HABERLER>POLİTİKA
16 Şubat 2024 Cuma - 09:20

Bergama’nın efsane başkanı Taşkın, bugünkü felaketi 35 yıl önce yazdı!

Bergama’da 10 yıl Belediye Başkanlığı yapan Sefa Taşkın, Erzincan İliç’te yaşanan faciayı 35 yıl önce işaret ettiğini söyledi. Ovacık Altın Madeni ile 1989’dan itibaren verdiği mücadeleyi, siyanürle altın aramanın sakıncalarını ve yaşanması muhtemel faciaları iki ayrı kitapta toplayan Taşkın, “Bu facia, daha başlangıçtır; çünkü aynı şirket 19 yerde bu faaliyeti yürütüyor. Altın madenleri kapatılsın, yenilerine izin verilmesin” çağrısında bulundu.

Bergama’nın efsane başkanı Taşkın, bugünkü felaketi 35 yıl önce yazdı!

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Erzincan İliç’teki Çöpler Altın Madeni’nde kimyasal maddeler içeren kimyasal yüklü toprak yığının çökmesi sonucu 9 kişi göçük altında kalırken, bugün yaşanan facianın, 35 yıl önce, yani bir 1989 yılında işaret edildiği ortaya çıktı. Bergama Ovacık Altın Madeni ile ilgili olarak 1989 yılında başlayan büyük mücadelenin önderlerinden olan Bergama’nın efsane Belediye Başkanı Sefa Taşkın, yazdığı iki ayrı kitapta siyanürle altın aramanın yol açtığı sorunları işaret ettiğini, bu yöntemin sebep olacağı tehlikeleri taa o yıllarda gösterdiğini söyledi.

10 YIL BELEDİYE BAŞKANLIĞI YAPTI
1989-1999 yılları arasında Bergama Belediye Başkanı olan Sefa Taşkın, görevdeki ilk yılında yaşanan Bergama Ovacık Altın Madeni olayları nedeniyle “Bergama’da Siyanürlü Altın Olayı” adlı kitabını yazdığını, 1998’de ise “Siyanürlü Ahtapot” adlı kitabının çıktığını söyledi.

Bu iki kitapta siyanürle altın aramanın insan sağlığına, doğaya zararlarını, olası tehlikeleri tek tek gösterdiğini ifade eden Taşkın, Egedesonsöz’e şu açıklamalarda bulundu:

KİTAPLARIMDA OLASI TEHLİKELERİ TEK TEK YAZDIM
“Siyanürle altın arama işi, dünyanın en tehlikeli ve zararlı işidir. Bunu zamanında devlet büyüklerine de anlattık. Siyanürle altın arama ülkemizde 1989’da Bergama’da başladı. Halk hareketleri oldu, mitingler yaptık. Sonuçta altın arayan şirkete izin verildi.  Mahkemelerde süründük. 1996 yılında Danıştay, Bergama’daki madenin işletilmesinde hiçbir kamu yararı yoktur, dedi. Bir ara bu karara uyuluyormuş gibi davranıldı ama şirket, işbirlikçilerini buldu, devlet onlara arka çıktı. Sonuçta aç kapa aç kapa Bergama’daki madeni bitirdiler. Havran’dan, Dikili’den getirdiler, işlediler. Atık barajı, yüzlerce ton zehir demektir. O zehir, yer altı sularına karışır, insanlar kanser olur dedik, haklı çıktık. Fay hatları var altta, fay kırıkları var, bir depremde sızdırma olur, doğa felaketi yaşarız dedik, uyardık. Atık barajlarında toprakta göçük olursa, insanlar ölür, her tarafa zehir saçılır dedik, işte Erzincan’da başımıza geldi. Bir ayağı Fransa, bir ayağı ABD, bir ayağı Almanya’da olan şirketi Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne şikayet ettik, haklı bulunduk. Kitaplarımda tehlikeleri anlattım, tehlikeleri 36 yıl önce işaret ettim ama kimse aldırmadı. Dünyadaki uygulamaları ve zararları anlattım kitaplarımda. Güney Amerika’da Guana’yı siyanürlü altın arama yöntemiyle mahvetmişler. Papua Yeni Gine’de aynı felaketi yaşattılar. Daha en son Romanya’da benzer felaket yaşandı.”

BU FELAKET BİR BAŞLANGIÇ, ÇÜNKÜ 19 AYRI YERDE AYNI YÖNTEMLE ALTIN ARIYORLAR
O dönemde verdikleri mücadele sonucu en azından ÇED gerekli mi değil mi incelensin, halka bilgi verilsin talebimiz, yasalaştı. Buna rağmen o işletme, doğaya, insan sağlığına zarar verir ya da vermezden, siyanürlü altın arayanları çevrecilerden koruma adına çabalara tanık olduk. Erzincan’daki felaket, bir başlangıçtır. Çünkü bunlar 19 ayrı yerde siyanürle altın arıyorlar ülkemizde. Oralarda benzer felaketler yaşanırsa, kimse şaşırmasın. Üstelik sadece siyanürle değil, sülfürik asit de kullanıyorlar. Göçmenin yaşandığı toprakta yüzlerce ton sülfürik asit kullanılmış, siyanür kullanılmış ve o toprakça ağır metaller var. Bergama’da bu işi kapalı bir yerde yapıyorlardı. Erzincan’da açıkta, üstelik Fırat Nehri’ne 300 metre mesafede yaptıklarını gördük. Yani dürüstçe bir ÇED olmadığı ortada. Orada atık toprak, 45 derece meyilli bir şekilde toplanmış. O toprak öyle durur mu? Göçtü işte. Yukarıdan kayan çamurun içinde kaldı işçiler. Şimdi dua ediyorlar, yağmur yağmasın diye. Çünkü yağmur yağarsa, o topraktaki siyanür ve sülfürik asit, her yere yayılacak, belki de Fırat Nehri’ne akacak. Avrupa’da yasak olan siyanürle altın arama yöntemi, bizde neden izin veriliyor? Bu tür madencilik derhal yasaklanmalıdır. Türkiye’de yerin altında büyük bir zenginlik varmış! Safsata bunlar. Türkiye’deki altın, dünyadaki altının sadece binde 1’idir. Sadece birileri zengin ediliyor, doğa katlediliyor, insanlar hasta ediliyor. Şu andaki tüm altın madenleri kapatılmalıdır. Bundan sonra açılmak istendiğinde de izin verilmemelidir. Bergama’da Siyanürlü Altın Olayı adlı kitabımda, topraklarımızın nasıl yağmalandığını, çokuluslu şirketlerin ve işbirlikçilerini yazmıştım. Siyanürcü Ahtapot kitabımda, siyanürlü altın madeni felaketinin mimarları çokuluslu şirketlerin iç yüzünü de anlattım. Bugünleri, taa o günlerden haber verdim. Uyarıyorum, bu felaketlerin arkası gelecek. Tüm siyanürlü altın madenleri kapatılmalı, yenilerine kesinlikle izin verilmemeli.”

 
Sağlık turizmi zirvesi... İzmir için uçuş çağrısı!
 
İzmir'de yeni SİT kararları... Çivi bile çakılamayacak!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
M. Yaşar Varol 16 Şubat 2024 Cuma 23:13

Sevgili arkadaşım Sefa Yürekten tebrik ediyorum. Kitapların ikisini de bugün yakın kitapevinde aradım. Yoktu. Nasıl ve nerede bulurum. Sevgiyle Dostlukla

Yorumu oyla      1      1  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Mehmet KARABEL yazdı... İzmir mi yorgun yoksa 'CHP' mi?
Mehmet KARABEL yazdı... İzmir mi yorgun yoksa 'CHP' mi?
CHP'de yapay zeka adayı ankete eklendi
Özel, ankette olmadığı halde yapay zekanın yakaladığı bir ismi ankete ...
Dikili'de hükümete 'Özel' salvo: İzmir cezalandırılıyor!
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Halk Buluşmaları kapsamında açıklamalarda ...
 
CHP'nin seçim klibinde Lütfü Savaş ayrıntısı!
CHP lideri Özgür Özel, 14 büyükşehir ve il belediye başkan adayının yer ...
Cumhur'un adayı Dağ: Aydınlık İzmir için mücadele edeceğiz!
İzmir'de Kosovalılar gecesinde konuşan Cumhur İttifakı'nın İzmir Büyükşehir ...
İYİ Parti Aydın adaylarını tanıttı!
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, partisinin Aydın'daki aday tanıtım toplantısına katıldı.
 
TİP'in İzmir'de 6 ilçede adayları netleşti... Dikkat çeken Eski DEVA’lı detayı!
TİP İzmir ilçe adaylarını açıkladı. DEVA Partisi eskş İlçe Başkanı Süleyman ...
CHP Genel Başkan Yardımcısı istifa etti
Koza Yardımcı, CHP Genel Başkan Yardımcılığı görevinden istifa ettiğini ...
CHP Lideri Özel, Büyükşehir adayı Tugay’ı övdü: Sütte leke var onda yok!
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Karabağlar’da düzenlenen Halk Buluşması’nda ...
 
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Mutluluğun ‘resmi’ budur!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva