HABERLER>POLİTİKA
30 Mart 2017 Perşembe - 12:05

AK Partili Sürekli: O değişikliğe hangi gerekçeyle imza attınız?

Milletvekili sayısının 600’e çıkarılmasıyla ilgili ana muhalefetten gelen tepkilere anlam veremediğini ifade eden Sürekli, “1995 yılında 450 olan milletvekili sayısını 550’ye çıkaran anayasa değişikliğinin altına hangi gerekçeyle imza attınız? Ben o gerekçeyi okudum ve hak verdim” diye konuştu.

AK Partili Sürekli: O değişikliğe hangi gerekçeyle imza attınız?

Referandum çalışmalarına üç ilçede yoğun programlarla devam eden AK Parti İzmir Milletvekili Kerem Ali Sürekli, sabah saatlerinde Bornova’da muhtarlar ve STK temsilcileriyle bir araya geldi. 16 Nisan’da Türkiye’nin geleceğinin oylanacağını anlatan Sürekli daha sonra Çiğli Organize Sanayi Bölgesi’nde fabrikaları gezerek işçilerle bir araya geldi. Çiğli programının ardından Karşıyaka’ya geçen Sürekli, Örnekköy, Zübeyde Hanım, Latife Hanım, Cumhuriyet ve İnönü Mahallelerinde vatandaşlarla buluşarak referandum hakkında detaylı bilgi aktardı. Sürekli, gün içerisinde Eğitim Bir-Sen’in Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi hakkında gerçekleştirdiği panele katıldı.

“TEMSİL ORANI YÜKSELECEK”
1995 yılında gerçekleştirilen anayasa değişikliği ile ilgili gerekçeyi okuduğunu ifade eden Sürekli, “Bu kadarın gerekçesine baktığımızda, Türkiye’nin artan nüfusu, temsil oranının yükselmesi, milletvekili seçmen ilişkinin zayıflaması nedeniyle bu sayının arttırılması gerekli görülmüş” dedi.

Sürekli şöyle devam etti: Peki, 1995’te 58 milyon nüfusu olan Türkiye’nin milletvekili sayısı 450’den 550’ye bu gerekçe ile çıkıyor da bugün 22 yıl sonra 80 milyon nüfusa geldiğimizde milletvekili sayısının artışı bu gerekçe ile neden izah edilemiyor? Bugün Almanya’nın nüfusu 80 milyon yani bizimle aynı ama 690 milletvekili var. İngiltere’nin nüfusu 85 milyon ama 1495 milletvekili var. İtalya’nın nüfusu 55 milyon ama 945 milletvekili var. Bakıyorsunuz Avrupa ortalamasına 53 bin kişiye 1 milletvekili düşüyor, Türkiye ortalaması ise 143 bin kişiye 1 milletvekili düşüyor. Şimdi gidelim Cumhuriyet’in tek partili yönetimin olduğu dönemine. 20 milyon nüfus, 467 milletvekili var. Temsil oranını hesaplayalım. 20 bin kişiye 1 milletvekili düşüyor. Yani milletvekili sayısının 600’e çıkarılmasının altında yatan gerekçe, temsil oranının daha yükselmesi ve milletvekili seçmen ilişkisinin güçlendirilmesinden ibarettir.

“ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİNİN ÇIKIŞ NOKTASI ÇOK ESKİ”
Eğitim Bir-Sen programında çift başlılıkta yaşanan sorunları örneklerle anlatarak yeni sistemle bu durumların yaşanmasının önüne geçileceğini ifade eden Sürekli, "Şu anda Türkiye'de iki tane seçilmiş var. Bunlardan biri yüzde 50 ve daha fazla oyla seçilen Cumhurbaşkanı, biri de yine meclis seçimleriyle oluşan seçilmiş bir Başbakan. Böylece yeni bir durumla karşı karşıya kaldık” diye konuştu.

Bugünkü anayasa değişikliğinin çıkış noktasının çok eski olduğunun altını çizen Sürekli konuşmasını şöyle sürdürdü; “Başbakan ve Cumhurbaşkanı anlaşmazlığı 1950'den beri devam ediyor, yeni bir şey değil. En güçlü şekilde iktidara merhum Adnan Menderes geldiği zaman bile merhum Celal Bayar ile anlaşamamış. Özal dönemine baktığımızda aynı şeyin o zamanlarda da olduğunu göreceksiniz. 70'li yıllarda 'Cumhurbaşkanı şunu seçerseniz seçersiniz, yoksa meclisi kuşatırız' denildiğini biliyoruz. 80'li yıllarda merhum Özal'ın yine Başbakanla ters düştüğünü biliyoruz. Demirel'in 'kızım' deyip getirdiği Tansu Çiller’le nasıl sorunlar yaşadığını gördük. Rahmetli Erbakan'ın nasıl bir dayatma ile karşı karşıya kaldığını hep birlikte hatırlıyoruz. Merhum Ecevit bile arayarak seçtiği, bulduğu 'Türkiye için bulunmaz bir aday' diye takdim ettiği Ahmet Necdet Sezer ile hangi duruma düştüğünü ve o durumların ülkemize neye mal olduğunu hep birlikte gördük"

 
RTÜK evlilik programlarına ceza yağdırdı!
 
Altınordu kritik virajda
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
30 Mart 2017 Perşembe 12:21

Yeni anayasa geçerse vekilliğin, meclisin önemi kalmıyor ki ! Bu çok açık. Her şey tek adama bağlanıyor. Cumhurbaşkanı bütçeyi hazırlıyor , meclis kabul dahi etmese bütçe önceki yıla göre enflasyon farkı konulup geçiyor ve işleme konuluyor. Başkan istediğini vali yapıyor, rektör atıyor , kendi partisinin il başkanlarını atıyor , üst düzey bürokratları atıyor , istediği bakanlığı kurup , istemediğini kurmuyor. İstediğini yardımcısı yapıyor. Meclisi canı isterse feshedebiliyor. Milli iradenin , milletin seçtiği meclisi "canı isterse" feshedip tekrardan seçime götürebilmesi normal mi ? Bu ve bunun gibi birçok durumun olduğu bir ortamda vekil sayısı arsa ne olur artmasa! Kuvvetler ayrılığı yok.

Yorumu oyla      13      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yıldırım-Tillerson zirvesinde neler konuşuldu?
Başbakan Yıldırım'ın ABD Dışişleri Bakanı Tillerson’ı kabulünde DEAŞ terör ...
Saadet Partisi'nden referandum kitapçığı!
Saadet Partisi, anayasa değişikliğine ilişkin halk oylamasında neden "hayır" ...
YSK, TRT'deki referandum konuşma tarihlerini açıkladı
YSK, anayasa değişikliğine ilişkin halk oylaması kapsamında TRT'deki konuşmaların ...
 
AK Partili Kaya’dan ‘esnaf’ mesaisi: Güçlü Türkiye için…
Referanduma çeyrek kala çalışmalarına hız veren AK Parti İzmir Milletvekili ...
MHP'li Tanrıkulu İzmir'de sahaya indi
MHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Kenan Tanrıkulu, referandum için İzmir'de ...
CHP'li Sındır: Kaybedecek 1 saniyemiz bile yok!
16 Nisan’da gerçekleşecek halk oylamasına sayılı günler kala CHP Genel ...
 
Üç günde 69 bin seçmen oy kullandı
Türkiye'de 16 Nisan'da yapılacak anayasa değişikliği halk oylaması için ...
Kılıçdaroğlu: O kişiye yazıktır, günahtır
CHP Lideri Kılıçdaroğlu, anayasa referandumu için ''Bir partinin genel ...
Balbay'dan 'yol üstü' 16 Nisan mesajları: Ege'den rekor çıkacak!
İzmir Milletvekili Mustafa Balbay yoğun programı nedeniyle araba içinde ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Gözü kara’ lidere veda!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva