HABERLER>POLİTİKA
4 Ocak 2017 Çarşamba - 13:37

Balbay: Eğitime yapılan bu kaçıncı darbe?

CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, ÖSYM’nin 2017 sınavları için açıkladığı değişikleri meclis gündemine taşıdı. Balbay açıklamasında, “eğitime yapılan bu kaçıncı darbe” dedi

Balbay: Eğitime yapılan bu kaçıncı darbe?

CHP İzmir Milletvekili ve TBMM Millî Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu üyesi Mustafa Balbay, ÖSYM'nin 2017'deki sınavlarında bazı soruların kısa cevaplı olarak sorulacağını açıklamasını meclis gündemine taşıdı. Balbay, değişiklikle ilgili olarak Milli Eğitim Bakanı İsmet Yımaz'ın yanıtlaması üzere 7 soru sordu.

Mustafa Balbay şu açıklamada bulundu: 

"ÖSYM kılavuzunda, Matematik Testinde 3 soru, Fizik, Kimya, Biyoloji Testinin her birinde 1’er soru,
Türk Dili ve Edebiyatı Testinde 2 soru, Coğrafya-1 Testinde 1 soru, Tarih Testi ve Coğrafya-2 Testinin her birinde 1’er soru, Felsefe Grubu ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Testinde tüm adaylar için ortak olan 1 soru, Yabancı Dil Testinde 3 sorunun kısa cevaplı olarak sorulacak"

“Bu değişikliğe neden gidildiğini iktidar kamuoyuna açıklamalı. Eğitimde biz yaptık oldu kabul edilemez.  Bu durum kişilerin geleceği kadar ülkenin geleceği ile ilgili. Onlarca kez değiştirilen eğitim ve sınav sistemi öğrencilerimizi, öğretmenlerimizi ve velilerimizi yormuştur. İktidar eğitimde başarısızlık üzerine sistem geliştiren bir konumdadır.”

“Kısa cevaplı diye tanımlanan sorular nasıl hazırlanacak. Her yıl birkaç sorunun hatalı ve yanlış diye iptal edildiği bir gerçek.  Bu soruların hatalı hazırlandığı ya da yoruma açık cevapları kapsadığı nasıl tespit edilecek? Değerlendirmelerde öğrenciler hak kaybı yaşamayacak mı? Buna nasıl engel olunacak? Öğrencilerin sınav hazırlık sürecinde uygulamadan nasıl etkilenecekleri araştırıldı mı? Sonra sınav bütünlüğü açısından doğru/yanlış oranlaması bu sorular için neden uygulanmıyor?  Eğitimde son durumumuzu PISA sonuçları ortaya koymuşken, hükümet bize bu uygulama ile hangi sonuçları beklediğini açıklamalı.”

BU ÖĞRENCİLERE YAZIK DEĞİL Mİ?

"AKP iktidarları döneminde üniversiteye girişte sınav sisteminin defalarca değişti. bu değişiklikleri saymaya çalıştık, 10’u geçti. Bu her bir buçuk yılda bir sistem değişikliğine karşılık geliyor. Yani lise 1’de üniversite heyecanı yaşamaya başlayan bir öğrenci sınava girene dek en az 2 kez sistem değişikliğine tanık oluyor. Bu öğrencilere yazık değil mi?”

Balbay eğitimde yapılan her değişikliğin getirdiği olumlu ve olumsuz sonuçları ile birlikte Bakan Yılmaz’dan şu sorularına yanıt istedi:

1.    ÖSYM yetkilileri bu kararı neden almıştır?  Kararı alırken hangi bilimsel ve akademik çalışmalardan yararlanmışlardır? Dünya örneklerinden faydalanılmış mıdır?
2.    Her yıl test usulü yapılan sınavlarda hatalı soru ile karşılaşılırken, kısa cevaplı soruların hazırlanmasında ve değerlendirmesinde hata nasıl tespit edilecek? Sorulacak, yoruma açık sorular hak kaybına neden olmayacak mı? Nasıl önlenecek?
3.    Öğrencilerin sınav hazırlıkları açısından uygulama nasıl bir etki yaratacak? Gerekli sosyal ve psikolojik tespitler yapıldı mı? Nelerdir?
4.    Kısa cevaplı soruların değerlendirilmesinde doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri neden çıkarılmayacak? Yani 4 yanlış bir doğruyu neden götürmeyecek? Sınavın bütünlüğü açısından bu uygulamanın doğruluğu nedir?
5.    Açıklanan 2015 PISA sonuçlarındaki eğitim-öğretim başarımız ortadayken sınav sistem değişikliği ile nasıl bir sonuç alınacak? 
6.    Başarısızlık üzerine yapılan her değişiklik eğitime vurulan bir darbe değil mi?
7.    Eğitimde ve sınav sisteminde yapılan bu kaçıncı değişiklik?  Her değişiklik ne gibi olumlu sonuçlar sağladı? Hangi olumsuz sonuçlara neden oldu?

 
Emniyet CHP’li başkanlara sordu: O eyleme neden gittiniz?
 
Sertel açıkladı: FETÖ'den Ziraat Bankası'na 'kredi' darbesi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Emniyet CHP’li başkanlara sordu: O eyleme neden gittiniz?
Ödemiş İlçe Emniyet Müdürlüğü, Kiraz’da belediyeden çıkarılan işçilerin ...
"Hayat tarzı baskı altında olan tek bir kişi var mı?"
Erdoğan, 'Türkiye ve Türk milleti terör örgütleri üzerinden adeta ateşle ...
Milli helikopterin uçacağı tarih açıklandı
Milli Savunma Bakanı Işık, "İnşallah 6 Eylül 2018 sabah saat 06.00'da ...
 
Kılıçdaroğlu: Laikliği savunan gençleri hangi gerekçeyle tutukladınız?
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Laikliği savunan gençleri hangi ...
Darbe Komisyonu Başkanı'ndan çalışma raporu!
Meclis 15 Temmuz Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu Başkanı Reşat Petek, ...
AK Partili Doğan: Kocaoğlu’nun ‘hayal dünyası’ dizisi bu sezon bitsin!
Meclis AK Parti Grup Başkanvekili, "Umarız bu yıl da yarım kalan işler, ...
 
Obama'dan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a taziye telefonu
ABD Başkanı Obama, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı telefon görüşmesinde, ...
''FETÖ'nün arındırılması sonlandırılmamıştır''
Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, "Henüz FETÖ'nün devletten arındırılması ...
Flaş! OHAL üç ay daha uzatıldı
OHAL'in, 3 ay daha uzatılmasına ilişkin Başbakanlık Tezkeresi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.
 
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Mutluluğun ‘resmi’ budur!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva