HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
31 Ocak 2018 Çarşamba - 09:09

Büyükşehir'den Türkiye'de ilk: 'Tasarım fabrikası' yola çıktı

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Meslek Fabrikası bünyesinde, bu kez proje ve fikirlerini somutlaştırmak isteyen girişimci ve tasarımcılar için Fabrikasyon Laboratuvarı (FabLab) açtı. FabLab, Türkiye’de kamu kurumları tarafından kurulan ilk tasarım laboratuvarı oldu.

Büyükşehir den Türkiye de ilk:  Tasarım fabrikası  yola çıktı

Halkapınar'daki tarihi un fabrikasını restore ederek Meslek Fabrikası’na dönüştüren İzmir Büyükşehir Belediyesi, bir yandan istihdam odaklı çalışmalara imza atarken, diğer yandan da bilgi ve becerinin tasarıma dönüştüğü bir “Fabrikasyon Laboratuvarı” (FabLab) kurdu.

Dünyadaki yenilikçi uygulamaların hayata geçirilmesi amacıyla İzmir Kalkınma Ajansı işbirliğiyle oluşturulan FabLab İzmir'in, tasarım, sanat, zanaat, mühendislik ve girişimcilikte proje ve fikirlerin hayalden gerçeğe dönüştürüleceği bir "yaratıcılık atölyesi" olarak hizmet vereceği bildirildi. FabLab İzmir, Türkiye'de kamu kurumları tarafından kurulan ilk Fabrikasyon Laboratuvarı olarak da kayıtlara geçti.

ÜLKENİN ASIL PROBLEMİ..
FabLab İzmir'in açılışında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, meslek odaları, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşları işbirliği ile kurdukları Meslek Fabrikası'nın üstlendiği kritik role değinerek, işsizlikle karşı karşıya olan gençlerin bu olanaktan daha fazla yararlanması gerektiğini söyledi. Meslek Fabrikası bünyesinde açtıkları kurslarla daha fazla İzmirliyi "meslek sahibi" yapmayı hedeflediklerinin altını çizen Başkan Kocaoğlu, “Üzülerek söylüyorum ama mecburum; kimse buraya gelip bir meslek sahibi olma konusunda istekli davranmıyor. ‘Ne iş olsa yaparım;  bir masa bir sandalye yeter’ diyorlar. Bir de yeni moda çıktı.  İşi gençler değil aileler arıyor. Böyle bir dünya yok. Tıkanmış kalmış durumdayız. Bunu nasıl aşacağız? Ülkenin asıl problemi bu" dedi.

NE İŞ OLSA YAPARIM" EDEBİYATI BİTTİ
Açılışını yaptıkları FabLab’ta tasarımı, inavosayonu, yeni üretim teknolojilerinin takibini gençlerle sürdürmek istediklerini belirten Başkan Kocaoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

 “Gençler buraya gelip deneyim kazansınlar. Düşüncelerini pratiğe döksünler;  karşılıklı öğrensinler,  gelişsinler,  istihdama hazır olsunlar. Amacımız bu.  Metro, yol, su birçok iş yaptık ama en önemlisi bana göre, insanı eğitmek, meslek sahibi ve bir konunun uzmanı yapmak. ‘Mesleğin ne’ dendiği zaman ‘Ne iş olsa yaparım’ edebiyatını bırakmak. Emek piyasası eleman arıyor;  bulamıyor. Ama devletten ve belediyeden istihdam talebi ayyuka çıkmış durumda. Niye acı konuşuyorum? Belki gençlerimiz kendine gelir diye.. Buraya gelir, kabiliyeti neyse onu öğrenir ve icra eder diye... İzmir Büyükşehir Belediyesi yerelde kalkınma için her türlü olanağı sunmaya, kaynak ayırmaya hazır. Ekonomiyi bir numaraya koyan,  Türkiye belediyecilik tarihinde yerelde kalkınma modeli il e bir ilki başaran ve bunu dünya kamuoyuna ispat eden belediyeyiz. Gençlerimizin topluma yararlı olması için de tüm kaynaklarımızı seferber edeceğimizin altını çiziyorum. Başka türlü büyüyemeyiz.  Başka türlü gençleri kötü alışkanlıklardan kurtaramayız.”

İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) Genel Sekreter Vekili Sena Gürsoy ise yaptığı konuşmada, projenin  İzmir’deki tüm kuruluşların işbirliğine dayandığını ve istihdam sağladığını ifade ederek, destek veren tüm kurum ve kuruluşlara teşekkür etti.

Açılışı konuşmalarının ardından FabLab’a geçerek burada gerçekleştirilen tasarımları ve kullanılan teknolojiyi inceleyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı'na, 3D yazıcıda üretilen minyatür bir Saat Kulesi armağan edildi.

SON TEKNOLOJİ CİHAZLAR   
İzmir Büyükşehir Belediyesi Meslek Fabrikası bünyesinde kurulan ve İzmirlilerin ücretsiz yararlanabileceği FabLab, uzman bir ekip tarafından 1,5 milyon liralık bir bütçeyle oluşturuldu. Lazer kesici, CNC router, Vinil kesici, Robot kol, 3 boyutlu yazıcı ve tarayıcılar, Elektronik geliştirme kartları, Robot tasarım ve eğitim kitleri, Bilgisayarlar, CAD-CAM yazılımları ve elektronik dikiş makineleri ile donatılan Fabrikasyon Laboratuvarı için Yaşar Üniversitesi AR-GE ve Uygulama Merkezi,      Ege Üniversitesi Güneş Enerji Enstitüsü, Ege Bölgesi Sanayi Odası ve İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, Çalışma ve İş Kurumu İzmir İl Müdürlüğü, Ege Üniversitesi Ege Meslek Yüksekokulu,  Türkiye Genç İş Adamları Derneği Ege Şubesi ve Ege Serbest Bölge (ESBAŞ), proje ortağı ve iştirakç isi olarak katkı koydu.

KAMU KURUMLARI ARASINDA BİR İLK
İngilizce’de "üretim laboratuvarı"nın kısaltılması anlamında kullan FabLab fikri, ABD'nin önde gelen üniversitelerinden Massachusetts Institute of Technology'de (MIT) doğdu. Günümüzde büyük çoğunluğu Avrupa ülkelerinde ve ABD’nin doğu yakasında olmak üzere, dünya çapında bin 141 adet FabLab bulunuyor. Bu uluslararası bağ, farklı alanlarda iş birliğinin de önünü açıyor. FabrikaLab İzmir, 26 Aralık 2017 tarihinde FabLab Ağı'na üye oldu. Türkiye'de ilk FabLab, Kadir Has Üniversitesi bünyesinde kurulan FabLab İstanbul. FabLab İzmir ise, Türkiye'nin kamu kurumları tarafından kurulmuş ve aktif olan ilk FabLab'ı olarak kayıtlara geçmiş durumda.

 
Trump'tan tartışmalı cezaevi için karar!
 
Markette yanına yaklaşılmıyor… Dolar, tereyağını eritti!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Bornovalı 31 Ocak 2018 Çarşamba 12:44

Laboraturı açan İ.B.Ş Belediyesini tebrik ederiz.Ne var ki burada çalışacak gençlerin alt yapısı iyi olursa çalışmaları da verimli olur. Maalesef ne orta öğrenim ne liselerimiz ne de Üniversitelerimiz de öğrenim düzeyli. İşte Çin gibi ülkelerin ilerlemesinin bir sebebi de çok iyi eğitimli gençler yetiştirmeleri-Lisan/fen dersleri çok kuvvetli olmalı ki çalıştığı yerde üretimi arttırsın/keşif yapsın vs vs

Yorumu oyla      15      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tire'de muhtarları sevindiren karar!
Tire Kaymakamı Hasan Tanrıseven, "Hizmet binası olmayan muhtarlarımıza ...
Kınık Beleldiyesi'nden muhtarlara seminer
Kınık Belediye Başkanlığı Kınık ilçesinde görev yapan muhtarlara 27-29 ...
Bornova'da 'ortak akıl buluşmaları' tam gaz
Bornova’da “Ortak Akıl” ilkesiyle devam eden mahalle buluşmaları devam ...
 
Geleceğin basketbolcuları Gaziemir'de yetişiyor
Gaziemir Belediyesi Gençlik ve Spor Kulübü tarafından düzenlenen 3. Gaziemir ...
‘EMITT 2018’de Karşıyaka rüzgarı
Karşıyaka’yı turizmde ‘marka kent’ haline getirmek için çalışmalar yürüten ...
Bucalı miniklerin yarıyıl tatil keyfi sürüyor
Eğitim öğretim döneminin yarı yılını tamamlayan öğrencilere Buca Belediyesi’nden ...
 
Konak tramvayında geri sayım: Raylar birbirine kavuştu!
İzmir Büyükşehir Belediyesi, gidiş-geliş 26 kilometre uzunluğundaki Konak ...
Başkan Badem pazarcı esnafını dinledi
Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem, Salı Pazarı’nda sergi açan tekstil ...
'Bornova' adı tarımda marka oluyor
Yerelde Kalkınma ilkesiyle tarımsal üretime büyük önem veren Bornova Belediyesi ...
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu vapur bir milletin kaderini nasıl taşıdı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva