HABERLER>SAĞLIK
29 Nisan 2020 Çarşamba - 17:28

Bakan Koca: Mayıs boyunca tedbirler devam edecek

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'nin Avrupa'da en düşük vefat oranına sahip ülke olduğunu belirterek alınan koronavirüs önlemlerinin mayıs ayı boyunca devam edeceğini açıkladı.

Bakan Koca: Mayıs boyunca tedbirler devam edecek

Koronavirüs Bilim Kurulu'nun ardından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, olası önlemleri ve corona virüse dair son değerlendirmeleri açıkladı.

Koca'nın açıklamalarından satır başları şöyle:

"Bir yakınınızı kaybettiyseniz, salgın günlerinin en büyük acısını yaşadınız. Hepimiz sizinleyiz. Ramazan ayındayız, Ramazanı hiç alışık olmadığımız bir şekilde yaşıyoruz. Sakin ve mütevazı iftar sofraları kuruluyor. Bu yılki Ramazanın da benzer bir tarafı var, her gün birbirinden iyi haberler alıyorsunuz.

"15 Ocak 2020'de bu bulaşıcı hastalığa karşı bir rehber hazırladık. Riske karşı hareket planımız hastalığın ülkemizde görüldüğü tarihten 50 gün öncesine dayanmaktadır. Dünkü veriler itibariyle dünyada toplam 3 milyon 152 bini aşkın Covid-19 hastası bulunmaktadır. Hayatını kaybedenlerin sayısı 218 bini geçmiştir. DSÖ verilerine göre, ülkeler bazında iki güncel veriyi paylaşmak faydalı olacaktır.

BAŞARININ ÜÇ SIRRI: TEDBİR, TESPİT, HIZLI TEDAVİ
"83 milyon elde ettiğimiz başarının bazı nedenlerini paylaşmak istiyorum. Sağlık kuruluşlarımızı salgın ihtimaline göre hazırladık. İlk vakamızın tespit edildiği 11 Mart tarihinden sonraki süreçte kademe kademe uygulanan tedbirler etkili oldu. Üç madde sıralayabilirim; tedbir, tespit, hızlı tedavi. Filyasyonun bugüne kadar başarımızda rolü büyüktür. Her yeni hastanın temas çevresinde iz sürdük. Tespit ettiğimiz yeni hastaları hemen izole ettik. Test kapasitemizi artırırken, hiçbir testi tesadüfen yapmadık. Yaygın tarama testi yapmak yerine şüphelilere odaklandık. Bu uygulamanın daha isabetli olduğuna inanıyoruz. Bu isabetli uygulamanın örnek olacağını umuyoruz. Sahada görev yapan filyasyon ekibi sayımız 5 bin 849'dur. Bunlar hastaların çevresinden 600 binin üzerinde kişi tespit etmiştir.

Hastalığın yayılmasını tedbirler ve bu yolla önledik. Başarıdaki bu faktör, önemini son vakaya kadar koruyacaktır. Süreçte hastane ihtiyacımızı da baştan planladık. Muhtemel yatak ve yoğun bakım ihtiyacına göz önünde bulundurarak altyapısı yeterli tüm hastanelerimizi pandemi hastanesi olarak görevlendirdik. Acil olmayan, ertelenebilir durumda olan hastalarımızı erteleyip hastanelerimizi pandemiye hazır hale getirdik. Yatak doluluk oranını yüzde 60'lardan yüzde 30'lara indirdik. Yayılımı önlerken başarılı tedaviye zemin ve imkan oluşturduk. Temaslıları gözetim altında tutuyor, şikayeti olan kişilerin takibindeyse titiz davranıyoruz.

Türkiye hastalığın yayılmasına karşı elde ettiği başarının aynısını tedavide de göstermiştir. Covid-19 hastaları için uyguladığımız tedavi birçok ülkeden farklılıklar göstermiştir. Covid-19 hastaları için uyguladığımız başarısı artık kanıtlanmış yöntem hekimlerimiz tarafından geliştirilmiştir. Tüm dünya için önemli değişikliklere gittik. Alınan sonuçlara göre neredeyse her hafta tedavi yaklaşımı daha iyi hale getirildi. Başka ülkelerde de yaygınlaşmasının hasta kaybını azaltacağını düşünüyoruz.

ÖNCEDEN İLACI TEMİN EDİP STOKLAMIŞTIK
Koronavirüs tedavisinde doğrudan virüse etkili bir ilaç geliştirilmiş değil. Adı geçen ilaçlar hastanın virüsle mücadele sürecini kolaylaştırıcı özellik taşımaktadır. Önceden bir ilacı temin etmiş ve stoklamıştık. Türkiye olarak bu ilaçlardan özellikle Çin dahil olmak üzere antiviral ilaçları da kullanır olmuştuk.

Tedavi konusunda dünyadan bir farkımız daha var. Birçok ülkede tedavi yoğun bakımdaki hastalarla sınırlı tutuluyor. Biz tedaviyi belirti gösteren herkese uyguluyoruz. Türkiye'de hastaların zatürreye dönüşü yüzde 70'lerden yüzde 15'e düşmüştür. Dünaydaki uygulama yoğun bakım hastalarının vantilatöre erken bağlanması yönündedir, artık erken değil ileri aşamada bağlıyoruz.

''YOĞUN BAKIMDA VEFAT ORANI YÜZDE 58'DEN YÜZDE 10'A DÜŞTÜ''
Pnömöni kritik bir durumdur, akciğer iltihabı ne kadar düşürülürse o kadar iyidir. Bilim insanlarımız yol gösterici yayınların hazırlığı içindedir. Hastalığın yoğun bakıma geçişi söz konusu olmadan yüksek akımlı oksijen uyguluyoruz. Ölüm oranlarındaki düşüşün sebeplerinden biri olmuştur. Yoğun bakımdaki hastalarda vefat oranları ise yüzde 58'den yüzde 10'a, entübe hastalardaki vefat oranı yüzde 14'e düştü. Gelişmeler hasta kayıp oranımızın azalmasında da aynı şekilde etkili olmaktadır. Vefat oranı şu an yüzde 2,58'dir. Dünyada 80'inci sırada yer alıyoruz.

SINIRLI SAYIDA HEKİME RAĞMEN BAŞARIYI YAKALADIK
Eğer tedbirlere uyulmasaydı, sokağa çıkma kısıtı ihlal edilseydi, kısıt olmayan günlerde dışarı çıkma isteğine direnmeseydik bugünkü başarıyı yakalayamazdık. Sağlık ordumuzun başarısı da sınırlı kalırdı. Büyük başarının kahramanı sizlersiniz. Hekimlerimiz, bu başarıyı kişi başına düşen hekim sayısı az olmasına rağmen elde etmiştir. Sağlık çalışanlarımıza gösterdikleri özveri için daima müteşekkiriz.

Türkiye halkıyla, yönetimiyle, hekimiyle, bilim insanıyla bugüne dek ulaştığı başarıya nasıl ulaştı? Koronvirüs salgınına karşı şu ana dek kazandığımız başarıyı üç faktör sağlamıştır. İlki sizsiniz, 83 milyon sağlamıştır. İkincisi hastalarla temas etmiş kişilerin taranması, filyasyonun başarıyla uygulanmasıdır. Üçüncüsü tedaviye olabildiğince erken başlamamız, ilaç kullanımında önemli farklılıkları ortaya koymamızdır. Çığır açıcı uygulamalara gitmemizdir.

HER GÜN BİR ÖNCEKİ GÜNDEN DAHA İYİ OLACAK
Salgının başlangıcında Türkiye virüsün ülkeye girişini geciktirebilen az sayıda ülkelerden biri olmuştur. Salgına karşı birlikte ciddi önlemler aldık, kontrolü hastalığın eline vermedik. Özel ve kamu tüm kurumlarımız bu mücadelede yerini aldı. Güçlü sağlık sistemimiz bu süreçte güvenli dayanağımız oldu. Beşinci haftada hastalığın seyri değişti, Koronavirüs tablosundaki veriler bize her gün umut veriyor. 11 Mart'tan bugüne geldiğimiz nokta kesin başarı noktası değildir. Başarı, tedbirleri artık terk edeceğimiz bir başarı değildir. Unutmamalıyız, günlük Koronavirüs tablosunda vaka sayısı henüz 0 değildir. Hastalık bitmedi, o halde mücadele devam etmelidir. Bunun sınırları, mücadelemizdeki başarıya bağlıdır. Her gün bir önceki günden daha iyi olacak.

TEDBİRLER AY BOYU DEVAM EDECEK
Bütün bakanlıklarımızın içinde yer aldığı, Bilim Kurulu'nun da tavsiyeleriyle normalleşmenin hangi tedbirlerle yapılacağıyla ilgili tartışıyoruz. Bu kararlar daha sonra açıklanmış olacak. Özellikle bu ay boyunca bir takım tedbirleri devam ettirerek nasıl bir normalleşme olacağıyla ilgili hazırlıklar tamamlanınca kamuoyuna bu açıklamalar yapılmış olur. 65 yaş ile ilgili gündem oldu. Hiç olmazsa birkaç saat, gezmelerini, dolaşmalarını, trafikte araç kullanmadan yakın mesafe anlamında yapılabilir mi diye konuştuk. Daha net bir öneriye dönmedi, bu da bir yaklaşıma gelirse görüş olarak Cumhurbaşkanı'mıza sunulmuş olur. Bu ay boyunca tedbirleri devam ettireceğiz. Normalleşme takvimini netleşince açıklayacağız.

PİK DÖNEMİNDE OLDUĞUMUZU SÖYLEYEBİLİRİM
Bulaşı oranının yüksek olduğunu biliyoruz, maske kullanımını bu dönemde son derece önemsiyoruz. Pik döneminde olduğumuzu söyleyebilirim. Düşü trendine de girdiğini görüyoruz. Kalıcı olması önemli… Temasın ve mesafenin önemli olduğunu, bu anlamda gerekli tedbirlere uyum gösterilmezse yeni bir dalgaya yol açabilir. Bu tedbirlerle yeni bir pik dalgasının olmadığını söyleyebilirim.

İSVEÇ’TEN GELEN BABA VE İKİ ÇOCUĞU POZİTİF ÇIKTI
Emrullah Gülüşken ile benim hiçbir akrabalık bağım yok, hiç tanımıyorum, aracı olanlardan da tanışık olduğum biri olmadı. Sayın Büyükelçimizle de görüşerek bu hastanın Türkiye'ye getirilmesi gerekiyor mu diye konuştum, bu hastanın Türkiye'de tedavi edilmesinin gerekli olduğunu söylediler, getirilmiş oldu. Şu anki tedavi durumu ise bildiğiniz gibi iki gün yoğun bakımda kaldı, ciddi bir solunum sıkıntısı olmamasına rağmen kalp rahatsızlığının olduğunun söylenmiş olmasıydı. Bizim yaptığımız takiplerde de kapak sorunlarının olduğunu, ciddi bir sorun olmadığını anlıyoruz. Baba ve üç çocuğu getirilmiş oldu, büyük kızı ve 10 yaşındaki oğlunda da test pozitif çıktı. 7 yaşındaki çocukta test negatif çıkmış oldu. Solunum sıkıntısı olmayan ve takibi yapılan hastalarımız şu anda.

VATANDAŞTAN PARA ALINMAYAN HAVA AMBULANSI HİZMETİ VEREN TEK ÜLKEYİZ
Sadece onu getirmedik, Fransa'da solunum cihazından çıkarılmak istenen bir hastayı getirdik, daha dün çıkarıldı solunum cihazından. Dünyada devlet tarafından ücreti karşılanarak, vatandaştan hiçbir para alınmayan hava ambulansı hizmeti veren tek ülkeyiz.

Salgınla mücadeleyi siyaset üstü yapmaya gayret gösterdik. Hiç kimsenin mücadelenin dışında kalmaya hakkı yoktu. Üzerimize düşen ne ise gereğini yapam için gayret içinde olduk. Lütfen bu konuları siyasete alet etmeyelim, istismar etmeyelim.

Yapılmak istenen şu, biz toplumda özellikle TÜİK ile birlikte yaygınlığı, taşıyıcılığı bilmek istiyoruz. Örneklem yöntemiyle bir çalışma başlatıldı. Bir hafta içerisinde netleşmiş olur. Toplumdaki yaygınlık durumuna göre de yeni bir tedbir olup olmadığına göre Bilim Kurulu'nun gündemine gelmiş olur.

VAKALARIN AZ GÖRÜLDÜĞÜ KENTLERDE TEDBİRLERDE GEVŞEME OLABİLİR
İstanbul'la ilgili özel bir tedbirimiz yok. İstanbul'da özellikle vakalarımızın yüzde 60'ına yakını var. İstanbul ne bir Vuhan gibi, ne de Avrupa şehri gibi olan bir yer gibi değil. Yerleşimi çok farklı. Yoğun bir yerleşimi olduğunu, torundan dedeye kadar yaşamanın fazla olduğu bir kentten bahsediyoruz. Beşinci hastada İstanbul'un kontrol altına alınmış olması çok büyük başarı. Avrupa'da yapılmış olsaydı başka bir sonuçla karşı karşıya kalmış olurlardı. İlave tedbir almıyoruz. Diğer illerle ilgili demin size gösterdiğimiz tablo bütün Türkiye'yi size anlık gösteriyor. Bilgiyi saklamanın anlamı olmadığını söylemiştim. Önümüzdeki dönem bazı illerimizde tedbirleri biraz daha gevşetebiliriz. Önümüzdeki dönem vaka seyrine göre konuşulabilecek bir yaklaşım.

TOPLAM 7 BİN 428 SAĞLIK ÇALIŞANIMIZ ENFEKTE OLDU
Enfekte olan sağlık çalışan sayımız fazla oldu. Toplam 7 bin 428 sağlık çalışanımız enfekte olmuş durumda. 

 
İzmir Valiliği’nden 1 Mayıs’a izin yok! (En fazla 5 kişiye vize)
 
Sürücü kalp krizi geçirdi! Faciadan dönüldü
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'in mucize bebeği: Koronavirüsü yendi!
İzmir'de doğduktan beş gün sonra yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tanısı konulan ...
Kan testiyle kansere daha erken teşhis mümkün
ABD'de yapılan bir araştırma, henüz vücutta belirti göstermemiş kanser ...
O aşı maymunların tamamında olumlu sonuç verdi
Oxford Üniversitesi tarafından geliştirilen ve geçen hafta insanlar üzerinde ...
 
Yeni çocuk hastalığında korona bağlantısı endişesi
İngiltere ve İtalya'da küçük yaştaki çocuklarda görülen yeni tür ateşli ...
Yeni umut: Erkek hastalara kadınlık hormonu!
Dünya genelinde yeni tip corona virüs (Covid-19) nedeniyle hastalanan ...
Kadınlar virüse neden daha dayanıklı?
Kadınların corona virüse karşı erkeklere göre daha dayanıklı olmasında ...
 
Plazma tedavisinde ilk hasta iyileşti!
Plazma tedavisinin ilk kez uygulandığı hasta Malatya'daki Turgut Özal ...
'Covid-19' tanı laboratuvarı sayısı 114'e çıktı
Sağlık Bakanlığı, ülke genelinde 44 ilde 73 olan 'Covid-19' tanı laboratuvarı ...
EÜ Hastanesi'nde koronavirüsten ölen hasta sayısı belli oldu
Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, şimdiye kadar 1601 hastanın ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva