HABERLER>SAĞLIK
29 Nisan 2020 Çarşamba - 11:37

İzmir'in mucize bebeği: Koronavirüsü yendi!

İzmir'de doğduktan beş gün sonra yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tanısı konulan Suriyeli Aziz bebek, yaklaşık bir aylık mücadelenin ardından sağlığına kavuşarak sağlık çalışanlarının alkışları eşliğinde taburcu edildi.

İzmir in mucize bebeği: Koronavirüsü yendi!

Mustafa el-Mahmud ile Sihem el-Tamar, 5 yıl önce Suriye'nin Halep kentinde evlendi. Suriye'deki iç savaştan kaçan Mahmud, 4 yıl önce İzmir'e yerleşti ve geçimini, ayakkabıcılık yaparak sağlamaya başladı, geçen yıl da eşini İzmir'e getirdi.

Sihem el-Tamar, bir ay önce ateşlenmesi üzerine eşi tarafından getirildiği Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ege Doğumevinde 33 haftalık bir erkek bebek dünyaya getirdi.

Çift, çocuklarına "Aziz" ismini verirken, solunum sıkıntısı yaşayan bebek, aynı hastanenin yenidoğan yoğun bakım servisinde tedavi altına alındı.

Kovid-19 testi pozitif çıkan beş günlük Aziz bebeğe, midesine ilerletilen bir tüp sayesinde ilaç tedavisi uygulandı.

Tedavilere olumlu yanıt veren Aziz bebek, yaklaşık bir aylık tedavinin ardından tahlillerinin de negatif çıkmasıyla ailesine teslim edildi ve hastaneden alkışlarla uğurlandı.

Hastanenin Yenidoğan Kliniği İdari Sorumlusu Doç. Dr. Defne Engür, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Aziz bebeğin hayata tutunması için yoğun bakım servisinde görevli sağlık çalışanlarının bir ay boyunca mücadele ettiğini söyledi. 

Aziz bebeği bir ay boyunca negatif basınçlı izolasyon odasında takip ettiklerini belirten Engür, "Bebeğimiz prematüre olarak dünyaya geldiği için zaten solunum cihazına bağlı olarak nefes alıyordu. Kovid-19 testinin pozitif çıktığını öğrenmemizin ardından ona ikili ilaç tedavisi uygulamaya başladık. Tedaviye olumlu yanıt verdikten sonra onu solunum cihazından çıkardık." dedi.

Engür, bebeğin rahat nefes almasının ardından beslenmesiyle ilgili tedaviler uyguladıklarını; bebeği, tüm fonksiyonları normal olarak hastaneden taburcu ettikleri söyledi.

Bebeğin annesiyle ilk kavuşma anınını tüm yoğun bakım çalışanlarını duygulandırdığını anlatan Engür, şunları kaydetti:

"Artık bebeğimiz annesinin göğsünden rahatça beslenebiliyor. Bugün burada taburcu olan bir bebek görüyoruz ama bu başarının arkasında çalışan bir sağlık ordusu var. Bunu hep birlikte başardık. Ekip olarak çok mutlu ve gururluyuz. Kovid-19 yaşlılar ve gençlerin yanı sıra yeni doğan bebeklerde ve çocuklarda da görülebilen bir hastalık. Hastalık yaşlılarda daha ağır seyrediyor." 

Yenidoğan Kliniği Eğitim Sorumlusu Doç. Dr. Mehmet Yekta Öncel ise Kovid-19 hastalığın prematüre bebeklerde nasıl seyrettiğiyle ilgili ellerinde çok az bilimsel kaynak olmasına rağmen Aziz bebeği başarılı bir şekilde tedavi etmenin gururunu yaşadıklarını dile getirerek "Bebeğimize kendi çocuğu gibi bakan yenidoğan hemşirelerimiz başta olmak üzere, doktorlarımıza ve tüm yoğun bakım çalışanlarımıza teşekkür etmek istiyorum. Alınan önlemler sayesinde son günlerde pandemi daha iyiye gidiyor, kontrol altına alınmak üzere, önlemlere sıkı bir şekilde uymaya devam etmeliyiz ve gerekmedikçe vatandaşlarımız evlerinden çıkmamalı.” diye konuştu.

Anne Sihem el-Tamar da bebeğini ilk kez kucağına aldığını belirterek, "Aziz benim ilk çocuğum. Kovid-19 olduğunu öğrenince çok üzüldüm ama Allah'a şükür sağlık çalışanlarının uyguladığı tedaviler sayesinde bebeğim iyileşti. Onu bugün hastaneden evimize götürüyorum. Tüm sağlık çalışanlarına teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı.

Baba Mustafa el-Mahmud ise Türkiye'ye çok şey borçlu olduğunu, oğlunun hayatını da Türk sağlık çalışanlarının kurtardığını söyledi.

Oğlunun ilk kucağına aldığı an çok heyecanlandığını anlatan baba Mahmud, "Sağlık çalışanlarına çok teşekkür ediyorum. Bu süreçte bizi hiç yalnız bırakmadılar. Onlar sayesinde moralimizi hiç bozmadık. Oğlumuz da onların bu çabalarına olumlu yanıt verdi." dedi.

 
Beko, yarısı boş kalan kadroları sordu
 
Gaziemir’e 16 adet yeni nesil el dezenfeksiyon cihazı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kan testiyle kansere daha erken teşhis mümkün
ABD'de yapılan bir araştırma, henüz vücutta belirti göstermemiş kanser ...
O aşı maymunların tamamında olumlu sonuç verdi
Oxford Üniversitesi tarafından geliştirilen ve geçen hafta insanlar üzerinde ...
Yeni çocuk hastalığında korona bağlantısı endişesi
İngiltere ve İtalya'da küçük yaştaki çocuklarda görülen yeni tür ateşli ...
 
Yeni umut: Erkek hastalara kadınlık hormonu!
Dünya genelinde yeni tip corona virüs (Covid-19) nedeniyle hastalanan ...
Kadınlar virüse neden daha dayanıklı?
Kadınların corona virüse karşı erkeklere göre daha dayanıklı olmasında ...
Plazma tedavisinde ilk hasta iyileşti!
Plazma tedavisinin ilk kez uygulandığı hasta Malatya'daki Turgut Özal ...
 
'Covid-19' tanı laboratuvarı sayısı 114'e çıktı
Sağlık Bakanlığı, ülke genelinde 44 ilde 73 olan 'Covid-19' tanı laboratuvarı ...
EÜ Hastanesi'nde koronavirüsten ölen hasta sayısı belli oldu
Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, şimdiye kadar 1601 hastanın ...
Uzmanından iftar ve sahurda beslenme önerileri
Doç. Dr. Eskici, "İftardan sahura kadar olan zaman aralığında bol sıvı ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
N'oluyor o balkonda?
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Kazanan yok, kaybedenler Gazze’deki Müslümanlar
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İki yüzlü ahlak her yerde…
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Koltuklar devredilirken!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva