HABERLER>SAĞLIK
24 Şubat 2016 Çarşamba - 15:23

Kadınlara önemli uyarı: Önemsemediğiniz bazı...

Gebeliğe engel olan etkenleri aktaran Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erol Tavmergen, kadınları uyardı.

Kadınlara önemli uyarı: Önemsemediğiniz bazı...

EGEDESONSÖZ - Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Ege Üniversitesi Aile Planlaması İnfertilite Araştırma ve  Uygulama  Merkezi KoordinatörüProf. Dr. Erol Tavmergen gebeliğe engel olan etkenleri aktardı.

Etkenlerin en önemlisinin yaş olduğunu belirten Tavmergen,  "Kadının yaşının ilerlemesi ile beraber çocuk sahibi olma yetisi azalmaktadır. Yaşın ilerlemesiyle yumurta rezervleri azalır ve yumurtalar kalite bakımından yeterli gelmemeye başlar" dedi. Tavmergen, kadınların önemsiz olarak gördükleri bazı sorunların anne olma şansını etkileyebilecek kritik sonuçlara yol açabileceğini vurguladı.

ADET DÜZENSİZLİĞİ

Hamileliğin oluşması için yumurtlama ve döllenmenin düzenli olarak çalışması gerektiğini ifade eden Tavmergen, “Kadının her yumurtlaması yani düzenli olarak adet olması gerekmektedir. Yumurtlamanın olmaması, gebeliğe engel teşkil eden bir durumdur. Yumurtlama işlevlerinin bozulmasına yol açan etkenlerden bazıları ise; beslenme düzensizlikleri, sigara kullanımı geçirilmiş operasyonlar, doğumsal sorunlar ya da stres olabilir. Gebeliğin oluşmasını sağlayan bir diğer etkide FSH adı verilen, folikül uyarı hormondur. Bu hormonun düzenli olarak salgılanması sayesinde yumurta büyür ve yeterli olgunluğa ulaştığında çatlar. Bu hormonun düzensiz çalışması sonucunda yumurtlama ile ilgili sorunlar söz konusu olarak gebeliğe engel teşkil edebilir. Yumurtlama ile ilgili sorunlar mutlaka tıbbi yardım ile tedavi edilmelidir” şeklinde konuştu.

TÜPLERİN TIKALI OLMASI

Hamileliğe engel teşkil edebilecek bir diğer durumun ise tüplerin tıkalı olması olduğunu belirten Tavmergen, "Kadınlarda iki adet fallop tüpü bulunur. Gebeliğin oluşması için bu tüplerin açık olması gerekmektedir. Tek tüpün tıkalı olması neticesinde kadınlar doğal yollarla hamile kalabilir. Ancak iki tüpün tıkalı olduğu durumlarda sperm ve yumurta birleşemez. Bu sebeple de gebelik gerçekleşmez. Bu gibi durumlarda tüp bebek yöntemi ile gebe kalmak mümkündür” dedi. Tavmergen, cinsel yolla bulaşan hastalıkların ve özellikle kadınlar için adet geciktiricilerin gebeliğe engel olabileceğinin altını çizdi.

ÇİKOLATA KİSTİ VE DIŞ GEBELİK

Çikolata kistinin bildiğinin aksine doğrudan kısırlık sebebi olmadığını, ancak çikolata kisti olan kadınlann yüzde 40'ının kısırlık sorunu yaşadığını belirten Tavmergen, ‘dış gebelik’ sorununu aktardı. Yapılanaraştırmanın sonuçlarına göre çikolata kisti olan kadınlarda dış gebelik görülme oranı iki katına çıktığını kaydeden Tavmergen, “Çikolata kisti kısırlığa neden olur. Fakat tedavilerle bu sorun ortadan kaldırılabilir. Tedavi sonrası hasta doğurganlık özelliğini tekrar kazanabilir. Eğer çikolata kisti ileri seviyelerde ise, birçok doğurganlığı olumsuz etkileyen sorunlara neden olmuş ise hastaya ancak tüp bebek uygulanabilir. Bu hasta gruplarına cerrahi işlemlerin pek faydası olmaz” dedi.

KADINLARA ÇAĞRI

Gebeliğe engel olabilecek başka nedenlerini “Spiral kullanımı bazı durumlarda gebeliğin oluşmasını olumsuz etkileyebilmektedir. Polikistik over sendromunun bulunması, birden fazla kürtaj yaptırmış olmak, antibiyotik ve ağrı kesici ilaçların bilinçsizce kullanılması, rahim ağzında mevcut olan yaralar ve şekil bozuklukları da anne olma şansını zorlayabilir” şeklinde aktaran Tavmergen, kadınlara düzenli doktor kontrollerini aksatmadan, varsa sorunlarının erken dönemde teşhis ve tedavisi konusunda duyarlı olmalı çağrısında bulundu. 

ANNELİK ŞANSINIZI KONTROL ETTİRİN

Kadınlarda yumurtalık deposunu gösteren çok basit testler olduğunu da belirten Tavmergen, ‘Anti müllerian’ (AMH) adlı hormonun yumurtalığın içindeki yumurta kapasitesini ortaya koyduğunu ifade etti. Tavmergen, kadının menopoza girme yaşını da yaklaşık olarak söyleyen bu testin en önemli özelliklerinden birinin de adet döngüsünün herhangi bir zamanında yapılabiliyor olması olduğunu aktardı. 

 
Kızılay'dan doktorlara kan bağışı çağrısı!
 
Eski Bakan Yazıcı'ya sürpriz görev
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kızılay'dan doktorlara kan bağışı çağrısı!
Türk Kızılayı Ege Bölge Kan Merkezi Müdürü Gök, İzmir'deki yaklaşık 10 ...
İzmir’de sağlıkçılardan Bakan’a kırmızı kart!
Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları Hastanesi çalışanları, hastanede yaşanan ...
İzmir kanserle mücadelede 2 kıtanın merkezi oldu!
Dünyada 6 tane olan uluslararası kanser kayıt merkezlerinden biri olan ...
 
Egemenlik çocukta olmamalı!
Çocukların okula gitmeyi reddetmesi veya derslerindeki isteksizliğin, ...
Akıllı telefon miyop mu yapıyor?
Miyop rahatsızlığı tüm dünyada arttı. Özellikle Asya'da görülme oranı ...
'Zika'da çok önemli gelişme!
Brezilyalı bilim adamları, Aedes sivrisinek türünün taşıdığı Zika virüsünün ...
 
İkinci nakille yaşama tutundu
İzmir’de, Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ndeki ameliyatla ikinci ...
Kansere 'devrim niteliğinde' tedavi yöntemi
ABD'de bilim insanları, genetiği değiştirilmiş bağışıklık hücrelerini ...
Kızılay Konak'ta Akkoyun güven tazeledi
Türk Kızılayı Konak Şubesi Olağan Genel Kurulu’nu gerçekleştirdi. Yoğun ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
80’lik güzeller zamana nasıl ‘dur’ dediler?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
En popüler üçüncü içecek
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler (2)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva