HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
27 Aralık 2019 Cuma - 22:43

Başkan Soyer: Üç yıl sonra körfezde denize gireceğim!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, katıldığı TV programında tartışmalara neden olan Kanal İstanbul projesi ile ilgili yorumlarda bulundu. Bölgede Katarlıların satın aldığı iddia edilen arazilere vurgu yapan Soyer, " diyorum. Çünkü yapılanlar bunu gösteriyor" dedi. Körfezde devam eden temizlik çalışmalarına değinen Soyer, "3 yıl sonra körfezde denize gireceğim" dedi.

Başkan Soyer: Üç yıl sonra körfezde denize gireceğim!

EGEDESONSÖZ- İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Tele 1 TV'de yayınlanan Demokrasi Arenası programına CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ile birlikte konuk oldu.

Kültürpark İsmet İnönü Sanat Merkezi'nde gerçekleştirilen programa İzmirliler yoğun ilgi gösterirken, Başkan Soyer, Kanal İstanbul ve Konak'a yapılması planlanan gökdelenle ilgili açıklamalarda bulundu.

RANT HALKA DÖNECEK
31 Mart seçimleri sonrası yeni bir siyaset anlayışının ortaya çıktığını belirten Soyer, "bir dip dalgası şekillenmeye başladı. Aşağıdan yukarıya yükselen yepyeni bir siyaset anlayışı. Bu anlayışın kodlarını doğru okuyamayan çekip gitmek zorunda kalır. Doğru okuyan, kibirden uzak, şeffaf, halktan ve halktan yana siyaset. Adil ve paylaşan siyaset. Bunları üst üste koyduğunuzda dip dalgasının kodlarını çözmüş olursunuz. Halk artık, 'Siyasette bunu istemiyoruz. Sürekli parmak sallayan siyasetçi istemiyoruz. Bizi temsil edecek siyasetçiler istiyoruz' dedi ve bizi seçti. Bu dipten gelen siyaset, Türkiye'yi değiştirecek. Çok umutluyuz. Çünkü milletimiz başka bir siyaset istediğini gösterdi. Bize düşen bu güveni, toz kondurmadan koruyarak yola devam etmek. Türkiye yerelden kurulacak. Rant çevreleri nefes alamayacak. Büyüttükleri rant onlara yar olmayacak. O rant halka dönecek. Demokrasi ekmeğin adil paylaşımıdır. Halkın hakkını koruyarak devam edeceğiz . Başka bir Türkiye'yi mümkün kılacağız" dedi.

GÖKDELEN YORUMU, 'ARKA SIRADAKİLER' VURGUSU
Pasaport bölgesinde yapılması planan gökdelen ile ilgili konuşan Soyer, "İzmir, özellikle Ankara ve İstanbul'a göre çok şanslı. İzmir'in 25 binlik imar planları sürprizlere yer bırakmayacak sekilde iyi örülmüş. Benden önceki belediye başkanımıza minnettarım. Önceki belediye başkanımıza minnettarız. Gökdelenlerin dikilebileceği yer Bayraklı'nın arka tarafı. Gökdelenler kentin silüetini bozmadıkça, tarım alanlarını mağdur etmedikçe sıkıntı yok. Bu İzmir'deki tek örnek. Gördük ki hukuki süreç tamamlanmamış. Kadifekale'nin silüetini bozacak bir yapı olduğunu gördük. Ruhsatını iptal edeceğiz. İzmir böyle sürprizlerle karşılaşmayacak. Olursa da asla izin vermeyeceğiz. Kentin yarattığı değer birilerin değil de halkın ekmeğini büyütmeye ayrılırsa orada başka bir dünya kuruluyor. Ben seçim kampanyamda hep 'Arka sıradakiler için geliyorum' dedim.  Hala aynı görüşteyim" diye konuştu.

KATAR İSTANBUL BENZETMESİ 
Tartışmalara neden Kanal İstanbul ile ilgili soruya yanıt vere Başkan Soyer, ilginç bir benzetmede bulundu. Projeye 'Katar İstanbul' diyen Soyer, "Ben böyle diyorum. Çünkü yapılanlar bunu gösteriyor" dedi.

METRO RAPORU: İZMİR'İN DEMİR AĞLARLA ÖRÜLDÜĞÜNÜ 4 YILDA GÖRECEĞİZ
İzmir'de devam eden ve başlayacak olan metro çalışmaları ile ilgili bilgi veren Soyer, "İzmir'i demir ağlarla örmek demek konforu artırmak demek. Bogota Belediye Başkanının bir lafı var. 'Gelişmiş şehir, yoksulların bile arabaya bindiği değil, zenginlerin toplu taşımayı tercih ettidir' der. İzmir'de bunu oluşturmak yola çıkıyoruz. Buca Metrosu 1 milyar 70 milyon dolar bedelle ihaleye çıkacak. Projeleri, onayları tamamlandı. 2020 içinde ihaleye çıkıyoruz. Görev sürem içerisinde o Buca Metrosu'na binip Üçyol'tan Çamkule'ye metroyla gideceğiz. 13 buçuk kilometrelik bir hat olacak. Ama daha önemlisi bu tamamen İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin bütçesiyle yapılacak. İstanbul ve Ankara'da metro sistemleri hep devlet tarafından finanse edildi. İzmir bugüne kadar hep kendi özkaynaklarıyla yaptı. Bundan sonra da böyle yapmaya devam edecek kadar güçlüdür. Başta borçlanmak icap ediyor. Bu devirde bu borcu bulmak kolay değil. Dünyada kriz ortamı var. Türkiye bu dönemde itibar kaybetti. Ancak İzmir'in kredisi çok yüksek. Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası ile 80 milyon euroluk protokol imzaladık. Fransız Kalkınma Ajansı ile 100 milyon euroda mutabık kaldık. Çiğli Tramvayı projesi hazırlandı. Sadece onay bekleniyor. Gaziemir, Karabağlar metrosu var. Onu da başlatacağız. İzmir'in demir ağlarla örüldüğünü 4 yılda göreceğiz. Narlıdere Metrosu devam ediyor. Bütçesinin yüzde 40'ı ödendi. Geriye kalan bedel de süresi içinde ödenecek ve 2020'de tamamlanmış olacak" dedi.

3 YIL SONRA KÖRFEZ'DE DENİZE GİRECEĞİM
İzmir Körfezi’ndeki temizlik çalışmalarına değinen Başkan Soyer, "Radikal çözüm aslında kirletmemeye dayalı. Nasıl kirletmeyeceğimize kafa yorarsak basitleştireceğiz. Doğa zaten kendini temizleme kapasitesine sahip. Biz kirletmeye devam ettiğimizde doğanın önüne geçiyoruz. Özfatura'dan Çakmur'dan ve rahmetli Piriştina'dan bahsetmemek olmaz. Onların bıraktığı içten devam edersek sorunu çözeceğiz. En büyük kirlilik sebeplerini tespit ettik. En temel sorun yağmur suyu ile pis su kanallarının birçok yerde ayrıştırılmamış olması. İzmir'de yağmurdan, yağıştan sonra kirlilik gözüküyor. Bu kanalları birbirinden ayırdığımızda bu sorunu çözeceğiz. Ege Belediyeler Birliği olarak da çalışmamız var. Derelerin temizliği ile ilgili. Sanayi atıklarını İzmir'e taşıyor bu dereler. 100 kilometre yağmur suyu kanalı yapacağız. 174 kilometre iki yıl içinde olacak. 3 yıl sonra Körfez'de denize gireceğim. Çocukluğumda 11-12 yaşlarında iken Üçkuyular'da denize girerdim. Üçkuyular'da Göztepe'de denize girerdi insanlar. Biz bunu İzmir'de görev süremizde gerçekleştireceğiz" yorumunu yaptı.

KOOPERATİF DÜKKANLARI GELİYOR
Tarımda dışa bağımlılığı azaltmak için kollarını sıvadıklarını söyleyen Soyer, "Hibrit tohum geldikçe kendi tohumlarınızdan uzaklaşıyorsunuz. Dünyanın kendi kendine ekonomisi kendine yeten bir ülke iken, pırasayı tahılı ithal eder hale geliyorsunuz. Üretimden kopmanın somut göstergelerinden birini söyleyeyim. Türkiye'de 16 bin köy kapatılarak mahalle haline getirildi. Küçük üretici tarımdan uzaklaştırıldı ve dışa bağımlılığımız arttı. Biz 'Başka bir tarım mümkün' diyerek 11 büyükşehir olarak atılım yaptık. Aydın Büyükşehir Belediye Başkanımız Özlem hanımla Buca'da bugün Halk Et adıyla dükkan açtık. Üreticiyle tüketici arasındaki aracıyı kaldırmak demek bu. Kooperatiflerle anlaşarak İzmir'in her noktasında tüketici ile üreticiyi buluşturacağız. Bu dükkanlar Kemeraltı'nda da açılmaya başlanacak. 81 vilayetteki üreticilerin ürünlerini İzmirlilerle buluşturacağız. Engelleri ortadan kaldırdıkça gıda terörünün önüne geçeceğiz. İzmir'de bunu Köy KOOP'la gerçekleştireceğiz. Ucuz adil ve temiz gıdayı tüketiciyle buluşturacağız. Başka bir takımın mümkün olduğunu göstereceğiz. Hükümet 24 ayrı ihale ile 200 bin dolarlık patates alımına çıktı. Mazotta indirim yapmıyorsun kendi üreticine. Dışarıdan Tunuslu üreticinin malına indirim yapıyorsun. Onu vergi indirimi ile sübvanse ediyorsun. Yatlara başka vergi ile mazot veriyorsun, traktöre başka" ifadelerini kullandı.

ERKEK ŞOFÖRLER KADIN ŞOFÖRLERDEN ŞİKAYETÇİ: BİZE KİMSE GÜNAYDIN DEMİYOR!
Kadın istihdamının önemini vurgulayan Başkan Soyer, "Tarihin bildiği ilk kadın örgütü olan Amazonlar'ın kraliçesinden adından geliyor İzmir.. Smyrna... Kadın meselesi İzmir'de ön plana çıkıyor. 1800'lerde vali Hasan Paşa ekmeğe zam yapıyor. Kadınlar ellerinde çocuklarıyla sokağa dökülüyor. 3 gün itiraz ediyorlar ve Vali Hasan Paşa zammı geri almak zorunda kalıyor. İzmir tam bir kadın kenti. Kadın şoför istihdam etmeye başladık. Erkek şoförler şikayet ediyor. Vatandaş onlara günaydın diyor, bize diyen olmadı bu güne kadar diyor. Kadınlar toplumu ıslah ediyor, iyileştiriyor. Mustafa Kemal Atatürk bundan yıllar önce kadın pilot uçurdu. Sabiha Gökçen'i uçurdu. Kadınlara daha çok yer açmamız lazım. 

2020 GENÇLERİN YILI OLACAK
2020'de en çok gençlere önem vereceklerini belirten Başkan Tunç Soyer, "2020 gençlerin yılı olacak. Bunları yaparken bir şey çok kıymetli. İzmir yüzlerce yıl boyunca Akdeniz çanağında dünyanın en önemli kentlerinden biri olmuş. Son yıllarda kabuğuna kapanmış. Biz tekrar dünya kenti olduğunu İzmir'e hatırlatmaya çalışacağız. Bir ucunda Efes, bir ucunda Bergama. Burnumuzun dibinde flamingolar ürüyor. Olağünüstü bir coğrafya burası. Çok avantaja sahip. Antaya'ya 20 milyon turist giderken, İzmir'e bir milyon geliyor." dedi.

HARMANDALI ÇÖPLÜĞÜ İÇİN: ORASI YEMYEŞİL BİR İZMİR ORMANI OLACAK
İzmir’in kronik sorunlarından biri olan Harmandalı Çöplüğü’nde değinen Soyer, o bölgenin yemyeşil bir ormana dönüşeceğini belirtti. Geçtiğimiz günlerde açılışı yapılan biyogaz tesisi için de yorumda bulunan Soyer "Atıklardan elektrik üretmeye başladık. Harmandalı'da uzun süredir devam eden çalışmayı tamamladık. 40 kilometre metan gazı toplama borusu döşendi. Metan gazı toplanarak yakılıyor ve o yakım sırasında elektrik üretiliyor. 94 bin hanenin ihtiyacını karşılayacak bir hacimde üretim oluyor. Ve dahası 10 milyon dolarlık bir gelir sağlanıyor. Çöp kokusundan kurtulurken bir yandan da yeşillendirerek ormana dönüştürüyoruz. Bir yandan da temiz enerji üretiyoruz, metan gazını ve kokuyu yok ediyoruz. Ve dahası bu elektriği satarak yılda 10 milyon dolar gelir elde ediyoruz. Orası yemyeşil bir İzmir ormanı olacak. O çöplükten yemyeşil bir orman çıkacak. Ağustos ayının başından beri her ay bir mahallede çöp topluyoruz, mıntıka yapıyoruz. Bu şehrin evimiz gibi olduğunu anlatıyoruz ve bunu kültür haline getiriyoruz.

Çöpleri ayrıştırarak topluyoruz. Okullarımızda başlayacağız, pilot bölge uygulamasını getireceğiz. Ondan da gelir elde edeceğiz. Onu da arka İzmir'in sıradakilerine park ve yol olarak aktarmaya devam edeceğiz. Güzel İzmir'in güzel insanlarına Türkiye güvensin. Güzel İzmir'in güzel insanları, Türkiye'yi sırtına takacak. İzmir'in örnek olacak o kadar şey var ki... Başka bir Türkiye'nin öncülüğünü İzmir yapacak."

 
Şarbon alarmı! 2 kişi tedaviye alındı
 
İzmir'de feci kaza: TIR'ın altında can verdi!
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Özcan 29 Aralık 2019 Pazar 00:47

Sayın Başkan diğer illerin sorunlarını bırakta kendi belediye sınırların içinde hizmetlerini düzgün ve hızlı bir şekilde gerçekleştir.

Yorumu oyla      4      5  
süleyman 28 Aralık 2019 Cumartesi 09:50

Akşam Tunç Soyer kendinden emindi.Çok somutve güçlü yatırımlardan bahsetti.Donanımlı ve istekliydi.Açıkcası güven verici bir kişilikti.

Yorumu oyla      4      5  
Atma Ziya 28 Aralık 2019 Cumartesi 08:09

Sallamak ne güzel be. Nasıl olsa hesap soran yok sizlere.

Yorumu oyla      4      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Aydın'ın Halk Ege Eti İzmir'e 'merhaba' dedi
Aydın Büyükşehir Belediyesi'nin kuruluşu Halk Ege Et, "Kaliteli, güvenilir, ...
Selçuk Belediyesi personeline deprem eğitimi
Selçuk Belediyesi personeline deprem eğitimi verildi. AKUT tarafından ...
Başkan Aksoy’dan çocuklara yeni yıl hediyesi
Menemen Belediyesi, çocukların gönlünce eğlenebilmesi amacıyla Menemen ...
 
Başkan Soyer'den 'şehir hastanesi' yorumu: İnsancıklar nasıl gidecek?
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Bayraklı'da yapımı devam ...
İnönü Satranç Turnuvası’nın ödülleri sahiplerini buldu
Konak Belediyesi Türkiye Cumhuriyeti’nin 2. Cumhurbaşkanı merhum İsmet ...
Selçuk'ta çocuklara Noel Baba sürprizi
Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel yılbaşı mesaisine başladı. ...
 
Başkan İduğ: "Amacımız vatandaşların işini kolaylaştırmak"
Bornova Belediyesi vatandaşların iş ve işlemlerini daha hızlı ve kolay ...
Ceren Özdemir’in adı Çiğli’deki parkta yaşayacak
Ordu’da genç yaşında canice işlenen cinayetin ardından yaşamdan koparılan ...
İzmir’de satranç heyecanı
İzmir Büyükşehir Belediyesi iştiraki İZELMAN A.Ş. kuruluşunun 27. Yılını ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Anıt başkan'dan yeni başkanlara!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva