HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
8 Mart 2018 Perşembe - 10:55

Başkan Pekdaş’tan kadın mücadelesine bakış: Biz eski köye yeni adet getireceğiz!

Belediye Başkanı Pekdaş, “Biz kadınlar varmış gibi yaptık. Kadın sorununu erkeklerin sorunu haline getirmek zorundayız. Erkekler de bunu dert etmek zorundalar. Kadın biat etsin istiyorlar. Toplum bundan dolayı toplum olamıyor. Evet biz eski köye yeni adet getireceğiz” dedi.

Başkan Pekdaş’tan kadın mücadelesine bakış: Biz eski köye yeni adet getireceğiz!

EGEDESONSÖZ- Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde Sonsöz TV’de yayınlanan ‘Günaydın Ege’ programına konuk oldu ve Aslı Eren’in sorularını yanıtladı.

İzmir Barosu ve Konak Belediyesi’nin ilk kadın başkanı olma özelliğinde elinde bulunduran Başkan Pekdaş kadın mücadelesine ilişkin net ifadeler kullandı.

Türkiye’de kadının öneminde dair birbirinden önemli açıklamalar yapan Pekdaş kendi başarısı üzerinden de konuştu.

EVET ESKİ KÖYE YENİ ADET GETİRECEĞİZ!
Pekdaş, “Erk (iş yapabilme gücü) erkeklere ait diye düşünülüyor. Erkekler de bunun bana ait olması lazım diyorlar. Alanım daralıyor diyor. Nereden çıktı bu kadınlar diyorlar.  Bunlar usul değiştiriyor diyorlar. Eski köye yeni adet getiriyor diyorlar. Demokrasidir, seçme ve seçilmedir. Evet bunlar gerekli. Evet biz eski köye yeni adet getireceğiz. Eğer kadınların iktidarı paylaşmaları eşit olsaydı çocuk istismarı bu kadar artmazdı. Bu iktidar mutlaka sınırlandırılması gereken iktidardır” dedi.

KADINLAR VARMIŞ GİBİ YAPTIK
Pekdaş, “Biz kadınlar varmış gibi yaptık. Bizim ülkemizde kadınlar hep dolgu malzemesi olarak kullanıldı. Biz onun için gerçek cinsiyet eşitliği tarafındayız. Cam tavanların mutlaka kırılmasını sağlayan mekanizmaların getirilmesini sağlamalıyız. Ben hukuk fakültesine girdiğimde savcı ve hakimler için yüzde 10’luk kota vardı. Kadınlardan başarısız erkekler bile sınavı kazanmış oluyordu. Siyasette de görüyoruz. Erkeğin her yere aday olması çok doğal ama kadın aday olunca hangi okulu bitirmiş, tecrübesi var mı? Kadınlara gelince ince eleyip sık dokuyoruz. Daha nitelikli kadınların görev yapması için olumlu ama kadınların çoğalmasını ve gerçek cinsiyet eşitliğini sağladıktan sonra çok daha iyi olacak” diye konuştu.

KADIN SORUNUNU ERKEKLERİN SORUNU HALİNE GETİRMEK ZORUNDAYIZ
Kendi başarısı hakkında konuşan Pekdaş, babasının önemine ayrı bir vurgu yaptı. Pekdaş, “Belki şanslıydım. Benim iyi bir babam vardı. Ben babaların önemli olduğunu düşünüyorum. Kadın mücadelesinde tüm yükü kadınların omzuna yüklemek haksızlık. Bu toplumun sorunu. Biz kadın sorununu erkeklerin sorunu haline getirmek zorundayız. Erkekler de bunu dert etmek zorundalar. İzmir’e birçok yerden akın var. Bence bir tek sebep var. Bu kentin kadınları özgür. Kadınların özgür olduğu yerlerde siz daha huzurlu ve mutlu yaşarsınız. Kız çocuklarının ayaklarının üstünde durmasını sağlamak babalarının görevi. Kız çocuklarının idealleri uğrunca mücadele vermesini sağlamak babasının görevi. Hiçbir baba kızım ezilsin, kocasının esiri olsun diye düşünmez. Çok aydın, çalışkan bir babam vardı. Bizim okumamız için her türlü fedakarlığı yaptı. Biz arkamızda o babanın gücüyle de yol aldık” açıklamasında bulundu.

KADIN BİAT ETSİN İSTİYORLAR
Egemen güçlerin kadının gücünden korktuğunu ifade eden Pekdaş, “Kadın biat etsin istiyorlar. Kadın düşündüğü zaman onlara göre tehlikeli oluyor. Kadın toplumdan çekildiğinde şiddet, cinsel istismar artıyor. Kadının görünür olmasını sağlamak zorundayız. Bilerek uyguladıkları politika bu. Başıma bir de kadını çıkarmayın diye düşünüyorlar. Kadının gücünden korkuyorlar. Kadın bilinçlenirse çocuğunu eğitecek, her şeyi etkileyecek. Kadınla tarihin her döneminde uğraşmışlar. Yakmışlar, kötü demişler. Toplum bundan dolayı toplum olamıyor. Bu atasözleri, dili değiştirmek. Cinsiyetçi, kadını aşağılayan dili ortadan kaldırmak görevimiz. Hepimizin diline yerleşmiş durumda” dedi.

KADIN KOLLARI HAKKINDA: İHTİYAÇ OLMADIĞI GÜNLERE GELECEĞİZ AMA…
Siyasi partilerde kadın kolları ve ana kademe diye bir ayrımın olması zaman zaman tartışma konusu oluyor. Pekdaş konuyla ilgili ise, “Kadın kollarını doğru buluyorum. Tam eşitliği sağlayana kadar cinsiyet kotaları yanında mutlaka kadın kollarını var etmek zorundayız. Toplumumuz muhafazakarlaşıyor. Kadının kendi alanının olması değerli. Kadınların kendi sorunlarını konuşabilecekleri özel bir alanlarının varlığı da bugünün Türkiye’sinde gerekli. Ana kademede nasıl olsa kadınlar var kadın kollarına gerek yok noktasına daha gelemedik. Kadınların birlikte siyaset üretebildikleri alana teşvik edici olmasından dolayı ihtiyaç var.  Kadın kollarının kapatılmasını doğru bulmuyorum. Keşke kız liselerini de kapatmasaymışız. Daha ihtiyaçmış. Kız imam hatip liseleri açıldı. Kızların liselere gitmesinin önüne geçti. İnsanlarda bu bilinç içselleştirilmeden bazı şeylerden vazgeçmek geriye dönüşü hızlandırıyor. Evet kadın kollarına ihtiyaç olmadığı günlere geleceğiz ama daha var” diye konuştu.

 
Çiğli Belediyesi'nden 8 Mart jesti
 
Uçan araba nihayet satışta... İşte fiyatı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çiğli Belediyesi'nden 8 Mart jesti
Çiğli Belediyesi’ndeki memur ve işçi  kadın çalışanlara 8 Mart Dünya Emekçi ...
Sabah sürprizi... Kocaoğlu çiçeklerle İzmir sokaklarında
İzmirli kadınlar, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinliklerine sabah sürpriziyle başladı.
Bornova’da kadının adı da var, yetkisi de!
Bornova Belediyesi, kadınınlar için düzenlediği etkinlikler, eğitimler ...
 
Buca, Türk bayraklarıyla donatıldı
Buca Belediyesi kentin dört ana girişini Ay yıldızlı Türk bayrağı ile ...
'Bilim Kahramanları' İzmir'de yarışacak
Türkiye’de “Bilim Kahramanları Buluşuyor” ismiyle gerçekleştirilen First ...
Selçuk'ta sivrisinekle mücadele tam gaz!
Selçuk Belediyesi sivrisinek ile mücadele çalışmalarına kış aylarında ...
 
İzmir'in öncü kadınlarından 8 Mart buluşması: Başkan Pekdaş'tan 'yerel' vurgu!
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında İzmir’in öncü kadınları tarafından ...
Eşinden Başkan'a 'Koca' destek: Bu kez 'aday ol' diyorum!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun eşi Türkegül Kocaoğlu ...
Karabağlar Belediyesi Modeko Fuarı’nda  
Türk mobilya sektöründe söz sahibi 310 üreticinin katıldığı MODEKO 29. ...
 
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Anıt başkan'dan yeni başkanlara!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Değersizliğin olağan halleri
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva