumda bir görülen ‘Konjenital Diyafragma Hernisi’ hastalığı, ...
Annelik umudunu ‘dondurarak’ yaşatıyorlar
Genç yaşta geçirdikleri hastalıklar nedeniyle ağır tedavi gören kadınlar, ...
 
Anne olmak isteyen kadınlara kritik uyarılar
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı ...
Ameliyat yöntemini dünyaya anlatacak!
Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yayılmamış ...
Babası ikinci hayatını verdi
İzmir’de 13 yıllık böbrek hastası 22 yaşındaki Özlem Kılıçharman, Tepecik ...
 
Flaş! Valilik İzmir’deki üniversite hastanesini mühürledi!
İzmir İdare Mahkemesi’nin yürütmeyi durdurma kararını kaldırmasının ardından ...
Kadınlara önemli uyarı: Önemsemediğiniz bazı...
Gebeliğe engel olan etkenleri aktaran Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın ...
Kızılay'dan doktorlara kan bağışı çağrısı!
Türk Kızılayı Ege Bölge Kan Merkezi Müdürü Gök, İzmir'deki yaklaşık 10 ...
 
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Köy Enstitülü olmak…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Geleceğe ‘miras’ altın ses!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva