HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
31 Ocak 2018 Çarşamba - 11:13

Başkan Uyar’dan kurultay ve adaylık değerlendirmesi: Kesinlikle ama kesinlikle...

Urla Belediye Başkanı Uyar kurultay için, “Genel başkanımızla devam edeceğiz diye düşünüyorum” derken 2019’da aday olup olmayacağının sorulması üzerine ise “Hizmet etmeyi seviyorum. Kesinlikle ama kesinlikle adayım” açıklamasında bulundu.

Başkan Uyar’dan kurultay ve adaylık değerlendirmesi: Kesinlikle ama kesinlikle...

EGEDESONSÖZ- Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, Sonsöz TV’de yayınlanan ‘Günaydın Ege’ programına konuk oldu ve Aslı Eren’in sorularını yanıtladı.

Belediye Başkanı Uyar proje ve faaliyetlere ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Meclis üyeliği ve 2014 yerel seçimlerinde belediye başkan adaylığı dönemleri hakkında net ifadeler kullanan Başkan Uyar, “Birilerinin etkisi değil kösteği vardı” dedi.

1866 yılından itibaren belediyenin var olduğu Urla’da ilk kadın belediye başkanı olma özelliğini taşıyan Uyar, “İlk kadın belediye başkanı olmak çok büyük onur” açıklamasında bulunurken kadınların siyasete girmesi için çağrı yaptı.

3-4 Şubat’ta gerçekleşecek 36’ncı Olağan Kurultaya ilişkin konuşan Uyar, ‘Genel Başkanımızla devam edeceğiz diye düşünüyorum’ derken 2019 adaylığının sorulması üzerine kesin bir cevap verdi.

BÜYÜK ONUR!
Türkiye’deki en eski ve köklü geçmişe sahip belediyeler arasında bulunan Urla’nın ilk kadın belediye başkanı olan Uyar, “İlk kadın belediye başkanı olmak çok büyük onur. Kadın ve yerel yönetimler dediğiniz andan itibaren aslında eviniz gibi görüyorsunuz. Siz evinizde nasıl her şeye dikkat etmek zorundasınız, dolayısıyla kadın bakış açısı, kadın eli değmesi budur.  Biz anneyiz. Mesaisi olmayan dünyanın en güzel mesleği. Eşiz, ailemiz var. Hayatı birlikte yaşıyoruz, her yerde varız. Traktöre de çıkıyoruz, kepçeye de biniyoruz. Asfalt da döküyoruz.  Geldiğimiz bu günde kadın işi erkek iş diye bir şey yok. Asfalt dökme çalışmalarına bilerek katılıyorum. Çünkü orada ayağınız hafiften yanıyor. Orada çalışanın ne hissettiğin bilmek gerekiyor” dedi.

MECLİS ÜYELİĞİNDE HİÇBİR GÜN BELEDİYE BAŞKANI OLMAK İÇİN ÇALIŞMADIM
Belediye başkanlığı düşüncesinin çıkış noktasına değinen Uyar, “Birilerinin etkisi değil kösteği vardı. Meclis üyesi olma isteğimden başlayayım. Evet bir iş yapıp para kazanıyorsunuz ama bazen yaşadığını kente bir şeyler yapmak istiyorsunuz. O öyle olsaydı, bu böyle olsaydı diye eleştiriyoruz ama bir gün arkadaşım ‘çok konuşuyorsun o zaman git sen yap’ dedi. 2009 seçimleri böyle geldi. Meclis üyesi olduktan sonra sivil toplum kuruluşlarında aktif çalışıyordum. Kadının siyasetteki yeri gibi konularda bilgi veriyorduk. Kadınları bu kadar anlatırken kendi içinizde içselleştiremezseniz başarılı olamıyorsunuz. Meclis üyeliğinde hiçbir gün belediye başkanı olmak için çalışmadım. Bu nettir. Ben iyi bir meclis üyesi olmak için çalıştım. Ama 2014 yerel seçimleri konuşulmaya başladığından itibaren, ‘meclis üyeliğini tattım ama belediye başkanı olacağım dedim. 1866 yılından beri var olan bir Urla Belediyesi’ne bir kadının aday dahi olmaması insanı üzüyor. Olsun aday bile olmak önemli dedim.  Olma bir sürü dinamik var dediler. Olacağım dedim. Ben tek başıma çıktım ve aday oldum. Daha sonra çok bilgi ve destek aldım. Kadınlara büyük borcum var. Başarılı olamazsanız diğer kadınların da önü kesilecek. Ben bir kadın dayanışması ile geldim. Kadınlara sesleniyorum; ne olursunuz siyasetle ilgilenin” diye konuştu.

POZİTİF AYRIMCILIĞI GÖSTERE GÖSTERE YAPIYORUZ
Kadınlara yönelik uygulanan projelere değinen Uyar, “Pozitif ayrımcılığı göstere göstere net bir şekilde yapıyoruz. Geldiğimizde kadın ve aile hizmetleri birimini kurduk. Müdürlüklerin altındaydı direk olarak bir müdürlük kurduk. Daha sonra lider kadın eğitimlerine başladık. Üretici kooperatifi kurduk. 20 kişi ile başladık 100 küsur kişi ile eğitimi bitirdik. İnandıklarını gözlerindeki ışıktan gördüm. Tekstil atölyesi ve gıda işleme atölyesi var. Bu parayı ben kazandım diyen ve emeğinin karşılığını alan kadınlarımız var. Bu pozitif ayrımcılıksa yapıyoruz. Zeytinler Köyü’ne gittiğinizde kahveyi kadın işletiyor. Adı Deniz’dir. Deniz ilk başta belediyede çalışmak istedi ama içlerindeki cevheri çıkarabilmek adına hareket ettik. Kooperatiften çok iyi para kazanıyorlar. İşletmeyi öğreniyorlar. Kooperatifle başlayıp kendi işini kuran var. Biz yerel yönetim olarak yol yapacağız falan am sosyoekonomik hayatı da iyileştirmemiz gerekiyor. Kadını da aktif hale getiriyorsanız kırsal kalkınma da meydana geliyor” açıklamasında bulundu.

HİÇ KEŞKEM YOK
Aldığı önemli ve büyük kararlarla ilgili hiç pişmanlık hissetmediğini söyleyen Uyar, “Keşkem hiç yok. Çok iddialı bir laf. Çok sevmiyorum ama her gün ayrı bir tecrübe. Yol ayrımlarıyla ilgili hiç keşkem yok. Ama ufak tefek bunu böyle yapmayalım dediğimiz anlar oluyor tabi am an hatlarıyla hiç keşkem yok” dedi.

DOĞALGAZ MÜJDESİ: 2018’DE GELİYOR
İlçesine ait bilgilendirme yapan Uyar ayrıca 2018 yılı içinde Urla’ya doğalgaz geleceğini müjdeledi. Uyar, “111 kilometrelik bir sahile sahibiz. Urla çok geniş bir hinterlanda sahip. 17 ilden daha büyük. Yatay olması avantajdır. Çok geniş bir alana sahibiz ve çok göç alıyoruz. Geçen gün kadın bir vatandaş, ‘Yahu başkan çok insan geliyor, ne yapacağız?’ diyor. ‘Siz ne zaman geldiniz?’ dedim. ‘3 ay oldu’ dedi. Gelmesinler diyen 3 ay önce gelmiş. Bu biz mutlu ediyor. İçselleştiriyor. Urlalıyım diyor. Emlak fiyatları çok yükseldi. Araçlar korna çalınca şaşkınlık oluyor. İnsanların tercih etmesinin ana sebeplerinden birisi bu. Urla şu an şantiye alanı gibi. Her yer kazınmış durumda. Urla’da doğalgaz yok idi. Şimdi oluyor. Mart ayından itibaren Çamlıçay Deresi’nden başlamak üzere iskeleye doğru geliyoruz. 2018’de doğalgaz Urla’ya geliyor. Bugüne kadar gelmemesinin sebebi de bunlardı. Yatırım maliyeti yüksekti. Yatay yerleşkeye firmalar çok girmiyor. Kazı izinlerinin hepsi çıktı” yorumunda bulundu.

BİR İLKTİR!
Sanat ve kültür projeleri kapsamında devlet tiyatrosunun ilçesine gelmesini açıklayan Uyar, “İlk geldiğimde ‘tiyatro düşmanı başkan geldi’ diyorlardı. Öyle bir şey yapmalıyım ki dedim. Sedat Şenoğlu hocam var. Yardım et hocam bana dedim. Çalışmalara başladık. Atatürk Kültür Merkezi’miz vardı. Ankara’ya gittik. Devlet tiyatrosuna, ‘bizim bir sahnemiz var, bize gelin’ dedik. Bizim buradaki tiyatromuz İzmir Devlet Tiyatrosu’na bağlı değildir. Urla Devlet Tiyatrosu’dur. Kendi müdürlüğü vardır.  Bir ilktir. Metropol ilçe olmayan bir ilçeye devlet tiyatrosu geldi. Kendi müdürlüğü vardır” dedi.

ÇEŞMEALTI’NA YAT LİMANI GELİYOR
Uyar, “Çeşmealtı’na yat limanı geliyor. Yeri de belliydi. Daha önce reddedilmişti. O süreç devam ediyor. Kıyı kenar düzenlemesini yaptık. Çeşmealtı’nın büyük dokunuşu diyebileceğimiz proje Ankara Üniversitesi’yle birlikte yeni bir müze ve antik liman getiriyoruz. Urla’nın değerleri var ama bunları gösterebilmemiz gerekli” diye konuştu.  

ENGİNARA ‘FESTİVAL’ DİYORLAR ÜZÜLÜYORUM!
“Köylü malını satmasın diye uğraşıyoruz” sözleriyle konuşmasını sürdüren Uyar, “Festivaller yaptık. Fiyatlar artıyor ancak tarım yapılabilmeli, topraklar yok edilmeli. Çok şanslıyız İzmir Büyükşehir Belediye’miz var. İnsanlar geldiği zaman iyi tarım ürünleriyle buluşabilmeleri çok önemli. Buradan söylüyorum, tarımsal arazilerinizi satmayın. Satabileceğiniz ürünü üretin. Enginara festival diyorlar üzülüyorum. Çok önemli bir yöresel kalkınmadır. Urla’ya katkısı çoktur. Biz onu eğlenmek için yapmıyoruz. Gastronomi turizmi dünyada yükselen değerdir. Urla’da çok güzel lokantalar ve yemek yenilecek yerler var. Şu an geldiğimizde yüzde 42 dikim alanı artışı var. Geçen yıl sadece 9 milyon kafa enginar satılmıştır. Çarpı 2 deseniz 18 milyon para yapar. 3 günde giren para budur. Bu parayı bir kişi kazanmaz. Su satan da ekmek satan da herkes kazanır bu parayı. Üretici nasırlı elleriyle bunu ben yaptım der. Festival deyip küçümsemeyin. Benim kıymetlimdir. Urla’ya ciddi değer katmıştır. Tarımsal alanların yok edildiği ortamda bin dönüm fark attı” dedi.

VERİLEMEYECEK HİÇBİR HESABIM YOK
Belediyenin mali yapısına ilişkin konuşan Uyar, “Şu an hiçbir işçiye ve piyasaya borcumuz yoktur. Ama SGK ve vergi borçlarımız var. Durum budur. Bu bizim devletle aramızda olan rakamsal değerledir. Tüm belediyelerde aynıdır. Esnafa ona buna rutinin haricinde hiçbir borcum yoktur. Verilemeyecek hiçbir hesabım yok. Bedelini ödeyemeyeceğim hiçbir şey yapmadım” yorumunda bulundu.

ORASI HİÇ KİMSENİN DEĞİL AMA HERKESİNDİR
Balıklıova kıyı düzenlemesiyle ilgili konuşan Uyar önemli ifadeler kullandı. Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği’nin, Urla Belediyesi'ne ait ‘Balıklıova Rekreasyon Projesi’ni Sağlıklı Şehir Planlaması Kategorisinde birinci olarak seçmesini hatırlatan Uyar, “Balıklıova’da da keşke demedim, hep iyi ki dediğim bir olaydır. Orası Urla Belediyesi’nin malıydı. En iyi kentsel dönüşüm ödülü en iyi cevaptır. Tamamıyla köylüye açılmıştır. Sözümüzün arkasında durduk. Siyaseten kullanılmaya müsait bir süreçti. Kullanan kullandı. Helali hoş olsun. Urlalılara helali hoş olsun. Çünkü o mal onların. Orası hiç kimsenin değil ama herkesindir. Nokta” dedi

İMARLA İLGİLİ KONUŞMAYI SEVMİYORUM
Uyar, imar çalışmaları hakkında, “İmarla ilgili konuşmayı hiç sevmiyorum. Tüm çalışmaların bilgisini belediyenin resmi sitesinden veriyoruz. Benim amacım yeni oturulabilir alanlar yapmak değil. Yaşanabilir alanlar yaratmaktır. Kat yok. Benden önceki belediye başkanlarımıza teşekkür ediyorum. Yatay yapılanmayı geliştirmişler. Ben tekrar söylüyorum; bu konuyla ilgili konuşmayı sevmiyorum” açıklamasında bulundu.

GENEL BAŞKANIMIZLA DEVAM EDECEĞİZ DİYE DÜŞÜNÜYORUM
Olağan kurultay sürecine değinen Uyar, “İlçelerden başlayan bir kongre süreci yaşıyoruz. Kendi ilçemizde Bahri Yalaz başkanımızdı. Sonrasında kendi takdiri ile görevi genç bir arkadaşa bıraktı. CHP’nin özünü çok iyi bilmek gerekiyor. İsteyenin istediğini konuşabildiği ve isteyenin istediği yere aday olabileceği bir süreç yaşadık. Biz süreçte İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Aziz Kocaoğlu ile bir belediye başkanları toplantısı yaptık. Örgütün elini rahatlatmak için delegelikten imtina edildi. Sonrasında il başkanlığını en demokratik şekilde yaşadık. Şimdi de kurultaya gidiliyor. Bu kurultay da öncekiler gibi normal geçer. Çıkacak herkes kendini ifade edecek. Delege hangi adaya inanıyorsa oyunu verecek. Herkes birbirini elini sıkacak ve genel başkanımızla devam edeceğiz diye düşünüyorum” diye konuştu.

KESİNLİKLE AMA KESİNLİKLE ADAYIM!
2019 seçimlerinde aday olacağını kesin bir dille açıklayan Uyar, “Kesinlikle adayım. Net. En başından beri söylediğim her şeyin arkasında duruyorum. Hizmet etmeyi seviyorum. Kesinlikle ama kesinlikle adayım. Herhalde başka soru olmaz” ifadelerini kullandı.

 
İzmir'e büyük onur: Kocaoğlu ödülü Müjdat Gezen'den aldı
 
CHP'li Sertel'den adaylık açıklaması!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Kadinlar 31 Ocak 2018 Çarşamba 18:44

Kadinlar siyasette olmalidir. Baskani kutluyorum bir selçuklu olarak kaybeden ilçemizde kaybeden adayin tekrardan aday olmasini istemiyorum selçuktada kadin kariyer sahibi olan birinin aday olmasını istiyorum.

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bornovalı çocuklar 'Yenilenebilir Enerji' kampında
Bornovalı çocuklar yarıyıl tatilini, Bornova Belediyesi Mevlana Toplum ...
Urla'ya 'en lezzetli' ödül
Mandal Ajans tarafından hazırlanan İzmir’in ve Türkiye’nin ilk videolu ...
Konaklı miniklerin kar keyfi
Konak Belediyesi’nin yarıyıl tatiline çıkan öğrenciler için Spil Dağı ...
 
Kiraz Belediyesi’nden esnafa büyük kolaylık
Kiraz'da işyeri açan ve gerekli evraklarını tamamlayan esnafın ruhsatı ...
Kent Konseyleri Kadın Meclisleri, Karabağlar'da buluştu
İzmir Kent Konseyleri Kadın Meclisleri Birliği, Karabağlar Kent Konseyi ...
Bornova'da okullara bakım: Siz tatile, biz tadilata!
Bornova Belediyesi, yarıyıl tatilinde ilçedeki okullarda yaptığı tadilat ...
 
Büyükşehir'den Türkiye'de ilk: 'Tasarım fabrikası' yola çıktı
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Meslek Fabrikası bünyesinde, bu kez proje ...
Tire'de muhtarları sevindiren karar!
Tire Kaymakamı Hasan Tanrıseven, "Hizmet binası olmayan muhtarlarımıza ...
Kınık Beleldiyesi'nden muhtarlara seminer
Kınık Belediye Başkanlığı Kınık ilçesinde görev yapan muhtarlara 27-29 ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Şimdi ne olacak?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Yazık olmuş geçen yıllara'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Siyasette yumuşama devrimi mi başlıyor?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İtiraz seven kadınların kenti: İzmir
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva