HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
8 Ekim 2020 Perşembe - 16:24

Başkanı Tugay'dan 'Mavişehir' yorumu: Bugün yeşil alanı satan, yarın dağı ve denizi de satar

Halkın kullanımı için ayrılmış bir alanı, halkın elinden alıp özel bir mülkiyete verilmesinin mantığı olmadığına vurgu yapan Başkan Cemil Tugay, "TOKİ, buraları satarak fakirlere ev yapıyormuş. Bu hizmeti takdirle karşılıyorum ancak bunun için halka ait sosyal donatı alanını satması gerekmiyor. Ben devletin yeşilini satarım, derseniz, bu sefer devletin denizini, dağını, ormanını da satarsınız. Bu, kabul edilebilir bir şey değil" dedi.

Başkanı Tugay dan  Mavişehir  yorumu: Bugün yeşil alanı satan, yarın dağı ve denizi de satar

EGEDESONSÖZ - Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, TOKİ'nin sattığı Mavişehir'deki alanla ilgili SonSöz TV’ye önemli açıklamalarda bulundu.  

Gazeteci Fatih Yapar’ın sorularını yanıtlayan Başkan Tugay, Mavişehir'de TOKİ'nin satışını yaptığını, tepkilerden sonra iptal ettiği ihaleyle ilgili gelişmeleri anlattı. Başkan Tugay, "Benim açımdan olay net, tartışılacak bir şey yok" dedi.

Ellerinde sosyal donatı alanı olarak ayrılmış bazı alanlar olduğunu, bölgenin planı yapılırken bunların hepsinin planladığını belirten Başkan Tugay, görüşlerini şu sözlerle dile getirdi:

ORADA ASLINDA İKİ DEĞİL, ÜÇ SATIŞ VAR
"Orada iki satış gözüküyor ama üç satış var aslında. O satış da Aralık ayında yapıldı. Normalde bize ücretsiz verilmesi gereken ama maalesef talep ettiğimiz halde ücretsiz verilmeyen belediye hizmet alanını, 21 milyon 500 bin lira bedelle aldık. O bölgenin özel bir mülkiyete verilmesinin önünü kapatmış olduk. O zamanlar bizi eleştiren arkadaşlar vardı. Niye gidip belediyenin parasını boşuna verdiniz, nasılsa kimse almazdı orayı, gibi... Ama biz de dedik ki, hayır böyle yerler satılıyor, rekreasyon alanı olarak satılıyor, sonra ticaret alanına dönüyor. Burasını da birileri alır ve plan değişikliği yapılır, diye karşı çıktık. Bunun  önüne geçmenin yolu, o alanı direkt kamuya geçirmektir. Bu alan, belediye hizmet alanı, yeşil alan, rekreasyon alanı, spor alanı zaten... Yani halka ait, halkın kullanım alanı olarak ayrılmış yerler. Şimdi böyle bir yerin satılması doğru değil. İlla ki satılacaksa belediyeye satılabilir. TOKİ, belediyelerle anlaşacak. Bu noktada ikisi de kamu kurumu. Kamu hizmeti vermeye çalışırken, belediyeye bir rakip yaratıp, onu belediyeyle yarıştırıp, daha fazla para almak, bir kamu menfaati olarak görülemez. Burası Karşıyaka! Böyle bir alanı kalkıp da kim olduğunu, oraya ne yapacağını bilmediğimiz bir insana veremeyiz. Veremezsiniz, verirseniz, biz bunu yanlış buluruz. Burası için kupon arazi denildi. Bunu anlayabilmem mümkün değil. Halkın kullanımı için ayrılmış bir alanı, halkın elinden alıp özel bir mülkiyete vermenizin mantığını ben anlayamıyorum. TOKİ, özel bir kuruluş değil. TOKİ, bir kamu kurumudur.  Bir de TOKİ’ye bu araziler nereden geldi, onu sorgulamak lazım. Emlak Bankasından geldi. Emlak Bankası nedir? Devlet bankası. Devlet bankasına ait bir malı, arazileri, Emlak Bankası ve TOKİ olarak iki ayrı kuruma dağıttılar. Buralardakini TOKİ’ye verdiler. Sayın Necip Nasır vekilimiz, dedi ki ‘TOKİ buraları satıyor, buralardan aldığı parayla bir yerlerde ev yapıyor.’ TOKİ'nin bu hizmetini takdir ediyorum. Ama bunun için, halka ayrılmış sosyal donatı alanını satmanız gerekmiyor. Kamu kurumu, kamunun hakkını göz etmek zorundadır. Ben devletin yeşil alanını satarım, derseniz, bu sefer devletin denizini, dağını, ormanını da satmaya başlarsınız. Devletin her şeyini tek tek satmaya başlarsınız. Zaten siyaseten bu noktada farklı bir bakışımız var. Biz devlete ait, kritik olan şeylerin satılmasına karşıydık, fabrikaların satılmasını istemedik, devlete ait pek çok zenginliğin, madenlerin satışını istemedik. Hala karşıyız."

TOKİ, O ALANI İKİ BELEDİYEYE DEVRETMELİ
Arazi ile ilgili beklentilerinin olduğunu belirten Tugay, TOKİ ile uzlaşmaya varıp burasını kamuya, yani belediyeye bırakmalarını istediklerini belirtti.

Başkan  Tugay, şu değerlendirmelerde bulundu:

"TOKİ, burasını Karşıyaka Belediyesi’ne ya da Büyükşehir Belediyesi’ne devredebilir. Bu alanda herhangi bir inşaatlaşmaya, yapılaşmaya girmemelerini bekliyoruz. Sadece kendi kullanımlarına ayırmamalarını bekliyoruz. Normalde olması gereken şey, budur. Mavişehir'deki rekreasyon alanıyla ilgili farklı bir özel hassasiyet var. Burası, Kuş cennetine bitişik, doğal yaşam açısından da özel hassasiyeti olan bir alan… Burada öyle bir şey var ki, önündeki 6 dönümlük deniz alanını doldurmaları gerekiyor. Denizin doldurulması, iyi bir şey değil. Karşıyakalıya sorsak, onlar da muhtemelen böyle düşünüyorlardır. Normalde oraya bir dolgu çalışması yapılması lazım… Böyle bir şey yapıldıktan sonrası için Necip Nasır vekilimiz diyor ki, restoran yaparız, kafeterya açarız. Tamam ama özel mülkiyet olacak o zaman, paralı bir hizmete dönüşecek. Kamuya ait olmaktan çıkacak. Olmaz öyle şey."

KARŞIMIZDA SİYASİ BİR GÜÇ, SİYASİ BİR DURUŞ VAR
"Şimdi karşımızda siyasi bir anlayış, siyasi bir güç, siyasi bir duruş var. Bugün nasıl kamuya ait pek çok alan özelleştirildiyse, bir rekreasyon alanı ticaret alanına çevrildiyse, aynısı yapılabilir kaygısı taşıyoruz. Gerçekçi olmak lazım" diyen Başkan Cemil Tugay, belediye başkanı olarak, görevini yapmak zorunda olduğunu söyledi.

Başkan Tugay, şu yorumları yaptı:

"Karşıyaka halkıyla doğrunun arkasında durmam lazım. Burada bir hükümet, TOKİ var, mahkemeler var. 2012 yılında karar alınmış, Mavişehir, bundan sonra toplu konut alanıdır, buradaki bütün plan değişikliklerini Çevre ve Şehircilik bakanı yapacak, diye... Şu anda orada her türlü plan değişikliği hakkı, bakanlığa ait… Doğru olan bu muydu? Değildi. Mavişehir toplu konut alanı mı? Mavişehir, rant alanı! Bunu sokaktaki 5 yaşındaki çocuğa sorsanız, o da size aynısını söyler. Mavişehir toplu konut alanı değilken, niye toplu konut alanı olarak ilan ediyorsunuz? O plan değişikliklerini niye yapıyorsunuz? Serbest yükseklik kararını niye veriyorsunuz? 31 katlı binalar nasıl yapılıyor oraya? Bunlar varken, bizden olmaz öyle şey, biz plan değişikliği yapmayız demesin, hiç kimse... İnanmam. Örneklere bakar mısınız? Toplu konut alanı olmaması gereken bir yeri, toplu konut alanı ilan etmişsiniz. Üzerine bir sürü plan değişikliği yapmışsınız. Tüm bunlardan sonra, biz plan değişikliği yapmayız, diyecekseniz. Kendilerinden çok özür diliyorum, hepsine saygım var ama uygulamayla söylenenler arasında çok büyük fark var, maalesef..."

 
İzmir'de kabus: Sağanak, dolu, hortum!
 
Ege'de karşılıklı NAVTEX gerilimi!
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
9 Ekim 2020 Cuma 08:43

O bölge Çiğli'ye ait. Karşıyaka belediye başkanına ne oluyor?

Yorumu oyla      2      3  
ABY 8 Ekim 2020 Perşembe 21:11

Sayın Başkanım, Halkın kullanımı için ayrılmış bir yerin halkın elinden alıp, özel bir mülkiyete verilmemesi gerektiği ve TOKİ nin başka yerlerde toplu konut yapacağım diye halka ayrılmış sosyal donatı alanlarını satmaması gerektiği konusunda sizinle aynı düşünüyoruz. Ancak bugün TOKİ satışı ile Mavişehir de yaşanan olayın bir benzeri 11.11.2010 yılında Atakent te yaşandı. Halkın kullanımı için ayrılmış iki parsel halkın elinden, hatta protokoller olmasına rağmen belediyenin elinden, alınıp özel bir mülkiyete satıldı. TOKİ nin Atakent teki parselleri satmaması gerekiyordu ve belediyeye devretmesi gerekiyordu ama olmadı. 2013 yılında özel okul yapılacağı duyulduktan sonra Atakent halkı buna karşı çıktı. Halkın itirazlarına Belediyeler de destek verdi. Biz Atakent’liler olarak TOKİ satışına baştan beri karşıyız. Buranın kamulaştırılmasından yanayız. Ancak bu kamulaştırma olmuyorsa, özel mülk sahibi burayı TOKİ ilanında belirtildiği üzere sosyal tesis alanı olarak satın aldı. Ne inşaat yapacaksa sosyal tesis olarak yapsın. Ancak amaç başka olunca buna da yanaşacağını sanmıyorum. Atakent teki spor alanının imarının özel okul alanı olarak değiştirilmesi kararının iptal edilmesini istiyoruz. Bu konuda ilçemiz belediye başkanı olarak desteğinizi bekliyoruz.

Yorumu oyla      3      3  
zfg 8 Ekim 2020 Perşembe 17:24

baskan 4x4 lük adam.betona hayır.yeşile evet.

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kosova İstanbul Başkonsolosu’ndan nezaket ziyareti
Kosova Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Suzan Novoberdaliu, İzmir Büyükşehir ...
Konak'ta gönül gözüyle görenler için 30 yeni kitap
Konak Belediyesi, Türkiye Görme Özürlüler Kitaplığı Derneği (TÜRGÖK) ile ...
Çiğli’de çiftlere mutlu aile sözleşmesi
Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, sürpriz yaparak katıldığı nikah ...
 
Islah çalışması tamam... İzmir'e yeni ekolojik koridor
İzmir Büyükşehir Belediyesi küresel iklim kriziyle mücadele kapsamında ...
Karabağlar'da ağaçlar rekreasyon alanına taşınıyor
Karabağlar Belediyesi’nin Bahçelievler Mahallesi 510 Sokak’ta yürüttüğü ...
İzmir’e beş BİSİM istasyonu daha!
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bornova ve Çiğli’de toplam beş BİSİM istasyonunu ...
 
Bornova sinemayla dünyaya açılıyor
İzmirli sinema ve fotoğraf tutkunlarına proje yapım ve eğitim desteği ...
Buca'da can dostlar için kışa hazırlık
Buca Belediyesi, sokak hayvanları için kış hazırlıklarına başladı. Sıfır ...
Gaziemir'de öğrencilere beslenme önerileri
Gaziemir Belediyesi Diyetisyeni Selin Gürler Durmaz, salgın süreciyle ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Arzu’nun Mutluluk Reçeteleri bitmez!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Herkes yer içer hesabı 'Dilber' öder!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva