HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
9 Temmuz 2021 Cuma - 10:44

Başkan Engin: İzmir’in en büyük dönüşüm projesini yapacağız!

Narlıdere Belediye Başkanı Ali Engin, ilçedeki kentsel dönüşüm projelerinin bakanlıkta imza aşamasına geldiklerini duyurarak, “Yaklaşık 43 hektar alan ve 4 mahalleyi içeriyor. Pandemi olmasaydı bunun daha önce gerçekleşebileceğine inanıyordum. İzmir’de buna destek veren tüm kurumlar, hem iktidar partisinin hem bizim milletvekillerimiz katkı koydular bu sürece” dedi.

Başkan Engin: İzmir’in en büyük dönüşüm projesini yapacağız!

EGEDESONSÖZ- Narlıdere Belediye Başkanı Ali Engin, SonsözTV yayınına konuk olarak Gazeteci Fatih Yapar’ın sorularını yanıtladı.

Kent gündemine ilişkin önemli açıklamalarda bulunan Engin, kentsel dönüşüm projeleri ile ilgili de çarpıcı mesajlar verdi.

Salgın sürecinin halkı yorduğunu ifade eden Engin, salgının Narlıdere Belediyesi’ne maliyeti hakkında, “Harcamalarımız ve vergi kayıplarımızla 15 milyon civarında bir maddi kaybımız oldu. Gıda yardımı, araç desteği, personel desteği gibi harcamalar da bu maliyetin içinde. Sokağa çıkma yasaklarından dolayı belediyelerimiz vergi toplayamadı. Bu yıl artık gelirlerimiz normale dönmeye başladı” açıklamasını yaptı.

İZMİR’İN EN BÜYÜK KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİNİ YAPACAĞIZ
Narlıdere’deki kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında açıklamalarda bulunan Engin, “Yaklaşık 43 hektar alan ve 4 mahalleyi içeriyor. Pandemi olmasaydı bunun daha önce gerçekleşebileceğine inanıyordum. İzmir’de buna destek veren tüm kurumlar, hem iktidar partisinin hem bizim milletvekillerimiz katkı koydular bu sürece. O bölgelerde sosyal donatı alanlarının olmaması da orada sosyal sorunlara, gençlerimizin sorunlar yaşamasına yol açıyordu. Şimdi orada sosyal donatı alanları, spor alanları, parklar olacak. Biz bunu başardık gibi gözüküyor, imza aşamasına geldik. Bayrama kadar onaylanır, askıya çıkar diye düşünüyoruz. Biz vatandaşımıza zaten hem seçim döneminde hem daha sonra süreci açık şekilde anlatmıştık. Yol ve yeşil alan terkleri yapılacak, bunun gerçekleşmesi de 1-1,5 yıl kadar sürecek. Bu süreci de şeffaf şekilde sürdüreceğiz, kimse mağdur olmayacak. Hukuki deyimle arsası işgal altında olan vatandaşlar var, tapusu olmadan inşaat yapan, elektriği suyu bağlı olanlar var. Süreci ortak akılla, herkesin çıkarını gözeterek kanunları uygulamamız gerekiyor. Umuyorum süreç uzlaşmayla tamamlanır. İzmir’in en büyük kentsel dönüşüm alanlarından biri olacak. Bunu gerçekleştirmek umarım bize nasip olur” dedi.

‘YERİNDE DÖNÜŞÜM’ KONUSUNDA ÇOK HASSASIZ
Projenin ‘yerinde kentsel dönüşüm’ mantığıyla gerçekleştirileceğini vurgulayan Engin, “Vatandaşlarımız uzağa gitmeyecek, kendi mahallelerinde kalacak. Mesela vatandaşın evinin bulunduğu alan yeşil alan olarak planlanmışsa, hemen yan alanda yapılan eve geçecek. Biz parti olarak da bu konuda çok hassasız, yerinde dönüşüme önem veriyoruz. Vatandaşlarımız farklı mahallelere, farklı ilçelere gönderilmeyecek. Orada yaşayan insanlarımızın gelirini de yükseltmek istiyoruz. O vatandaşlarımızın yaşadığı alana Türkiye’nin her yerinden vatandaşlar gelip taşınacak, bu durum oranın ekonomisine de katkı sağlayacak” diye konuştu.

KENTSEL DÖNÜŞÜM BÖLGESİ’NDE CUMHUR İTTİFAKI OYU ORTALAMANIN ÜZERİNDE
Kentsel dönüşüm bölgesinde vatandaşları zorlamayacaklarının altını çizen Engin, “Vatandaşa taahhüdümüz önce imar planı yapmaktı, ödeme konularını şimdiden söylemeyi mahzurlu buluyorum. Halkın ödeme gücünü zorlamayacak, orada bir rant varsa paylaşılacak. Orada belediyenin de hazinenin de arazileri var. Adil ve eşit şekilde bu işi tamamlayacağız. Konutlara taşındıktan sonra ödemeler başlayacak ve uzun vadeli olarak gerçekleşecek. Kimse ödeyemeyeceği yükün altına girmeyecek, vatandaş yorulmayacak. Eşit olmak da çok önemli, bir komite oluşturup kararı birlikte vereceğiz. Biz burada anketler de yapıyoruz, halkın büyük bir kısmı projeyi destekliyor. Narlıdere’de o bölgede 12-15 katlı binalar da var ancak biz projeyi 6 katla sınırlandırıyoruz. Toprakla ilgili sorunlar yaşamamak için risk almak istemiyoruz ve bunun daha doğru olduğuna inanıyoruz. Ayrıca o bölgede Cumhur İttifakı ortalamanın üzerinde oy alıyor. Bu projeler siyasi değildir, biz de bunu yaptık. Bu projeyi kamu kurumları yapıyor, belediye de hükümet de kamu adına yer alıyor projede. Narlıdere’de Cumhur İttifakı’nın oy ortalaması Yüzde 10-15 iken Kentsel Dönüşüm Bölgesi’nde 20-25 bandında. Biz bunu önemsemiyoruz, hizmet anlayışıyla hareket ediyoruz” ifadelerini kullandı.

METRO 1 YIL SONRA SEFERLERE BAŞLAYACAK
Narlıdere Metrosu hakkında da açıklamalarda bulunan Engin, “Narlıdere’de metro 1 yıl sonra çalışmaya başlayacak. Yakında test aşaması başlayacak. Test süreci tamamlandıktan sonra işlemeye başlayacak ve metro Narlıdere’nin ufkunu genişletecek. Vagon konusunda da sıkıntımız yok, Bornova’dan gelen vagonlar zaten ring yapacak. Yakında metromuz da çalışmaya başladığında Narlıdere çok daha iyi olacak” dedi.

İNCİRALTI KONUSUNDA ODALAR BU KADAR KATI OLMAMALI
İnciraltı Planları için konuşan Engin, “Orada yaşayan insanların bir sorunu var ve bu sorun yıllardır kent gündeminde. Kentimizde lüks alanlara da ihtiyaç var, villada oturmak isteyen insanlar da var. Burada tarım yapılır mı yapılmaz mı diye tartışılıyor, Menderes Ovası için neden bu tartışma yapılmıyor, demek ki bir şeyler var burada. Odaların bu kadar katı olmaması gerekiyor. Bölgenin planlanmasında tabii ki odaların da masada olması gerekiyor. Meslek kuruluşları, odalar, bakanlıklar, arsa sahipleri, belediyeler hepsi bir masada bu sorunu çözebilir. Bu konuda konuşmayın, görüşünüz olmasın diye kimse söyleyemez. Uzlaşma ve ortak akılla herkesin kaygısı giderilmeli. Oran düşürülebilir, emsal değişebilir, kat konusunda değişiklikler yapılabilir. Bu alan zaten apartmanların, iş kulelerinin yapılacağı bir alan olmayacak. Sağlık ve turizm alanı olarak düşünülüyor. Kentin ortak kullanacağı bir alan olması gerekiyor. Bütün İzmir’in hava alacağı bir yer olmalı” diye konuştu.

ALİ ENGİN YENİDEN ADAY OLACAK MI?
Narlıdere’de seçim anketleri de yaptıklarını ifade eden Engin, “Siyasi anketleri kamuoyuna açıklamayı doğru bulmuyorum. Hizmet ile ilgili anketleri halkımıza açıklıyoruz ancak oy tercihleri ile ilgili açıklama yapmayı doğru bulmuyorum. Yeniden adaylık konusunda son 6 ayda bir değerlendirme yapacağım. Halka sormamız gerekiyor, bizi yeniden istiyorlar mı diye, partimizin değerlendirmesine bakmak gerekiyor. Ben bu işi severek yapıyorum. Bu bir görevdir, siyaset meslek değildir. Ben çekiliyorum, başka bir arkadaşımız devam etsin diyebilirim, bu olabilir. Partimiz başka bir arkadaşımıza görev vermek isteyebilir veya halkımız başka birini görmek isteyebilir. Bunun için biz işimize bakıp hizmete odaklanmalıyız, seçime 6 ay kala adaylık konusu değerlendirilir” ifadelerini kullandı.

İL YÖNETİMİ İLE BÜYÜKŞEHİR ARASINDA BÜYÜK BİR SORUN YOK
CHP İzmir il yönetimi ile İzmir Büyükşehir Belediyesi arasında yaşanan sorunlar hakkında konuşan Engin, “Siyaset ile uğraşmak bir meslek değildir. Her yönetimde sorunlar olur ve zamanla çözülür. Bizim yönetimimizde de sorunlar vardı ve zamanla çözüldü. Büyükşehir Belediye Başkanımız çok uyumlu birisi, örgüt üzeride güç kullanma gibi bir şey yok kafasında. İl Başkanımız da genç bir avukat kardeşimiz, sorumluluğu çok büyük, kendisinin de ikinci dönemi artık tecrübe kazandı. CHP bunları aşabilecek bir parti. Ben il başkanlığı dönemimde 3 yıl Aziz bey ile çalıştım, belediye işlerinde hiç müdahalede bulunmadım. Kimin işe alınacağı konusuna hiç karışmadım. Deniz Bey de hiç müdahale etmiyor, ben öyle görüyorum. Tunç Başkanın örgütle iletişimi de müdahaleci değil, Seferihisar’da iken de öyle örgüt üzerinde bir baskısı yoktu, kendisi delege bile olmazdı. Ben de Narlıdere’de ne ilçe örgütümüze ne kadın veya genç örgütümüze hiç müdahalede bulunmamışımdır. Örgüt başkanlarının da belediye başkanlarını rakip görüp çatışmaması lazım. Seçime 6 ay kala bunları zaten tartışacağız, daha 5 yıl varken bile bunları konuşanlar var, bu doğru değil. Bizim görevimiz de olan sorunları desteklemek, çözmek. Bizim il yönetimi ve büyükşehir arasında gördüğümüz kadarıyla büyük bir sorun yok. Herkes işini en iyi şekilde yapıyor. Vatandaş kendi içinde kavga edene oy vermiyor, icracı partilere oy veriyor. İktidara geldiğimizde bugünkü işlerimiz referans olacak. Parti Atatürk’ün partisi, bununla gurur duyuyoruz ama buna layık olmamız gerekiyor. Bizim sorumluluklarımız var, hizmet üretmeliyiz” açıklamasını yaptı.

MEMLEKET PARTİSİ’NE GEÇENLERE ÇAĞRI
Başkan Engin, Muharrem İnce’nin kurduğu Memleket Partisi’ne transfer olan CHP’li isimler hakkında, “Haksızlığa uğradığını hissetmek herkesin yaşayabileceği bir duygu. Partiye hayatını vermiş insanların başarılı olamayacak bir şeye tercih yapması bizi üzdü. Biz dönmelerini bekliyoruz” diye konuştu.

ERKEN SEÇİM İSTİYORUZ AMA…
Erken seçim konusunda daha önce olabilir diyorduk ama son kemer sıkma politikaları ile hükümetin hazırlıklara başladığını gördük. Şu an görünen o ki seçimin ya Haziran 2023 ya da 3-5 ay erken yapılacağını düşünmek daha rasyonel olur. Çünkü hükümet yeni ekonomik genelgelerle ekonomiyi biraz toparlayarak seçim hazırlığına başlamış oldu. Adaylık konusunu da bunun için erken konuşmamak gerekir. Cumhurbaşkanı adayımızın Kemal Kılıçdaroğlu olması beni mutlu eder ancak adaylık konularının henüz gündeme gelmemesi gerekiyor. Kısa vadede erken seçim beklemiyorum çünkü ekonomik olarak dibe vurduk. Ülkenin en dipte olduğu dönemde erken seçime gideceklerini düşünmüyorum. İnsanların, esnafın borcu arttı, bankalara, devlete, şahıslara borçlar oluştu. Partimiz seçim istiyor ve haklı, bu durumun sürdürülemeyeceğine inanıyoruz. Biz erken seçim istiyoruz ama hükümetin böyle ekonomik bir dönemde bunu yapacağını düşünmüyorum” dedi.

 
MHP lideri Bahçeli'den Bülent Ecevit sözleri
 
Büyükşehir'de 'Alpaslan Türkeş' gündemi: Komisyon ne karar verdi?
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Balçovalı Salih 9 Temmuz 2021 Cuma 11:51

Başkan bravo valla.. İnciraltı için bizim Balçova Belediye başkanımızdan çok sen bize sahip çıktın. Hakkın var, Sağolasın.. Yıllardır dilimizde tüy bitmedi sadece bizde bittik. Ve bizler buralara 1916 yılında atalarım yerleşmiş, has izmir'in çocuklarıyız, Rantçı gibi bize konuşanlar ayıp ediyorlar.

Yorumu oyla      2      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bornova’da ilk bamya hasadı Soyer’den
Köy-Koop İzmir Başkanı Neptün Soyer, tüm dünyanın çok ciddi şekilde kuraklık ...
Amerika’da 'Türk Taşı' çıkarması
İzmir’in bir fuar ve dünya kenti olması yolunda İZFAŞ’ın rehberliği devam ...
Tartışma bitti... 'Mustafa' ismi 'Tatlı'ya bağlandı!
Konak’ın Mersinli Mahallesi’nde bulunan bir sokağa "Tatlı Mustafa" isminin ...
 
Başkan Adil Kırgöz: 39 milyon lira borç ödedik
Göreve geldiğinde piyasaya 39 milyon lira borçları olduğunu hatırlatan ...
Bayraklı'da genç işsizliğe karşı çözüm üretilecek
Bayraklı Belediyesi ile Sürdürülebilir Kalkınma ve Girişimcilik Derneği ...
Büyükşehir'den yatırım hamlesi: Atıklar üretime kazanılacak
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bornova ilçesi sınırlarına 24 saat esasına ...
 
Menemen’de kurban pazar yeri denetlendi
Menemen’de yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde Asarlık’ta kurulan hayvan ...
Çiğli'de yaz konserleri başlıyor
Çiğli Belediyesi, normalleşme sürecinin başlamasıyla birlikte startını ...
Buca Belediyesi kurbanlık denetimi için sahaya indi
Kurban Bayramı öncesi halk sağlığı için sahaya inen Buca Belediyesi veterinerlik ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Veda zamanı!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva