HABERLER>SAĞLIK
14 Ağustos 2015 Cuma - 11:02

Bilinçli Sağlık Platformu’nun ilk durağı İzmir: Hayati uyarılar

Bilinçli Sağlık Platformu Başkanı Mustafa Necmi İlhan, sağlıkta bilgi kirliliğini önlemek için yapılması gerekenleri kamuoyuyla paylaştı. İlhan, “Platform olarak toplumu, sağlık alanında paylaşılan bilgileri sorgulamaya ve doğru bilgiye eriştirmeyi amaçlıyoruz” derken vatandaşları her duyulana körü körüne inanmamaya davet etti. İlhan sorunlar için ise mutlaka bir doktora danışılması gerektiğini vurguladı.

Bilinçli Sağlık Platformu’nun ilk durağı İzmir: Hayati uyarılar

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ – 2015 yılı başında oluşturulan Bilinçli Sağlık Platformu ilk toplantısını İzmir’de gerçekleştirdi.
 
Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Öğretim Üyesi ve Bilinçli Sağlık Platformu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, Movenpick Hotel’de gerçekleşen toplantıda sağlıktaki bilgi kirliliğini önlemek ve sağlık okuryazarlığını geliştirmek için yapılması gerekenleri kamuoyuyla paylaştı.
 
5 İLDE DAHA GERÇEKLEŞECEK
Platformun 5 ilde daha gerçekleştireceğini belirterek konuşmasına başlayan İlhan, platformun amacını ise insanların sağlık bilgisinin doğru olup olmadığını kontrol etmek olarak nitelendirdi. 

İlhan, “Ülkemizde bu konuda bir eksiklik olduğu ortada… Sağlık konusu kirlenmeye çok müsait olduğu için böyle bir platform kurduk. Herkes uzmanlığı konusunda konuşmalı. Artık imza şartı getiriliyor. Bilgi karmaşası söz konusu… Bu nasıl engellenir diye sorguluyoruz. İnsanlar fizik aktivitesini düzenli yapmalı ve dengeli beslenmelidir. Biz toplumu bilgilendirmeye çalışıyoruz” dedi. 


 
BİLGİ KİRLİLİĞİ SAĞLIĞI BOZUYOR
Uzmanların bilgi kirliliğinin sağlığı bozduğunu söyleyen İlhan, “Beslenme biçimleri başta olmak üzere sağlık ve gıda konularında bilgi kirliliği vatandaşları yanlış yönlendiriyor. Sağlık Bakanlığı'nın medyatik kişiler için başlattığı ve yakın zamanda uygulamaya geçecek olan ‘Ekrana çıkan doktora imza şartı’ tartışılırken, uzmanlar da vatandaşları uyarıyor” diye konuştu.
 
BAKANLIK İMZA İSTEDİ
İlhan, “Bakanlık, medyatik isimlerin ‘tartışmalı’ sağlık önerileriyle toplumda oluşan ‘bilgi karmaşasını” önlemeyi hedefliyor. Sağlık Bakanlığı, RTÜK’e gönderdiği bir yazıyla, ekrana çıkacak doktorlara ve uzmanlara, sağlık meslek mensuplarının uyacağı kuralları ve etik değerleri içeren bir taahhütname imzalatılmasını istedi. Taahhütnameyi uzmanlara, yayınına katılacakları televizyon ya da radyo kuruluşları imzalatacak. Uzmanlar, doğruluğu bilimsel ve klinik olarak kanıtlanmamış veya mevzuatla tıbbi işlem olarak tanımlanıp düzenlenmemiş tedavi ve yöntemler hakkında görüş veremeyecekler” dedi.
 
İNTERNET DOKTORUNA DİKKAT
Günümüzde beslenme, sağlık ve hastalık ilişkisi konusunda özellikle internette pek çok bilgi paylaşıldığını belirten, oysa kişilerin sağlık durumlarını hekimlerine başvurarak düzenlemesi gerektiğini savunan Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, “Pek çok hasta internete erişimin fazla olduğu günümüzde deyim yerindeyse hastalıklarına çalışarak geliyor. Bilgi sahibi oluyorlar ama o bilgi ne kadar geçerli ve kanıta dayalı sorgulamıyorlar, doktora danışmıyorlar. Hastalığını takip eden doktora danışmadan ilaç bırakanlar, duyduğu gıdaların sağlığına iyi geleceğini düşünerek tüketmeye çalışanlar, tek yönlü beslenenler kısa vadede ciddi sağlık sorunları ile karşı karşıya kalıyorlar. Ölümle sonuçlanan telafi edilemez durumlarla karşılaşılması bile mümkün” ifadelerini kullandı.
 
SAĞLIKLI YAŞAM İÇİN ANAHTARTLAR
Bireylerin televizyondan, radyodan, internetten ve sosyal medyadan duyduğu ve gördüğünü mutlaka sorgulaması ve doktoruna danışması gerektiğini belirten İlhan, bilgi kirliliğine karşın vatandaşların sağlıklı yaşam için dört anahtarı olduğuna işaret etti. İlhan, “Her görülene, duyulana inanmamalı, doktora danışılmalı. Bilgi sorgulanmalı, körü körüne inanmamalı. Tek yönlü değil, dengeli beslenmeli. Fiziksel aktivite düzenli yapılmalı” diye konuştu.
 
FARKINDALIK OLUŞTURMAYA ÇALIŞIYORUZ
İlhan özellikle beslenme biçimleri başta olmak üzere son dönemde gıda ve gıda ile ilişkilendirilen sağlık konularında yazılı ve görsel basında yer alan yanlış bilgilendirmelerle oluşan bilgi kirliliğine karşı toplumda farkındalık oluşturmaya çalıştıklarını belirtti. İlhan, “Bilinçli Sağlık Platformu olarak toplumu, sağlık alanında paylaşılan bilgileri sorgulamaya ve doğru bilgiye eriştirmeyi amaçlıyoruz” ifadelerini kullandı.

 
Koalisyon görüşmelerine damga vuran 'ihanet' sözü!
 
İzmir’in sanayi devi 3.kez satışa çıkıyor!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çeşme’deki ‘Çizgenakat’ isyanında bakanlıktan açıklama: Mevzuat gereği…
Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan Çeşme’deki yeni devlet hastanesinin ...
Terör olayları psikolojileri bozdu!
Manisa Tabip Odası Genel Sekreteri Psikiyatri Uzmanı Dr. Hasan Semih Bilgin, ...
Kemalpaşa Kızılay’dan geleneksel sünnet töreni
İlçede tespit edilen ihtiyaç sahibi ailelerin çocukları neşeli bir organizasyonla sünnet ettirildi.
 
Kalori laboratuarı cebe girdi!
Dünya Ekonomik Forumu’nda öne çıkan İsrailli, “Israel’s Consumer Physics” ...
Çeşme’de ‘Çizgenakat’ isyanı: Devlet o ismi kaldırdı
Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan Çeşme’deki yeni devlet hastanesinin ...
Sağlıklı bir yaz için su tüketilmeli
Yaz günlerinde susamayı beklemeden su tüketilmesi gerektiği, sıcaklık ...
 
Sağlıklı bir yaz için bol su!
İzmir Ekonomi Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğretim ...
Karatay’tan ‘meslekten men’ iddialarına yanıt
Kalp ve İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, hamilelikte diyabet ...
Aşırı sıcaklarda hayat kurtaran öneriler!
Yurt genelinde etkili olan sıcak havanın hastalık ve ölümlere yol açmaması ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çocuk yaşında assolist oldu!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gazeteci titizliğinden çıkan bir roman
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva